11 Mart 2011
Sayı: SİKB 2010/10

 Kızıl Bayrak'tan
İktidarlarını sağlama almak için dizginsiz gericilik ve zorbalık!
İnkarcılığına karşı
isyan ateşi harlanmalıdır!
İnkara, asimilasyona, tasfiyeye ve
imhaya son!
“Kadın erkek birlikte mücadeleye!.."
Ankara’da coşkulu 8 Mart
Yaşamın yarısından
kavganın yarısına!
Emekçi kadınlarla 8 Mart alanında konuştuk
Metal işçileri tarih istiyor
Metal işçileri grev istiyor
MİB GREVle dayanışmaya
çağırdı
Ontex’te sendika bürokratları suçunu itiraf etti.
İzmir’de kurultay çalışmaları
Halkları köleleştirme
planları iflas ediyor!
Yemen’deki amerikancı rejimi
kaçınılmaz sona yaklaşıyor
Tahrir’den Wisconsin’e
mücadele büyüyor
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da
isyan dalgası
Dünyadan.
2011 Dünya Kadınlar Konferansı’nda enternasyonal mücadele çağrısı
Avrupa’da 8 Mart
TTB Merkez Konseyi üyesi Osman Öztürk’le konuştuk.
Üniversitelerden...
“Bu İŞte bir ‘iş’ var..”
Eğitim-Sen şubelerinde
genel kurul
Hüseyin Hoca’nın anısı önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz!
16 Mart 1978 Beyazıt
katliamını unutmadık!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Binlerce emekçi 8 Mart’ın kızıllığını Kadıköy’e taşıdı... 

8 Mart’ın sınıfsal ve tarihsel özüne uygun biçimde örgütlenen bu yılki miting için binlerce emekçi İstanbul Kadıköy’de buluştu. BDSP, BES İstanbul 1 Nolu Şube, ÇHD İstanbul Şubesi, Devrimci Hareket, Demokratik Kadın Hareketi, Devrimci Proletarya, Devrimci Komünistler, Divriğililer Kültür Derneği, Emekli-Sen (Kartal, Beyoğlu, Kadıköy şubeler), Emek ve Özgürlük Cephesi, Emekçi Kadınlar, Halk Cephesi, Tüm Bel-Sen İstanbul 1 Nolu Şube, Proleterce Devrimci Duruş, PSAKD ve Yeni Demokrat Kadın tarafından örgütlenen devrimci 8 Mart mitingine çok sayıda kurum da destek verdi.

 

Her yönüyle kızıl 8 Mart

 

Kadının kurtuluşunun düzene karşı devrim mücadelesini yükseltmekten geçtiği vurgusunun öne çıktığı mitingde birçok direnişçi işçi ve emekçinin de yer alması 8 Mart’ın sınıfsal özünü yansıtması açısından anlamlı bir tablo oluşturdu. Miting boyunca kortejlerden yükselen “Kadın erkek elele örgütlü mücadeleye!” sloganı ise 8 Mart’ı sınıfsal ve tarihsel özünden uzak biçimde kutlamaya çalışan liberal-reformist anlayışlara anlamlı bir yanıt oldu.

Son dönemde artış gösteren kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine de dikkat çekilen mitingde zindanlarda devlet tarafından katledilen kadın devrimciler de anıldı. Hapishane katliamlarında ve mücadelenin çeşitli alanlarında şehit düşen devrimci kadınlar, kortejlerde taşınan pankart ve dövizlerin yanı sıra atılan sloganlarla da sık sık öne çıkarıldı. Meşru hak ve talepleri için direnen Kürt kadınlarının da selamlandığı mitingde cinsel, ulusal ve sınıfsal sömürüye karşı mücadele çağrısı yükseltildi.

 

Direnişçi işçiler alanda

 

Ontex-Canbebe, KDS Döküm, PTT direnişlerinden kadın ve erkek işçilerin katılım sağladığı mitingde direnişçi işçilerle sınıf dayanışmasını yükseltme çağrısı da yapıldı. Paşabahçe Devlet Hastanesi’ndeki direnişini kazanımla sonuçlandıran Türkan Albayrak ve diğer direnişçi işçilerin miting programında etkin biçimde yer alması da mitinge ayrı bir anlam kattı. İskele Meydanı’nda kurulan platform, direnişçi işçilerin mücadele coşkularını ve direniş kararlılıklarını ifade ettikleri bir kürsüye dönüştü.

 

Metal işçisi kadınlar da safları sıklaştırdı

 

Kadıköy mitinginde göze çarpan bir diğer önemli nokta ise MESS’le çetin bir mücadeleye hazırlanan metal işçisi kadınların katılımı oldu. Birleşik Metal İşçileri Sendikası Kadın Komisyonu çatısı altında uzunca bir süredir toplantılarını sürdüren metal işçileri, kırmızı bandanaları ve sendika önlükleriyle renkli bir görüntü sergiledi. Organize bir biçimde katıldıkları ilk 8 Mart mitinginde metal işçisi kadınların coşkuları dikkat çekti. “Eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya için mücadeleye / Birleşik Metal-İş Sendikası” pankartıyla eyleme katılan metal işçisi kadınlar yaklaşık 80 kişilik katılımlarıyla yerlerini aldılar. İstanbul’un yanı sıra Trakya ve Gebze’deki fabrikalardan da katılım bağlayan Birleşik Metal-İş üyesi kadınlara Kore Metal İşçileri Sendikası (KMWU) yöneticilerinden Ha-Young-Chul ve An Jae Won da destek verdi.

 

Kadıköy’de coşkulu yürüyüş

 

Miting için Tepe Nautilius önünde toplanan kurumlar örgütleyici bileşenlerin imzalarının yer aldığı “Emekçi kadınlar; açlığa, yoksulluğa, baskıya ve sömürüye karşı mücadeleyi yükseltelim!” pankartı ile Kadıköy Meydanı’na yürüdü.

Ortak pankartın arkasında YDK’lı kadınlar, ÇHD İstanbul Şubesi, Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Genç-Sen, Devrimci Hareket, Emek ve Özgürlük Cephesi, Emekçi Kadınlar, Divriği Kültür Derneği, Halk Cepheli Kadınlar, TAYAD’lı Aileler, Demokratik Kadın Hareketi, Tunceli Dernekleri Federasyonu, DP, Devrimci Komünistler, Emekli-Sen İstanbul Şubeleri, Kaldıraç, AKA-DER, Köz, İMD, Toplumsal Dayanışma Ağı Derneği, Odak, Ev Emekçisi Kadınlar’ın da aralarında bulunduğu birçok kurum yürüyüş kolunda yer aldılar.

 

Komünistler 8 Mart’ın kızıllığını kortejlerine yansıttı

 

Coşkulu ve disiplinli kortejleriyle alanda yerlerini alan komünistler ise “Kadının kurtuluşu devrimde sosyalizmde! / BDSP”, “Haklarımız ve geleceğimiz için eşitsizliğe ve sömürüye karşı yürüyoruz! / Emekçi Kadın Komisyonları” ve “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için mücadeleye! / Devrimci Liseliler Birliği” pankartları ile yürüyüşe katıldılar.

BDSP imzalı kızıl flamaların taşındığı kortejde, emekçi kadınların mücadele taleplerinin yer aldığı EKK imzalı dövizler de taşındı. Tekstilden metale farklı sektörlerden işçilerin tulumları ve önlükleriyle katıldığı kortejde teknik elemanlar ile kamu emekçileri de yer aldı.

 

Ontex ve PTT işçilerinden mücadele çağrısı

 

Direnişteki Ontex işçileri ve PTT işçileri ise BDSP kortejinin hemen arkasında yürüdüler. “Çocuklar mutsuz anneler huzursuz – Kadın erkek elele örgütlü mücadeleye” pankartıyla eyleme katılan Ontex işçilerinin pankartında Canbebe-Cenped ve Helen Harper’e boykot çağrısı da yer aldı. Selüloz-İş üyesi işçiler, Ontex bünyesindeki markaları boykot etmeye çağrı yapan ve direniş kararlılıklarını vurgulayan sloganlar da attılar. Küçükçekmece İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi çalışanları da Ontex işçilerinin kortejinde yer alarak desteklerini sundular.

Kitlenin alana girmesinin ardından miting programı başladı.

 

8 Mart’ın çağrısı Kadıköy’de yankılandı

 

 Saygı duruşu ile başlayan miting programı ortak metnin Kürtçe ve Türkçe olarak okunmasıyla devam etti. Açıklamayı Türkçe olarak Paşabahçe direnişçisi Türkan Albayrak gerçekleştirdi.

Program çerçevesinde direnişçi kadın ve erkek işler de konuşmalar yaparak mücadele kararlılıklarını mitinge taşıdılar.

KDS Pres Döküm direnişçisi Burcu Deniz söz alarak işten atılma saldırısı karşısında ördükleri direniş sürecini aktardı. “Çalıştığımız yerde kadınlar ayrı bir bölümde, kötü bir ortamda, güvencesiz çalıştırılıyor. Meslek hastalıklarıyla karşı karşıyayız” dedi.

Paşabahçe direnişçisi Türkan Albayrak “Birlikte direndik birlikte kazandık” diyerek bir konuşma gerçekleştirdi. 1857’den bugüne değişen bir şeyin olmadığını belirten Albayrak, her hak arama mücadelesinde baskıyla karşılaşıldığını ifade etti. Albayrak, “Biz de sınıfımızı bilerek kinimizi kuşanmalıyız” dedi.

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Girişimi adına Gülhan Benli söz alarak, ev işçilerinin örgütlenme mücadelesine değindi.

Ontex işçisi Gamze Kayhan ise “Emine Arslanlardan, Gülistan Kobatanlardan, Türkan Albayraklardan devraldığım mücadele bayrağını Ontex fabrikasının önünde dalgalandırıyorum” dedi. Kadının mücadele etmeden kurtulamayacağını vurgulayan Kayhan, “Kadın ve erkek el ele örgütlü mücadeleye!” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

PTT direnişçisi Rıza Soylu ise “New York’lu kadınların devrettiği bayrağı bizler dalgalandırıyoruz” dedi. 

Miting programı çerçevesinde, Grup Yorum, Adalılar ve Grup Emeğe Ezgi sahne alarak türkülerini ve marşlarını seslendirdi. Alandaki emekçiler müzik gruplarının türkülerine halaylar çekerek eşlik ettiler. Esenyurt İşçi Kültür Evi Tanyeri Şiir Topluluğu da programda sahne alarak Tanya isimli şiiri okudu.

Kızıl Bayrak / İstanbul