11 Mart 2011
Sayı: SİKB 2010/10

 Kızıl Bayrak'tan
İktidarlarını sağlama almak için dizginsiz gericilik ve zorbalık!
İnkarcılığına karşı
isyan ateşi harlanmalıdır!
İnkara, asimilasyona, tasfiyeye ve
imhaya son!
“Kadın erkek birlikte mücadeleye!.."
Ankara’da coşkulu 8 Mart
Yaşamın yarısından
kavganın yarısına!
Emekçi kadınlarla 8 Mart alanında konuştuk
Metal işçileri tarih istiyor
Metal işçileri grev istiyor
MİB GREVle dayanışmaya
çağırdı
Ontex’te sendika bürokratları suçunu itiraf etti
İzmir’de kurultay çalışmaları
Halkları köleleştirme
planları iflas ediyor!
Yemen’deki amerikancı rejimi
kaçınılmaz sona yaklaşıyor
Tahrir’den Wisconsin’e
mücadele büyüyor
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da
isyan dalgası
Dünyadan.
2011 Dünya Kadınlar Konferansı’nda enternasyonal mücadele çağrısı
Avrupa’da 8 Mart
TTB Merkez Konseyi üyesi Osman Öztürk’le konuştuk.
Üniversitelerden...
“Bu İŞte bir ‘iş’ var..”
Eğitim-Sen şubelerinde
genel kurul
Hüseyin Hoca’nın anısı önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz!
16 Mart 1978 Beyazıt
katliamını unutmadık!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan...

Makinistler greve çıktı

Makinistler 4 Mart günü Almanya’nın birçok eyaletinde uyarı grevi yaptı. Demiryolu ulaşımında 3 saatlik grevler nedeniyle ulaşım aksadı. Grev Hannover’deki CeBIT Fuarı’nı da vurdu. Makinistler sendikası GDL’den fuar süresince bu hizmetlerin aksamamasını talep eden fuar yetkilileri bu çağrılarına ise cevap alamadı.

Grevler öğle saatlerine kadar sürdü. Berlin S-Bahnlarını grevin dışında tuttu. Grevler en çok Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerindeki demiryolu ulaşımını etkiledi. GDL sendikası genel bir toplu iş sözleşmesi getirilmesini talep ediyor.

 

Belçika’da uyarı grevi

Belçika’da işçi ve emekçiler bir günlük uyarı grevi yaptı. Hıristiyan-demokrat sendikalar haricindeki diğer sendikaların çağrısıyla yapılan greve katılım yüksek oldu. Grev ücret artışlarının sınırlandırılması politikasını karşı yapıldı.

Grevden dolayı Brüksel ve Anvers kentleri çevresindeki bazı anayolları da trafiğe kapatan işçiler, birçok fabrikada da üretimi durdurdular. Grev boyunca ulaşım felç olurken, trafik de kilitlendi. Kara ulaşımında ulaşımın yüzde 80’i dururken, hava ulaşımında ise uçuşlarda yüzde 70 oranında düşüş yaşandı.

Grev uygulanan fabrikalardan Audi’de fabrika tamamen kapanırken, birçok fabrikada da üretimde büyük aksamalar yaşandı. Büyük süpermarketlerde grev etkili olurken, bankacılık sektörü de grevden etkilendi.

 

KTHY emekçileri süresiz eylemde

 21 Haziran 2010’da uçuşları durdurulup 20 Ekim 2010 tarihinde tamamen tasfiye edilen Kıbrıs Türk Hava Yolları’nda çalışan emekçiler sermayenin saldırılarına sessiz kalmadı.

Emekçiler 28 Şubat 2011 tarihinden itibaren Lefkoşa KTHY önüne direniş çadırı kurarak süresiz eylem başlattı.

Şirketin iflas ettiği iddia edilerek bir anda işsiz bırakılan 500’e yakın çalışan bağlı bulundukları Hava-Sen ile beraber altı aya yakın bir süredir çeşitli eylemler ve basın açıklamaları yaptı. Ancak burjuva devletinin sözlü aldatmacalarının dışında bir yanıt alamadılar.

Direniş çadırında emekçilerle yaptığımız görüşmede, havayolu çalışanları, istihdam, ihtiyat sandığı ve sosyal sigortalarının yatırılması ile maaş alacaklarını talep ettiklerini aktardılar. Bu talepler karşılanana kadar mücadele edeceklerini vurgulayan emekçiler, hükümetin yalanlarına artık inanmayacaklarını belirttiler.

Bir anda açlığa terk edilen emekçilerin arasında yeni doğum yapan bir kadının gıdasızlık ve sıkıntı nedeniyle sütten kesildiği söylendi. Bunların dışında ise pek çok çalışan şu an çocuklarını okula gönderemiyor. Kredi borçlarını ödeyemeyip hacizle karşı karşıya kalıyor.

Diğer sendikalar ise şimdiye kadar sadece sözlü destekte bulundu. Direniş çadırına KSP ve E.K.İ.M. Kültür merkezi ziyarette bulunup dayanışma mesajlarını ilettiler.

 

Hırvatistan’da eylemlere devam

Hırvatistan’ın başkenti Zagrep’te binlerce kişinin katıldığı protesto eyleminin ardından ağırlığını gençlerin oluşturduğu göstericiler yine alanlara çıktı.

Çeşitli kentlerde yapılan eylemlerde başbakana istifa çağrısı yapıldı.

İktidar partisi üyelerinin günden zenginleştiğinin dile getirildiği eylemlerde hükümet partisi HDZ, AB ve muhalefet partisi “sosyal demokratların” bayraklarının yakılması dikkat çekti.

Zagrep’in yanı sıra Rijeka ve Djakova kentlerinde protestolar düzenlenirken zaman zaman çatışmalar yaşandı.

 

 

 

Konak’ta direniş büyüyor...

Sosyal güvence ve sendika talebiyle direnişe geçen İzmir Konak Belediyesi taşeron temizlik işçilerinin mücadelesi büyüyor. İşçiler, direnişlerinin 8. gününde gözaltı terörüne maruz kaldılar.

4 Mart sabahı 08.30 sıralarında direnişi kırmak için Efekent isimli taşeron firma tarafından getirilen ve sayıları 30 civarında olan eli sopalı kişilerle direnişçi işçiler arasında arbede yaşandı. Olay yerine gelen polisler, taşeron firmanın getirttiği eli sopalı kişilere herhangi bir müdahalede bulunmazken, direnişçi işçilerden Selçuk Kamiloğlu ve Muharrem Koçak’ı gözaltına aldılar.

Direnişlerini kırmak için patronun her yola başvurduğunu ifade eden işçiler, Efekent taşeron firmasının Servet isimli müdürünün, “Direniş komitesinden Selçuk Kamiloğlu ve İsmail Taşdemir’in kafasını koparıp direnişi bitireceğim” şeklinde kendilerini tehdit ettiğini belirttiler.

Yaşananların sorumlusunun Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ve  Efekent taşeron firması olduğunu ifade eden direnişçi işçiler, hiçbir baskı ve oyunun kendilerini yıldırmayacağını belirttiler.

BDSP’den dayanışma ziyareti

BDSP’liler 8 Mart günü gerçekleştirilen ortak eylemin ardından işçileri ziyaret ettiler. Saat 20.00 sıralarında Basmane Meydanı’nda pankart ve flamalarıyla bir araya gelen BDSP’liler direniş alanına doğru yürüyüşe geçtiler. BDSP imzalı “Yaşasın sınıf dayanışması!” ozalitinin açıldığı eylemde kızıl bayraklar taşındı.

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “PTT, KDS, Ontex, Konak direniyor!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganları eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüş direniş alanında işçiler ile birlikte atılan sloganlarla son buldu. Burada BDSP adına direnişçi işçileri selamlayan bir konuşma yapıldı.

Konuşmada buradaki direnişin yalnızca Konak işçilerini değil tüm işçi sınıfı için yapıldığı söylendi. Konak dışında farklı yerlerde de direniş ateşleri yandığı belirtilerek Ontex direnişi anlatıldı. Yapılan konuşma işiler tarafından sık sık alkış ve sloganlarla kesildi.

Konuşmanın ardından Ontex işçilerinin Konak direnişine gönderdiği mesaj okundu ve hep birlikte “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganı atıldı..

Belediye önünde eylem

İşçileri direnişlerinin 13. gününde (9 Mart) İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde eylemdeydi. “İş güvencesi istiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz, sendikalı çalışmak istiyoruz. 13 gündür gece gündüz direniyoruz!” pankartı açan işçiler taleplerini dile getirdiler. Direniş sürecini ve karşı karşıya kaldıkları baskıları aktardılar.

Konak Belediyesi işçilerinin ardından söz alan Buca direnişçilerinden Batıgül Tunç, İzmir CHP teşkilatının kendisine verdiği sözleri tutmadığını belirtti. Kendisini oyaladıklarını ve son olarak da kendisini işe aldırmayacaklarını söyleyerek bu tutum üzerine cumartesi günü CHP il binası önünde eyleme başlayacağını açıkladı.

Batıgül Tunç’un ardından söz alan Bayraklı Belediyesi’nden bir işçi Konak işçileriyle dayanışma içinde olduklarını ve kendilerinin de pazar günü taşeronlaşmaya karşı direnişe geçeceklerini ilan etti.

Basın açıklamasının ardından işçiler sloganlarla Basmane’de bunlunan direniş alanına geri döndüler.

Kızıl Bayrak / İzmir