15 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/27

 Kızıl Bayrak'tan
Kazanmak için genel
greve hazırlanalım!...
AKP ve CHP
“düzenin bekası”nda uzlaştı!...
Aktif uşaklık çizgisinde
yoğun Ortadoğu trafiği...
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Suriye Dışişleri Sorumlusu
Omar Murad ile konuştuk
Devletin haberi yokmuş!
GEA’da mücadele sertleşti.
Birleşik Metal İstanbul 2 Nolu Şube’de genel kurul.
İşten atılan Polifarma işçisi ile direniş ve örgütlenme süreci üzerine”
Kubatoğlu direnişi yol gösteriyor
PTT işçilerine meclis
önünde gözaltı
Taksim İlkyardım’da direniş
Tunus-Mısır
dersleri - H. Fırat
Mısır’da yeni bir sınıf
çatışmasına doğru.
Mısır devrimi devam ediyor - Ergin Yıldızoğlu
Şili’de büyük grev
Kıbrıs halklarının kurtuluşu
kendi ellerindedir!
YÖK düzenin vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor!
Bir direniş manifestosu: ‘96 Ölüm Orucu ve SAG direnişi.
MKP-HPG gerillası
Ozan Derman’ın anısına
Aile Bakanı’ndan inciler..
Sevil Ceylan Erkat yalnız değil!
Samandağ’da coşkulu ve kitlesel festival
Ölümünün 18. yılında Rıfat Ilgaz’ı saygıyla anıyoruz
Galatasaray’da 328. buluşma
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kubatoğlu direnişi yol gösteriyor

Tuzla’da işten atma saldırısına karşı başlattığı direnişini sürdüren Kubatoğlu/Fıratpen işçisi Cafer Timtik’in mücadelesi yol gösteriyor. Timtik’in iki aya yakın süredir tek başına sürdürdüğü direnişe, Timtik’e destek verdiği için işten atılan kadın işçi Ceyhan Yılmaz da katıldı.

4 Temmuz günü fabrika önünde bekleyişe başlayan Ceyhan Yılmaz, arkadaşı Timtik ile 7 Temmuz günü fabrika önünde eylemdeydi. Direnişin 57. gününde direnişçi işçiler ve çeşitli kurumların desteğiyle gerçekleştirilen eylemde sınıf dayanışmasını büyütmeye çağrısı yapıldı.

Fabrika önünde eylem

Birleşik Metal-İş üyesi direnişçi Legrand işçileri, Deri-İş üyesi Kampana işçilerinin de katıldığı eylemde, çadır önünde toplanan kitle halaylar çekti, sloganlar attı.

Kubatoğlu işçisi Cafer Timtik, fabrika önünde yaptığı konuşmada, içeride çalışan arkadaşlarına seslendi. Fabrikada yaşanan hak gasplarına ve kölelik koşullarına değinen Timtik birlik çağrısı yaptı.

Direniş selamlandı

Kampana işçileri adına Dilek Göl, Legrand işçileri adına ise Selcan Binnetoğlu tarafından yapılan konuşmalarda, “Kubatoğlu direnişi bizim direnişimizdir” denildi.

BDSP temsilcisinin yaptığı konuşmada ise, işçiler hakları için mücadeleye, taban örgütlerine ve komitelere çağrıldı.
Çağdaş Hukukçular Derneği’nden Av. Zeycan Balcı Şimşek ise taşeronlaştırmaya, sigortasız ve güvencesiz çalışmaya karşı mücadele çağrısı yaptı. İşçi Birliği temsilcisi de direnişi selamladı.

Eyleme; BDSP, TİB-DER, UİD-DER, ÖDP, İşçi Birliği ve ÇHD destek verdi.

Zorla müdahale edildi

Kubatoğlu/Fıratpen fabrikasında, direnişçi Cafer Timtik’e selam verdiği için 1 Temmuz günü işten atılan Ceyhan Yılmaz, 4 Temmuz Pazartesi direnişe katıldı. İşten atma saldırısını kabul etmeyen Yılmaz, patronun yalakaları tarafından fabrikadan zorla çıkarılmak istendi. Yılmaz’ın zorla çıkarılmasına diğer işçiler müdahale ederek arkadaşlarını sahiplendi.

İşçilerden sınıf dayanışması

Kubatoğlu-Fıratpen işçileri direnişlerinin 63. gününde Kampana Deri işçilerine ziyaret gerçekleştirdi.

13 Temmuz günü öğle saatlerinde Kampana direniş alanına gelen Uyguner Deri, Özkan Deri, Prima Deri, Kundura Deri işçilerine de Kubatoğlu-Fıratpen direnişi hakkında bilgilendirme yapıldı. İşçilere Fıratpen’de yaşanan sorunları ve direnişin seyrini anlatan, dayanışma çağrısı yapan bildiriler dağıtıldı.

Kampana işçileri de Fıratpen direnişini selamlayan bir konuşma yaparak direnişle dayanışma içerisinde olma çağrısı yaptı.

Akşam saatlerinde ise, Neda Elektrik fabrikasında yaşanan işten atma saldırısı nedeniyle fabrika önünde bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. İşçilere birlik olma ve direnişe geçme çağrısı yapıldı. Dağıtıma tahammül edemeyen patron, emrindeki ustabaşıları Fıratpen direnişçilerinin üzerine saldı. Patronun adamları, dağıtılan bildirileri yırtmaya çalışırken Cafer Timtik’in de üzerine yürüdüler.

Kızıl Bayrak / Tuzla


 

 

Direnişlerin sesi Gebze’de buluştu

Patronların saldırılarına karşı ortak bir mücadele platformu oluşturma hedefiyle hareket eden direnişçi işçiler 9 Temmuz günü Gebze’de bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Direnişçi Legrand, Ontex/Canbebe, Bericap, Polyplex, Kubatoğlu/Fıratpen, PTT, Kampana, Burger King ve Casper işçilerinin çağrıcısı olduğu eyleme, Gebze’de direnişleri 200. gününe yaklaşan Bericap işçileri ile yine Gebze’de sendikalaşma mücadelesi yürüten ve yakın zamanda direniş gerçekleştiren KDS işçileri destek verdi. BDSP, UİD-DER, Eğitim Sen, ESP ve ÖDP de eyleme destek sundu.

Eylem direnişçi işçilerin ve destekçi kurumların Gebze Cumhuriyet Meydanı PTT önünde toplanması ile başladı.

Cumhuriyet Meydanı’nda bir süre sloganlar eşliğinde bekleyen kitle daha sonra basın açıklamasının yapılacağı alana doğru kortej düzeni alarak yürüyüşe geçti.

Sesinizi direnişçi işçilerin sesine katın”

Yürüyüşün ardından direnişçi işçiler adına basın açıklamasını Ontex direnişçisi Gamze Kayhan ile Legrand direnişçisi Selcan Binnetoğlu birlikte okudu.

İşçilerin mücadeleleri yanında saf tutmayan sendika bürokratlarının da teşhir edildiği açıklamanın ardından direnişçi işçilere ve destekçi kurumlara söz verildi. İlk sözü Kampana direnişçisi Dilek Göl aldı. Mücadele süreçlerine ilişkin bilgilendirmede bulunan Kampana direnişçisi, direnişleri ortaklaştırmanın önemine vurgu yaparak, Gebzeli emekçileri direnişlerle dayanışmaya çağırdı.

Ardından söz alan Ontex/Canbebe direnişçisi, daha iyi bir sendika ve daha iyi bir toplu sözleşme istedikleri için işten atıldıklarını, bu saldırı karyısında ördükleri direnişin ise 145. gününü geride bıraktığını söyledi.

Kubatoğlu direnişçisi Ceyhan Yılmaz da karşılaştığı kölece çalışma kosullarından bahsetti.

Daha sonra sözü Legrand direnişçisi aldı. Fabrikada sendikalaşmak için neler yaptıklarını anlatan Legrand direnişçisi, binbir zorluğa rağmen sendikalarını savunduklarını ancak işten çıkartılınca bürokrat sendikacıların direnişe sahip çıkmadığını vurguladı.

Ardından Burger King ve PTT direnişçileri adına birer konuşma gerceklestirildi.

Direnişçi işçilerin ardından BDSP adına bir konuşma gerçekleştirildi. Direnişlerin sömürülen milyonlarca işçi için birer umut ışığı oldugunu söyleyen BDSP temsilcisi, ortak mücadelenin ve dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Sendikal bürokrasiye ve ihanete karşı mücadelenin tüm işçiler ve emekten yana güçler açısından ertelenemez bir görev olduğunun altını çizdi.

Baştan sona coşkulu geçen ve yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylem atılan sloganların ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / Gebze