15 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/27

 Kızıl Bayrak'tan
Kazanmak için genel
greve hazırlanalım!...
AKP ve CHP
“düzenin bekası”nda uzlaştı!...
Aktif uşaklık çizgisinde
yoğun Ortadoğu trafiği...
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Suriye Dışişleri Sorumlusu
Omar Murad ile konuştuk
Devletin haberi yokmuş!
GEA’da mücadele sertleşti.
Birleşik Metal İstanbul 2 Nolu Şube’de genel kurul.
İşten atılan Polifarma işçisi ile direniş ve örgütlenme süreci üzerine”
Kubatoğlu direnişi yol gösteriyor
PTT işçilerine meclis
önünde gözaltı
Taksim İlkyardım’da direniş
Tunus-Mısır
dersleri - H. Fırat
Mısır’da yeni bir sınıf
çatışmasına doğru.
Mısır devrimi devam ediyor - Ergin Yıldızoğlu
Şili’de büyük grev
Kıbrıs halklarının kurtuluşu
kendi ellerindedir!
YÖK düzenin vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor!
Bir direniş manifestosu: ‘96 Ölüm Orucu ve SAG direnişi.
MKP-HPG gerillası
Ozan Derman’ın anısına
Aile Bakanı’ndan inciler..
Sevil Ceylan Erkat yalnız değil!
Samandağ’da coşkulu ve kitlesel festival
Ölümünün 18. yılında Rıfat Ilgaz’ı saygıyla anıyoruz
Galatasaray’da 328. buluşma
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Şili’de büyük grev

Şili’de Ulusal Bakır İşletmesi bünyesinde çalışan 17 bin işçi özelleştirmeleri protesto etmek için 11 Temmuz Pazartesi günü greve gitti. Bakır işletmelerinin kamulaştırılmasının 40. yıldönümünde gerçekleşen grev, 1983’ten bu yana gerçekleştirilen en büyük bakır grevi olarak tarihe geçti.

Öğretmen sendikaları ve öğrenci örgütlerinin de destek verdiği greve yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı ifade edildi. Başkanlık sarayının bulunduğu Plaza de la Ciudadania’da düzenlenen gösteride konuşan Şili Bakır İşçileri Federasyonu lideri Raimundo Espinoza Codelco hükümeti şirketi özelleştirmeye çalıştığını söyledi.

Bakır İşçileri Konfederasyonu (CTC) Başkanı Cristian Cuevas da “Ortada özelleştirmeyi hedefleyen üstü kapalı bir plan var. Uluslararası bakır şirketleri karşısında Codelco’nun rekabet gücünün zayıflatılmak isteniyor” dedi. Konfederasyon başkanı grevle dayanışma ve Codelco’yu koruma çağrısı yaptı.

Pazartesi günkü grev, Salvador Allende (1970-1973) tarafından bakır madenlerinin kamulaştırılmasının 40. yılına denk gelmesi nedeniyle de ayrı bir anlam taşıyordu.

Piñera Hükümetinin eğitim politikalarına karşı mücadele veren Lise Öğrencileri Koordinasyon Kurulu da maden işçilerinin grevine destek verdi. Başkent Santiago’da bulunan İtalya Meydanı’nda işçilerle dayanışma eylemi yapmak isteyen öğrencilere polis saldırdı. Başkanlık Sarayı’na yürümek isteyen yüzlerce öğrenciye tazyikli suyla saldıran polis, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

 


Endonezya’da madenciler grevde!

Batı Papua eyaletinde bulunan ABD’ye ait Freeport-McMoran Grasberg maden ocağında işçiler 4 Temmuz günü greve çıktılar. 100 binin üzerinde işçi tarafından başlatılan grev, işçilerin %100’lük ücret zammı talebinin reddedilmesine karşılık gerçekleştirildi. İşçiler, dünya çapında diğer Freeport işçilerinin saatlik 15-30 dolara çalıştığını, kendilerinin ise 1.5 dolar olan saat ücretlerinin 3 dolara çıkmasını istediklerini söylüyorlar. 

En az 2 bin işçi maden ocağının girişini tutarken 300 işçi ise ocağa giden yolları kapattı.

Dünyanın en büyük altın ve bakır ocaklarından olan Gresberg’de üretim durdu, bu da düya genelinde bakır fiyatlarını etkiledi. Freeport şirketi grevin kendilerine günde 23 milyon dolara mal olduğunu söylüyor.



Panama’da grev hazırlığı

Panama’da yerli halk, hükümetin tazminat sözünü tutmaması üzerine 9 Ağustos günü büyük bir grev ve yürüyüş düzenleyecek.

Panama Başkanı Ricardo Martinelli, 2010 yazında Changuinola’da yaşanan ve iki kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin ise yaralanmasına neden polis teröründen kaynaklı yerlilere tazminat ödeneceği sözü vermişti.

Changuinola katliamını anmak için düzenlenen bir forumda muhalefetteki Demokratik Devrimci Parti, 9 Ağustos’ta ulusal çapta bir grev düzenleyeceklerini ve başkente yürüyeceklerini duyurdu. Hükümetin tazminat vaatlerini yerine getirmemesinin protesto edileceği bu eyleme tüm yerli halkların katılacağı bilgisini verdi.

***

2010 yılında Changuinola’da yerlilerin aleyhine düzenlenmiş bir yasanın protesto edildiği eylemlerde polis hedef gözeterek ateş açmış ve iki kişiyi katletmişti. Yasa daha sonra geri çekilmiş, hükümet de tazminat ödeyeceğini açıklamıştı. Changuinola Anlaşması olarak bilinen bu vaatler, yerlilerin baskısına rağmen bugüne kadar ancak kısmen yerine getirildi.

 

Grevler dalga dalga...

Kore

Kore Sendikalar Konfederasyonu’nun (KCTU) tersane işçilerine grevi sonlandırma çağrısına, işçiler işe geri dönmeme kararlılığıyla yanıt verdiler.

Busan’da bulunan Yeongdo tersanesinde yerden 35 metre yükseklikteki vinçte işgal eylemlerini sürdüren işçiler sendikacıların tersane patronlarıyla gizli görüşme yaparak anlaşmaya varmasını ve mahkemelerin 190 gündür süren grevi sonlandırma kararını protesto ediyorlar.

Grev, geçtiğimiz yıl Aralık ayında 400 kişinin işten atılmasına karşı başlatılmıştı. Grev, çevredeki işçilerden de yoğun destek görüyordu. KCTU yöneticilerinin patronla uzlaşması ve işçilere grevi bitirme çağrı yapmasına ise 12 işçi ve 1 sendika yöneticisi vinç işgali gerçekleştirerek yanıt verdi.

Anlaşmaya göre, işten atılan işçilerden 170’ine tazminat verilecek. Hiçbir işçi ise işe geri alınmayacak.

İşgal eyleminin dışında tersanenin önünde de yaklaşık 80 işçi tarafından protesto eylemleri yapılıyor. 


Hindistan

Cochin limanında 200 işçi tarafından yapılan 4 günlük grev 6 Temmuz Çarşamba günü yapılan anlaşmayla sona erdi. Limanda konteynır çalışanları ve diğer işçiler tarafından başlatılan grev Dubai’ye ait şirketin araçlarını temizlemekle görevli işçilerin terminale girmesinin yasaklamasına karşı yapılmıştı. İşçiler ayrıca çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebinde bulunmuştu. Terminal yöneticilerinin talepleri kabul etmesi üzerine işçiler grevi sonlandırdılar. 


Pakistan

Karaçi Elektrik Şirketi çalışanı binlerce işçi 30 Nisan’da başlattıkları grevi sürdürüyorlar.

Grev, şirketin kadrolu işçileri sözleşmeli çalıştırma planına karşı başlatılmıştı. Ayrıca, gönüllü emeklilik planına da karşı çıkan işçiler şirketin kendilerini işten çıkarıp taşerona geçireceklerini düşünüyorlar.

Sabotaj yaptıkları gerekçesiyle işten atılan 140 işçi de kurdukları direniş çadırıyla eylemlerini sürdürüyorlar.


İngiltere

Blackpool’da bir bisküvi fabrikasında işçiler grev kararı aldı.

Ücret konusunda anlaşmaya varılamaması üzerine 300’ün üzerinde işçi grev silahını kuşanarak patrona yanıt verdi. Sendikasız işçilerin %86’sı “greve evet” dedi. Grev, 18, 20 ve 26 Temmuz günleri yapılacak. 


Fransa

Fransa’da özel bir havayolu şirketinde ilk kez bir grev yaşandı. İngiliz havayolu şirketi EasyJet bünyesinde çalışan işçiler, hastalık izni konusunda şirket yönetimiyle bir uzlaşıya varılamadığı için 11-13 Temmuz tarihlerinde iki günlük grevi hayata geçirdiler.

Paris’teki Orly ve Lyon’daki Saint-Exupery havaalanlarında gerçekleşen grev, havayollarında çalışan işçilerin yüzde 40’lık bölümünün örgütlü olduğu Uçak Hostesleri Sendikası (UNAC) öncülüğünde yapıldı.

İş kazası ve hastalık durumlarında ücretli izinler ile ilgili EasyJet yönetimi ve UNAC arasında 4 Temmuz günü gerçekleşen son görüşmeden de sonuç alınamaması üzerine grev kararı alınmıştı.