15 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/27

 Kızıl Bayrak'tan
Kazanmak için genel
greve hazırlanalım!...
AKP ve CHP
“düzenin bekası”nda uzlaştı!...
Aktif uşaklık çizgisinde
yoğun Ortadoğu trafiği...
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Suriye Dışişleri Sorumlusu
Omar Murad ile konuştuk
Devletin haberi yokmuş!
GEA’da mücadele sertleşti.
Birleşik Metal İstanbul 2 Nolu Şube’de genel kurul.
İşten atılan Polifarma işçisi ile direniş ve örgütlenme süreci üzerine”
Kubatoğlu direnişi yol gösteriyor
PTT işçilerine meclis
önünde gözaltı
Taksim İlkyardım’da direniş
Tunus-Mısır
dersleri - H. Fırat
Mısır’da yeni bir sınıf
çatışmasına doğru.
Mısır devrimi devam ediyor - Ergin Yıldızoğlu
Şili’de büyük grev
Kıbrıs halklarının kurtuluşu
kendi ellerindedir!
YÖK düzenin vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor!
Bir direniş manifestosu: ‘96 Ölüm Orucu ve SAG direnişi.
MKP-HPG gerillası
Ozan Derman’ın anısına
Aile Bakanı’ndan inciler..
Sevil Ceylan Erkat yalnız değil!
Samandağ’da coşkulu ve kitlesel festival
Ölümünün 18. yılında Rıfat Ilgaz’ı saygıyla anıyoruz
Galatasaray’da 328. buluşma
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sevil Ceylan Erkat yalnız değil!

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Merkez Yönetim Kurulu kararıyla, Genel Merkez Hukuk Bürosu çalışanı avukat Sevil Ceylan Erkat’ın keyfi biçimde işten atılması büro emekçileri ve KESK’e bağlı sendikaların çalışanları tarafından protesto edildi.

BES önünde eylem

13 Temmuz günü BES Genel Merkezi önünde toplanan KESK’e bağlı sendikaların çalışanları işten atma saldırısını protesto etti. Erkat’ın örgütlü olduğu Tez-Koop-İş Sendikası’nın da bu duruma sessiz kaldığının belirtildiği açıklamada “İki sendikayı karşı karşıya getirmeyin” diyen Tez-Koop-İş yönetimi teşhir edildi.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Bugün BES yönetimi çalıştığı kurumu aynı zamanda mücadele örgütü olarak gören ve sahiplenen arkadaşımızı çok basit bahanelerle işten atmış kapı önüne koymuştur. Böylesi bir uygulama ne BES’in ne de KESK’in temsil ettiği tarihsel ve güncel misyona yakışmamıştır. Bu durum kapsamında yaşanan diğer olumsuzluk ise üyesi olduğumuz Tez-Koop-İş Sendikası’nın tutumu olmuştur. Tez-Koop-İş Sendikası’nın ne yapıldığından çok kimin yaptığına bakmış buna göre tutum almıştır. Söz konusu bu samimiyetsizliğin Tez-Koop-İş Sendikası’nın kurumsal kimliğinden değil de şu an yönetimde bulunan kişilerin günü kurtarmacı öznel yaklaşımlarından kaynaklı olduğuna inanmak istiyor ve bu nedenle halen Tez-Koop-İş’li olduğumuzu belirtiyoruz.”

Direnişçi PTT taşeron işçileri ve BDSP’nin de destek verdiği basın açıklmasında PTT direnişi selamlanırken, işçilere uygulanan polis terörü de kınandı.


Büro emekçilerinden protesto

MYK üyelerinin tamamının imzasıyla verilen işten atma kararının derhal geri çekilmesini ve Erkat üzerinde uygulanan mobbinge son verilmesini isteyen büro emekçileri işten atmanın perde arkasını anlatan bir metin kaleme aldılar.

Yaşanan işten atmanın, kamu emekçilerinin sendikal mücadele tarihinin nasıl bir bürokratizm batağına saplandığının da açık bir kanıtı olduğunu belirten büro emekçileri “işten çıkartma” kararının altında imzası olan tüm MYK üyelerinin, öncelikle Sevil Ceylan Erkat’tan ve BES üyelerinden özür dilemesi gerektiğini hatırlattılar.

Kızıl Bayrak / Ankara


 

Memur Sen AKP’yle büyüdü

Sırtını sermayeye ve hükümetlere dayarak büyüyen kontra konfederasyon Memur Sen’in “yükselişi” sürüyor.

AKP’nin hükümete geldiği 2002 seçimleri öncesinde üye sayısı 41 bin olan ‘yandaş sendikanın’, son bir yılda üye sayısını 123 bin 207 kişi artırarak 515 bin 378 kişiye çıkarması dikkat çekti. AKP’nin 9 yıllık hükümetliği süresince Memur Sen’in üyesi sayısı neredeyse 13 kat artmış oldu.

Yetkili sendikalar belirlendi

Hükümetle memur sendikaları arasında önümüzdeki haftalarda başlayacak ‘toplu görüşme oyunu’ öncesinde, “4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Gereğinde Kamu Görevlileri Sendikalarının Sayıları ve Konfederasyonların Üye Sayılarına İlişkin 2011 Temmuz İstatistikleri Hakkındaki Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı.

515 bin 378 üyesi bulunan Memur-Sen, bir kez daha yetkili sendika olarak toplu görüşme masasında kamu emekçilerini “temsil etme” hakkı kazandı.

Memur-Sen’i 394 bin 497 üyeyle Türkiye Kamu-Sen ve 232 bin 83 üyeyle KESK izliyor. Son bir yılda üye sayısı Türkiye Kamu-Sen’in 24 bin 897 kişi, KESK’in ise 12 bin 888 kişi artış gösterdi.

Memur Sen’in hakimiyeti arttı

AKP iktidarına yaslanarak üye sayısını katlayan Memur-Sen, bu yıl yetkili sendika sayısını 5’ten 7’ye çıkardı.

Memur-Sen, eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri hizmet kolunda en çok üyeye sahip olan Eğitim-Bir-Sen’le yetkili sendika olma hakkı kazandı. Ayrıca bayındırlık, inşaat ve köy hizmetleri kolunda örgütlü Bayındır Memur-Sen’in üye sayısını artırmasıyla bu alanda da yetkili sendika olma hakkı kazandı.

 

 

Bericap’ta 200. gün etkinliği

Gebze’de direnişlerini sürdüren Petrol-İş üyesi Bericap işçileri fabrika önündeki bekleyişlerinin 200. gününü pasta keserek kutladılar. Petrol-İş Genel merkez yöneticilerinin de yer aldığı kutlamaya, işçilerin eş ve çocukları ile sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz yaptığı konuşmada, amaçlarının direnişi uzatmak olmadığını, sendikanın ve Bericap işçilerinin taleplerinin karşılanması halinde hemen işbaşı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Genel Mali Sekreter İbrahim Doğangül de yaptığı konuşmada, bu direnişin Petrol-İş’in direnişi olduğunu ve sendikanın direnişe sonuna kadar sahip çıktığını belirterek, “Sizleri bu onurlu direnişinizden dolayı genel merkez yöneticileri olarak kutluyoruz. Mücadele hepimizin mücadelesi. Bu mücadeleyi birlikte kazanacağız” dedi.

200. gün pastası kesilip dağıtıldıktan sonra halaylar çekildi, türküler söylendi.


Yeşil Kundura’da kıyım kapıda

Deri-İş Sendikası’nın yaklaşık 1,5 yıldır örgütlenme çalışması yürüttüğü Yeşil Kundura fabrikasında patron, kitlesel bir işçi kıyımına hazırlanıyor.

Tekirdağ Çorlu’da kurulu fabrikada yürütülen sendikal örgütlenme mücadelesini türlü baskı ve zor yöntemleriyle bastırmaya çalışan patron, “işlerin daralması”nı gerekçe göstererek 100’e yakın işçiyi kapı önüne koyacağını duyurdu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na 1 ay önceden 100 işçi çıkaracağını bildiren Yeşil Kundura patronu, yaklaşık 250 işçiyle devam ettirdiği üretimini 100-150 civarında işçiyle sürdürmeyi hedefliyor. Fabrikada çoğunluk yetkisine sahip olan Deri-İş Sendikası ise, gelişmelerin seyrine göre adım atmayı düşünüyor. Askeriyeye yönelik ayakkabı üretimindeki düşüşü, işten çıkarmalara gerekçe gösteren patronun bu hamlesinin sendikal örgütlenme mücadelesini tasfiye amacıyla devreye soktuğu da ifade ediliyor. Önümüzdeki günlerde işten çıkarma planının hayata geçirilmesi bekleniyor.


Ölüme gitmeyeceğiz!”

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Diyarbakır İstasyon Garı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada tren teşkil memurlarının eksik personelle çalıştırıldığı belirtilerek yaşanabilecek tüm olumsuzlukların sorumluluğunun işyerine ait olduğu söylendi.

BTS Diyarbakır Şube Sekreteri Veysel Özhekti demiryollarında hayata geçirilen yeniden yapılanma uygulamaları nedeniyle demiryolunun trafik, demiryolcuların ise can güvenliğinin kalmadığını defalarca yazılı ve şifahen TCDD Genel Müdürlüğü nezdinde dile getirdiklerini belirtti. Gerekli önlemlerin alınmadığını ve neredeyse her hafta iş kazaları yaşandığını sözlerine ekledi.

Son bir ay içinde meydana gelen kazaların, bu uygulamalarla demiryolu taşımacılığının sürdürülemez olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Özellikle 5. Bölge Müdürlüğü’nün ve Diyarbakır Gar Müdürlüğü’nün tren teşkil memurlarını yönetmelik dışı çalıştırmaya ve bu meslek mensuplarına baskı uygulamaya devam ettiğini söylendi.