22 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/28

 Kızıl Bayrak'tan
Eşitlik ve özgürlük iradesini kırmak için ırkçı-şoven saldırganlık
Uşak etkin taşeronluğa hazırlanıyor! ..
Kürt halkına karşı topyekün
saldırıya geçtiler
DTK’dan ‘Demokratik Özerklik’ ilanı
Faşist güruhlar sokaklara salındı!.
Sermayenin saldırı stratejisi
ortaya çıktı!
Kıdem tazminatı hakkı gaspedilmek isteniyor
"Yalanlarla göz boyayıp dikensiz gül bahçesi yaratmayı hedefliyorlar”
Kamu TİS’leri ve
sendikal ihanet gerçeği!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı Sonuçları!
GEA’da kanunsuz lokavt
Mas-Daf’ta engeller aşıldı
Tunus-Mısır
dersleri - H. Fırat
Mısır’da sınıfsal çizgiler netleşiyor, talepler farklılaşıyor
Yemen’de halk hareketinin
dinamikleri ve açmazları
Douwe Egberts’te direniş kazandı!
Şili’de öğrencilerden militan gösteri
Artık tek bir zayıf halka yok! - Volkan Yaraşır
Libya Temas Grubu İstanbul’da toplandı
Kıbrıs’tan kirli elinizi çekin!.
“Ben bölücü ve terörist
değilim, bir Kürdüm”
Parti değerlerini
özümsemenin önemi
“8. Mamak Kültür-Sanat
Festivali’nde buluşuyoruz!”.
Kapitalizm, yabancılaşma ve DÖNÜŞÜM
Cumartesi Anneleri’nden
sessiz protesto.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı Sonuçları…

Değerlendirme ve kararlar

MİB MYK Temmuz ayı toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının gündemi şu ana konu başlıklarından oluşturuldu:

- Sınıfa yönelik genel saldırılar ve görevler

- Birleşik Metal’de genel kurullar süreci üzerine değerlendirme

- Direnişler üzerine değerlendirme

- Irkçı-şoven saldırılar üzerine değerlendirme

Bu başlıklara ilişkin yapılan değerlendirmeler ile çıkarılan sonuçları şöyle özetleyebiliriz:


- Sınıfa yönelik genel saldırılar ve görevler:

1. Toplantının ağırlıkla tartışılan gündemi kıdem tazminatı ve diğer önemli hakların gaspıyla ilgili saldırı hazırlıkları oldu.

AKP’nin “ustalık” dönemi programında kıdem tazminatı hakkının gaspından iş yaşamında sınırsız esneklik ve kuralsız sömürünün önünü açacak olan ağır saldırılar var. Grup TİS sürecinde MESS’in atıf yaparak ellerini ovuşturduğu saldırılardır bunlar. Eğer bu saldırılar hayata geçerse sermaye karşısında elimizdeki son haklarımızı ve mevzilerimizi de kaybedeceğiz. Son derece ağır ve hayati olan bu saldırı yasaları işçi sınıfını kavgaya davet etmek demektir. İşçi sınıfının ise bu daveti kabul etmek dışında başka bir seçeneği bulunmuyor.

2. Böyle bir kavgada başarılı olmanın yolu genel grevden geçiyor. Çünkü işçi sınıfının sermaye ve uşaklarına karşı en etkili silahı üretimden gelen gücüdür. Kazanmak için bu gücü kullanmak zorundayız. Öyleyse bugünden bu gücün en etkili bir biçimde kullanılması için hazırlıklara başlamalıyız. Oyalanmanın, beklemenin bir yararı yoktur. Gün mücadele günüdür. Vakit kaybetmeden bu düzeyde bir mücadeleye hazırlanmak için harekete geçmeliyiz.

3. Sermaye ve uşaklarına en etkili darbeyi genel grevle vurabiliriz. Ancak bu mücadele tek bir büyük darbeden oluşmayacaktır. Mücadeleye hazırlanmak, saflarımızı toparlamak, kararlılığımızı göstermek, eylem kapasitemizi geliştirmek ve mevzi mevzi mücadeleyi büyütmek için bulunduğumuz tüm alanlarda eylemli mücadeleyi yükseltmeliyiz.

4. Bu yönde yapılacak hazırlıkların ilk adımında tüm kardeşlerimizi uğradığımız saldırının kapsamı ve yaratacağı sonuçlar konusunda aydınlatmalı ve mücadele ruhuyla donatmalıyız. Bu amaçla hazırlanılacak araçları etkili biçimde kullanmalı, konuyu fabrikalardan başlayarak her yerde tartıştırmalı, yapılacak tartışmalardan da güçlü bir mücadele iradesi yaratmayı hedeflemeliyiz. Bu çerçevede MYK en kısa sürede bir bildirinin hazırlanmasını kararlaştırmıştır. Ayrıca konuyla ilgili uyaran ve mücadeleye çağıran çeşitli materyaller de en kısa sürede hazırlanacaktır.

5. Bu düzeyde bir mücadeleyi başarıyla omuzlamanın yolu bir ordu gibi birleşmekten geçiyor. Bunun anlamı her düzeyde örgütlenmek demektir. Fabrikalarda, havzalarda, kentlerde komite ve birlik zeminlerinde yan yana gelmeliyiz. Sermaye ve işbirlikçilerine karşı kararlı bir mücadeleyi verebilmenin yolu işçi sınıfının taban örgütlülükleri yoluyla inisiyatif göstermesine bağlıdır.

6. Sermaye ve hükümetine karşı mücadelede başarılı olmak için içimizdeki hainlerden kurtulmalı, onların olası ihanetine karşı şimdiden hazırlıklı olmalıyız. Üst kademe sendika bürokratları bu saldırıdan haberleri olmalarına rağmen bugüne kadar sınıfı uyarmaktan dahi geri durdular. Bundan sonra da saldırının hayata geçmesi için işbirliklerini sürdüreceklerdir.

Ancak onların bu tutumları alt kademe bürokratlar için bir mazeret olamaz. İşçi sınıfı bu bürokratları mücadele görevlerini üstlenmeye zorlamalı, yapmadıklarında da hesap sormayı ihmal etmemelidir. Dolayısıyla en başta da Birleşik Metal yönetiminin nasıl bir tutum alacağı merak konusudur.

Tüm bunlarla birlikte unutmamak gerekir ki, sürecin tüm bir seyrini işçi sınıfının tabandan bağımsız hareket etme yeteneği belirleyecektir. Bu nedenle sendika bürokratlarından bağımsız olarak işçi sınıfının inisiyatif göstermesi ve her koşulda buna dayanması mücadelenin geleceğini tayin edecektir.


- Birleşik Metal’de genel kurullar süreci üzerine değerlendirme:

- Birleşik Metal genel kurul süreci iki şubede yapılan genel kurullarla başladı. Her iki şube genel kuruluna da bürokratizm ile devrimci sınıf inisiyatifleri arasında gerilim ve mücadele damgasını vurdu. Birleşik Metal’in üst kademe bürokratları ile 1 Nolu Şube yönetimi şahsında gösteren gerici bürokratik anlayış, devrimci sınfı sendikacılığı çizgisinde yapılan eleştirilere karşı açık bir gericilik ve yasakçılık biçiminde kendisini gösterdi.

Fakat tüm yetersizliklerine ve imkansızlıklarına rağmen devrimci sınıf çizgisini savunanlar bu bürokratlara boyun eğmedi. Yarattığı sonuçlardan bağımsız olarak yapılan her iki genel kurulda devrimci sınıf sendikacılığının bayrağı yükseltildi. Böylelikle metal işçisinin icazetçi bürokratik sendikacılık karşısında seçeneksiz olmadığı gösterilmiş oldu. Meydanı boş sanan bürokratların tahammülsüzlüğü ve saldırganlığı da bundandır.

- MİB MYK önceki toplantılarında genel kurullara ilişkin politikasını, iki temel hedef üzerine oturmuştu. Bunlardan birincisi genel kurulları, MESS grup TİS sürecinde ve bir dizi direniş şahsında görülen işbirlikçi-icazetçi sendikacılık anlayışıyla hesaplaşmak, ikinci olarak da bu anlayış karşısında devrimci sınıf sendikacılığı ilkelerini yükseltmek, olabildiğince ilerici-öncü işçileri bu ilkelere kazanmaktı. Böylelikle sendikalarımızı devrimci sınıf çizgisine kazanmak doğrultusunda adımlar atılabilirdi. Şu haliyle tüm bu bakımlardan yetersiz olsa da çok önemli kazanımlar elde edildiğini tespit etmek gerekir.

Özellikle 1 Nolu Şube Genel Kurulu’na yapılan müdahale ve bu hedefler doğrultusunda kazanılan mevziler gelecek açısından umut vericidir. MYK bu anlamlı ve başarılı müdahaleyi selamlamakta ve deneyimlerini paylaşmak üzere yerel birimleri göreve davet etmektedir.

- MYK belirlenmiş bulunan politikalar doğrultusunda bundan sonra gerçekleştirilecek olan diğer genel kurullara da aynı azim ve kararlılıkla, dahası deneyimlerin ışığında daha etkili müdahalelerde bulunmak üzere hareket etmeye çağırmaktadır.

- MYK ayrıca bu vesileyle, bu yolda mücadelenin ihtiyaçlarına yanıt veren ve sermayeyi yenebilecek güçte bir sendika için tüm ilerici ve öncü metal işçilerini devrimci sınıf sendikacılığı çizgisinde birleşmeye ve geleceği kazanmak için birlikte yürümeye çağırmaktadır.


- Direnişler üzerine değerlendirme:

- İşçi sınıfı bölükleri mevzilerde direnmeye devam ediyor. Haklarını ve onurlarını savunuyor. Mevzi direnişlerin en yoğun olduğu işkollarının başında gelen işkolumuzda ise şu an GEA, MAS-DAF, Casper, Legrand direnişleri devam ediyor. Bu direnişler içerisinde GEA direnişi militanlığıyla öne çıkarken, Legrand direnişi sendikal bürokrasiye karşı olması dolayısıyla büyük anlam taşıyor. MYK işkolumuzdaki direnişler başta olmak üzere mevzilerde zor şartlarda devam eden direnişlerle dayanışmanın altını bir kez daha çizmekte ve tüm sınıf güçlerini dayanışmayı yükseltmeye çağırmaktadır.


- Irkçı-şoven saldırılar üzerine değerlendirme:

MYK ayrıca son günlerde Kürt halkına yönelik devlet tarafından yoğunlaştırılan şoven ve ırkçı kampanyayı da gündemine almıştır. İşçi sınıfını bölen ve halklar arasına düşmanlık tohumları ekmeye yönelik devlet tarafından tezgahlanan bu politikaları mahkum eden MYK, Kürt halkının meşru hak taleplerini desteklemekte ve “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarını yükseltmektedir. MYK bu bilinçle tüm metal işçilerini emperyalizm ve sermaye karşısında eşit-özgür ve sömürüsüz bir ülke için omuz omuza mücadeleye çağırmaktadır.

Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu
15 Temmuz 2011