02 Aralık 2011
Sayı: SİKB 2011/45

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalist saldırganlığa ve faşist teröre karşı mücadeleye!
Ülke toprakları komşu halklara saldırı üssü haline getirilemez!
Zulmünü arttırdıkça
çöküşü hızlanıyor!
KESK’lilere 156 yıl hapis
Özrü kabahatinden büyük olanlar, kanlı bir tarihi özürle temize çıkaramaz - H.Eylül
“Dersim özrü samimiyetsiz”
Genel Kurul öncesinde “Güç Birliği” sorgulandı
26 Kasım toplantısı ışığında Türk-İş Genel Kurulu
İnsanca yaşanabilir asgari ücret için mücadele saflarına!
İmpo işçisi kazandı
Mutlak sömürü, mutlak kölelik ve makinalaşan işçi - Volkan Yaraşır
Reformizm ve devrim
Mısır’da sınıflar
mücadelesinde yeni evre
Avrupa’da grev dalgası
Neo-Nazilerin arkasında Alman tekelci polis devleti var!
S21 karşıtı mücadelede referandum ve sonuçları üzerine...
Basel’de “İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği Gecesi"
Avukatlık mesleği piyasanın ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendiriliyor!
Yine, yeni, yeniden: Yetkin mühendislik/1
Mücadele gününde kadınlar alanlardaydı
Yola çıkan taşlar ve yola koyulan “baş”lar - G. Umut
“Özel Yetkili mahkemeleri
boykot edebiliriz”
Zindan katliamına yalan perdesi!
Ekim Devrimi'nin ışığında mücadele çağrısı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Güler Zere beyaz perdede

Sermaye devletinin cezaevi politikaları nedeniyle hapishanede kansere yakalanan ve tedavisi engellendiği için ölen devrimci tutsak Güler Zere için hazırlanan “Damında Şahan: Güler Zere” belgeselinin gösterimi 29 Kasım günü Beyoğlu Sineması’nda yapıldı. Tamamen dolan salonda insanlar ayakta ve yere oturarak belgeseli izledi.

Açılış konuşması Veysel Şahin tarafından yapıldı. “Güler’i zulmün, iktidarın elinden almak için her şeyi yaptık” diyen Şahin, Güler’in katilinin bu düzen olduğunu dile getirdi. Hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle yapılan eylemlere dikkat çeken Şahin, bu süreç içerisinde Türkiye tarihinde eşine az rastlanan bir birliktelik yaşandığını ifade etti. “Daha çok Gülerler var” diyerek mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Aslan: “Bu film hasta tutsaklara adandı”

Şahin konuşmasının ardından belgeselin yönetmeni avukat Oya Aslan bir konuşma yaptı. “Bu filmi hasta ve özgür tutsaklara adadık” diyen Aslan, 10 yıl içinde hapishanelerde bin 800’e yakın insanın yaşamını yitirdiğini ifade etti. Güler Zere için yürütülen mücadele ve kazanılan zaferle bir kapı açıldığını dile getirerek, mücadelenin sürekliliğine dikkat çekti.

Konuşmanın ardından ÇHD, Aslan’a çiçek verdi.

Konuşmalar TAYAD adına Lerzan Kurt’un konuşmasıyla devam etti. Mücadele sürecinden bahseden Kurt, Ayhan Efeoğlu’nun mezarının açıklanması için her Cuma saat 19.00’da Taksim Tramvay Durağı’nda olacaklarını açıkladı.

Cezaevinden gelen mesajların okunmasının ardından belgeselin yapımcılarından Sırrı Süreyya Önder sahneye çağrıldı. “Kimliklerine helal getirmeme duygusunu bana hissettirdiler” diyen Önder, emperyalizmin ve zalimlerin yaptığının hafızayı silmek ve boşaltmak anlamına geldiğini dile getirdi.

Önder sözlerine şöyle devam etti: “Zere’nin belgeselinde devrimci tarihi var. Kendinden öncesini devralan ve sonraya ileten devrimcinin tarihi bu. Bu yapıt da Zere’den alınan devrimin bayrağını yukarıda tutmak anlamını taşıyor.”

Konuşmaların ardından belgeselin sunumuna geçildi. Devletin zindan politikasının işlendiği belgeselde, yaşam hakkı için mücadele şiarı öne çıkarılmış. Belgesel sırasında zaman zaman alkışlarla mücadele selamlandı. Akıcı ve yalın bir dille hazırlanan belgeseli izleyenler duygusal anlar yaşadı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

“Yeni Ekimler'in Partisi'ne selam!”

Sistemin yapısal krizinin toplum üzerindeki yıkıcı etkisinin gittikçe ağırlaştığı, bununla birlikte açlığa ve sefalete sürüklenen emekçi yığınların mücadeleden başka bir çıkar yollarının kalmadığı bir dönemde, Ekim Devrimi yol göstermeye devam ediyor.

94 yıl önce “Bütün iktidar Sovyetlere!” şiarı ile birlikte açılan yol, proletaryaya devrimin nasıl gerçekleşebileceğini bir kez daha göstermiştir.

Nasıl ki Bolşeviklerin uzun mücadeleler sonucunda ve her koşulda sınıfa giderek, sınıfla et ile tırnak gibi bütünleşmeyi sağlayarak, devrimin zaferini garanti altına aldıkları bir gerçeklik ise, bugün proleter sosyalizmin kızıl bayrağını taşıyan bizler de bu gerçeğin bilinciyle yeni Ekimler'e hazırlanıyoruz.

Ekim Devrimi'nin 94. yılına girerken Yeni Ekimler'in Partisi'ne selam olsun!

Yiğit Demirel

Kandıra 2 No’lu T Tipi

 

 

 

Server Tanilli yaşamını yitirdi

Uzun süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören Cumhuriyet Gazetesi yazarı Server Tanilli hayatını kaybetti.

Server Tanilli kimdir?

1980’den önce Türkiye’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ve Devlet tatbiki Güzelsanatlar Yüksekokulu’nda “Uygarlık- tarihi” dersi veriyordu. 7 Nisan 1978’de uğradığı silahlı saldırı sonucunda belden aşağısı felç olan Tanilli, Fransa’ya gidip uzun yıllar Strazburg Üniversitesi’nde çalıştı. 2000 yılında yurda dönüş yaptı ve Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazıları yayımlandı.

“Uygarlık Tarihi (1973)”, “Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş” kitaplarını yazan Tanilli’nin “Uygarlık Tarihi” üniversitelerde ders kitabı olarak okutuldu. Diğer kitapları arasında şunlar sayılabilir: “Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?”, “Yüzyılların Gerçeği ve Mirası” (6 cilt), “Candide ya da İyimserlik”, “Yaratıcı Aklın Sentezi: Felsefeye Giriş”, “Değişimin Diyalektiği ve Devrim”, “Dünyayı Değiştiren On Yıl”, “Fransız Devriminden Portreler”, “Anayasalar ve Siyasal Belgeler”, “Nasıl Bir Demokrasi İstiyoruz?”, “İslam Çağımıza Yanıt Verebilir Mi?”, “Din ve Politika”, “Voltaire ve Aydınlanma”. 2006 Sertel Demokrasi Ödülü’ne layık görüldü.

 

 

 

Ümraniye’de çok yönlü çalışma

Ümraniye’de sınıf devrimcileri çok yönlü faaliyetlerle emekçilere sesleniyor.

Metal İşçileri Bülteni Kasım sayısı Birleşik Metal’in Ümraniye’de örgütlü olduğu fabrikalara dağıtıldı. Kapak yazısında kıdem tazminatı gaspıyla ilgili bir yazının yer aldığı bülten işçiler tarafından ilgiyle karşılandı.

Kürt halkıyla dayanışmayı büyütmek için de emekçilere çağrı yapılıyor. Bu nedenle Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu işçi ve emekçileri Kürt halkıyla dayanışmaya çağrı yapan ozalitler yaptı. “Baskı ve gözaltılara karşı mücadeleyi yükseltelim! Kürt halkıyla dayanışmayı büyütelim!” şiarlı ozalitler, İMES A Kapısı, Dudullu ve Sarıgazi Meydanı’na yapıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye