16 Aralık 2011
Sayı: SİKB 2011/47

 Kızıl Bayrak'tan
Mücadelenin geleceğini sınıfın bağımsız inisiyatifi belirleyecektir!
“Sıfır sorun”dan “herkesle çatışma”ya
İktidar ve rant uğruna cemaat savaşları.
Ankara’da binler haykırdı:
Hepimiz eşkıyayız!
Polis-yargı-Adli Tıp işbirliğiyle
kadına işkence!
Türk-İş’te “değişim” olmadı
DİSK: “Mücadele... mücadele... mücadele...”
Armine'de direniş kazandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlenme deneyimi
Sınıf sendikacılığı bayrağı altında birleşelim!
19-22 Aralık katliamı ve direnişi
11. yılında!
“Bedenlerini aldılar ama bilinçlerini teslim alamadılar”
“Operasyonun yapılacağı
biliniyordu”
“F tipi cezaevleri kapatılmalıdır”
Sermaye devletinin “insan hakları”
sicili: Dizginsiz baskı ve terör!
Maraş’ın katili sermaye devleti!
Erdal Eren mezarı başında anıldı.
AB’nin periferisi
Çinleşiyor… - Volkan Yaraşır
Rusya’da onbinler gerici rejime
karşı alanlara indi
‘İşgal et’ eylemleri ABD limanlarına sıçradı
BM Dünya İklim Zirvesi’nden
sonuç çıkmadı.
Devlet bizi sevmesin - G. Umut
Çetinsaya YÖK’e, Özcan Köşk’e!.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Mücadele... mücadele... mücadele...”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ‘Direniş Kampanyası’ çerçevesinde gerçekleştirdiği eylemlere Kocaeli, Antep, Konya ve İzmir’in ardından 14 Aralık günü İstanbul’da devam etti.

Unkapanı’nda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu binası önüne gerçekleştirilen yürüyüşte Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci tur görüşmesine de dikkat çekilerek, “Orta oyununa son verin” çağrısı yapıldı.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemin ana gövdesini Genel-İş ve Nakliyat-İş üyesi işçiler oluştururken, diğer sendikaların katılımı temsili düzeyde oldu.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul Tabip Odası ve TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’nun destek sunduğu eyleme aralarında BDSP, Halk Cephesi, EHP ve ESP’nin de bulunduğu devrimci ve ilerici güçler de destek verdi.

“Direne direne kazanacağız!”

Eylem için biraraya gelen işçi ve emekçiler ile destekçi güçler Saraçhane’de bulunan Genel-İş Bölge Temsilciliği binası önünde toplanarak yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş kolunun en önünde “Tutuklu sendikacılar serbest bırakılsın! Yılmayacağız, Teslim Olmayacağız, Direneceğiz!” pankartı taşındı.

“Selam olsun ‘teslim olmayacağız’ diyenlere!”

Unkapanı SGK önünde basın açıklamasını DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün yaptı. Görgün, Ankara Hopa davasında tutuklu bulunan gençlerin verilen mücadelenin ardından geçtiğimiz hafta tahliye edildiğini hatırlattı. Görgün, hapishanelerdeki yüzlerce tutukluya ve dünyanın birçok yerinde direnerek teslim olmayan sınıf kardeşlerine selam gönderdiklerini de belirtti.

“AKP büyük saldırı hazırlığında”

AKP’nin işçi sınıfı ve emekçilere karşı tarihinin en büyük saldırılarından birine hazırlandığına dikkat çeken Görgün, işçi simsarlığı anlamına gelen Özel İstihdam Büroları yasasının gündeme getirildiğini ve kıdem tazminatının gaspının hedeflendiğini vurguladı.

“Asgari ücretin sonucu önceden belli”

Asgari ücretin kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen toplantılarda değil kamuoyu önünde açık biçimde belirlenmesi gerektiğini söyleyen Görgün, komisyonda yer alan Türk-İş’e de “İşçi örgütlerinin yeri, sonucu önceden belli olan sosyal diyalogculuk oyunun toplantıları değil, işyerleri ve fabrikalar yani işçilerin yanıdır” sözleriyle seslendi.

“Mücadele... mücadele... mücadele...”

İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken alınterinin işsiz kalanlar için kullanılmadığına, sermaye ve hükümete aktarılarak yağmalandığına dikkat çeken Görgün, güvencesiz-kuralsız-keyfi çalıştırma anlamına gelen taşeronlaştırmaya karşı mücadelelerin süreceğini de vurguladı.

Görgün açıklamasını, “hedeflerimize ulaşmamız için yapmamız gereken üç şey var. Mücadele... mücadele... mücadele...” sözleriyle noktaladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

HSGGP: Asgari ücret=Azami sefalet!

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP) bileşenleri 14 Aralık günü İstanbul Unkapanı’nda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu önünde yaptıkları eylemle “İnsanca yaşanacak asgari ücret” talebinde bulundular.

SGK önüne meşaleli yürüyüş

Saraçhane Parkı’nda buluşan HSGGP bileşenleri buradan“Asgari ücret= azami sefalet! İnsanca yaşanacak asgari ücret istiyoruz” pankartı ve meşaleler eşliğinde Unkapanı SGK önüne yürüdüler.

Platform bileşenlerinin döviz ve flamalarıyla katıldığı yürüyüş sırasında sloganlarla talepler haykırıldı.

“Toplantılar orta oyunudur”

Yürüyüşün ardından ilk olarak HSGGP adına basın açıklaması gerçekleştirildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının sonucunun önceden belli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Sesimizi çıkartmazsak, Ocak ayından itibaren asgari ücret 648 liraya yükselecek! Yani, komisyon tarafından ‘geçim şartları gözönünde bulundurularak belirlendiği’ ifade edilen asgari ücret,  aylık 19,77 TL, günlük ise 66 kuruş artacak!” denildi.

Açıklamada, DİSK Araştırma Enstitüsü’nan 2011 yılı Kasım ayı için 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 992 lira, yoksulluk sınırı ise 3.136 lira olarak açıkladığı hatırlatılarak AKP hükümetinin ve sermayenin asgari ücret oyunuyla işçi ve emekçilerle adeta dalga geçtiği ifade edildi.

İşçiler adına komisyon toplantılarında bulunan Türk-İş’in de uyarıldığı açıklamada, “Başta Türk-İş olmak üzere, sendika ve konfederasyonlar ‘asgari ücret’ oyununa karşı çıkmak ve mücadeleye omuz vermek zorundadır” denildi.

“İnsanca yaşanacak asgari ücret”

Sermayenin saldırı planlarının bunlarla sınırlı olmadığına da vurgu yapılan açıklama şu sözlerle sürdü:

“Esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmak ve çalışma yaşamında kuralsızlığı derinleştirmek isteyen sermaye, ‘özel istihdam büroları’ ve ‘bölgesel asgari ücret’ planlarıyla ise köleliği katmerleştirmek istemektedir. ‘Sağlıkta dönüşüm’ adı altında sağlık hizmetlerini tepeden tırnağa ticarileştiren sermaye, bu çok yönlü yıkım programını yeni saldırılarla da sürdürmektedir”

Açıklama şu sözlerle noktalandı:

‘İnsanca yaşanacak asgari ücret!’ talebimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Bizleri sefalete mahkum etmek isteyen sermayeye ve AKP hükümetine karşı birleşik ve örgütlü mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz”

Basın açıklamasının ardından Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi adına Avukat Cem Gök, Dev Sağlık-İş Yönetim Kurulu üyesi Funda Keleş ve TTB Merkez Konsey Üyesi Hüseyin Demirdizen birer konuşma yaparak sermayenin saldırılarına karşı mücadele çağrısı yaptılar.

Konuşmaların ardından, HSGGP adına hazırlanan bildirilerin bileşenler tarafından ortak dağıtımı yapılarak eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul