16 Aralık 2011
Sayı: SİKB 2011/47

 Kızıl Bayrak'tan
Mücadelenin geleceğini sınıfın bağımsız inisiyatifi belirleyecektir!
“Sıfır sorun”dan “herkesle çatışma”ya
İktidar ve rant uğruna cemaat savaşları.
Ankara’da binler haykırdı:
Hepimiz eşkıyayız!
Polis-yargı-Adli Tıp işbirliğiyle
kadına işkence!
Türk-İş’te “değişim” olmadı
DİSK: “Mücadele... mücadele... mücadele...”
Armine'de direniş kazandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlenme deneyimi
Sınıf sendikacılığı bayrağı altında birleşelim!
19-22 Aralık katliamı ve direnişi
11. yılında!
“Bedenlerini aldılar ama bilinçlerini teslim alamadılar”
“Operasyonun yapılacağı
biliniyordu”
“F tipi cezaevleri kapatılmalıdır”
Sermaye devletinin “insan hakları”
sicili: Dizginsiz baskı ve terör!
Maraş’ın katili sermaye devleti!
Erdal Eren mezarı başında anıldı.
AB’nin periferisi
Çinleşiyor… - Volkan Yaraşır
Rusya’da onbinler gerici rejime
karşı alanlara indi
‘İşgal et’ eylemleri ABD limanlarına sıçradı
BM Dünya İklim Zirvesi’nden
sonuç çıkmadı.
Devlet bizi sevmesin - G. Umut
Çetinsaya YÖK’e, Özcan Köşk’e!.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da binler haykırdı:

Hepimiz eşkıyayız!

Hopa’da emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun 31 Mayıs 2011 tarihinde polis saldırısı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Ankara’da düzenlenen protesto eylemine ilişkin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, tutuklu bulunan 22 kişinin tahliyesine karar verildi.

28 kişinin, 17 yıldan 52 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması için binlerce ilerici, demokrat, devrimci 9 Aralık günü sabah erken saatlerden itibaren Ankara Adliyesi önünde toplandı. Adliye binası önündeki bekleyiş mitinge dönüştü.

Hopa davasına büyük destek

Hopa davasına sahip çıkan devrimci ve ilerici güçler, aydınlar, akademisyenler, yazar ve sanatçıların yanısıra çeşitli sendikalardan, meslek örgütlerinden yönetici ve üyeler de adliye önünde buluştular.

BDP Milletvekilleri Hasip Kaplan ve Sebahat Tuncel, TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol tutuklulara destek için adliye önündeki eyleme katıldılar.

Türk-İş’e bağlı sendikalardan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ve TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk’ün de yer aldığı eyleme birçok sendikanın merkez yöneticisi de destek verdi.

TKP, ÖDP, Gençlik Muhalefeti, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri’nin kitlesel olarak katıldığı eyleme, TMMOB, Eğitim-Sen, Üniversite Konseyleri Derneği, BDSP, HDK, Kaldıraç, EHP, TÜM-İGD, SHD ve YDG de destek verdi.

Tutuklu aileleri adına konuşan Cemal Kaya “Çocuklarımızın silahları kitapları, defterleridir. Biz buraya onları almak için geldik” dedi. Tutuklu aileleri herkese dayanışma için teşekkür etti.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen kurumlar adına ortak açıklama yaptı. Özgen, “AKP sakat bırakırken bile ‘kız mıyız kadın mıyız’ onu merak ediyor” dedi. Özgen, 31 Mayıs’ta Hopa’da ve ardından Ankara’da yaşananları anımsattı. Özgen, “Cezaevlerini mücadele okuluna, mahkemeleri AKP yargısının mahkum edildiği yerlere dönüştüreceğiz” dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise konuşmasına Metin Lokumcu’yu anarak başladı. Kaplan, “Özel mahkemeleri tarihin çöplüğüne atacağız” dedi.
Öğrenci örgütleri adına yapılan konuşmaların ardından TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı’nın konuşmasıyla devam eden eylem programı kalabalığın adliyenin arka tarafına yürümesiyle devam etti.

Ankara Hopa Davası tutsakları saat 11.00 sıralarında duruşma salonuna zafer işaretleri ile girdi. Salon ayakta alkışladı. Hakim salonu uyararak, bu durumu tutanağa geçirdi.

Salonda yüzden fazla avukat yer aldı. TTB Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, Dev Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Başkan Vekili Tayfun Görgün, 20’ye yakın CHP’li milletvekili, BDP’den vekiller ve 30’a yakın gazeteci de duruşmayı takip etti.

Hopa davasında, avukatların, yargılamanın TMY kapsamından çıkartılarak, görevsizlik kararı verilmesi yönündeki talebi kabul edilmedi.

Saat 22.00’de mahkeme heyeti 22 tutuklu için tahliye kararını açıkladı.

 

 

 

 

Kürtçe savunmaya ret

KCK ana davasından yargılanan 104’ü tutuklu 152 Kürt siyasetçinin Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 29. duruşması 12 Aralık sabahı başladı, akşam geç saatlerde sona erdi.

Sabah saatlerinden itibaren Diyarbakır D ve E tipi, Siirt, Midyat ile Bingöl cezaevlerinde kalan ve aralarında BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Şırnak Milletvekili Selma Irmak, milletvekilliği YSK tarafından iptal edilen Hatip Dicle, İHD Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey, Gün TV Genel Yayın Koordinatörü Ahmet Birsin gibi isimlerin ve BDP’li belediye başkanlarının da bulunduğu 104 tutuklu 11 ring aracıyla adliyeye getirildi.

Duruşma öncesi DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP’li vekiller Hasip Kaplan, Ayla Akat Ata, Sebahat Tuncel ile tutuklu yakınları adliyeye geldi.

Duruşma öncesi açıklama yapan Demirtaş şunları aktardı: “İlk yakalananlar 14 Nisan 2009 yılında tutuklanmıştır. O günden bugüne maalesef bir tek kişi bile tahliye olmadı. Ve Türkiye son 3 yıldır bu siyasi operasyonlardan kaynaklı sürekli gerilimler yaşadı. Bu hukuksuz ve haksızlık kamuoyu ve toplumun da vicdanını yaraladı. Bugün artık geçmişte kalınmış olsa bu duruşmalardan tahliye çıkması arkadaşlarımızın tahliye olması, ben inanıyorum ki Türkiye’deki çözüm umutlarına dair arayışları güçlendirecektir. Bu mahkemeden beklentimiz budur.”

KCK davasında mahkeme heyeti delil ikamesine geçerek telefon tapeleri ile “X” ve “Mercek” kod isimli gizli tanık beyanlarını okudu. Duruşma 26 Aralık tarihine erteledi. Önceki celseden itibaren sanık Abdurrahim Tanrıverdi hakkında iddia edilen telefon tapelerinin okunmasına devam eden mahkeme heyeti, ardından sanıklardan İhsan Sevitek ile ilgili suçlamalara konu olan “X” ve “Mercek” kod isimli gizli tanık beyanlarına yer verdi. Aleyhe olan hususlara ilişkin kendilerini Kürtçe savunmak isteyen sanıkların bu talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edilmedi. Duruşma,  26 Aralık tarihine erteledi.

 

 

 

 

Özgür Gündem’le dayanışma

10 Aralık günü Taksim Tramvay Durağı’nda buluşan çeşitli basın-yayın organlarından basın emekçileri, 22 Kasım günü Özgür Gündem’i de hedef alarak gerçekleştirilen polis baskınlarını ve baskınların ardından gazetenin yazarı Cengiz Kapmaz ile editörleri Kazım Şeker ve Songül Karatağna’nın tutuklanmasına tepki gösterdiler.

Basın emekçileri İstiklal Caddesi boyunca gazetenin “Devlet için öldürdük” manşetiyle çıkan sayısını çevredekilere ulaştırdılar. İlgi gören ortak satışta gazeteler kısa süre içerisinde tüketildi.

Kızıl Bayrak, sol.org, DİHA ve Birgün’den çalışanların da destek verdiği ortak satışa çok sayıda gazeteci katıldı.

 

 

 

 

Cihan’a tahliye yok!

Kağıthane’de bir markete molotof kokteyli atılması ile ilgili olayda “puşi taktığı” gerekçesiyle 22 aydır tutuklu yargılanan Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği üniversite öğrencisi Kırmızigül’e 9 Aralık günü görülen son duruşmada da tahliye çıkmadı.

Beşiktaş 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 7. duruşma öncesinde Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, Galatasaray Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri Kırmızıgül’e destek olmak için basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Basın açıklamasını okuyan Ahmet İnsel, toplam 500’ün üzerinde  üniversite ve lise öğrencisinin “terörle mücadele kapsamında” tutuklu olarak yargılandıklarına dikkat çekti.

Mahkeme heyeti son duruşmada da pervasızlığını sürdürerek Cihan’ı tahliye etmedi.

Cihan’ın avukatı Sait Tanrıverdi’nin soruşturmanın genişletilmesi dahil tüm talepleri de mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Bu duruma tepki gösteren avukat Tanrıverdi davadan çekildiğini açıkladı.

Bir sonraki duruşma 23 Mart 2012 tarihine erteledi.

 

 

 

 

“Başkaldırıyoruz!” davası sürdü

5 Ocak’ta ODTÜ’de gerçekleştirilen “Başkaldırıyoruz!” eyleminin ardından 117 öğrenci hakkında açılan davanın ikinci duruşması 14 Aralık günü görüldü.

Aralarında Ekim Gençliği okurlarının da bulunduğu yaklaşık 45 öğrenci ve ÇHD’li avukatlar salonda hazır bulundu.

Davada öğrencilerin ifadeleri alındı. Öğrencilerin ellerini nasıl tutacaklarına dahi müdahale eden hakim, yaşanan gerginliğin ardından salona kolluk güçlerini çağırdı. Avukatlarla da tartışan hakim saldırgan tutumunu sürdürdü. Öğrencilerin büyük bir bölümü basın açıklaması yapmak için eyleme katıldıklarını, bunun meşru olduğunu belirttiler. İfadelerin ardından duruşma sona erdi.

Duruşma 16 Mart 2012 tarihine ertelendi.