6 Ocak 2011
Sayı: SYKB 2012/01

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejim saldırganlıkta sınır tanımıyor
Kürt halkıyla omuz omuza!
Tecrit saldırısına karşı birleşik-militan mücadeleye!
Uludere katliamı protesotlarla lanetlendi
Kürt hareketinden katliama tepkiler
Sermaye hükümeti katliamı sahiplendi
Ücretler asgari, sömürü azami
Aralık ayında 52 işçi öldü
Maltepe Belediyesi taşeron işçileri: "Süresiz direnişteyiz!"
Metal İşçileri Birliği MYK Ocak ayı toplantısı sonuçları
Anayasal hayaller üzerine - V.İ.Lenin
Yemen'de yüzbinler alanları terketmiyor
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri...
Büyük madenci yürüyüşü 21. yılında...
2011'de sınıf hareketinin tablosu
Billur Tuz'da direniş başladı
Zulmünü arttır ki çöküşün hızlansın!
Kampüslerden "boykot" sesleri yükseliyor
Üniversitelerde faşist saldırılar...
"Baskılar bizi yıldıramaz!"
'96 Ümraniye: Bir kez daha katliam ve direniş!
Hüzün hasatçısı bir halkın "kaçağa çıkan" 35 evladına
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ücretler asgari, sömürü azami...

İnsanca yaşamak için örgütlü mücadeleye!

2012 yılı için geçerli olacak olan asgari ücret 29 Aralık günü yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında belirlendi. Yeni belirlemelere göre, 2012'nin ilk altı ayında asgari ücrete yüzde 5.91, ikinci altı ayında ise yüzde 6.09 artış yapıldı. Yani, 16 yaşından büyük çalışanlar yılın ilk altı ayında asgari geçim indirimi dahil net 701.14 TL, ikinci altı ayında, net 739.80 TL. 16 yaşından küçük çalışanlar yılın ilk altı ayında, net 610.94 TL, ikinci altı ayında, net 643,15 TL alacak. Ortaoyununa dönen asgari ücret toplantılarından da başka bir şey çıkması mümkün değildi zaten. İşbirlikçi-uşak Türk-İş ağaları da bu ortaoyununa ortak olarak geleneksel rolünü bir kez daha oynamış oldu.

İnsanca bir yaşama yetmeyeceği ortada olan bu asgari ücretten bir de 306 TL sigorta primi ve 27 TL işsizlik sigortası primi kesiliyor. Ayrıca asgari ücretliden ayda 50 TL gelir vergisi, 6 TL de damga vergisi alınıyor. Bu kadar çok vergisi, kesintisi olan asgari ücretin hali ortadayken DİSK'in yaptığı araştırmanın sonuçları da bir başka gerçeği gösteriyor. DİSK Araştırma Enstitüsü tarafından kamuoyuyla paylaşılan 'Asgari Ücret ve Ekonomik Büyüme' raporuna göre, Türkiye ekonomisi son 33 yılda % 350 büyürken, reel asgari ücretteki artış oranı sadece % 6'da kalmıştır. Her ne kadar Tayyipp Erdoğan son grup toplantısında asgari ücreti "9 yılda enflasyona ezdirmedik" deme arsızlığını gösterse de gerçek hiç de öyle değildir.

Görüldüğü gibi o çokça sözü edilen “verimlilik ve ekonomik büyüme” asgari ücretliye yansımamaktadır. Raporda 1978'den bu yana ekonominin sabit fiyatlarla 3,5 kat, dolar bazında yaklaşık 5 kat büyümesine rağmen, gerçek asgari ücretin yerinde saydığı ifade edilmektedir. Ayrıca raporda asgari ücretin gelişme seyrinin, ekonomik büyüme ile paralel gitmesi halinde 34 yılda net 1973 TL'ye ulaşması gerektiği belirtilmektedir. Bir kez daha bu rakamlar ekonomik büyümenin, işçi ve emekçilerden yapılan kesintilerle sağlandığını göstermektedir. Bundan dolayı sermaye hükümetinin bakanları asgari ücrete fazla bir zammın verilmesini “ekonomi batar” hezeyanlarıyla karşılıyorlar.

DİSK-AR'ın TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Madde Fiyatları, TÜFE Endeksi ve Çalışma Bakanlığı verileri üzerinden yaptıkları başka bir hesaplamaya göre asgari ücrete yapılan aylık 42,9 TL’lik, günlük 1,41 TL artışla, günlük yalnızca 100 gram beyaz peynir, 244 gram nohut ya da 123 gram zeytin alınabiliyor. Asgari ücretli, aldığı zamla et almaya kalkarsa, günlük 58 gram dana, 240 gram tavuk etinden birini seçmek durumunda. Eğer tercihini süt ve süt ürünlerinden yana kullanacaksa o zaman ya 644 gram süt, ya 100 gram beyaz peynir alacak. Asgari ücretli 1 kilo pirinç için 1,5 saat, bebek maması için 17 saat ter akıtmak durumunda. 1 kilo et için çalışılması gereken süre ise 8 saat.

Asgari ücretin insanca bir yaşamın gereklerini sağlamaktan uzaklığı ortadadır. Yine DİSK-AR tarafından Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi'nin desteği ile yapılan araştırmada Kasım ayında açlık sınırı 992 lira, yoksulluk sınırı 3136 lira olarak belirlendiğini düşünürsek asgari ücretlilerin nasıl koyu bir sefalete itildiği açıktır. Buna rağmen çoğu işçi asgari ücret bile alamamaktadır. Özellikle tekstil, gıda, turizm vb. işkollarında büyük oranda kayıtdışı çalıştırma yaygındır. Maaşlar ve fazla mesai ücretleri patronların keyfi durumuna terkedilmiştir.

Çalışırken koyu bir sefalete mahkum edilen işçiye emekli olunca da insanca bir yaşama yetecek ücret verilmemektedir. İşçi emeklisinin ortalama maaşı da 823 TL’dir. Oysa milletvekillerinin şu an ve emekli olduklarında alacakları maaşlar bunun katbe kat üzerindedir. Bilindiği gibi, büyük tepkilere de konu olan, emekli milletvekili maaşlarına yüzde 100'lük zam yapılması için meclis topyekün bir çalışma içindedir. Cemil Çiçek, bu zammı “ihtiyaçtan kaynaklanmıştır” diyerek açıklıyor. Ama aynı ihtiyaçtan asgari ücretin insanca yaşama yetecek düzeye çekilmesi için yapılan eylemlere ise sermeye devletinin hiçbir tahammülü olmuyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücreti belirlemek için son toplantısını yaparken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde “İnsanca yaşamaya yeterli ücret isteyen” DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası üyelerine polis saldırdı. Aynı şekilde milletvekillerinin emekli maaşlarına yapılan kıyak zammı protesto etmek için TBMM'ye yürümek isteyen SES Ankara Şubesi üyelerine de polis saldırmıştı. Görüldüğü gibi bu düzende, sermayenin uşaklarına kıyak, işçi ve emekçiye ise dayak reva görülmektedir.

Kaşıkla verdiklerini kepçeyle alıyorlar!

Sermaye devleti işçinin sırtından geçinmek için, komik zamlı asgari ücretten kestiği vergiler ve kesintiler yetmezmiş gibi bir de temel tüketim maddelerine fahiş zamlar yapıyor. Yeni yılın ilk zammı ise doğgaza geldi. Tepkilerin önünü almak doğalgaza doğrudan zam yapılmadı. Ancak tarifelerde yapılan değişikliklerle aboneler doğalgaza daha fazla para ödeyecekler.

Yakında elektriğe, benzine ve gaza en az %25 oranında zam geleceğini de yine bu düzenin kalemşorları haber veriyor. Sadece elektriğe, benzine ve gaza zam gelmeyecek. Artan maliyetler sonucu diğer tüketim maddeleri de pahalılaşacaktır. Sonuçta zaten düşük olan ücretlerle geçinmeye çalışan işçi ve emekçiler için yoksulluk daha da katmerleşecektir.

Ücretler asgari, sömürü azami; bu devran böyle gitmeyecek!

İşçi sınıfının örgütsüzlüğünden güç bulan sermaye devleti bu kadar pervasızlaşmaktadır. İşçi sınıfının örgütlerinin başına çöreklenmiş ağalar zaten onların işlerini oldukça kolaylaştırmaktadır. Bundan dolayı işçi için, sömürü ve kölelik koşulları artmakta, insanca yaşam koşulları ise giderek azalmaktadır. Sermaye ve devleti her fırsatta işçi ve emekçinin haklarını gaspetme peşindedir. O nedenle işçi ve emekçilerin yürütecekleri örgütlü mücadele belirleyicidir. İşçi sınıfı ancak örgütlü ve eylemli gücü sayesinde insanca çalışma ve yaşama koşullarına sahip olabilir. Fabrikalarda, işyerlerinde taban örgütlenmeleri-komiteler halinde bu gücü açığa çıkarmalı, haklarımızı söke söke almalıyız.

 

 

 

Ankara'da asgari ücret gözaltısı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti belirlemek için son toplantısını yaparken, bakanlık önünde “İnsanca yaşamaya yeterli ücret isteyen” DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası üyelerine polis saldırdı.

Polis saldırısının ardından yaşanan çatışmada iki işçi yaralandı, işçilerden biri hastaneye kaldırıldı. Polis aralarında Dev Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da bulunduğu yaklaşık 50 işçiyi gözaltına aldı.

Eylemde ''Asgari ücret ölüm demektir!'', ''Sefalete teslim olmayacağız!'', ''Asgari yaşamak istemiyoruz!'' sloganları atılırken, yaplan açıklamada ''emeğin karşılığı olarak çalışanlara reva görülen asgari ücretin devlet kurumlarının açıkladığı açlık sınırının bile altında olduğu'' belirtildi.

Açıklamanın ardından polis ile göstericiler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Gerginliğin ardından yeniden açıklama yapmak isteyen emekçilere polis biber gazıyla saldırdı.

İşçilerin geri adım atmaması karşısında polis saldırısını şiddetlendirdi ve aralarında Dev Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da bulunduğu işçilerin tamamını gözaltına aldı. Yaralı bir işçi ise hastaneye kaldırıldı.