6 Ocak 2011
Sayı: SYKB 2012/01

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejim saldırganlıkta sınır tanımıyor
Kürt halkıyla omuz omuza!
Tecrit saldırısına karşı birleşik-militan mücadeleye!
Uludere katliamı protesotlarla lanetlendi
Kürt hareketinden katliama tepkiler
Sermaye hükümeti katliamı sahiplendi
Ücretler asgari, sömürü azami
Aralık ayında 52 işçi öldü
Maltepe Belediyesi taşeron işçileri: "Süresiz direnişteyiz!"
Metal İşçileri Birliği MYK Ocak ayı toplantısı sonuçları
Anayasal hayaller üzerine - V.İ.Lenin
Yemen'de yüzbinler alanları terketmiyor
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri...
Büyük madenci yürüyüşü 21. yılında...
2011'de sınıf hareketinin tablosu
Billur Tuz'da direniş başladı
Zulmünü arttır ki çöküşün hızlansın!
Kampüslerden "boykot" sesleri yükseliyor
Üniversitelerde faşist saldırılar...
"Baskılar bizi yıldıramaz!"
'96 Ümraniye: Bir kez daha katliam ve direniş!
Hüzün hasatçısı bir halkın "kaçağa çıkan" 35 evladına
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Aralık ayında 52 işçi öldü

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 2011 yılının Aralık ayına ilişkin iş cinayetleri ve meslek hastalıkları raporunu 3 Ocak günü Unkapanı'ndaki İstanbul Çalışma Bölge Müdürlüğü önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile açıkladı. Ana eksenini maden sektörünün oluşturduğu raporu Aslı Odman okudu.


En az 52 işçi öldü

Aralık ayı içerisinde en az 52 işçinin hayatını kaybettiğini, yine en az 334 işçinin yaralandığını belirten Odman güvencesiz çalışmanın en görünür olduğu inşaatlarda bu ay 18 işçinin öldüğünü, 45 işçinin yaralandığını belirtti. Madenlerde 8 ölüm, 20 yaralanma ve enerji sektöründe 7 ölüm, 7 yaralanma yaşandığı bilgisini veren Odman, geçtiğimiz ay içerisinde ataması yapılmayan bir öğretmenin de yaşamına son verdiğini, 6 sağlık emekçisinin hastanelerde şiddete maruz kaldığını belirtti.



2011'de 92 madenci öldü

Aralık ayında gerçekleşen iş cinayetlerinin İzmir, İstanbul, Erzurum, Mersin, Zonguldak, Şırnak ve Urfa’da yoğunlaştığının tespit edildiği raporda DİSK Dev Maden-Sen'in hazırladığı araştırmaya da değinildi. Sözkonusu raporda, 2011 yılında 92 madencinin öldüğü ve 262 madencinin yaralandığı da aktarıldı.



Asıl neden sistemsel sorunlar...

Raporda ayrıca kazaların büyük oranda özel sektör ve taşeronların ocaklarında yaşandığına dikkat çekilirken, kimi kazaların da özel doktor ve sağlık birimleri devreye sokulduğu için resmi kayıtlara geçirilmediği ifade edildi. Madenlerde yaşanan iş cinayetlerinin asıl nedeninin sistemsel sorunlar olduğuna değinilen açıklamada, bunların başında; yeterli kamu denetiminin olmaması, aşırı kar hırsı sonucu üretim zorlamaları, taşeronlaşma, kötü çalışma koşulları, hatalı projeler ve uygulamalar vb. gibi nedenler geldiğine dikkat çekildi.



9 emekçi toprak altında

Açıklamada 10 Şubat 2011’den beri 2’si mühendis 9 maden emekçisinin cenazelerinin Kahramanmaraş Çöllolar Kömür Havzası’nda toprak altında olduğu da hatırlatıldı. Bu durumun AKP iktidarının ve sermayenin hayatımıza verdiği değerin ve yaşananlara karşı bakışının en açık göstergesi olduğu söylendi.

Meclis, madenlerde iş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının önlenmesi için taleplerini sıraladı.

 

 

 

İSG'de büyük kıyım

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda sürdürdüğü sendikal örgütlenme mücadelesini, 2011 Kasım ayında toplu iş sözleşmesi imzalayarak sonuçlandıran Hava-İş Sendikası, daha toplu iş sözleşmesinin imzası kurumadan kitlesel işçi kıyımıyla karşılaştı. Yeni yılın ilk günlerinde, İSG Yer Hizmetleri A.Ş’de çalışan Hava-İş üyesi 550 işçi işten atıldı.

İşten atma ve sendikanın tasfiyesi saldırısı İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kitlesel basın açıklaması ile protesto edildi.

Açıklamada, bu olay işverence her ne kadar firmanın işlerinin %90’nını oluşturan Pegasus firmasının İSG Yer Hizmetleri A.Ş’den hizmet alımını durdurması nedeniyle ekonomik zorunlulukla alınmış karar gibi gösterilse de, gerçeğin bu olmadığı söylendi.

Pegasus Havayolu işletmesinin ise birçok başka illerden getirilen ve kölelik şartlarında çalıştırılan Çelebi Hava Servisi firmasının işçileri ile tüm uçuş emniyet kurallarını hiçe sayarak yer hizmetlerini yürütmeye çalıştığının altını çizdi.

Hava-İş'in her saldırıdan daha da güçlenerek çıktığına ve örgütlenme çalışmalarının hızla yayıldığına dikkat çekilen açıklamada bugün Çelebi firmasına kaçan Pegasus'un orada da sendika ile tanışacağı mesajı verildi.

Sendika, ISG ve Pegasus yönetimlerine şöyle seslendi: “İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanında sendikal hak ve örgütlenme mücadelemiz her alanda sonuna kadar kesintisiz devam edecektir. Üyelerimizin hukuki tüm haklarının korunması amacı ile her türlü yasal işlem başlatılacak ve takip edilecektir. ISG ve Pegasus Havayolu yönetimlerinin bu ortak işçi düşmanı planı bozulacaktır.”

 

 

 

Sağlıkta “güvence” yalanı

'Sağlıkta dönüşüm programı' adı altında birbiri ardına piyasalaştırma uygulamalarını hayata geçiren Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK), “nüfusun tamamını sağlık güvencesi kapsamına” aldığını duyurdu. Burjuva medya tarafından methiyeler düzülen yeni uygulamadaki 'güvence' vaadi ise yalandan ibaret.

1 Ocak 2012'den itibaren başlayan uygulama ile herkesin sağlık güvencesine kavuştuğu iddia edilirken, sağlık hizmetlerinden yararlanmanın şartı prim ödeme zorunluluğuna bağlandı. Kimin sağlık primi ödeyerek kimin prim ödemeden sağlık hizmeti alacağına karar verilirken ailenin gelirine bakılacak.

Yeni uygulamada, 279 TL’nin üstünde maaşı olanlar GSS'li olarak adlandırılırken aylık geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan (ailelerde kişi başına düşen gelir) herkesin sigortalı olabilmesi için prim ödemesi gerekiyor.

Diğer yandan, her çocuk doğduğu andan itibaren 18 yaşına kadar prim ödemeden GSS kapsamında yer alacak. (Yasaya göre lise ve dengi okullarda mesleki eğitim alan çocuklar 20 yaşına, yüksek öğretime devam eden evlenmemiş çocuklar da 25 yaşına kadar GSS’den prim ödemeksizin yararlanabilecek)

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kayıtlı 62.9 milyon kişi prim ödemek koşuluyla sigortalı Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Ailedeki kişi başına geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primini devlet ödeyecek.

Yeni uygulamaya göre, Genel Sağlık Sigortası'na başvurmayanlara 212 TL'lik borç çıkarılacak. Öte yandan kişilerin gelirinin tespiti için detaylı bir inceleme yapılacak. Gelir testi yapılırken 13 kurumdan 28 sorgulama yapılarak bir kişinin geliri belirlenecek. Nüfustan, TÜİK'ten, SGK'dan online bilgiler alınacak. Tapu kayıtlarına bakılacak.

 

 

 

Atölyede patlama: 4 işçi öldü

Kapitalist sömürü yeni yılın ilk günlerinde yine can aldı. İş cinayetinin yaşandığı yerin, kamuya ait bir işletme olması dikkat çekti. Kırıkkale'nin Yahşihan ilçesinde bulunan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait Mühimmat İmha ve Ayrıştırma Tesisi'nde patlama meydana geldi. Patlamada T. Harb-İş Sendikası üyesi 4 işçi iş cinayetine kurban gitti.

İtfaiye ekipleri patlamadan sonda çıkan yangını yaklaşık iki saat sonra kontrol altına alabildi. Patlamayla ilglili soruşturma başlattığını bildiren TSK'dan yapılan açıklamada “Patlama sonrası çıkan yangın söndürülmüş, soğutma faaliyetleri tamamlanmıştır. Bu elim kazada hayatını kaybeden değerli işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, kederli aile fertlerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Konu hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmıştır” ifadelerine yer verildi. Bu iş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerin yılbaşında da çalıştırıldıkları ifade edildi.