6 Ocak 2011
Sayı: SYKB 2012/01

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejim saldırganlıkta sınır tanımıyor
Kürt halkıyla omuz omuza!
Tecrit saldırısına karşı birleşik-militan mücadeleye!
Uludere katliamı protesotlarla lanetlendi
Kürt hareketinden katliama tepkiler
Sermaye hükümeti katliamı sahiplendi
Ücretler asgari, sömürü azami
Aralık ayında 52 işçi öldü
Maltepe Belediyesi taşeron işçileri: "Süresiz direnişteyiz!"
Metal İşçileri Birliği MYK Ocak ayı toplantısı sonuçları
Anayasal hayaller üzerine - V.İ.Lenin
Yemen'de yüzbinler alanları terketmiyor
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri...
Büyük madenci yürüyüşü 21. yılında...
2011'de sınıf hareketinin tablosu
Billur Tuz'da direniş başladı
Zulmünü arttır ki çöküşün hızlansın!
Kampüslerden "boykot" sesleri yükseliyor
Üniversitelerde faşist saldırılar...
"Baskılar bizi yıldıramaz!"
'96 Ümraniye: Bir kez daha katliam ve direniş!
Hüzün hasatçısı bir halkın "kaçağa çıkan" 35 evladına
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Uludere katliamı protestolarla lanetlendi...

"Katil devlet hesap verecek!"

Türk sermaye devletinin Şırnak'ın Uludere (Qilaban) ilçesine bağlı Roboski Köyü'nde gerçekleştirdiği vahşi katliam başta Kürt illeri olmak üzere birçok kentte eylemlerle lanetlendi.

Katliamcı devlet, bu büyük vahşete tepki göstermek için alanlara çıkan Kürt halkına ve ilerici ve devrimci güçlere azgınca saldırdı.


29 Aralık

Taksim

İstanbul'da 29 Aralık günü Halkların Demokratik Kongresi'nin çağrısıyla binlerce kişi Taksim Tramvay Durağı'nda toplandı.

Birçok ilerici ve devrimci kurumun da katıldığı eylemde devlet eliyle yapılan katliama büyük bir öfke vardı. Meydanda toplanan kalabalık belli aralıklarla oturma eylemi gerçekleştirirken taşınan dövizlerde ise katliam fotoğrafları dikkat çekti.

Uzunca bir süre meydanda bekleyen kitle yolu trafiğe kapatarak Tarlabaşı'na yöneldiği sırada polis gaz bombaları ve tazyikli suyla kitleye saldırdı. Çatışmalar sokak aralarında devam ederken onlarca kişi gözaltına alındı.


Ankara

Ankara'da Ekim Gençliği, YDG, DYG, Emek Gençliği, Ankara Anarşi İnisiyatifi ve Cebeci'de bulunan öğrencilerin katıldığı eylemde üniversiteden Yüksel Caddesi'ne bir yürüyüş gerçekleştirildi. 100 kişi ile başlayan yürüyüş yol boyunca yaklaşık 400 kişiye ulaştı. Yüksel Caddesi'ne gelindiğinde buradaki kitleyle buluşularak basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasına BDSP de destek verdi.


Adana

Adana'da İnönü Parkı'nda KESK Adana Şubeler Platformu, DİSK Adana Bölge Temsilciliği, Adana Tabip Odası, TMMOB Adana İKK, İHD, Alevi Kültür Dernekleri, ÖDP ve Halkların Demokratik Kongresi tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı basın açıklamasında şunlar söylendi: “Tüm emekçileri katliamlara, tutuklamalara, verilen cezalara karşı çıkmaya, barış çalışmalarına katkı sunmaya, barışın tarafı olmaya, tarihsel ve kültürel gerçeklerle yüzleşmeye, hakikatleri araştırma cesareti göstermeye ve barış’a destek olmaya çağırıyoruz."


Diyarbakır

Katliamı protesto etmek için onbini aşkın kişi BDP Diyarbakır il binası önünde toplandı. Sloganlar eşliğinde Koşuyolu Parkı'na doğru yürüyüşe geçen kitleye polis izin vermedi. Yürüyüşte ısrar eden kitleye polis tazyikli su ve gaz bombaları ile saldırdı. Saldırı esnasında polisin attığı gaz bombalarından biri ayağına isabet eden BDP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt de yaralandı.

Çatışmaların durmasıyla kitle tekrar BDP İl binası önünde toplanmaya başladığı esnada bir ses bombası patladı. Polisler, patlamayla birlikte bir kez daha gaz bombalarıyla saldırıya geçti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.


Yüksekova

Katliamı protesto etmek isteyen binlerce kişi BDP ilçe binası önünde toplanarak eski cezaevi kavşağına doğru yürüyüşe geçti. Kepenklerin kapalı olduğu kentte, öğrenciler de okullarını boykot ederek yürüyüşe katıldı.

Yürüyüş polis tarafından zırhlı araçlarla engellendi. Bunun üzerine kitle oturma eylemi yaptı ve ardından tekrar yürüyüşe geçti. Yürüyüş sonrasında, katliamda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. BDP Hakkari Milletvekili Esat CananIn konuşma yaptığı sırada ise polis gaz bombası ve tazyikli suyla kitleye saldırdı. Saldırının ardından çatışmalar yaşanırken, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Cizre

Şırnak'ın Cizre ilçesinde de katliam protestosu vardı. BDP ilçe binası önünde biraraya gelen kitleye toplanma sırasında polis gaz bombası ve tazyikli suyla saldırıda bulundu. Polis saldırısına halk tarafından taşlarla karşılık verilmesi üzerine çatışmalar yaşandı.

Van

BDP Van İl Örgütü'nün deprem çadırı önünde biraraya gelen yüzlerce kişi Feqiyê Teyran Parkı'na yürüdü.

Van'ın Başkale ve Çaldıran, Muş'un ise Bulanık ve Varto ilçelerinde de BDP binası önünde basın açıklamaları yapılarak katliam lanetlendi.


30 Aralık

Taksim

KESK İstanbul Şubeler Platformu'nun çağrısıyla Taksim Tramvay Durağı'nda buluşan yaklaşık 5 bin kişi Galatasaray Lisesi'ne yürüdü.

KESK, TTB, DİSK ve TMMOB üyesi işçi ve emekçilerin yer aldığı eyleme aralarında BDSP, BDP, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, EHP, ESP, EMEP, ÖDP, Kaldıraç ve DİP'in bulunduğu ilerici ve devrimci güçler katılım sağladı.

“Emek ve Demokrasi Güçleri” adına yapılan basın açıklamasında, hükümet ve medyanın katliama ilişkin tutumunu eleştirdi. Kürt sorununun katliamlarla ve savaşla çözülemeyeceğini vurgulanarak herkese üzerine düşen görevi yapma çağrısı yapıldı.


Kartal

HDK Kartal Meclisi'nin çağrısıyla Bankalar Caddesi'nde toplanan yaklaşık 250 kişilik kitle Kartal Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi.

Yereldeki ilerici ve devrimcilerin de destek verdiği eylemde Uludere'nin kaza değil planlı bir katliam olduğu vurgulandı.


Esenyurt

HDK Esenyurt Meclisi'nin çağrısıyla Esenyurt Köyiçi Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı.

BDSP’nin destek verdiği basın açıklamasında, Uludere'nin planlı bir katliam olduğu vurgulanarak AKP hükümetinin savaş politikalarına karşı mücadele çağrısı yapıldı.


Gebze

Gebze Halk Bankası önünde toplanan yaklaşık 200 kişi Çarşı Meydanı’na yürüdü.

Çarşı Meydanı’nda ilk olarak saygı duruşu yapıldı. Ardından eyleme destek veren Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Sekreteri Necmettin Aydın konuya ilişkin kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra bileşenler adına basın açıklaması gerçekleştirildi.

BDP, ESP, HDK, Emek Partisi tarafından örgütlenen eyleme Birleşik Metal-İş, Nakliyat-İş, Eğitim-Sen, Emekli-Sen, ÖDP, Öğrenci Kolektifleri, UİD-DER ve BDSP de destek verdi.


Çorlu

BDSP, ESP, Halk Cephesi, Gençlik Muhalefeti, EMEP, TKP ve BDP tarafından Belediye Meydan'ında basın açıklaması yapıldı.

Ölenlerin anısına yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından yarım saatlik oturma eylemi gerçekleştirildi. Sloganlar atıldığı arada kimi provokatörlerin sözlü sataşmaları oldu.

Ardından basın açıklaması yapılarak eylem sonlandırıldı.


Eskişehir

HDK çağrısıyla biraraya gelen ilerici ve devrimci güçler İl Sağlık Müdürlüğü önünden Adalar Migros önüne yürüdü. Katliamın lanetlendiği eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.


31 Aralık

İstanbul

BDP İstanbul İl Örgütü, AKP İstanbul İl binası önünde basın açıklaması yaparak siyah çelenk bıraktı.

Aralarında BDSP'nin de bulunduğu devrimci ve ilerici güçlerin de destek verdiği eylemde ilk olarak Barış Anneleri Kürtçe bir konuşma yaparak katliamı lanetledi. HDK adına konuşan Gülsüm Ağaoğlu ise katliamın üstünün örtülmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Ardından BDP İstanbul İl Başkanı Asiye Koçak bir açıklama yaptı. Kürt ve Türk halkının vicdanlarının kirletilemeyeceğini belirten Kolçak, bu katliamın hesabını soracaklarını söyledi.

Açıklamanın ardından BDP'li bir heyet AKP binasını önüne siyah çelenk bıraktı.


Cizre

Cizre'de Uludere katlimanı tepki göstermek amacıyla gerçekleşen eylemler gece boyu sürerken,  protestolarda polis saldırısı yaşandı.

Cizre halkı ilk olarak saat 21.00'da da bütün ilçede ışık kapatma eylemi yaptı. Cudi, Nur ve Sur mahalleleri başta olmak üzere halk balkon ve çatılara çıkarak tencere ve tenekelere vurup tepkisini gösterdi. Sokaklara çıkan yüzlerce genç ise ateşler yakıp sloganlar eşliğinde İdil Caddesi'ne yürüdü. Bunun üzerine polis gençlere gaz bombaları ile müdahale etti ve çatışmalar yaşandı.


Balıkesir

BDP Balıkesir İl Örgütü üyeleri Uludere katliamını protesto etmek için Yeşilli Meydanı'nda basın açıklaması yaptılar.

İlerici ve devrimci güçlerin de destek verdiği basın açıklamasının ardından BDP'liler dağılırken ülkücü-faşist bir grup provokasyon yaratmaya çalıştı. Bazı ülkücüler bıçak çekince arbede yaşandı. Polis bu sırada faşist gruba müdahale etmezken, ESP üyesi Mahircan Gültekin'i çember içinde tutarak teşhir ederek gözaltına aldı.


1 Ocak

Sarıgazi

BDSP, Aka-Der, ESP, EMEP, BDP, Halk Cephesi, Kaldıraç ve Partizan tarafından örgütlenen eylemde polis terörü yaşandı.

Sarıgazi Vatan İlköğretim Okulu'nun önünde toplanarak Demokrasi Caddesi Sarıgazi Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen kitlenin önünü polis tarafından kesildi. Polis meydanda açıklama yapılmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Polisle yapılan görüşmeler sonuç vermeyince kitle polis barikatına yüklendi. Kolluk güçleri ise gaz bombaları ve tazyikli suyla kitleye saldırdı. Polis saldırısı sırasında yaralananlar olurken çatışmalar bir süre devam etti. Eylem sırasında 3 kişi gözaltına aldı.

 

 

 

Demirtaş: "Başbakanlığını tanımıyoruz!"

Partisinin meclisteki grup toplantısında konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Erdoğan'ın Uludere katliamı üzerinden partisine yönelttiği eleştiri, itham ve hakaretlere yanıt verdi.

Uludere'de kaza değil katliam yaşandığını vurgulayan Demirtaş, “devlet orada kimlerin olduğunu biliyordu” dedi. Erdoğan'ın bütün medya merkezlerini arayıp 'bu haberi girmeyeceksiniz' dediğini söyleyen Demirtaş, AKP ve devletin tavrının katliam kadar acı olduğunu belirtti.

Erdoğan'ın göstermelik şahlanmayla BDP'lilerden hesap sormaya kalkıştığını ifade eden Demirtaş şunları söyledi: “Biz senin meşruiyetini tanımıyoruz. Kanlı ellerinin hesabını vereceksin. Haddine değil BDP'den hesap sormak. Çıkıp bu çocukları katlettiğin için özür dileyeceksin.” Erdoğan'ın kendilerine yönelik eleştirilerine şu cevabı verdi: “Cemaatin izni olmadan nefes alamayanlar bugün çıkmış bize hakaret etmeye çalışıyor. Bak Pensilvanya bir şey demeden açıklama bile yapamadınız. Bu konuları önce Amerika ve İsrail ile görüştünüz.”

Katliamın ağır lekesinin Erdoğan'ın alnında durmaya devam edeceğini vurgulayan Demirtaş şunları söyledi: “F-16 kazan bombası ile parçalanmaktan başka yol var mı? Geliyorsa dene. Zalim sensin. Tercih senin. İstediğin yöntemi seç. Biz mazlumuz. Sonuna kadar direneceğiz. Bizim yöntemimiz budur.”

Erdoğan'ın komutanlara teşekkür ettiğini de hatırlatan Demirtaş, “Bir insan bu kadar çıldıramaz. Tez elden vicdanı, haysiyeti, onuru önde tutan herkes tez elden harekete geçmelidir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

BDP'den mecliste oturma eylemleri...

BDP'nin 3 Aralık günü mecliste yapılan grup toplantısından sonra BDP’li vekiller yanlarına Barış Anneleri'ni alarak Erdoğan’ın makam odasına geldiler. Demirtaş'ın koruma polislerine Başbakan'ın olup olmadığını sorduğu sırada BDP’li milletvekilleri ve “Barış Anneleri” makam odasının önünde oturma eylemi başlattı. Burada “Barış Anneleri” adına Havva Kıran bir açıklama yaparak “çözüm istiyoruz. Yeter, bu kanın durması için bu analar burda” dedi.

Meclis Genel Kurulu'nda da eylem

Meclis birleşiminin kapanmasının ardından BDP'li vekiller yerlerinden kalkmayarak oturma eylemi yaptılar.

Burada basına açıklama yapan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş şunları söyledi: ''Bu Meclis'i protesto değil, grupları protestodur. Çözüm üretmeyen, tezkere kararı alan, sorun üreten grupları protesto ediyoruz.”