6 Ocak 2011
Sayı: SYKB 2012/01

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejim saldırganlıkta sınır tanımıyor
Kürt halkıyla omuz omuza!
Tecrit saldırısına karşı birleşik-militan mücadeleye!
Uludere katliamı protesotlarla lanetlendi
Kürt hareketinden katliama tepkiler
Sermaye hükümeti katliamı sahiplendi
Ücretler asgari, sömürü azami
Aralık ayında 52 işçi öldü
Maltepe Belediyesi taşeron işçileri: "Süresiz direnişteyiz!"
Metal İşçileri Birliği MYK Ocak ayı toplantısı sonuçları
Anayasal hayaller üzerine - V.İ.Lenin
Yemen'de yüzbinler alanları terketmiyor
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri...
Büyük madenci yürüyüşü 21. yılında...
2011'de sınıf hareketinin tablosu
Billur Tuz'da direniş başladı
Zulmünü arttır ki çöküşün hızlansın!
Kampüslerden "boykot" sesleri yükseliyor
Üniversitelerde faşist saldırılar...
"Baskılar bizi yıldıramaz!"
'96 Ümraniye: Bir kez daha katliam ve direniş!
Hüzün hasatçısı bir halkın "kaçağa çıkan" 35 evladına
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri...

 

Perulular madene karşı sokakta!

3 Ocak günü Cajamarca'da sokağa çıkan binlerce Perulu "Su kaynaklarımızı koruyalım, şimdi ya da asla!" yazılı pankartı açtılar. Önlerine kurulan polis barikatına rağmen yürüyüşe devam eden ve barikatı aşan Perulu yerliler altın, gümüş ve bakır üretimi yapılacak Conga madeninin kaynak sularını kirleteceğini belirterek halkın beslenme ve geçim kaynaklarının tahrip edileceğini söylediler.

Hareketin sözcüsü Omar Jabara, madenin çevreye etkisi konusunda araştırmanın birçok hükümet kurumu tarafından yeniden ele alındığını ve zararlarının görüldüğünü belirterek çevreye zararı olan birşeyin yapılmasının nedenini anlayamadıklarını söyledi.

Eylemlere öncülük eden Cajamarca valisi Gregorio Santos da "halkın su kaynaklarını koruyacağına eminim" dedi. Eylemcilerin madenin doğal hayata etkisi konusunda yeni araştırma yapılmasını istediğini yineleyen vali, hükümete durumla ilgili çözüm üretmesi çağrısı yaptı.


Yunanistan'da yılın ilk grevi

Geçtiğimiz yıl yaygın grevler ve kitlesel gösterilere sahne olan Yunanistan'da yeni yılın ilk grevi doktarlardan geldi. 2 Ocak günü, sağlık çalışanları ve eczacılar, hükümetin sağlık alanında yapmayı planladığı kesintilere karşı grevdeydi.

Sağlık Bakanı Andreas Loverdos ilaç fiyatlarını düşürerek 2012 boyunca 90 milyon euroluk tasarruf yapmayı hedeflediklerini belirtti.

Yunanistan Eczacılar Derneği ise sosyal güvenlik fonlarının kendilerine halihazırda 400 milyon euro borcu olduğunu ve kâr oranlarının yüzde 3 düşürülmesi halinde faaliyetlerini sürdüremeyeceklerini belirtiyorlar.


İspanya havayollarında grev!

İspanya'nın Iberia Havayolları ile sendikalar arasında yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine havayolları çalışanlar 29 Aralık günü greve çıktı. Aralık ayında ikinci kez greve giden İberia çalışanları, İspanyol havayolu şirketinin o tarihteki programında olan toplam 349 uçuşun yüzde 36'sını iptal ettirdi. Grevden dolayı 10 bin kadar yolcuyu etkilenirken 118 uçuş iptal edildi.

Iberia'ya bağlı olarak kurulan, Iberia Express adlı ucuz tarifeli yeni havayolu şirketinin oluşturulmasına karşı çıkan sendikalar, 5 bin kişinin işini kaybetme riskinin olduğunu söylüyor. Sepla-İberia sendikasının başkanı Justo Peral, sorunun çözümüne yönelik anlaşma sağlanamaması halinde Ocak ayında da greve gideceklerini açıkladı.

 

 

 

Sınırdışı kararına tepki

Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi’ndeki (YDÜ) ülkücü saldırganlığın ardından haksız ve hukuksuzca sınırdışı edilen 16 Kürt öğrenci için 1200 imza toplayan öğrenciler 29 Aralık günü YDÜ Rektörlük önünde eylem yaptı. İmzaların teslim edilmesinin ardından öğrenciler, basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada hak ihlali yapıldığı ve mahkeme süreci boyunca ve daha sonra da demokratik eylemlere devam edileceği bildirildi. Kürt öğrencilere yapılan bu kıyımı kınayan açıklamanın ardından eylem sonlandırıldı.

 

 

 

Macaristan'da yeni anayasaya tepki

Macaristan parlamentosunda üçte iki çoğunluğa sahip iki sağcı partinin biraraya gelerek hazırladığı anayasa yürürlüğe girdi. 2010’da seçimleri kazanarak göreve gelen başbakan Viktor Orban’a diktatörlük için zemin hazırlayan yeni anayasaya karşı yüzbinlerce emekçi sokağa çıktı. 3 Ocak”ta Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de toplanan 100 bin kişi hükümet karşıtı gösteri düzenledi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Macaristan'ı diktatörlükle yönetme çabalarına boyun eğmeyeceklerini söyleyen eylemciler, Genç Demokratlar Partisi'nin (Fidesz) çıkardığı demokrasi karşıtı yasaları kabul etmeyeceklerini belirterek, ''Orban defol'' sloganları attı.

Bağımsız İtfaiyeciler Sendikası Başkanı Kornel Arok'un "yeni anayasadaki en büyük problem, anayasal hakları ortadan kaldırması. Bu kısacası bir partinin diktatörlüğü" dediği yeni anayasa emekçilerin hak ve özgülüklerini tümden ortadan kaldırıyor.