3 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/05

 Kızıl Bayrak'tan
Baharı kazanmak için ileri!!
DİSK Genel Kurulu yaklaşıyor
Sermaye saldırıyor
sendikaların eli kolu bağlı
DİSK saldırılara karşı alanlara çıktı
Roboski katliamının gösterdikleri
Güncel gelişmeler ışığında
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Direnişçi işçilere zabıta-polis terörü
Taşeron işçileri ihanetin
hesabını soruyor
Direnişçi Mersin Liman işçileri
Maltepe Belediyesi işçilerinin
direnişini selamladı
Kıdem tazminatı fonu
ve iş güvencesi tartışıldı
Metal İşçileri Birliği
Merkezi Yürütme Kurulu
Şubat Ayı Toplantısı Sonuçları
MİB yeni döneme hazırlanıyor
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile konuştuk
Gençliğe devrimci baharı kazanma çağrısı
Tıp Öğrenci Kolu (TÖK) temsilcisi Hüseyin Çelik ile konuştuk
BES İzmir Şube Başkanı
Ramis Sağlam ile
22 Şubat grev üzerine konuştuk
“Davos Zirvesi” aynasında
kapitalizmin karanlık geleceği
Finans kapitalin korkusu artıyor
ABD’nin “yeni savunma (savaş) stratejisi
Emperyalist özneler arasında
kuşatma, gerilim ve çatışma-V.Yaraşır
Haydarpaşa ranta kurban
Gazi’de çete saldırısı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direnişçi işçilere zabıta-polis terörü...

“Yaşasın sınıf dayanışması!”

Maltepe Belediyesi taşeron işçileri, direnişlerinin 41. gününde CHP’li belediye yönetiminin talimatıyla zabıta ordusunun saldırısına ve polisin gözaltı terörüne maruz kaldılar. Taşeron işçileri 31 Ocak Salı günü gerçekleştirdikleri yürüyüşle zabıta-polis terörünü protesto ettiler.

100 zabıta saldırdı

30 Ocak sabahı Maltepe Belediye Başkanlığı binası önündeki direniş alanına gelen 4 işçi pankart ve dövizlerini açarak bekleyişlerine başladılar. Bir süre sonra belediye binası önüne yığınak yapan 100 kişilik zabıta ordusu işçilere saldırarak direniş alanındaki pankart, döviz, önlük ve dayanışma gecesinin davetiyelerine el koydu.

Kalp rahatsızlığı bulunan taşeron işçisi Ahmet Ekici fenalaşarak hastaneye kaldırılırken direnişçi işçiler ise zabıta saldırısına sloganlarla yanıt verdiler. Zabıta saldırısı sırasında ayrıca belediye binası önünde çevik kuvvet ekipleri de hazır bekletildi. Direniş nedeniyle paniğe kapılan belediye yönetimi belediye binasının girişine polis ve zabıta ordusuyla etten duvar ördü.

Malzemeler götürüldü

Pankartları alınmasına rağmen “Zafer direnen işçilerin olacak” pankartını direniş alanına getiren işçiler kararlı bekleyişlerine devam etti.

Saldırının ardından belediye önüne gelen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) MYK üyesi ve taşeron işçilerinin avukatı Zeycan Balcı Şimşek de, direniş alanından götürülen malzemelerin geri verilmesi için girişimde bulundu. Yapılanın “hırsızlık ve gasp” anlamına geldiğini belirten Şimşek, malzemeler geri verilmezse belediye yönetimi ve zabıtalar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

İşçilere polis terörü

Belediye yönetiminin savcılığa yaptığı suç duyurusu üzerine ifadeleri alınmak istenen işçiler, polis tarafından darp edilerek gözaltına alındılar. Keyfi uygulamaya karşı sloganlarla direnen işçilerin pankartı da kolluk güçleri tarafından paramparça edildi. İlk olarak direniş alanındaki 8 taşeron işçisini gözaltına alan kolluk güçleri, saldırının ardından direniş alanında bulunan ve gelişmeleri takip eden Kızıl Bayrak muhabiri Ferdi Özmen’i de da yaka paça gözaltına aldı.

Gözaltılar serbest

Muhabirimiz ve taşeron işçileri Maltepe Cumhuriyet Polis Karakolu’na götürülerek saatlerce burada bekletildi. Muhabirimiz Özmen “polise mukavemet”le suçlanırken gözaltına alınan 9 kişinin tamamı serbest bırakıldı.

Tekrar direniş alanına...

Direnişçi işçiler, gözaltı işlemlerinin bitmesinin ardından serbest bırakıldı. Muhabirimiz Ferdi Özmen’i savcılığa çıkarmak üzere beklettiler. Kararlı tutumunun ardından savcılık işlemi gerçekleşmeden Ferdi Özmen de serbest bırakıldı. Gözaltından sonra direnişçi işçiler, belediye yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundular. Ardından saat 15.30 gibi tekrar direniş alanına sloganlarla geldiler.

Yoğun kar yağışına aldırmayan direnişçi işçiler pankartları “olmamasına” rağmen varlıklarını güçlü biçimde hissettirdiler.

Saldırı protesto edildi

Direnişçi işçiler 30 Ocak günü yaşanan saldırıyı 31 Ocak günü gerçekleştirdikleri yürüyüşle protesto ettiler.

Direnişçi işçilerin sadece yanındaki eşyalara el koymayan zabıtalar, direniş alanında bulunan şemsiyeyi ve ateş yakılan tenekeyi de çaldılar. Direnişçi işçiler ilk olarak, direniş alanının eksik olan araçlarını temin ettiler. Soğuktan korunmak için naylon muşambaları ağaçlara astılar.

Alanın düzenlenmesinin ardından kolluk güçleri, ağaçlara asılan muşambaları bahane ederek, “çadır kurulmasına izin vermeyiz, çevik kuvveti çağıracağız” diyerek işçileri tehdit etti. İşçilerin yanıtı ise, “çevik gelsin, biz kaldırmıyoruz” oldu. İşçilerin kararlı tutumunu gören kolluk güçleri, çevik kuvvet göndermeyi “tercih etmediler.”

Yol kesilerek yüründü!

Direnişçi işçilere yapılan saldırı nedeniyle, işçilerin çağrısına birçok kurum karşılık verdi. Saat 16.30’da direniş alanından ayrılan işçiler Maltepe Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdiler. Kartal yönüne doğru olan yolu trafiğe kapatan işçilere pek çok işçi ve emekçinin alkışlarla destek verdiği görüldü.

Maltepe Meydanı’na gelindiğinde, direnişçi işçilerden İlhan Yıldırım, basın açıklaması yaptı. Yıldırım, saldırı sürecini hatırlatarak başladığı açıklamada mücadele taleplerini hatırlattı.

Açıklamanın sonunda Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin’e seslenerek, haklı ve meşru olan talepleri karşılanana kadar onurlu mücadelelerini süreceklerini ve Şubat ayı içerisinde direniş alanından Ankara’daki CHP Genel Merkezi’ne yürüyüş yapacaklarını belirterek, tüm emek güçlerini, mücadelelerine destek vermeye çağırdı.

Yaşasın sınıf dayanışması!

Açıklamanın ardından Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Mahmut Şengül bir konuşma yaptı.

Direnişçi işçilerin onurlu mücadelesini destekleyeceklerini belirten Şengül, işçi sendikalarına, direnişçi işçilerle dayanışma çağrısında bulundu. Şengül ayrıca, direnişçi işçilerin “birtakım sendikalardan” daha ileriden mücadele yürüttüğünü söyledi. Şengül konuşmasını, “dayanışmamızı sürdüreceğimizi buradan Maltepe halkına duyuruyorum” sözleriyle sonlandırdı.

ÇHD MYK üyesi avukat Zeycan Balcı Şimşek, Maltepe Belediyesi direnişini savunduklarını belirterek, saldırı hakkında suç duyurusunda bulunduklarını, direnişçi işçilerin Maltepe Belediyesi’nde hak alma mücadelesi verdiklerini vurguladı. Şimşek konuşmasını, “ÇHD olarak elimizden gelen her türlü desteği sunacağız” diyerek sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / Kartal