3 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/05

 Kızıl Bayrak'tan
Baharı kazanmak için ileri!!
DİSK Genel Kurulu yaklaşıyor
Sermaye saldırıyor
sendikaların eli kolu bağlı
DİSK saldırılara karşı alanlara çıktı
Roboski katliamının gösterdikleri
Güncel gelişmeler ışığında
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Direnişçi işçilere zabıta-polis terörü
Taşeron işçileri ihanetin
hesabını soruyor
Direnişçi Mersin Liman işçileri
Maltepe Belediyesi işçilerinin
direnişini selamladı
Kıdem tazminatı fonu
ve iş güvencesi tartışıldı
Metal İşçileri Birliği
Merkezi Yürütme Kurulu
Şubat Ayı Toplantısı Sonuçları
MİB yeni döneme hazırlanıyor
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile konuştuk
Gençliğe devrimci baharı kazanma çağrısı
Tıp Öğrenci Kolu (TÖK) temsilcisi Hüseyin Çelik ile konuştuk
BES İzmir Şube Başkanı
Ramis Sağlam ile
22 Şubat grev üzerine konuştuk
“Davos Zirvesi” aynasında
kapitalizmin karanlık geleceği
Finans kapitalin korkusu artıyor
ABD’nin “yeni savunma (savaş) stratejisi
Emperyalist özneler arasında
kuşatma, gerilim ve çatışma-V.Yaraşır
Haydarpaşa ranta kurban
Gazi’de çete saldırısı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MİB yeni döneme hazırlanıyor

Metal İşçileri Birliği (MİB) çeşitli illerden üyelerinin katılımıyla 29 Ocak günü genel bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda geçmiş mücadele süreçleri ile önümüzdeki dönemin gündemleri üzerinde çok yönlü tartışmalar yapıldı. MİB’in geçtiğimiz dönemde çeşitli mücadele süreçleri üzerine deneyim ve derslerinin ele alındığı toplantıda, MİB bileşenleri söz alarak düşünce, öneri ve eleştirilerini ortaya koydular.

UİS tartışıldı

Toplantının ilk oturumunda Ulusal İstihdam Stratejisi ve Sendikalar Yasası başlığı altında sermayenin yeni saldırı politikaları ele alındı. Konuyla ilgili olarak yapılan bir sunumun ardından, saldırının kapsamı ve mücadelenin sorunları üzerine tartışmalar yapıldı. Tartışmalar içerisinde özellikle esnek çalışma uygulamalarının sonucunda işçi sınıfının parçalanmasının örgütlenme çalışmasında ortaya çıkaracağı sorunlar ele alındı. Mücadele ve örgütlenmenin havza ve fabrika bütünlüğü içerisinde dinamik bir biçimde kurgulanmasının önemine değinildi. Çeşitli mücadele deneyimleri ele alındı.

Genel kurullar süreci ele alındı

İkinci oturumda yakın zamanda sona eren Birleşik Metal Genel Kurulu ele alındı. MYK adına yapılan bir sunumla başlayan oturumda, genel kurul sürecinin genel tablosu ile birlikte Birlik’in genel kurul politikası, pratiği ve yarattığı sonuçlar değerlendirildi. Politik planda ortaya konulan çizginin doğruluğunun altı çizilirken, pratikte bu çizginin hayata geçirilmesinde yaşanan sorunlar ile genel kurullarda yüz yüze kalınan saldırılar karşısındaki tutumlar tartışıldı. Genel kurula ilişkin baştan belirlenen hedefler ile ortaya çıkan sonuçlar bütünlüklü biçimde ele alınırken, bazı zayıflıklar ile bu bütünlüğü kurmakta yaşanan çeşitli sorunlar da eleştiri konusu edildi.

TİS süreci deneyimleri ve yeni dönem

Üçüncü oturumda TİS süreci ele alındı. Konuyla ilgili yapılan sunumla başlayan oturumda, geçtiğimiz dönemin TİS süreci deneyimi çeşitli yönleriyle irdelenirken önümüzdeki dönem TİS sürecine ilişkin politika-mücadele ve örgütlenme hattına ilişkin tartışmalar yapıldı. Önceki TİS sürecinin deneyimi sendikalar, sürecin örgütlenmesi, MİB’in politikası ve pratiği temelinde ortaya konulurken, zayıflıklar ve sorunlar üzerine çeşitli tartışmalar yürütüldü. Önümüzdeki TİS sürecinin kritik önemi, yüklenme alanları ile Birlik’in görevleri üzerinde duruldu. Son derece canlı geçen bu oturumda çok sayıda Birlik bileşeni tartışmalara katıldı.

MİB çalışması üzerine canlı tartışmalar

MİB çalışması ve örgütlenmesinin sorunları başlıklı son oturumda, Birlik’in kuruluş iddiaları, misyonu ve tanımlanan işleyişi ile mevcut durumu bütünlüklü bir biçimde değerlendirildi. MYK tarafından yapılan sunumda çeşitli zayıflıklar başlıklar halinde ortaya konulurken, sunumun ardından söz alan Birlik bileşenleri de düşüncelerini dile getirdiler. Politikayı uygulamada ortaya çıkan zayıflıklar, işleyişin yerellerde oturtulmasındaki sorunlar, koordinasyon ve örgütlenmedeki sorunlar ile bülten bu kapsamda­­ tartışılan başlıklar arasında yer aldı.

 

 

Mamak’ta işçi toplantısı

Mamak İşçi Birliği Girişimi, Mamak İşçi Kültür Evi’nde toplantı yaptı. Geçen aylarda yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıda önümüzdeki sürece dair değerlendirmeler de yapıldı.

UİS kapsamında kıdem tazminatının gaspı, işçi kiralama büroları, bölgesel asgari ücret ve esnek çalışma üzerine tartışmalar yürütülüp, birlik çalışmasının bu sorunlara müdahalesi üzerine tartışmalar yapıldı. Toplantıların süreklileştirilmesi kararlaştırılırken ayrıca Ulusal İstihdam Stratejisi ile ilgili panel yapılması kararlaştırıldı. Panelin ön çalışması üzerinden daha çok işçiye ulaşılması konuşuldu. İşçi sınıfının örgütsüz olduğu ve bu çalışmalar üzerinden birlik çalışmasının geliştirilmesi konuşuldu.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

ABB’de bildiri dağıtımı

Ümraniye Dudullu’da kurulu ABB Elektrik fabrikasında “yüzkızartıcı nedenler” öne sürülerek yaşanan işçi kıyımı devrimci işçiler tarafından teşhir edildi.

Biri işyeri 3. temsilcisi olmak üzere iki işçinin işine son verilmesinin ardından Metal İşçileri Birliği ve Ümraniye İşçileri Birliği fabrikaya bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. İlk olarak “Atılan işçiler geri alınsın” başlıklı bildiri dağıtılarak, çalışan işçiler göreve çağrıldı.

Bildiri dağıtımı ABB yönetimi tarafından tahammülsüzlükle karşılandı. 27 Ocak Cuma sabahı fabrikada, ikinci bildirinin dağıtımı sırasında polis geldi ve dağıtımı engellemeye çalıştı. “Örgütsüzleştirme saldırısına, baskılara, hak gasplarına, geçit vermeyelim! Örgütlülüğümüzü güçlendirelim” şiarı ile ABB işçilerine seslenilen bildiri dağıtımına işçiler ilgi gösterirken fabrika yönetimi rahatsızlık duydu. Polisin, ihbar sonucu geldiklerini ve dağıtım yapılmayacağını söylemesine rağmen dağıtım gerçekleşti. Devam eden dağıtım sırasında polis bir süre sınıf devrimcilerini takip etti.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

Kuradan iş cinayeti çıktı

İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alındığının iddia edildiği kamuya ait Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) bünyesinde iş cinayeti yaşandı. Maden işçisi Sefer Çetin, meydana gelen göçükte yaşamını yitirdi.

3 yıl önce yerin yüzlerce metre altında çalışmak için TTK’nın zorlu beden gücü sınavını, 35 bin 291 kişinin katıldığı kurada kazanan 3 bin kişiden biri olmayı başaran Çetin 3 çocuk babasıydı.

2008 yılında açılan sınavlara giren, 4 metre uzunluğundaki maden direğini taşıyıp kazma kürek sallayarak beden gücü sınavını aşan Çetin, onun gibi umutlarını kuraya bağlayan 35 bin 291 kişinin katıldığı kurada işe girme hakkı kazandı.

Yerin 425 metre altında tavan çökmesi sonucu bacakları göçüğün altında kalan Çetin’i kurtarmak için mesai arkadaşları çalışma başlattı. Bu sırada tavandan kayan toprak, Çetin’in göğüs ve boyun bölümüne düştü. Yaklaşık 1 saat süren çalışma sonucu Çetin, ağır yaralı olarak kurtarıldı. İlk müdahalesi maden ocağında yapılan Çetin, arkadaşları tarafından yukarıya çıkarıldı. 112 Acil Servis ekibinin ocak önünde yeniden müdahale ettiği işçi kurtarılamadı.