16 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/11

 Kızıl Bayrak'tan
İşçilerin birliği, halkların
kardeşliği için
Burjuva basının Newroz menüsünde yine provokasyon uyarıları
Sivas katliamı davası
zamanaşımına uğratıldı
İşçi ve emekçilerin belleğinde “zamanaşımı” yok!..
“Katil devlet hesap verecek!”
17. yılında
Gazi Katliamı lanetlendi
Artık yeter!
Esenyurt’ta organize işçi katliamı!
İSİG Meclisi Sözcüsü
S. Murat Çakır ile
taşeronluk sistemi üzerine konuştuk
Direnişçi MEPA işçileriyle
konuştuk.
Sağlık Hakkı Meclisleri toplandı
Bosch işçileri çeteyi aşıyor
Birleşik Metal’de birleşiyor!
Bosh işçilerinin çıkışının anlamı
ve görevler
30 yıllık esaret
sona erdi
Savaş çığırtkanı sahtekârlar Suriye’de suçüstü yakalandı!.
Emperyalizm yenilecek,
direnen halklar kazanacak!
Metal ve hizmet sektöründe ortak mücadele ve sorumluluklar
Avrupa’da 8 Mart eylem
ve etkinlikleri
Kadıköy’de devrimci
8 Mart mitingi
“8 Mart kızıldır kızıl kalacak”
Şiddete, baskıya, gericiliğe ve
sömürüye karşı mücadeleye!.
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
Geleceğine sahip çık!..
YTÜ’den kentsel sürgüne tam destek
Hüseyin Temiz yoldaş
ölümünün üçüncü yılında anıldı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

17. yılında Gazi Katliamı lanetlendi...

Katil devlet hesap verecek!”

Sermaye devletinin kanlı katliamlarından biri olarak tarihe geçen Gazi Katliamı’nın 17. yıldönümünde bir kez daha alanlara çıkan devrimci ve ilerici güçler ile şehit aileleri anma etkinlikleri ve yürüyüşler gerçekleştirerek katliamdan hesap sorma çağrısında bulundular. Soğuk hava ve yağmura rağmen binlerce kişinin katıldığı eylemlerde katliamcı devlete yönelik öfke öne çıktı.

İstanbul Gazi Mahallesi’nde gerçekleştirilen eylemlere geçmiş yıllarda olduğu gibi parçalı bir tablo hakimdi. Gazi 12 Mart Platformu bileşeni devrimci güçlerin gerçekleştirdiği yürüyüş ve anma programının yanısıra şehit aileleri, Halk Cephesi ve HDK bileşenleri de kendi programlarını hayata geçirdi.

Gazi 12 Mart Platformu’ndan ortak anma

Gazi 12 Mart Platformu bileşeni devrimci ve ilerici güçler gerçekleştirdikleri ortak anma programıyla katliamın faili devletten hesap sorma kararlılıklarını haykırdılar.

Platform bileşenleri (BDSP, DHF, Devrimci Hareket, Proleterce Devrimci Duruş, Mücadele Birliği, Kaldıraç), sabah erken saatlerden itibaren Eski Karakol önünde toplanmaya başladılar. “Maraş, Çorum, Sivas, Ümraniye, Gazi, Uludere... Katil devlet hesap verecek!/Gazi 12 Mart Platformu” ortak pankartı arkasında sıralanarak sloganlar eşliğinde bekleşiye geçtiler.

Gazi Mezarlığı’na gerçekleştirilen yürüyüşte platform bileşeni kurumlar kendi pankart ve flamaları ile ortak pankartın arkasında sıralandılar.

Gazi 12 Mart Platformu bileşenlerinin kortejlerinde Gazi’nin katili devletten hesap sorma kararlılığını ifade eden sloganlar atıldı. Yürüyüşte taşınan pankartlarda Roboski katliamı da öne çıkarılarak devletin katliamcı geleneği lanetlendi.

BDSP: Gazi’nin katili sermaye devleti!

Komünistler yürüyüşe “Gazi’nin katili sermaye devleti! Hesabı emekçiler soracak!/BDSP” pankartıyla katılırken kortejde kızıl flamalar taşındı.

Yürüyüş boyunca “Gazi’nin katili sermaye devleti!”, “Gazi şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın işçi-emekçi iktidarı!”, “Devrim-parti şehitleri ölümsüzdür!”, “Katil devlet hesap verecek!” ve “Kahrolsun sermaye diktatörlüğü!” sloganlarının atıldığı kortejden sık sık “Parti, sınıf, devrim, sosyalizm!” sloganı da haykırıldı.

Katillerden hesap sormaya!”

Platformun anma etkinliği mezarlıktaki saygı duruşuyla başladı. Ardından platform bileşenleri adına basın açıklaması okundu.

Katliamlardan, kıyımlardan geçirilen baskının, zulmün bin bir çeşidini gören, uyuşturucu, fuhuş, hırsızlık, çeteleşme ve benzeri yozlaştırma politikalarıyla özüne yabancılaştırılmaya çalışılan Gazi’nin yiğit işçileri, emekçileri, gençleri, kadınları... Bu çağrı sizedir!” ifadeleriyle başlayan açıklamada, Gazi Mahallesi’nin devrimci birikimine ve dayanışma ruhuna vurgu yapıldı.

Gazi Katliamı’nın aktarıldığı açıklamada, katliamlara doymayan devletin yakın zamanda da Uludere’de 34 Kürt gencini katlettiği hatırlatıldı.

Katliamın 17. yılında devrim mücadelesini yükseltmeye ve katillerden hesap sorma çağrısının yapıldığı açıklama şu sözlerle noktalandı:

Bütün bu saldırılara karşı güçlerimizi birleştirerek birlikte mücadeleyi yükselterek durabiliriz. Bugün yaşadığımız acıların ve yoklukların ortadan kalkacağı, halklarımızın birarada ve özgürce yaşayacakları günler birgün mutlaka gelecektir”

Anma programı, Grup Emeğe Ezgi’nin seslendirdiği marşlarla son buldu.

Şehit aileleri: “Katliam tüm halka yapılmış bir saldırıdır”

Bugün 12 Mart. Yine yüreklerimizde aynı öfke, aynı acı ile Gazi Mahallesi ve Ümraniye’de katledilen canlarımızı anmak için toplandık. Onlara olan vefa borcumuzu yerine getirmek için bir kez daha katledildikleri yerdeyiz” sözleriyle başlayan açıklamada, katliamın nasıl gerçekleştiği anlatıldı. Katliamın tüm halka yapılmış bir saldırı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, katliamda sorumluluğu olan devlet görevlilerinin ve tetikçilerin yargılanması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen anma etkinlikleri sırasında “barış yemeği” adı altında devletin kolluk güçleriyle birlikte masaya oturan Gazi Cemevi Başkanı Veli Gülsoy ve diğer yöneticiler de teşhir edildi. Bu kişilerin, Alevileri ve Gazi halkını temsil etmediği söylendi.

Aileler açıklamanın ardından Gazi şehitlerinin fotoğraflarını taşıyarak Halk Cephesi’yle birlikte arka arkaya yürüdüler. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sultangazi Şubesi ve TKP’nin de yer aldığı bu kolda, Dostlar ve Kardeşler kıraathaneleri önüne karanfiller bırakıldı.

Mezarlıkta gerçekleştirilen anmada ise ilk olarak açıklama yapıldı. Halk Cephesi adına yapılan açıklamanın ardından Avrupa Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turgut Öker ve Hasret Gültekin’in eşi Gülten Gültekin birer konuşma yaptı. Anma etkinliği Grup Yorum’un söylediği devrimci marşlarla sona erdi.

HDK bileşenlerinden anma

Anma etkinliklerinin sonuncusu, aralarında BDP, EMEP, ESP, SODAP ve TÖP-G’nin de bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri tarafından gerçekleştirildi.

Eski Karakol’da toplanarak “Gazi’den Roboski’ye katleden devlettir” ortak pankartı arkasında Gazi Mezarlığı’na yürüyen ilerici güçler kendi pankartları ve flamalarını da taşıdılar.

Mezarlıktaki programın bitmesini bekleyen bileşenler burada ayrı bir anma gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

Adana’da katliam protestosu

Mart ayında gerçekleşen katliamlar, Adana’da bir araya gelen KESK, DİSK, ATO gibi ilerici kurum, sendika ve partiler tarafından yapılan eylemle protesto edildi. Saat 18.00’de 5 Ocak Meydanı’nda toplanılmasıyla beraber yürüyüş başladı. “Gazi, Sivas, Maraş, Halepçe, Roboski katliamlarını, darbeleri, idamları, işkenceleri protesto için yürüyoruz” pankartının açıldığı yürüyüş İnönü Parkı’na gelinmesiyle son buldu.

Burada yapılan basın açıklamasında; “12 Mart 1971 darbesi ve 12 Mart 1995 Gazi mahallesi katliamı Türkiye’nin yakın tarihinde önemli dönüm noktalarındandır. Bunların dışında unutulmaması gerekenlerde var elbette. Maraş, Sivas ve Roboski katliamları. Yanı başımızda ise Halepçe’yi nasıl unutabiliriz. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam sehpasında, Mahir Çayan, Cihan Alptekin ve arkadaşları Kızıldere’de Sinan Cemgil ve arkadaşları Nurhak dağlarında, İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildiler” denildi.

16 Mart 1978 Beyazıt Katliamı’nın da hatırlatıldığı açıklamada “Katliamlara, zorbalığa ve yaşatılan büyük acılara rağmen işçi ve emekçi hareketi halkın baskı ve sömürüye karşı mücadelesi giderek büyüdü. Egemenler 12 Eylül darbesiyle daha kapsamlı bir saldırıya geçtiler. Bizler halka dayanan, halkın gücünün aydınlığa çıkaracağına duyduğu güvenle darbeleri ve katliamları lanetlemenin yanı sıra, halkımızı da karanlık tarihin aydınlatılması için mücadeleye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi. Basın açıklaması Esenyurt’ta gerçekleşen işçi katliamına değinilerek sona erdi.

BDSP’nin destek verdiği eyleme 120 kişi katıldı Eylemde “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Sivas’ı unutma unutturma!”, “Susma haykır halklar kardeştir!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Adana