16 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/11

 Kızıl Bayrak'tan
İşçilerin birliği, halkların
kardeşliği için
Burjuva basının Newroz menüsünde yine provokasyon uyarıları
Sivas katliamı davası
zamanaşımına uğratıldı
İşçi ve emekçilerin belleğinde “zamanaşımı” yok!..
“Katil devlet hesap verecek!”
17. yılında
Gazi Katliamı lanetlendi
Artık yeter!
Esenyurt’ta organize işçi katliamı!
İSİG Meclisi Sözcüsü
S. Murat Çakır ile
taşeronluk sistemi üzerine konuştuk
Direnişçi MEPA işçileriyle
konuştuk.
Sağlık Hakkı Meclisleri toplandı
Bosch işçileri çeteyi aşıyor
Birleşik Metal’de birleşiyor!
Bosh işçilerinin çıkışının anlamı
ve görevler
30 yıllık esaret
sona erdi
Savaş çığırtkanı sahtekârlar Suriye’de suçüstü yakalandı!.
Emperyalizm yenilecek,
direnen halklar kazanacak!
Metal ve hizmet sektöründe ortak mücadele ve sorumluluklar
Avrupa’da 8 Mart eylem
ve etkinlikleri
Kadıköy’de devrimci
8 Mart mitingi
“8 Mart kızıldır kızıl kalacak”
Şiddete, baskıya, gericiliğe ve
sömürüye karşı mücadeleye!.
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
Geleceğine sahip çık!..
YTÜ’den kentsel sürgüne tam destek
Hüseyin Temiz yoldaş
ölümünün üçüncü yılında anıldı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Artık yeter!

İşçi katliamlarına son!

Dün akşam İstanbul Esenyurt’ta bir inşaat şantiyesinde meydana gelen yangında 11 işçi kardeşimiz hayatını kaybetti. Ortaya serilen tüm bilgiler yaşananın yeni bir işçi katliamı olduğunu gösteriyor. Kışın ortasında çadırlarda kalmaya zorlanan kardeşlerimiz, çadırların alev almasıyla göz göre göre ölüme gönderildiler.

Kardeşler!

Yaşanan bir işçi katliamıdır. Tıpkı birkaç hafta önce Adana’daki bir barajda açık ihmal sonucu yaşanan katliam gibi. Tıpkı iki yıl önce Bursa Mustafakemalpaşa’da yaşanan madenci katliamı gibi… Sadece birkaç yılda sayısız katliamda hayatını kaybeden yüzlerce işçi var. Yüzlerce yaralı, canlı canlı gömülen onlarca işçi…Meslek hastalıklarında sakatlanan, hayatları kısalan yüzbinler…

Bu düzende asalak sermayedarlar çarklarını işçi kanıyla döndürüyor. Ekonomi işçi canı ve kanıyla büyüyor. Burjuvalar semirirken milyonlarca işçi açlık ve sefaletin kıyısında bir hayat sürüyor. Onların semirmesi için canlar tükeniyor, hayatlar karartılıyor. Bunun için ne yasalar ne nutuklar işe yaryor.

Kardeşler!

İşçilerin hayatlarını tüketen bu düzene artık yeter demeliyiz. İşçi katliamlarının hesabını sormalıyız. Asalak burjuvalar semirsin diye milyonların hayatlarının karartılmasına, insanlarımızın kar uğruna yem yapılmasına dur demeliyiz. Yoksa bu işçi katliamlarının sonu gelmeyecek fabrikalar, madenler, şantiyeler işçilere mezar olmaya devam edecek.

Artık ölmek istemiyoruz!

İşçi katliamlarına son!

Kahrolsun kapitalist barbarlık düzeni!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu

12.03.12

 

 

 

Marmara Park “hayat” veriyormuş...

İş cinayetlerinin hesabını soralım!

10 işçi kardeşimizi 28 Şubat’ta Adana’da yaşanan bir iş cinayetine kurban vermişken ve onlara yakılan ağıtlar hala tazeyken, yeni bir işçi katliamı haberi ile uyandık güne.

Alman firması ECE’nin 2000 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren ayağı “ECE TÜRKİYE”, “Mega kent”, “dünya şehri” İstanbul’un Esenyurt ilçesinde, 1 Mart 2011 tarihinde belediye başkanı, milletvekili ve ortak olan diğer şirketlerin birlikteliği ile Marmara Park AVM inşaatının açılışını yaptı. Bu açılıştan tam 11 gün sonra ise, 11 işçi yanarak ve gazdan zehirlenerek öldürüldü.

Alışıldığı üzere, devlet erkanı sırası ile açıklamalarını yapıp köşelerine çekildi. “Sorumluların cezalandırılacağını” muştuladılar. Her ne hikmetse, inşaat ortaklarının bu süreçte esamesi okunmadı. Halbuki yazının başlığına taşıdığımız “Marmara Park hayat veriyor” sloganına broşürlerinde yer verenlere dair birkaç kelam duyup, işçi canı alarak mı hayat vereceklerini bilmek isterdik!

Gazetelerin ekonomi sayfalarını biraz olsun takip edenler son yıllarda bu coğrafyada inşaat sektörünün kapitalistler için ne derece önemli bir yere sahip olduğunu bilirler. “Ekonomideki büyümenin lokomotifini inşaat sektörü oluşturuyor” haberlerine sıkça rastlamak mümkündür. Gelin görün ki bu büyümenin harcı işçi kanı ve canı ile karılıyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin es geçildiği, taşeron sisteminin çalışma yaşamına iyiden iyiye yerleştirildiği, sağlıksız ve güvenliği olmayan çalışma ortamlarının işçilere reva görüldüğü, esnek ve güvencesiz çalışmanın katmerlendiği bir sistem içerisinde işçi hayatının hiçbir öneminin olmadığını en acı şekliyle yaşayarak görüyoruz. Bu büyümeden işçi ve emekçilerin payına düşen sadece daha fazla sömürü ve acı oluyor.

Tüm bunların karşısında teknik elemanlar ve emekçiler olarak yapmamız gereken ise, birlik olmak ve yitip giden canlarımızın peşine düşerek bu resmi-sivil katiller sürüsünden hesap sormaktır!

Toplumcu Mühendis, Mimar & Şehir Plancıları (TMMŞP)

13 Mart 2012

 

 

 

İş cinayetine tepki

Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliği, DİSK İstanbul Merkez Temsilciliği, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İstanbul Meclisi 12 Mart günü ortak bir açıklama gerçekleştirdi.

Bileşenler adına açıklamayı EMO İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin okudu. Metin, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki yaygın ve ölümcül sorunların en temel kaynağının küresel kapitalist sistemin üretim süreçlerinde esnek ve güvencesiz istihdam ve çalışma olduğuna değindi. İşçilerin sağlığının korunmasında en büyük yükümlülüğün üzerinde olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ise sadece bu süreçleri seyretmekle sınırlı kaldığını söyledi.

Ortak açıklamanın ardından bileşenler de birer konuşma yaptılar. Atılan sloganlarla eylem sonlandırılırken, TMMOB şantiye içerisinde teknik inceleme yürütmek üzere ölümlerin olduğu bölgeye gitti. Eyleme BDSP, SODAP, EMEP, Halkevleri ve DHF gibi bir dizi kurum destek verdi.

Kızıl Bayrak / Esenyurt