16 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/11

 Kızıl Bayrak'tan
İşçilerin birliği, halkların
kardeşliği için
Burjuva basının Newroz menüsünde yine provokasyon uyarıları
Sivas katliamı davası
zamanaşımına uğratıldı
İşçi ve emekçilerin belleğinde “zamanaşımı” yok!..
“Katil devlet hesap verecek!”
17. yılında
Gazi Katliamı lanetlendi
Artık yeter!
Esenyurt’ta organize işçi katliamı!
İSİG Meclisi Sözcüsü
S. Murat Çakır ile
taşeronluk sistemi üzerine konuştuk
Direnişçi MEPA işçileriyle
konuştuk.
Sağlık Hakkı Meclisleri toplandı
Bosch işçileri çeteyi aşıyor
Birleşik Metal’de birleşiyor!
Bosh işçilerinin çıkışının anlamı
ve görevler
30 yıllık esaret
sona erdi
Savaş çığırtkanı sahtekârlar Suriye’de suçüstü yakalandı!.
Emperyalizm yenilecek,
direnen halklar kazanacak!
Metal ve hizmet sektöründe ortak mücadele ve sorumluluklar
Avrupa’da 8 Mart eylem
ve etkinlikleri
Kadıköy’de devrimci
8 Mart mitingi
“8 Mart kızıldır kızıl kalacak”
Şiddete, baskıya, gericiliğe ve
sömürüye karşı mücadeleye!.
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
Geleceğine sahip çık!..
YTÜ’den kentsel sürgüne tam destek
Hüseyin Temiz yoldaş
ölümünün üçüncü yılında anıldı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

"Katil devlet hesap verecek!"

Sivas Katliamı davasının düzen yargısı tarafından zamanaşımına uğratılmasına karşı İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılan eylemlerde binlerce kişi öfkesini haykırdı. Eylemlerde Sivas Katliamı’nın unutulmayacağı ve hesabının mutlaka sorulacağı vurgulandı.

İstanbul

Akşam saatlerinde Taksim’de yürüyüş gerçekleştiren 5 bini aşkın kişi “Unutmayacağız, affetmeyeceğiz, hesap soracağız!” dedi. Sivas’ta katledilenlerin fotoğraflarının da taşındığı yürüyüşte “Katil devlet hesap verecek!” sloganı eyleme damgasını vurdu.

Taksim Tramvay Durağı’nda toplanmaya başlayan ilerici ve devrimci güçler “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Sivas’ın hesabı sorulacak!”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” ve “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları eşliğinde Galatasaray Lisesi’ne yürüdü. BDP, EMEP, ESP, Halkevleri, ÖDP, SDP, TKP ve Divriği Kültür Derneği’nin çağırıcısı olduğu eyleme aralarında BDSP, DHF ve Kaldıraç’ın da bulunduğu devrimci ve ilerici güçler ile TMMOB ve KESK üyeleri de katıldı.

Düzen yargısının verdiği zamanaşımı kararının alkış ve ıslıklarla protesto edildiği yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda, Sivas Katliamı’nın asla unutulmayacağı vurgulandı.

Yeni katliamlara cesaret veriliyor!”

“AKP katliamcıları koruyor / Sivas’ı unutturmayacağız, affetmeyeceğiz, hesap soracağız” pankartı arkasında yürüyen binlerce kişi Galatasaray Lisesi önünde toplandı. Alana sığmayan kalabalık basın açıklamasının yapılmasını bekledi.

Basın açıklamasında, zamanaşımı kararıyla Sivas Katliamı’nın üzerinin kapatılmaya çalışıldığı vurgulandı.

“AKP iktidarı devletin siyasi cinayet ve katliam geleneğini devam ettirmektedir. Sivas davasını zamanaşımına uğratan, Hrant Dink davasında sorumluları terfi ettirip örgüt bulamayan, Taksim Meydanı’nda ırkçı çağrılar yapan, ‘hesap soruyorum’ söylemleri ile asıl olarak kontrgerillayı aklayan AKP, tüm bu hukuksuzluklarla kendi ileri demokrasisini inşaa etmektedir” ifadelerine yer verilen açıklamada, Uludere katliamı da hatırlatıldı. Sivas kararıyla AKP yargısının yeni katliamlara cesaret verdiğine de değinilen açıklamada, “Bu karar, ‘Sivas’ta yaktık, Ankara’da gaza boğarız’ demektir” denildi.

Ankara’da yaşanan polis terörünün de protesto edildiği açıklamada, Sivas, Maraş, Çorum, Gazi, Uludere gibi katliamların peşinin bırakılmayacağı, katliamların örtbas edilemeyeceği söylendi.

Karara öfke

Açıklamanın ardından binlerce kişi tekrar Taksim Tramvay Durağı’na yürüyüşe geçti. Meydana ulaşan kitle sloganlara ara vermeden devam etti. Yürüyüş boyunca kitleye büyük bir öfke hakimdi. Eyleme, İstiklal Caddesi’nden geçen kalabalıktan da büyük ilgi vardı. Birçok kişi atılan sloganlara alkışlarla destek verdi.


Ankara

Ankara’da davanın sonucunun açıklanmasından sonra yürüyüşe geçen kitleye yönelik azgın polis terörü Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirilen basın açıklaması ile protesto edildi.

Katliamların Sorumlusu Devlettir, Hesabını Soracağız” yazılı pankartın açıldığı eylemi BDSP, ESP, BDP, SDP, EMEP, EHP, İHD, PSAKD, DHF, Devrimci Alevi Komitesi, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ve Devrimci Yolda Özgürlük örgütledi. AKA-DER ve Kaldıraç da eyleme destek verdi.

Sivas Katliamı davasında verilen kararın hiçbir geçerliliğinin olmadığının vurgulandığı açıklamada, kitleye yönelik polis saldırısı da teşhir edildi.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!”, “Katil devlet hesap verecek!” ve “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.


İzmir

Katliam davasının zamanaşımına uğratılması ve mahkeme önünde kararı protesto eden kitleye polisin saldırması İzmir’de yapılan eylemle protesto edildi.

Alevi dernekleri ve sendikalar ile aralarında BDSP’nin de bulunduğu devrimci ve ilerici kurumların katıldığı eylemde devlete yönelik öfke dile getirildi.

Eylem kitlenin Konak YKM önünde toplanmasıyla başladı. Kitlenin toplanmasının ardından Büyükşehir Belediye Binası’na doğru yürüyüşe geçildi. Alkış ve sloganlarla gerçekleşen yürüyüşün ardından kurumlar adına iki basın açıklaması yapıldı.

İlk açıklama KESK İzmir Şubeler Platformu, DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (Emek ve Demokrasi Güçleri) adına “İnsanlık suçları zaman aşımına uğratılamaz” başlığıyla yapıldı. Açıklamayı Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Ramiz Sağlam okudu.

Ardından ikinci basın açıklamasına geçildi. Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri adına yapılan açıklaması Hüseyin Güler okudu. Açıklamada, bugün insanlık tarihinin kara lekeli sayfalarına bir utancın daha eklendiği, bu katliamların bir devlet politikası olduğu söylendi. Katliamı gerçekleştiren bozuk düzende sağlam çarkın olmayacağı, bu insanlık suçunu işleyenlerin de affedilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi. Hızır Paşalar’ın, Kenan Evrenler’in toprağın derinliklerine gömüldükleri ve onların peşinden giden zihniyetin sonunun da aynı olacağı vurgulandı.

Eylem boyunca “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Sivas’ı unutma unutturma!” ve “Sivas’ın katili faşist TC devleti!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul – Ankara – İzmir


 

 

 

Katliam “normal” katiller “mağdur”

2 Temmuz 1993’te 35 kişinin diri diri yakılarak yaşamını yitirdiği Sivas katliamıyla ilgili dava zamanaşımına uğradı. Zamanaşımı kararıyla, katliamcı sermaye devleti ve onun tetikçileri aklanırken dinci-gerici AKP hükümetinin şefi Tayyip Erdoğan’dan “hayırlı olsun” yorumu geldi.

Meclisteki grup toplantısının ardından soruları yanıtlayan Erdoğan, davada zamanaşımı kararı verilmesini “‘Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun. Yıllar yılı içerde olan vatandaş, içlerinde kaçak olanlar vardı” sözleriyle olumladı. Erdoğan, bu açıklamalarıyla katliamın tetikçilerini de mağdur konumuna soktu.

19 yıldır süren Sivas katliamı davasının 13 Mart günü görülen duruşmasında 2’si ölen, 5’i firari durumda olan 7 sanık için zamanaşımı kararı verilerek katliamcılar aklandı.