19 Ekim 2012
Sayı: SİKB 2012/09 (42)

 Kızıl Bayrak'tan
Operasyonal mekanizma,
savaş tezkeresi ve ötesi
Türkiye savaş kışkırtıcılığını elden bırakmıyor!
Diktatör sevicileri
diktatörlere karşı!
Direnişçi işçilerle emperyalist savaş üzerine konuştuk!
İZBAN işçileri iş bıraktı, İBB bildik senaryoyu tekrarladı...
AKP saldırıyor, Kürt hareketi mücadeleyi sürdürüyor!
Gazete manşetlerinde
kin ve düşmanlık
Sermayenin saldırılarına karşı
tek yol fiili-meşru mücadele!
Senkromeç direnişi
sona erdi
2012-2014 MESS Grup TİS
sürecine dair
Sendikal Güç Birliği Platformu’ndan iş bırakma!
Cansel Malatyalı direnişi, İMO ve sol siyasal güçlerin tutumu
İzmir ve Ankara Etkinlik Hazırlık Komiteleri Sözcüleriyle konuştuk
“BDSP’nin omuzladığı bu etkinliklerin sınıf dayanışmasını artıracağını biliyorum!”
Etkinlikeri saldırganlığa, savaşa ve sömürüye karşı mücadele
mevzilerine dönüştürelim!
Devrimci sınıf faaliyetlerinden
Direnişlerin birleştirilmesi ve ortak mücadele perspektifi üzerine
Kapitalist sistemin derinleşen bunalımı ve
keskinleşen rekabet savaşları
Hugo Chavez seçimlerden
bir kez daha zaferle çıktı
AB’nin beş zayıf halkası-Volkan Yaraşır
Gençlik hareketinden
Savaşın tozu dumanı arasında yalanlar büyüyor
Sokağa, eyleme, mücadeleye!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sendikal Güç Birliği Platformu’ndan iş bırakma!

“Yasakçı yasa istemiyoruz”

 

Toplu İş İlişkileri Yasası’na karşı eylemler tepkiler sürüyor. 16 Ekim günü Sendikal Güç Birliği Platformu bileşenleri bir saatlik iş bırakma eylemleri yaparak alanlara çıktılar. İstanbul’da işçiler Taksim meydanı’nda buluşurken İzmir’de Konak’ta yürüyüş düzenlendi.

İstanbul

SGBP’nin Türkiye genelinde yaptığı eylemlerin İstanbul’daki adresi Taksim Meydanı oldu. İş bırakmanın ardından, SGBP bileşeni Hava-İş, Deri-İş, TÜMTİS, Belediye-İş ve Petrol-İş üyesi işçiler Galatasaray Lisesi önünde biraraya geldi. Toplanmanın ardından kortejler oluşturularak sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı’na yüründü. En önde “Yasakçı ve işçi düşmanı ‘Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi’ kanununa HAYIR” pankartının açıldığı yürüyüşte sendikalar kendi pankartlarını açarak sıralandılar.

Esenyurt’ta direnişlerini sürdüren TÜMTİS üyesi DHL işçileri de eylemde yerlerini aldılar. Sendikaların yanısıra BDSP ve ESP de katılarak eyleme destek verdi.

Yürüyüşün ardından kısa bir açıklama yapan SGBP Sözcüsü ve TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, mecliste görüşülen “Toplu İş İlişkileri” yasasına karşı tüm Türkiye’de iş bıraktıklarını, 6 ilde ise eş zamanlı olarak oturma eylemi yaptıklarını belirtti.

Halaylar ve sloganlarla sürdürülen oturma eyleminin ardından yapılan kapanış konuşmasında bu yasanın ardından tazminat hakkı, bölgesel asgari ücret, işçi büroları gibi “Ulusal İstihdam Strateji”nin içerisinde yer alan kölelik saldırılarının geleceği belirtildi.

Eylem atılan sloganlarla sona erdi.

İzmir

Eş zamanlı yapılan eylemliliklerin İzmir ayağı Gümrük Telekom önünde işçilerin toplanmasıyla başladı. Buradan Eski Sümerbank önüne yüründü.

“Kıdem tazminatı ve sendikal haklarımızı gasp eden bu yasayı kabul etmiyoruz. Sendikal Güç Birliği Platformu” pankartının açıldığı yürüyüş boyunca coşkulu sloganlar eksik olmadı.

Sümerbank önüne gelindikten sonra SGBP dönem sözcüsü TÜMTİS Sendikası Şube Sekreteri Cafer Kömürcü bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kömürcü açıklamada, aylardır toplu sözleşme haklarının gasp edildiği, yetki işlemlerinin dondurulduğunu söyledi. İşverenlerin dikte ettirdiği yasanın jet hızıyla meclisten geçirilmeye çalışılmasını eleştiren Kömürcü 12 Eylül 2010 günü referandumunda olduğu gibi kitlelerin kandırıldığını ifade etti.

Konuşmada ayrıca yasanın çıkmasına destek veren Hak-İş ve Türk-İş yöneticileri eleştirildi.

Açıklamada ayrıca SGBP eylemi çerçevesinde sabah belediyelerde, Petkim’de, Tüpraş’ta, UPS’de, Ambarlar’da, özel sektörde örgütlü olan tütün fabrikalarında ve deri fabrikalarında bildiri okunduğu ve işe 1 saat geç başlandığı, örgütlü olan yerlerde %100 katılım sağlandığı belirtildi.

Basın metninin okunmasından sonra oturma eylemine geçildi.

Eyleme BDSP de destek verdi. Sınıf devrimcileri eylemde Kızıl Bayrak gazetesi satışı ile 3 Kasım günü yapılacak olan “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” etkinliğine çağrı bildirilerinin dağıtımını gerçekleştirdiler.

Bursa

Bursa’da, sabah iş girişlerinde saldırı yasasını protesto etmek amacıyla bildiri okuyan SGBP bileşeni sendikalar akşam saatlerinde de oturma eylemi yaptı.

Fomara Meydanı’nda toplanan birlik bileşenleri “İşçi düşmanı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununa hayır” pankartı açtılar. Alkış ve sloganlarla yasa tasarısının geri çekilmesini istediler. Eylemde ayrıca bu gaspçı yasaya onay veren Türk-İş yönetimi “Satılık Türk-İş istemiyoruz!” sloganıyla protesto edildi.

Basın açıklamasını TÜMTİS Şube Başkanı Özdemir Aslan yaptı. Yasanın sendikasızlaştırma yasası olduğunu, işçilerin haklarını geriye götürdüğünü, sendikal güvencelerin zayıflatıldığını söyledi.

Konuşma sırasında AKP ve sendika ağalarını hedef alan sloganlar atıldı. Aralarda yapılan konuşmalarda da Suriye’ye yönelik saldırganlık protesto edildi. ABD karşıtı sloganlar atıldı.

Basın açıklamasının ardından geç saatlere kadar süren bir oturma eylemi yapıldı.

Eyleme katılımın ana ağırlığını TÜMTİS üyeleri oluştururken, Petrol-İş, Kristal-İş, Tez Koop-İş temsili olarak katıldılar. BDSP, KESK, ÖDP ve Gençlik Muhalefeti de eyleme destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-İzmir-Bursa

 

 

 

 

Ambar işçileri Toplu İş İlişkileri Yasası’na karşı iş bıraktı!

 

Nakliyat-İş Sendikası üyesi ambar işçileri, 15 Ekim günü İstanbul’da yaptıkları iş bırakma eylemi ile Toplu İş İlişkileri Yasası’na direneceklerini açıkladılar.

Zeytinburnu’nda kurulu olan Topkapı Nakliyeciler Sitesi’nin giriş kapısında toplanan işçiler, pankartlar arkasında kortej oluşturarak yürüyüşe başladılar. Giriş kapısından site içerisinde bulunan Nakliyat-İş Sendikası Ambarlar Şubesi binası önüne kadar süren yürüyüşe yüzlerce işçi katıldı.

En önde açılan “DİSK” pankartının arkasında Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Eski DİSK Genel Başkanı CHP Milletvekili Süleyman Çelebi ile Genel-İş, Yapı-İş, Nakliyat-İş sendikaları şube başkanları ve yöneticileri yer aldılar. Arkasından “Yaşasın örgütlü mücadelemiz. İşçiyiz haklıyız kazanacağız! / DİSK Nakliyat İş”, “Kahrolsun sarı sendikacılık!”, “Sendikal barajlar kalksın. Sözleşme hakkımız engellenemez!” yazılı pankartlar ile yasaya ve Türk-İş’e tepkilerin ifade edildiği dövizler taşındı.

Yasaya karşı mücadele çağrısı yapıldı

Kısa süren yürüyüşün sonunda sendika şubesi önünde toplanan kitle sitenin bir caddesini araç trafiğine kapattı. Burada DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu basın açıklaması yaptı.

Küçükosmanoğlu, açıklamaya Radikal gazetesinde çıkan bir habere değinerek başladı. Sözkonusu haberin Nakliyat-İş Sendikası ve yöneticileri hakkında polisin servis ettiği bir haber olduğunu vurgulayan Küçükosmanoğlu, haberin bu dönemde yapılmasının rastlantı olmadığını, mücadeleci kimliği olan Nakliyat-İş Sendikası’nı itibarsızlaştırmak için yapıldığını söyledi.

Küçükosmanoğlu, yasada sendika barajlarının düşürülmesinin bir kandırmaca olduğunu, birleştirilecek sektörlerle barajın bugünkü %10 sınırından fiili olarak %25’lere çıkacağını belirtilerek bunun bir kandırmaca olduğunu söyledi.

Küçükosmanoğlu, açıklamasında şunları söyledi: “Sendikaları sermaye düzenine karşı bir mücadele örgütleri değil işçilerin yardımlaşma derneği, vakfı vb. duruma getirildiği bir düzen yaratılmak istenmektedir.

Sendikal ihanete tepki

Açıklamada, Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarının protokollere imza atmasına da dikkat çekerek, bunun işçi sınıfına ihanet olduğu ve hesabının sorulacağını belirtti.

Açıklama sırasında “Kahrolsun sarı sendikacılık!” ve “Direne direne kazanacağız!” sloganları atılarak tepkiler dile getirildi.

Açıklamanın ardından Küçükosmanoğlu, CHP ve BDP’nin mecliste yasaya karşı grup olarak muhalefet etmemelerini ve kişisel tepkilerle sınırlı kalmalarını eleştirdi.

Konuşmaların ardından eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul