9 Kasım 2012
Sayı: SİKB 2012/11 (44)

 Kızıl Bayrak'tan
Zorlu bir mücadele dönemine girerken
Açlık grevleri kritik aşamada, AKP “iyi polis-kötü polis” oynuyor!
Zindanda direniş, sokakta direniş!
Dışarda güçlü eylemlilikler olmadıkça ölümler engellenemez!
Açlık grevleri ölüm sınırında!
Güngören katliamının failinin kontrgerilla olduğu ortaya çıktı
"Ölüm haberi yapmak istemiyoruz!"
Sermaye hükümeti AKP 2013 yılı programını açıkladı
Direniş ve grevler
işçi sınıfı mücadelesine aittir!
Metal İşçileri Birliği (MİB) MYK Kasım ayı toplantısı
Sosyalizm bayrağı
Ege’de dalgalanıyor!
Volkan Yaraşır’ın
İzmir gecesine mesajı
Başarılı bir etkinlikliğin ardından
Ekim Devrimi üzerine
Yaygın birlik ve kardeşlik çağrısı
Stuttgart’ta coşkulu etkinlik
Açlık grevine Avrupa’dan destek
Gençlik YÖK’e karşı
alanlara çıktı!
Açlık grevi üniversitelerde selamlandı
Emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin
Suriye açmazı büyüyor!
Yerel seçimler için
hazırlıklar başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de yüzlerce emekçi birlik ve kardeşlik için buluştu…

Sosyalizm bayrağı Ege’de dalgalanıyor!

 

Sınıf devrimcilerinin dört ilde gerçekleştirmeyi planladığı ve bu amaçla aylardır çalışmaları yürütülen etkinlikler dizisinin ilki 3 Kasım’da İzmir’de yüzlerce emekçinin katılımı ile gerçekleşti. “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarıyla İzmir’de startı verilen etkinlikler 11, 18 ve 25 Kasım’da Ankara, İstanbul ve Adana’da gerçekleştirilen geceler ile sürecek.

Ateşin keşfinden güneşin zaptına

“İşçilerin birliği halkların kardeşliği” etkinliği 19.30’da Fuar alanında bulunan İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde başladı.

Etkinlik salonu öğle saatlerinden itibaren hazırlanmaya başlandı. Salonun iki yanına “Ateşin keşfinden güneşin zaptına yeni Ekimler için ileri!” ve “Özgürlük, devrim, sosyalizm!” şiarının bir çok dilde yazıldığı büyük ebatlı pankartlar asıldı. Sahne arkasında ise “Kapitalist sömürüye, emperyalist savaşa karşı yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!” şiarlı iki pankart yer aldı.

Ayrıca Marks, Engels, Lenin, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan, Habip Gül, Ümit Altıntaş, Hatice Yürekli, Alaattin Karadağ’ın resimlerinin olduğu kızıl sancaklar salonun çevresine yerleştirildi.

Etkinliğe giriş alanına ise 1848 devrimlerinden başlayarak Dünya’da yaşanan temel devrimci yükselişleri ele alan ve son olarak da komünist hareketin bu topraklarda doğuşuna işaret eden bir resim sergisi asıldı.

Girişte ayrıca Eksen Yayıncılık standı açılarak yayınevine ait kitaplar ile Kızıl Bayrak, Ekim Gençliği ve Liselilerin Sesi gazete ve dergileri kullanıldı. Ayrıca sınıf devrimcilerinin dağıttığı bir çok bildiri ve bülten de standlarda yer aldı.

Yüzlerce işçi ve emekçi saat 19.00’dan itibaren kültür merkezine gelmeye başladılar. Buca, Çamlıkule, Bornova, Çiğli, Güzeltepe, Yamanlar, Harmandalı, Menemen, Aliağa’nın yanısıra, Aydın ve Manisa’dan hareket eden araçların da etkinlik alanına ulaşmasının ardından kitle salona giriş yaptı.

Devrimci önderler selamlandı!

Etkinlik sinevizyon gösterimi ile başladı. Berlin duvarının çöküşü ile birlikte dünya genelinde yaşanan gericiliği ele alarak başlayan sinevizyon geçen zaman içerisinde kapitalizmin krizini ve bugün işçi sınıfının küresel çapta ortaya koyduğu mücadeleleri ekrana yansıttı. Özellikle kitlesel ve militan eylemlerin görüntüleri kitle tarafından ilgiyle ve coşkuyla izlendi. Sinevizyonda yeralan, devrimci önderlerin portreleri kitle tarafından alkışlarla karşılandı.

Sinevizyonun ardından program “Kapitalist sömürüye ve emperyalist savaşa karşı ‘İşçilerin birliği halkların kardeşliği’  çağrısıyla örgütlediğimiz, devrime hazırlanıyoruz şiarını yükselttiğimiz etkinliğimize hepiniz hoş geldiniz” sözleriyle başladı.

Giriş konuşmasında gerçekleştirilen etkinliğin üç anlamlı yıldönümüne denk geldiği belirtilerek komünist hareketin 25’inci, sınıfın devrimci partisinin 14’üncü ve Büyük Sosyalist Ekim Devrimi’nin 95. yıldönümü vurgulandı.

Adnan Yücel’in dizelerinin ardından “Mustafa Suphiler’den Denizler’e, Mahirler’den İbrahimlere, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya uğruna şehit düşen devrim ve sosyalizm mücadelesinde tereddütsüzce ölümü kucaklayanlar için” bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Saygı duruşu, salonda coşkuyla atılan “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı ile sona erdi.

BDSP: Yeni Ekimler için ileri!

Saygı duruşunun ardından dünyada ‘89 çöküşünden bu yana yaşananlara değinilerek bugün “Yeni Ekimler için ileri!” şiarını yükseltmenin önemi vurgulandı ve sahneye konuşmacı olarak BDSP temsilcisi davet edildi.

Temsilci sözlerine “komünist hareketimizin 25. yılını geride bırakamanın haklı sevincini ve haklı gururunu taşıdığımız etkinliğimize hepiniz hoşgeldiniz!” sözleriyle başlayarak kitleyi selamladı. Etkinliğin “Devrime hazırlanıyoruz!” şiarı ile düzenlendiği belirtilerek bu şiarın anlamı üzerinde duruldu.

Dünya genelinde süren gericilikten, emperyalist savaş çığırtkanlığından bahsedilerek yaşananların emperyalizmin içinde yaşadığı krizin dolaysız sonuçlarından bağımsız olmadığı vurgulandı. Ancak bu atmosfere rağmen sokakların da boş olmadığı, fabrika işgallerinin, eylemlerin sürdüğü ifade edilerek işçi ve emekçilerin devrim özlemi vurgulandı. Ayrıca Arap isyanları ve Avrupa’daki sosyal mücadeleler hatırlatılarak kapitalizmin sonunun geldiği belirtildi.

Emperyalist nüfuz mücadeleleri anlatıldıktan sonra Ortadoğu’nun önemine değinildi ve Türkiye’nin de bu çatışmanın ortasında yer aldığı söylendi. Suriye’ye saldırganlık hazırlıkları yapıldığı söylenerek Türkiye’nin de ABD emperyalizmine taşeronluk yaptığı vurgulandı.

BDSP konuşmasında Kürt sorununa da özel bir yer ayrıldı. İçerde sürdürülen baskı ve saldırganlık anlatılarak Kürt halkına yönelik baskılar vurgulandı. Kürt siyasi tutsakların sürdürdüğü açlık grevi eylemi selamlanarak BDSP’nin de bu eylemi sonuna kadar desteklediği söylendi. Ayrıca Kürt sorunun gerçek çözümünün birleşik mücadeleden geçtiği anlatıldı. Kürt halkının devrimin temel bir dinamiği olduğu ifade edildi. Kürt halkının mücadelesine destek çağrısı salondan da alkışlarla karşılık buldu.

BDSP konuşması şu sözlerle son buldu: “Bugün komünist hareketin 25. yılında bunalımlar ve savaşlar döneminin içinden geçtiğimiz, yeni devrimlere gebe olduğumuz bir dönemde komünist hareketin işçilere, emekçilere kadınlara, gençlere çağrısı devrimci hazırlığı yükseltmektir. Devrim yürüyüşüne omuz vermektir. Komünistlerin çağrısı işçi sınıfının komünist partisi saflarında daha güçlü bir şekilde örgütlenmektedir. Yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm!

Konuşma bitiminde salonda “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları coşkuyla atıldı.

Sözü müziği kavgayla yoğuranlar...

AKP iktidarıyla, faşist baskı ve terörün gündelik yaşamın parçası haline getirildiği belirtildikten sonra bu saldırganlığın Türkiye’nin emperyalizme taşeronluk rolüyle yakından bağlantılı olduğu vurgulandı ve salondan “Katil ABD işbirlikçi AKP!” sloganları yankılandı.

Ardından sahneye yakın zamanda bir komployla tutuklanan, ama bundan yılmak şöyle dursun daha da bilenen, “hak alma mücadelelerinden, miting alanlarından tanıdığımız” şair Mehmet Özer davet edildi.

Mehmet Özer hazırladığı slayt gösterisi eşliğinde bir çok şiir okudu. Şiirlerinde açlık grevlerine değinen şair, salonda Ölüm Orucu gazilerinin olduğunu söyleyerek, onları selamladı.

Özer 25. yılı selamlayarak programını sona erdirdi.

Mehmet Özer’e teşekkür edildikten sonra geçtiğimiz Newroz kutlamalarına katıldığı için KCK operasyonu kapsamında tutuklanarak Edirne F Tipi’ne gönderilen Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu’nun etkinliğe gönderdiği mesaj okundu.

Etkinliğin ilk bölümünün sonunda “sırada işçi sınıfının kızıl bayrağını türkülerle marşlarla dalgalandıranlar, kültür-sanatı kavgayla yoğuranlar var” denilerek yıllardır Mamak’ta devrimci sanatı işçi ve emekçilere taşıyan müzik grubu Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu sahneye davet edildi.

Bir çok türküyü seslendiren grup beğeni toplarken türküler, salonda çekilen halaylar eşliğinde hep bir ağızdan söylendi.

Müzik grubunun ardından etkinliğe 15 dakika ara verildi.

28 Kanunisaniyi unutma!”

İkinci yarı, etkinliğin katılımcıları arasında olan ancak yurtdışındaki programının yoğunluğundan kaynaklı katılamayan Volkan Yaraşır’ın mesajından bir bölümün okunması ile sürdü.

Sunum Şeyh Bedrettinler, Pir Sultanlar, Komünarlar ve Bolşevikler’den başlayarak Mustafa Suphiler’e, Denizler’e, Mahirler’e, İbrahimler’e uzanan; Erdal Erenler, Mazlum Doğanlar, Fatih Öktülmüşler ve Ulucanlar’da, 19 Aralık’ta, zindanlarda bedenini silah yapan tüm devrimciler ve parti şehitlerinin temsilcisi olduğunun vurgulanması ve “Ve onlara bir kez daha söz veriyoruz. Uğruna öldükleri düşü bu topraklarda gerçek kılacağız. Kazanan biz olacağız, kazanan devrim davası olacak!” sözleriyle sürdü.

Atılan “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganlarının ardından Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu sahneye davet edildi.

DKTT Mustafa Suphiler’in katlini anlatan Nazım Hikmet’e ait 28 Kanunisani şiirinin dramatize edildiği bir oyun sergiledi.

Etkinlik Kürt halkının mücadelesinin selamlanması ile sürdü. Başlatılan açlık grevi eylemlerine dikkat çekilerek şunlar söylendi: “66 cezaevinde 700’e yakın tutsağın katıldığı eylem bugün 52. gününde olmasına rağmen gerek hükümet, gerekse düzen medyası eylemi görmezden gelmeye, karalamaya çalışıyor. Buradan direnişin yanında olduğumuzu bir kez daha haykırıyor ve tutsakların haklı meşru taleplerinin kabul edilmesi çağrısını yineliyoruz.

Gençlik 6 Kasım’da alanlara çağırdı!

Etkinliğin gençlik hareketi açısından önemli bir gündem olan 6 Kasım sürecinde gerçekleşiyor olması vesilesiyle Ekim Gençliği adına da etkinlikte bir konuşma yapıldı. Yapılan konuşmada gençliğin siyasal sorumluluğu vurgulanarak 6 Kasım çağrısı yapıldı.

Ekim Gençliği konuşması salonda coşkuyla atılan “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!” sloganı ile karşılandı.

Ekim Devrimi ve kazanımlarının anlatıldığı sunumun ardından “Yeni ekimler için ileri!” şiarı yinelendikten sonra sahneye Efkan Şeşen davet edildi.

Türküleriyle ve devrimci marşlarıyla sahnede yer alan Şeşen, böyle bir geceye davet edildiği için teşekkür etti. Coşkulu halaylarla devam eden dinleti, Çav Bella ve Enternasyonal marşıyla sona erdi.

Efkan Şeşen’in ardından devrimci partinin önemine vurgu yapılarak Brecht’in parti şiiri okundu. “Bundan 25 yıl önce bir elin beş parmağını geçmeyecek sayıda devrimci iki kolay yenilginin muhasebesini yaparak yeni çizgi, yeni bir kültür iddiasıyla yola çıktılar” denilerek devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısı yapıldı.

Son olarak Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu yeniden sahne alarak devrimci marşlar seslendirdi. Grup, tüm salonu ayağa kalkarak Enternasyonal’i hep bir ağızdan söylemeye çağırdı. Coşkuyla söylenen Enternasyonal’in ardından dinleti sona erdi.

“Partiyi kazandık partiyle kazanacağız!”, “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!” ve “Yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm!” sloganlarının atıldığı etkinlik şu sözlerle son buldu: “Dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler düzene baş kaldırıyor, mücadeleye atılıyor. Türkiye’de de bu hareket yankısını bulacaktır. Türkiye’nin gelmesi kaçınılmaz yeni devrimci yükselişine işçi sınıfı damgasını vuracaktır. Komünistlerin 25 yıl önce yükselttiği ve parti ile taçlandırdığı proletarya sosyalizmi bayrağı bu yükselişi devrime taşıyacak tek bayraktır. İşçi sınıfının kızıl bayrağı altında birleşelim savaşalım!

Etkinlik salondan yankılanan “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları ile sona erdi.

Etkinlikten notlar:

-Etkinlik başından sonuna kadar devrimci bir atmosferde gerçekleşti. Şiir, tiyatro ve müzik dinletileri etkinliğin gündemi ile bütünlük içerisinde sunuldu. Oluşan politik atmosfer gerek sloganlara katılım, gerekse canlılık bakımından kendini gösterdi. Sonuna kadar politik ruh eksik olmadı, hareketin 25. yıl mesajları tok biçimde kitleye yansıtıldı.

-Etkinliğe bir dizi sendika ve siyasal güç de katılım gösterdi. TÜMTİS, Genel-İş 2 ve 5 No’lu Şube, BTS, Yazarlar Derneği, Buca PSAKD, Alevi Yol Kültür Derneği Güzeltepe Şubesi, İzmir 78’liler Derneği gibi bir dizi kurumun yanısıra Mücadele Birliği ve DHF katılım gösterdi. Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak da etkinliğe çelenk gönderdi.

-Volkan Yaraşır, Zeynel Nihadioğlu, DHF, Devrimci 78’liler Federasyonu, İzmir 78’liler Derneği, DİSK Genel İş 5 No’lu Şube, Buca PSAKD, Aliağa Belediyesi taşeron işçileri, MİCHA işçileri ve Bornova’dan işçi ve emekçiler mesaj göndererek etkinliği selamladı. Mesajlar sunum sırasında da okundu.

-Sivil polisler de etkinliğe “ilgi” gösterdi. Sürekli olarak içeri girmeye çalışan polisler, etkinliğin sonuna kadar farklı girişlerden içeri girme çabalarını sürdürdü. Etkinlik görevlileri gördükleri yerde bu çabalara engel oldu.

-Geceye 600’ü aşkın işçi ve emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir