9 Kasım 2012
Sayı: SİKB 2012/11 (44)

 Kızıl Bayrak'tan
Zorlu bir mücadele dönemine girerken
Açlık grevleri kritik aşamada, AKP “iyi polis-kötü polis” oynuyor!
Zindanda direniş, sokakta direniş!
Dışarda güçlü eylemlilikler olmadıkça ölümler engellenemez!
Açlık grevleri ölüm sınırında!
Güngören katliamının failinin kontrgerilla olduğu ortaya çıktı
"Ölüm haberi yapmak istemiyoruz!"
Sermaye hükümeti AKP 2013 yılı programını açıkladı
Direniş ve grevler
işçi sınıfı mücadelesine aittir!
Metal İşçileri Birliği (MİB) MYK Kasım ayı toplantısı
Sosyalizm bayrağı
Ege’de dalgalanıyor!
Volkan Yaraşır’ın
İzmir gecesine mesajı
Başarılı bir etkinlikliğin ardından
Ekim Devrimi üzerine
Yaygın birlik ve kardeşlik çağrısı
Stuttgart’ta coşkulu etkinlik
Açlık grevine Avrupa’dan destek
Gençlik YÖK’e karşı
alanlara çıktı!
Açlık grevi üniversitelerde selamlandı
Emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin
Suriye açmazı büyüyor!
Yerel seçimler için
hazırlıklar başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Açlık grevi üniversitelerde selamlandı...

 

Ankara

İlerici, devrimci, yurtsever öğrencilerden oluşan bir grup öğrenci, 1 Kasım günü ODTÜ’de bir yürüyüş düzenledi. Ankara’da emek ve demokrasi güçlerinin belirlemiş olduğu açlık grevlerine destek eylem programının bir parçası olarak Adalet Bakanlığı’na yürüyüş ve basın açıklaması hedefiyle yapılan eylemde, ODTÜ’nün A1-Eskişehir Yolu girişinde polisle öğrenciler arasında çatışma çıktı.

Polis saldırısından önce yapılan basın açıklamasında, Kürt halkının ve siyasi tutsaklarının taleplerinin kabul edilmesi ve Abdullah Öcalan’a özgürlük talepleri belirtilip, açlık grevlerine dikkat çekilerek, bu talepler gerçekleştirilmediği sürece eylemlerin artarak devam edeceği vurgulandı.

Basın açıklamasının ardından, polisin biber gazı ve tazyikli suyla saldırısına öğrenciler taşlar, sodalar ve ses bombalarıyla karşılık verdi. TOMA’ların ve polisin sert müdahalesine karşın 1 saat kadar havai fişek, ses bombası, sapan, soda, taşlarla çatışan öğrenciler getirdikleri lastikleri ve A1 girişinde özel güvenlik kulübesini yaktıktan sonra çatışmayı sonlandırdılar.

2 Kasım günü, Cebeci’de “Açlık grevlerine sessiz kalmak insanlık suçudur!” şiarıyla oturma eylemi ve basın açıklaması yapıldı. Bildirilerle ve dersliklerde tahtalara yazarak duyurusu yapılan eylemde “Açlık grevlerine sessiz kalmak insanlık suçudur” ozaliti açıldı. Eyleme katılan öğrencilerden bazıları kefen giydi. Zindan direnişini selamlayan, talepleri sahiplenen, halkların kardeşliğini vurgulayan dövizlerin de taşındığı ve yürüyüş boyunca sloganların atıldığı eylem kampüs önünde oturma eylemine evrildi. Siirt Cezaevi’nde açlık grevinde olan Ankara Üniversitesi öğrencisinin gönderdiği mektubun okunmasının ardından BDP milletvekilinin konuşması gerçekleşti.

Basın açıklamasında açlık grevlerinin geldiği nokta, talepler, tutsakların durumu belirtilerek, 80’li, 90’lı, 2000’li yıllarda yaşanan açlık grevi ve ölüm orucu süreçlerine değinilerek, bu süreçle benzerlik taşıdığı ifade edildi ve “bu sürecin takipçisi olacağız” denildi.

DYG, DGH, Ekim Gençliği, Kurtuluş Yolunda Dev-Genç, YDG, SDH, SGD, Söz Dergisi, TÜM-İGD’nin örgütlediği eyleme Kaldıraç, Öğrenci Kolektifleri, Ankara Anarşi İnisiyatifi ve Gençlik Muhalefeti de destek verdi.

İstanbul

7 Kasım günü, Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü’nde açlık grevlerine destek amaçlı basın açıklaması gerçekleşti. Okul içerisinde önce bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüşle kapı önüne gelen kitle basın metninin okunmasının ardından 15 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Ekim Gençliği’nin de destek verdiği eylem, 9 Kasım’da Ankara’da miting örgütleyen örgütlerin bildiri dağıtımı esnasında yapılmasına rağmen destek sunmamaları manidardı.

Aynı gün açlık grevine destek için eylem yapan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine polis saldırdı. Üniversitenin Kuzey Kampüsü’nden çıkarak AKP Şişli İlçe Binası’na yürümek için yolu kesen öğrenciler, polis engellemesi karşısında kaldırımdan yürümek istediler ancak buna da izin vermeyen polis kitleye saldırdı.

Saldırının ardından kampüse dönen öğrenciler, ateş yakıp halay çekerek eylemlerini sürdürdüler.

Afyon

6 Kasım günü, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde, açlık grevlerine destek vermek ve YÖK’ü protesto etmek amacıyla toplanan yaklaşık 70 öğrenci, Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nde yaptıkları basın açıklamasının ardından rektörlük binasının bulunduğu alanda açlık grevinin 56. gününe atfen 56 dakikalık oturma eylemi başlattı. Üniversite yönetimi ve polis, uzun süre öğrencileri eylemlerini bitirip dağılmaları yönünde tehdit etiler.

Polisin eyleme son verilmemesi halinde saldıracağını belirtmesi üzerine eylemi 50. dakikada sonlandıran öğrenciler, sloganlar atarak üniversitenin çıkış kapısına doğru yürüyüşe geçti. Öğrenciler çıkış kapısına yaklaştıkları esnada faşistler ile karşı karşıya geldiler. Polisin araya girmesiyle kavga önlendi fakat polis ilerici, devrimci ve yurtsever öğrencilerin çevresini sararak aralarında 3 Ekim Gençliği okurunun da olduğu 60 öğrenciyi otobüslere bindirerek karakola götürdü. Yaklaşık 8 saat karakolda tuttuktan sonra, polis öğrencileri şehrin uzak bir bölgesinde serbest bıraktı.

Kocaeli

Kocaeli Üniversitesi Demokratik Yurtsever Gençlik üyelerinin, açlık grevlerine dikkat çekmek için 7 Kasım günü yaptıkları eyleme ÖGB ve polis saldırdı. Ekim Gençliği, ESP, SDP ve EMEP’in de destek verdiği eylemde öğrenciler 100 kadar ÖGB tarafından ablukaya alındı. ÖGB barikatını aşan öğrenciler, rektörlüğe doğru yürüyüşe geçti. Sloganlarla Fen-Edebiyat Fakültesi B Kapısı’nın önüne gelen öğrenciler burada da polis barikatıyla karşılaştı.

Polisin biber gazlı saldırısına taş ve barikatlarla karşılık veren öğrenciler burada basın açıklaması yapmak istedi. Polisin tekrar saldırması üzerine yemekhane önüne gelerek barikat kuran öğrenciler “Çerxa şoreşe” marşını okudu. Eylemde bir öğrenci yaralanırken 10 öğrenci de gözaltına alındı. Gözaltılar daha sonra serbest bırakıldı.

Aydın

ADÜ öğrencileri, 7 Kasım günü yaptıkları basın açıklaması ile Kürt siyasi tutsakların açlık grevi eylemine destek verdi. Yurtsever öğrenciler, Ekim Gençliği, Emek Gençliği ve TKP’li Öğrenciler tarafından yapılan açıklamada 30 yıldır süren kirli savaşın sonuçlarına değinilerek faşist baskı ve terörün sürdüğü belirtildi. Asimilasyon, baskı, sömürü ve katliamlara karşı mücadele çağrısının yapıldığı eylemde Kürt siyasi tutsakların taleplerinin kabul edilmesi gerektiği ifade edildi.

Ekim Gençliği / Ankara-İstanbul-
Afyon-Kocaeli-Aydın

 

 

 

 

DLB çalışmalarından...

 

Devrimci Liseliler Birliği (DLB), İstanbul, Adana ve İzmir’de çalışmalarını sürdürdü.

Küçükçekmece DLB, 4 Kasım’da devrimci gençlik hareketi tarihi üzerine bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı devrimci gençlik hareketi üzerine yapılan sunumla başladı. Sunum kapsamında 1965-1971 ve 1874-1980 arası dönemde gençlik hareketinin geçirdiği aşamalar aktarıldı. Sunumun ardından gençlik hareketinin güncel tablosu üzerine de tartışmalar gerçekleştirildi. Tartışmanın ardından düzenli bir eğitim çalışması gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı ve bu kapsamda planlama yapıldı.

Ayrıca Liselilerin Sesi dergisinin yeni sayısına katkı için planlama yapıldı. DLB’nin 18 Kasım’da gerçekleşecek “İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği” etkinliğine katılımı üzerine de konuşuldu.

3 Kasım günü, Adana İsmet İnönü Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrencilerin ders saati çıkışında “Devrim yürüyüşümüz sürüyor!” başlıklı DLB bildirilerinin dağıtımı yapıldı. Dağıtım bitmek üzereyken okul önüne gelen sivil polis ekipleri dağıtım yapan sınıf devrimcisine GBT kontrolü yaptı. Bu esnada da öğrencilerin bildirilere ilgisi devam etti.

2 Kasım günü Buca Endüstri Meslek Lisesi’nin önüne gelen genç komünistler, 3 Kasım’da gerçekleştirilen “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” etkinliğinin çağrılarının da olduğu “Devrim yürüyüşümüz sürüyor!” başlıklı bildirileri liseli öğrencilere ulaştırdı. Öğrencilerin ilgili olduğu gözlemlenirken, okul polisinin dağıtımı gördükten sonra çalışmayı engellemek istemesi boşa düşürüldü. TMŞ ekiplerinin gelmesiyle ortam iyice terörize edilmesine rağmen dağıtım sürdürüldü.

Liselilerin Sesi / İstanbul-Adana-İzmir