30 Kasım 2012
Sayı: SİKB 2012/14 (47)

 Kızıl Bayrak'tan
NATO sorunu devrimin geleceği sorunudur!
Gazze katliamı, AKP’nin tutumu
ve gerçekler
“Fişleme politikası” doksan yıllık
devlet geleneğidir!
Evren ve Şahinkaya darbeyi sahiplendi
Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu raporundan yansıyan karanlık tarih
RedHack davasında tahliye!
Asgari ücretin belirlenme sürecini örgütlenme seferberliğine dönüştürelim!
“Taleplerimiz karşılanana kadar
mücadelemize devam edeceğiz!”
Kapitalizm öldürüyor
İş cinayetleri yasa dinlemiyor
Çukurova’da 25. yıl coşkusu
Parti Okulu Alaattin Karadağ Devresi...
25. Yıl: Geçmişten geleceğe parti
Komünist hareketin 25. yılı kutlandı!
25. yıl etkinlikleri üzerine
Bangladeş’te katliam ve protestolar
2012 6 Kasımı’ndan yansıyanlar
Yeni YÖK Yasa Tasarısı Aralık ayında meclise sunulacak
Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleye!
Zaman’ın kanlı elleri ‘kardeşliğe’ uzanırken tebessümle gelen zehir
Alevilere ellerini uzatanlar ayrımcılığı körüklemeye devam ediyor!
Cumartesi Anneleri katillerin
peşinde!
Göztepe Parkı’na cami yapım tartışmaları ve artan cami projeleri
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İş cinayetleri yasa dinlemiyor...

 

Sermaye hükümeti AKP’nin sunduğu yeni iş güvenliği önlemleri de işçilerin ölümüne engel olmuyor. Ülkenin dört bir yanından her geçen gün yeni bir ölüm haberi geliyor. Burjuva basın toplu ölüm ya da “özgün” bir durum olmadıkça ölümleri haberleştirmezken işçi cinayetleri artarak sürüyor.

Samsun’da gerçekleşen iş cinayetinde 6 işçi hayatını kaybederken 11 işçi de yaralandı.

Samsun’un Tekkeköy ilçesi Sanayi Mahallesi’nde bulunan Eti Bakır Samsun İşletmesi’nde, amonyak tankının kapağında yapılan tamirat çalışmaları sırasında kapak işçilerin üzerine çöktü. Çok sayıda işçi kapağın altında kaldı. Yaralılar fabrikaya gelen çok sayıda ambulans ile çevre hastanelere taşındı.

Samsun Valisi Vekili Hasan Özhan ise konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Yaklaşık 300 ton ağırlığındaki kapağın monte edilirken düşmesi sonucu 5 kişi öldü, 1’i ağır 11 yaralımız var. Kapak altında 4 ya da 5 işçi olduğu tahmin ediliyor. Kapağı kaldırma çalışmaları sürüyor.”

Fabrikanın önünde toplanan işçiler ve yakınları ise polisin tepkisi ile karşılaştı. Kalabalığı dağıtmak isteyen polis ile kitle arasında gerilim yaşandı.

Muğla’da 21 Kasım günü akıma kapılması nedeniyle hastaneye kaldırılan enerji işçisi yaşamını yitirdi.

Dalaman İlçesi’nde bir arızayı gidermek için enerji nakil hattına çıkan 34 yaşındaki Seyhan Karakaş isimli işçi, elektrik akımına kapılarak ağır yaralanmıştı.

Diğer işçiler tarafından hattan indirilen Karakaş, kaldırıldığı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 6 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti.

Zonguldak’ta madende çalışan bir işçi hayatını kaybetti. Ereğli ilçesinin Kandilli Beldesi’nde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işlettiği madende yaşanan iş cinayetinde Saffet Koç yaşamını yitirirken üç işçi de yaralandı.

Kömür ocağının -400 kodunda yürütülen çalışmalar sırasında kömür vagonlarını çeken motor raydan çıkarak işçilerin üzerine devrildi. Vagonun altında kalan işçiler diğer işçiler tarafından çıkarılarak Ereğli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Hastanede bir işçi ölürken bir işçinin de durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Konya’nın Akşehir ilçesindeki bir iş yerinde meydana gelen patlamada 1 işçi hayatını kaybetti. Murat Arı, hurda çelik kasayı oksijen kaynağıyla açmak isterken yaşanan patlamayla ağır yaralandı.

Kaldırıldığı Akşehir Devlet Hastanesi’nde yapılan müdahaleye rağmen Arı kurtarılamadı.

 

 

 

 

Türk Metal’den “iş cinayeti” açıklaması

 

Türk Metal Sendikası, Eti Bakır’da yaşanan iş cinayetinin sendika düşmanlığından kaynaklandığını iddia etti.

Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, Eti Bakır’da yaşanan iş cinayetine dair açıklama yaparak Türk Metal’in bir süredir işyerinde örgütlenme çalışması yaptığını söyledi.

Mart ayında işçilerin yarısından fazlasını üye yaptıklarını belirten Kavlak, firmanın önce 20, ardından da 20 olmak üzere 40 işçiyi çıkardığını belirtti. Kaza günü firmaya yetki yazısının geldiğini söyleyen Kavlak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıla kadar sadece nakliye işi taşerona veriliyordu. Bu sene ise, deneyimli işçiler çıkarılınca; fabrikanın kendi tecrübeli elemanlarıyla yapması gereken işler de taşerona verildi. Sanat okulundan mezun olan birisinin tecrübesi olmadan bu işlerde çalışması doğru değil. Çok ağır ve ustalık gerektirecek bir işten bahsediyoruz.”

Kuşkusuz ki sözkonusu olan sınıf düşmanı Türk Metal çetesi olduğunda tüm açıklamalara temkinli yaklaşmak ve bu asalak çetenin sınıf yararına hiçbir tutum takınamayacağını gözönünde bulundurmak gerekir. Ancak anlatılan durum, bugüne kadar pek çok fabrikada yaşanan bir somutluğu anlattığı ölçüde dikkate almak gerekir.

 

 

 

 

TMMOB iş cinayetlerine dikkat çekti

 

TMMOB yaptığı açıklamayla yeni yasalara rağmen iş cinayetlerinin devam ettiğine dikkat çekti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, Samsun’da yaşanan iş cinayetinden yola çıkarak iş cinayetlerinin tablosunu sundu ve cinayetlerin sürekli olarak arttığını vurguladı.

Devletin işyerlerini denetleme görevini yapmadığı belirtilerek Samsun‘da İş Teftiş Grup Başkanlığı bulunduğu ancak bir tane bile teknik iş müfettişi bulunmadığı vurgulandı.

Açıklama, bakanlığa yöneltilen sorularla son buldu.

Açıklamada “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu”nun Haziran sonunda resmileştiği anımsatılarak “işyerlerinde önlemlerin alınması ile gerekli araçların işverenlerce sağlanması ve devletin etkin denetim yapması durumunda iş kazaları meydana gelmez. Önlemler alınmıyor, iş kazaları can almaya devam ediyorsa, devlet yasa yapma-denetleme görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmiyor demektir.” dendi.

Marmara Park davası sürüyor

Esenyurt’ta Marmara Park AVM’nin inşaatında 11 Mart 2012’de meydana gelen yangında 11 işçi hayatını kaybetmişti. İş cinayeti davasının 3. duruşması 23 Kasım’da Bakırköy Adliyesi’nde görüldü. 5’i tutuklu olmak üzere 13 sanığın yargılandığı duruşma öncesi aileler, adliye önünde bir basın açıklaması yaptı. Abisini yangında kaybeden Damla Kıyak’ın okuduğu açıklamada ilk olarak Samsun’daki iş cinayeti teşhir edildi. Ardından Esenyurt davasının “adil olarak sürmesi” için tüm sorumlular yargılanana kadar mücadele edileceği belirtildi.

Duruşmaya Fatih Türk’ün yalancı tanıklığı damga vurdu. Önce, mahkeme tarafından tanık olarak dinlenmek üzere çağrılan aynı şantiyede çalışan ve çadırlarda kalan Cem Kılıç, İsmail Sarısüleyman, Nurtaç Kurada ifadelerinde ve kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri cevaplarda “herhangi bir iş güvenliği eğitimi almadıklarını, bu yönde de bir denetime rastlamadıklarını” beyan ettiler.

Ardından sanık avukatlarının tanık olarak çağırdığı Fatih Türk adlı kişi dinlendi. Bu kişinin, “o işyerinde çalışmadığı halde, o gün orada bulunduğunu beyan ederek aslında çadırların yakılmış olabileceğine dair iddialarda bulunması” üzerine ailelerin avukatları tanık Fatih Türk hakkında “yalancı tanıklık” yaptığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.