7 Aralık 2012
Sayı: SİKB 2012/15 (48)

 Kızıl Bayrak'tan
NATO’nun hedefinde
bölge halklarının geleceği var
NATO Patriot sevkiyatına onay verdi
Türk sermaye devletiyle NATO’nun kirli ilişkisi
Sermaye devletinin uşaklığı Kore Savaşı’ndan bugüne sürüyor!
“Özel” kontra örgüt: SADAT
Dokunulmazlık
tartışmalarından yansıyanlar
Karadağ davasında 9. duruşma
“Makul” değil, insanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret!
Kiğılı direnişi üzerine
Dünden bugüne
MİCHA’dan yansıyanlar
İşyerlerinde uygulanan sistematik kişiliksizleştirme ve baskılama aracının bilimsel adı mobingtir!
MİB MYK Aralık ayı toplantısı
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - 1
25. yıl etkinliğinin enerjisi ve gücüyle sınıfı örgütleme seferberliğine!
Tunus ve Mısır’ın kısa dersi: Parti, sınıf, devrim!
Mursi ve efendilerine karşı emekçiler ayakta
Burjuva basının genç ve kadın militan korkusu
19 Aralık Katliamı ve direnişinin yıldönümü yaklaşırken
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çerkezoğlu’yla görüştük
Sağlıkta dönüşüm ölüme doymuyor!
Yakın zamanda işten çıkarılan Av. Fatma Arda ile “işçi avukatlık” üzerine
Av. Gökmen Yeşil’le işçi avukatlık ve tip sözleşme üzerine
Av. Cem Gök ile işçi avukatlık ve hukuk alanındaki örgütlenme üzerine
Kadına yönelik baskı, şiddet, ayrımcılık tırmanıyor
Üniversitelerden
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sağlıkta dönüşüm ölüme doymuyor!

 

Sağlıkçıların öfkesi sokağa taştı!

Asistan Doktor Melike Erdem’in intiharı üzerine hastane önünde toplanan sağlık çalışanları öfkelerini yaptıkları bir dizi eylemle gösterdi.

2002 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olan Melike Erdem, Ümraniye İhtisas Hastanesi ve ardından da Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil bölümünde çalışıyordu. 30 Kasım günü, Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) hattına hakkında yapılan bir şikayet üzerine savunma yapması için Sağlık Bakanlığı’na çağrılan Erdem, savunma vermesinin ardından çalıştığı Samatya Hastane binasından atlayarak yaşamına son verdi.

30 Kasım akşamı Erdem’in hayatını kaybettiği haberinin duyulması üzerine, diğer hastanelerde çalışan sağlık çalışanları, sağlık örgütlerinin çağrısıyla, Samatya Hastanesi’nde toplanmaya başladı. Hastanenin acil bölümü önünde toplanan kitleye, TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Osman Öztürk bir açıklama yaptı.

Erdem’in ölümü hakkında konuşan Öztürk, doktorların Alo 184 ile baskı altına alınmaya çalışıldığını vurguladı. Öztürk, sağlık çalışanlarının “artık yeter” dediğini ve ölmek için sırada beklemeyeceklerini belirtti.

Sağlıkçılar sloganlarla birlikte alkış ve ıslıklarla tepkilerini gösterdiler.

İntihar değil, cinayettir”

Acil Servis’in önünden başlayarak hastane içerisinde sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirildi. “Alo 184 hattı kapatılsın. Sağlık bakanı istifa etsin!” ve “SABİM’iniz hekimleri öldürüyor! / İstanbul Tabip Odası” pankartlarının taşındığı eylemde, SABİM’e ve sağlık bakanına yönelik tepkilerin yazılı olduğu dövizler taşındı.

Sağlık çalışanları yaşamını yitiren Melike Erdem için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. Ardından İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel ve Dev Sağlık İş Sendikası Başkanı Arzu Çerkezoğlu kitleye seslendi.

Öfke sokağa taştı

Konuşmaların ardından hastane bahçesinde başlayan yürüyüş, trafik kesilerek dışarda devam etti. Sloganlar, alkışlarla öfkenin dışa vurulduğu eylem, kalabalığın sahilde bulunan çevre yoluna girmesi ile devam etti. Alkışların hiç susmadığı yürüyüşte, kitle sahil yoluna inince, yolu trafiğe keserek beklemeye başladı. Yolu kesen kitle, sloganlarla tepkilerini dile getirdi.

Doktorları katleden sağlıkta dönüşümdür

Eylemler merkezi kararla 4 Aralık günü devam etti. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen eylemde “Dr. Melike Erdem’i unutmayacağız” ve “Alo 184 SABİM sağlıkçı taciz hattı kapatılsın Sağlık Bakanı istifa etsin” pankartları açıldı. Sağlık Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ve İstanbul Tabip Odası tarafından gerçekleştirilen eylemde ilk olarak Melike Erdem’in, acil asistanlığının ve karşılaştıkları sorunların sembolü olacağına inandıklarını söyledi.

SES temsilcisi Aydın Erol, geçtiğimiz aylarda hasta yakınları tarafından öldürülen doktor Ersin Arslan için burada olduklarını fakat sorunun aynı şekilde sürdüğünü belirtti.

Erdem’in anmasında öfkeli tepkiler

Eylemlerin İstanbul ayağı da Çapa Tıp Fakültesi’nden İstanbul Araştırma Hastanesi’ne yapılan yürüyüşle gerçekleştirildi.

İstanbul Araştırma Hastanesi’ne varılmasıyla, hastane içindeki yürüyüşün ardından Melike Erdem’in hayatını kaybettiği yere gelindi. Bu sırada ses aracının hastane bahçesine girişine izin verilmemesi gerginlik yarattı. Güvenliğe kapıyı açması için yapılan çağrılar karşılıksız kalınca sağlık emekçileri kapıyı kendileri fiilen açarak ses aracını içeri aldılar.

İstanbul Tabip Odası’ndan Ali Çerkezoğlu ilk sözü alarak Melike’nin ölümünün tesadüf olmadığını ifade edip “Sağlık sistemindeki yoğunluğun, şiddetin, sağlık çalışanlarına baskı yapan hükümetin, başhekimlerin payı var” dedi.

Çerkezoğlu, tüm emekçileri Melike Erdem için saygı duruşuna davet etti. “Anısını mücadelemizde yaşatacağız” sözleriyle son bulan anmadan sonra SABİM’i sihirli değnek sayarak sağlıkta sorunları çözeceklerini iddia edenlere dikkat çekildi.

Eylem Özdemir Aktan’ın konuşmasıyla devam etti. Melike Erdem’in ölümünü açık bir iş cinayeti olarak tanımlayan Aktan, artık herkesin bu sistemin böyle gitmeyeceğinin farkında olduğunu söyledi.

Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise öğretmen ölümlerine ve Eti Bakır’da yaşanan iş cinayetlerine değinen Çerkezoğlu, “bizleri öldüren bu sistemin kar güdüsüdür” dedi.

Karanfiller Melike için...

Çerkezoğlu’nun ardından basın metnini okumak üzere söz SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel’e verildi. Açıklamaya başlanmadan önce Melike Erdem’in öldüğü yere onlarca karanfil bırakılarak unutulmayacağı bir kez daha gösterildi.  Adıgüzel açıklamada, Melike Erdem’in hayatını kaybetmesinin ardından gerçeği çarpıtma çabası içine girildiğini, hastane yönetiminin kendini aklamak için delilleri kararttığını ifade etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

İzmir’de SES eylemi

Sağlık emekçilerinin, eylemlerinin bir ayağı da İzmir’de gerçekleştirildi.

Basmane Meydanı’nda toplanan SES İzmir Şube üyeleri, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

İl Sağlık Müdürlüğü önüne gelindiğinde basın açıklamasını Asistan Hekim Komisyonu üyesi Dr. Altan Gökgöz okudu. Gökgöz açıklamaya, “sağlıkta dönüşüm, can almaya devam ediyor” sözleriyle başladı ve Melike Erdem’in intiharını anlattı. Sağlıkta dönüşümün sağlık çalışanlarını etkileyen olumsuzluklarına da dikkat çekilerek intiharı seçen meslektaşlarının olmasının üzücü olduğunu söyledi.

Açıklama, 184 SABİM hattının Sağlık Çalışanları Kıyım ve Taciz hattına dönüştüğü vurgulanarak bu hattın kapatılması talebi ile sonlandı.

Kızıl Bayrak / İzmir