24 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/21

 Kızıl Bayrak'tan
Metal işçileri grev kapısında, satış an meselesi
Washington’da sınırları çizilen AKP savaş çığırtkanlığına devam ediyor
ABD-İsrail ikilisi tedirgin
Polisin hedefi basın!
Reyhanlı’da bir hafta daha geçerken
Emekçiler Reyhanlı için sokakta!
“Bizi savaştıkları bir
düşman olarak görüyorlar!”
İş güvencesi, insanca bir ücret, insanca yaşam için
İşçiler direniyor!
İşçi grevleri artıyor
THY grevinde her gün mücadele!
MESS’i yenmek, ihanete geçit vermemek için
Metal işçisi
tarih istiyor!
Anti-emperyalist mücadelenin kapsamı ve niteliği
H.Fırat
“Anti-tekel demokratik devrim stratejisi”:
Portekiz deneyimi
H. Fırat
Kolombiya: Gerilla hareketlerinde
bir dönemin sonu
S. Eren
“Özgür” Suriye Ordusu
16.Pfingstjugendtreffen sona erdi
Üniversite kampüslerine ÖGB yerine polis

Hiçbir gerçek karanlıkta kalmayacak!

Gençlik Reyhanlı’nın hesabını soruyor!
Kaypakkaya anıldı!
Nurhak şehitlerini
mücadelemizde yaşatıyoruz!
B. Bahar
Kaçırılan ama yitmeyip kalanlara...
H. Eylül
Düzenin ÇED aldatmacası
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 


Emekçiler Reyhanlı için sokakta!

 

Reyhanlı patlamaları sonrasında başlayan eylemler tüm çarpıtmlara ve polis terörüne rağmen devam ediyor.

Hatay

Reyhanlı Katliamı’nın birinci haftasında emekçiler sokaklardaydı. Eğitim Sen, Tüm Bel Sen, Reyhanlı Çerkes Derneği ve düzen partisi CHP’nin Reyhanlı ilçe örgütlerinin katliamın birinci haftasında çağrısını yaptığı anma ve protesto eylemi için yüzlerce kişi Reyhanlı girişinde toplandı. Eylemciler “Oyunlarımız vardı oynadığımız kardeşçe / Söndürdünüz ocağımızı kalleşçe - Reyhanlı Halkı” yazılı bir pankart açtı.

Yakınlarını kaybeden Reyhanlılılar’ın da aralarında bulunduğu kitle patlamanın yaşandığı Belediye Meydanı’na giderek karanfil bırakmak istedi. Ancak, eylemden önce emekçilere eyleme katılmamaları uyarılarının olduğu bildiriler dağıtan polis barikat kurarak yürüyüşe izin vermedi. “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Vali istifa!” sloganları ile barikata yüklenen kitle, daha sonra ara sokaklara dağılarak meydana ulaşmaya çalıştı.

Kitlenin meydana ulaşmasının ardından alana doğru ilerleyen polis, gaz bombalarıyla saldırıya geçti. Kitlenin de karşılık vermesi üzerine çatışma yaşanırken, kitle ara sokaklara çekilerek direnişi sürdürdü. Ancak tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırıyı arttıran polis, kitleyi kent merkezinin dışına çıkardı. Polis saldırısında çok sayıda kişi yaralandı.

Öte yandan polis kentin tüm giriş çıkışlarını ablukaya aldı. Caddeden polislere tepki gösteren Reyhanlılılar, “Tayyip’in / Fethullah’ın polisi!”, “Defolun gidin!” diyerek tepki gösterdiler. Polis ise araçtan “Evinize dönün” anonsları yaptı.

İzmir

Reyhanlı’da yapılan katliam üzerine sermayenin temsilcisi AKP hükümeti bir yandan timsah gözyaşları dökerken, öte yandan, katliamı kınayan ve gerçek katilleri hedef alan eylemlere azgınca saldırdı. 16 Mayıs akşamı Öğrenci Kolektifleri ve Gençlik Muhalefeti tarafından örgütlenen eyleme polis saldırdı. Saldırıda 28 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan öğrenciler 17 Mayıs sabahı serbest bırakıldılar. Gözaltıların bırakılmasının ardından 17 Mayıs akşamı hem Reyhanlı saldırısını, hem de Reyhanlı saldırısına karşı yapılan eylemlere yönelik saldırıyı protesto eden bir eylem daha yapıldı.Yüzlerce işçi ve emekçinin eyleme katılması polis terörüne duyulan tepkiyi de gösterdi.

Eski Sümerbank önünde toplanan kitle, “Reyhanlı halkı da gençlerimiz de yalnız değildir! / İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri” yazılı pankart taşıdılar. Buradan Basmane’de bulunan AKP Konak ilçe binası önüne yüründü. Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarla savaş çığırtkanı politikalar teşhir edildi.

Sermaye devletinin polisi, 17 Mayıs’taki eyleme saldırmadı ama, her zamankinden yoğun olan varlığıyla ortamı terörize etti. Yürüyüşün bitiş noktası olan Konak AKP İlçe Binası önünde bu durum çok daha yoğundu. AKP İlçe Binası önünde basın açıklaması okundu. Basın metninin okunmasının ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Çorlu

Çorlu’da Reyhanlı için eylem 19 Mayıs günü gerçekleştirildi. Çorlu Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan eylemi DİSK/Birleşik Metal-İş, Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen örgütledi. Basın açıklamasında “Reyhanlı için yasta, savaşa karşı ayaktayız” ile “Katil ABD, İşbirlikçi AKP” yazılı ozalitler açıldı.

Basın açıklaması öncesinde Eğitim Sen Çorlu Şube Başkanı Kazım Ünlü bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmadan sonra basın açıklamasını DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Hazır Fedai Duvan okudu.

Açıklamaya BDSP, TKP, ÖDP, EMEP ve HDK bileşenleri katıldı.

GOP

GOP’ta biraraya gelen kurumlar gerçekleştirdikleri yürüyüşle Reyhanlı katliamını protesto ettiler.

Bağlarbaşı Caddesi üzerindeki caminin önünde biraraya gelen kitle buradan bildiri dağıtımı yaparak meydana doğru yürüdü. Yürüyüş boyunca Reyhanlı’da gerçekleşen katliamın sorumlusunun emperyalistler ve işbirlikçisi AKP hükümeti olduğu anlatıldı.

Meydanda yapılan konuşmayla Ortadoğu’daki emperyalist politikalar teşhir edilerek AKP’nin emperyalizmin taşeronu olduğu vurgulandı. Konuşmanın ardından basın açıklamasına geçildi.

Bileşenler adına ortak açıklamayı Eğitim Sen 4 No’lu Şube Sekreteri okudu. Açıklamada Reyhanlı katliamının sorumlusunun işbirlikçi AKP hükümeti olduğu  ve katliamın ardından yayın yasağı koyan hükümetin gerçekleri gizlemeye çalıştığı vurgulandı. Katliamı protesto edenlere karşı uygulanan faşist devlet terörü teşhir edildi.

Çevrede toplanan emekçiler yürüyüşü ve açıklamayı ilgi ile izlediler. Emek ve Demokrasi Güçleri imzalı ortak pankartla yapılan yürüyüşe Egitim Sen 4 No’lu Şube, BDSP, Halkevleri, ÖDP, HDK, TKP, BDP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi katıldı.

Kızıl Bayrak / Hatay-İzmir-Trakya-GOP

 

 

 

Esenyurt BDSP’den Reyhanlı için eylem

 

Esenyurt BDSP, başta Reyhanlı’daki katliam olmak üzere ölüm, kan ve yoksulluktan başka bir şey sunmayan emperyalistlere ve onların kirli savaşlarına karşı mücadeleyi yükseltmeye sınıfın devrimci bayrağı altında saf tutmaya çağırdı.

21 Mayıs Salı akşamı Depo Kapalı Cadde girişinde biraraya gelinmesiyle başlayan eylemde “Reyhanlı’nın katili emperyalistler ve işbirlikçileridir. Emperyalistlerin askeri, kardeş halkların katili olmayacağız! / BDSP” şiarlı pankart açıldı, kızıl bayraklar taşındı.

Sloganlarla başlayan yürüyüşte yol boyunca yapılan konuşmalarda emekçiler emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı işçilerin birliğini, halkların kardeşliğini büyütmeye çağrıldı.

Yürüyüş yolunun sonuna gelindiğinde BDSP adına basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada Reyhanlı Katliamı’nın sorumlularının ABD ve işbirlikçisi Türk sermaye devleti olduğu söylendi. Tüm bu saldırılara karşı çözüm yoluna işaret edildi. Mücadele kararlılığıyla ve örgütlü mücadeleyi büyütme çağrısıyla eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Esenyurt