31 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/22

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfı grev ve direnişlerle çıkış arıyor
MESS Grup TİS sürecinde kritik günler ve olası gelişmeler
Seçim hesapları aynasında “çözüm süreci”
AKP gericiliği topluma egemen kılmak istiyor
Erdoğan’ın Reyhanlı şovu sonuç vermedi
Alaattin Karadağ’ın
katilleri aklandı
Av. Zeycan Balcı Şimşek ve Av. İbrahim Ergün’le Alaattin Karadağ Cinayet Davası üzerine konuştuk
Yasağa karşı eyleme polis saldırısı
Polis tacizlerine karşı açıklama
Bosch direnişçisi
Akan Yılmaz ile konuştuk
Gebze’de metal işçilerine mücadele çağrısı
THY’nin oyunlarına karşı grev kararlılıkla sürüyor
THY’de grev ve mücadele sürüyor
Atilay Ayçin ile
THY grevi üzerine konuştuk
15-16 Haziran’ın yolunu açan işgal, grev, direniş ve özyönetim deneyimleri
Çin çalışma rejimi küreselleşiyor! - Volkan Yaraşır
Dünyanın sokakları hareketli

Fransız emperyalizminin
Afrika politikası

Tetikçileri kurtarma telaşı
Suriye’de yıkıcı savaş ve krizden çıkış arayışları
Rusya: S 300’ler Suriye’ye teslim edilecek!
Bu kuşun kanatlarında
barış yok! - T. Kor
“Marjinal” değil özgürlük ve gelecek isteyen yüzbinleriz!
AKP gölgesini satamadığı tüm ağaçları kesiyor
Deli Dumrul’un sahte cenneti
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyanın sokakları hareketli…

 

Dünyanın dört bir yanında işçi sınıfı ve emekçi kitleler, daha fazla ücret ve daha iyi çalışma koşulları için greve giderken, öğrenciler de parasız ve kaliteli eğitim için yine sokaklara çıktı, yer yer polisle çatıştı.

Hafta sonunda ise, emperyalist kriz, krizin merkezleri olan AB emperyalistleri, IMF ve Avrupa Merkez Bankası protesto edilecek. Bu emperyalist mali kurumların “tasarruf paketi” adı altında gündeme getirdikleri saldırı paketlerine karşı emekçiler sokaklara inecek. Almanya ve Portekiz başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesi işçi ve emekçi kitlelerin, gençliğin protesto gösterilerine sahne olacak.

Mozambik

Mozambik’te sağlık emekçilerinin grevleri sürüyor. Devlet hastanelerinde çalışan ve aralarında doktor, hemşire, laboratuvar ve temizlik işçilerinin de bulunduğu sağlık emekçileri, ücret artışı talebiyle bir hafta önce greve gitmişti. Devletin, geçtiğimiz hafta sonu Doktorlar Temsilciliği Başkanı’nı tutuklaması gerilimi daha da arttırdı ve grev hastaneleri felç etti.

Emekçi düşmanı hükümet, askeri doktorları ve yurtdışından getirttiği doktor ve personeli hastanelere yerleştirerek grevi kırmaya çalışıyor.

Kamboçya

Bangladeş ile Güvenlik Anlaşması’nın imzalanmasından sonra “endişe”lerini dile getiren sermaye daha ceplerinden bir kuruş çıkmamışken, yatırımların başka yere kaydırılacağını belirtmişlerdi. Örneğin Kamboçya’ya.

Her ne kadar Kamboçya işçilerinin özellikle kadın işçilerin devam eden protestoları gündemden düşmese de, Bangladeş’te şu an süren küresel baskı henüz orada yaşanmıyor. Her şeyden önemlisi de Kamboçya’da işçilere ve işçi direnişlerine karşı sermaye sınıfı protestoları ezme yönlü “tutarlı” bir politika uyguluyor.

Kampong Speu ilinde, dünyaca ünlü Nike tekeli için üretim yapan Sabrina Konfeksiyon İmalathanesi’nde çalışan yaklaşık 5 bin kadın işçi, daha iyi ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ederek bir hafta önce greve başladı. 4 bine yakın işçinin fabrikaya giden yolları kapatması üzerine, polis azgınca saldırdı. Kadın işçilere karşı elektrikli coplar kullanan polis, 23 işçiyi yaraladı, hamile bir işçi çocuğunu kaybetti.

Sabrina Konfeksiyonu İmalathanesi dünyaca ünlü Nike tekeli için üretim yapıyor.

Almanya

Almanya’nın en büyük internet üzeri alışveriş şirketi olan Amazon’da çalışan işçiler yeniden greve gitti. Ver.di Sendikasına göre Çarşamba günü yaklaşık 300 kişi Bad Hersfeld’de iş bıraktı. İş bırakma eyleminin nedeni Amazon’a politikacılar tarafından yapılacak ziyaretti. Greve giden işçiler politikacılarla sorunları üzerine konuşmak istiyorlardı.

Sendika, çalışanlar için perakende ve nakliye ticareti kurallarına uygun koşullarda toplu sözleşme talep ediyor. Talebi reddeden ABD şirketi lojistik sektöründe çalışan işçilere yaptığı ödemeyi dayatmaktadır. Bad Hersfeld Amazon işçileri  9 Nisan’daki uyarı grevinin ardından 14 Mayıs’ta 24 saatliğine greve gitmişti.

Almanya’nın Magdeburg kentinde bulunan üniversitede öğrenciler ve üniversite personeli, köklü kesintileri protesto ettiler. “Magdeburg bilmek (bilim) istiyor,” sloganı altında kampüsten şehir merkezine yürüyüşe geçtiğinde kitlenin sayısı 9 binigeçmişti. Eyalet hükümeti 2025 yılına değin yüksek okul ve üniversitelerin harcamalarında 50 milyon Euro’luk kesintiye gitmek istiyor.

Şili

Şili’de öğrenciler yine sokaklara çıktı. Başkent Santiago’da eğitim sisteminde reforma gidilmesini isteyen lise ve üniversite öğrencileri, bugün de protesto gösterisi düzenledi.

Öğrenciler, ülkenin zengin kaynaklarının eğitim sistemi ve halkın temel ihtiyaçları için harcanmasını talep ediyor. Yönetim, 2013 bütçesinden eğitim sistemine ek kaynak sağlanması için vergi reformu yapmıştı. Faşist Pinochet diktatörlüğü döneminde devlet harcamalarında kısıntıya gidilmiş ve eğitim sisteminin bir bölümü de özelleştirilmişti.

Protesto yapmak için Río Mapocho kıyısından sahile giden bir yol için izin alan öğrenciler, aniden rota değiştirip Başbakanlık Binası’na giden ana caddelerden birine girip yürümek isteyince polisin barikatları ile karşılaştılar.

Polisin kurduğu metal barikatları aşmak isteyen öğrencilere tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve coplarla saldıran kolluk kuvvetleri çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı.

Öğrenciler 22 Mayıs’ta da parasız ve kaliteli eğitim talepleriyle gösteri yapmıştı. 10 bin öğrencinin katıldığı gösterilere polis yine azgınca saldırmış ve bu eylemlerde 130 kişiyi gözaltına almıştı.

Yürüyüşün yapıldığı saatlerde Cumhurbaşkanı Pinara parlamentoda yaptığı konuşmada okul parası olmayanlara devletin para vererek destek olmak zorunda olmadığını açıklamıştı.

İtalya

İtalya’nın Milano kentinde hava yolu çalışanları 29 Mayıs’ta 24 saatlik greve gitti. Şehirdeki Linate ve Malpensa hava alanlarında görevli 2300 kişi çalışma koşullarını protesto etti.

Grev süresinde hava alanlarında sadece sabah ve akşam üçer saatlik dilimlerde hizmet verilecek.

Portekiz

25 Mayıs cumartesi günü Portekiz’de binlerce işçi, emekçi ve genç alanlara çıkarak hükümetin Troyka ile birlikte uyguladığı saldırı politikalarını protesto ettiler.

Coelho’nun muhafazakar uşak hükümeti finans kapitale yeni kaynaklar aktarabilmek için, köklü saldırıları hayata geçirmeye çalışıyor. Mayıs ayı başında hükümetin kabul etiği saldırı planına göre; kamu sektöründe 30 bin işyeri kapatılarak çalışanlar işsizliğin pençesine atılacak, haftalık çalışma saati 35 saatden 40 saate çıkartılacak ve emeklilik yaşıda 66’ya yükseltilecek. Hafta sonu ülkenin en büyük sendikası CGTP’nin çağrısıyla alanlara çıkan binlerce emekçi hükümetin saldırılarını protesto ederek, hükümetin istifa etmesini ve seçimlere gidilmesini talep ettiler.

Eylemlerde devrimci ve sol partiler de aktif olarak yer aldılar. Mitingde konuşma yapan CGTP Başkanı Arménio Carlos, 1 Haziran günü ‘Troykaya karşı uluslararası eylem günü’ vesilesiyle kamu hizmetinde genel grev yapacaklarını açıklayarak, genel greve ve eylemlere katılma çağrısı yaptı.

İran

Abdestli ya da laik burjuvazi farketmiyor. İşçilerin alınterini ve kanını azgınca semiriyorlar. Gözleri doymuyor, işçilerin üç kuruşluk ücretlerini dahi ödememek için her yola başvuruyorlar.

Son olarak Mollaların İran’ınında, ‘Gilana’ adlı tuğla fabrikasının abdestli asalakları işçilerin ücretlerini dokuz aydır ödemedi. İşçiler, ödenmeyen dokuz aylık alacaklarını alabilmek için 18 Mayıs günü ana yolu bloke ettiler. Blokaj eylemine katılan bir işçi, işçilerin sefaletini şu sözlerle tanımladı: “Alacaklarımızı ödeyeceklerine dair defalarca söz verip, yeminler ettiler. Ancak her defasında bizleri aldattılar. Bizleri bir somun ekmeği bile alamaz durumda bıraktılar.”