21 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/25

 Kızıl Bayrak'tan
Zorbaların saltanatı sarsıldı, direniş kazandı!
Daha fazla siyaset, daha fazla örgüt!
Direnenler ve çark edenler...
Taksim Direnişi ve
düzen partileri
Sermayenin gericiliğine karşı
devrimci sınıf kavgasına!
Kitlelerin direnme iradesi örgütlenmeli
ve süreklileştirilmelidir!
Polis şiddetinde
‘ustalık’ dönemi
Sermaye medyasının
direniş düşmanlığı
Taksim’de direniş iradesi kazandı!
Direniş illerde büyüyor!
“AKP’nin oyalama çabası boşunadır”
Direnişle dayanışma grevi
İllerde grev eylemleri
Düzen cephesi ve rejim krizi - H. Fırat
31 Mayıs patlaması
ve devrimci sorumluluklar
Yalan, şantaj ve şiddet makineleri parçalanıyor... - K. Ali
“Diren Taksim yalnız değilsin!”
G8 Zirvesi’ne Suriye çekişmesi damga vurdu
İran seçimlerinden yansıyanlar

Brezilya’da halkın
direnişi büyüyor

Ethem’in hesabını emekçiler soracak!
Ankara BDSP’den açıklama...
43. yılında 15-16 Haziran Direnişi selamlandı
İstanbul’da dönüşüm ideolojiktir!
Halk hareketinin kazanımları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Brezilya’da halkın direnişi büyüyor

 

Brezilya’da geçtiğimiz hafta ulaşım ücretlerine yapılan zammın protesto edilmesiyle başlayan kitle hareketi dalga dalga yayılıyor.

13 Haziran perşembe günü San Paulo’da ulaşım zammına karşı başlayan eylemlere polisin azgınca saldırmış bir çok eylemci çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. Estirilen polis terörü, kitlelerin öfkesini büyütmüş, eylemlerin giderek yaygınlaşmasına ve kitleselleşmesine neden olmuştu. Brezilya’da sokağa çıkan onbinlerce insan, eylemlerini Türkiye’de süren kitle hareketiyle özdeşleştirmiş, Taksim direnişini selamlayan sloganlar atmıştı.

Dünya Kupasına ihtiyacımız yok”

Geçtiğimiz hafta San Paulo’da başlayan eylemler şu anda ülkenin 11 kentine yayılmış bulunuyor. Ulaşım zammına karşı başlayan kitle hareketinin talepleri de gelinen aşamada genişletilmiş durumda. Hükümetin ekonomi politikaları, polis şiddeti ve 2014 Dünya Kupası harcamaları da kitle eylemlerinin temel gündemleri arasında. Ülkenin dört bir yanında sokaklara çıkan onbinler “Dünya Kupası’na ihtiyacımız yok”, “Parayı hastaneler ve okullar için harcayın” sloganlarının yer aldığı pankart ve dövizler taşıyor.

Eylemlerin çıkış noktası olan Sao Paulo’da 65 bin kişi ağır vergi yüklerini, eğitim, sağlık ve ulaşım alanlarındaki eksiklikleri protesto etti. Yine Rio’da eyalet meclis binasına girmeye çalışan kitle ile polis arasında çatışma çıktı, eylemde bir çok kişi yaralandı. Porto Alegre’de ise göstericiler belediye otobüslerini yaktı.

17 Haziranda ise Dünya Kupası için yapılan harcamaları protesto eden eylemcilere polis saldırdı. Maracana Stadyumu’na girmeye çalışan kitleye göz yaşartıcı sprey, gaz bombası ve plastik mermiyle saldıran polis 30 kişiyi gözaltına aldı. Brezilya’nın başkenti Brasilia’da eylemcilerin Başkanlık Sarayını işgal ettiği de gelen haberler arasında.

Aşk bitti, burası Türkiye”

Hatırlanacağı üzere Türkiye’deki büyük halk hareketine paralel bir zamanda Brezilya’da gelişen bu kitle hareketi, hızla kendisini Taksim direnişiyle özdeşleştirmişti. Kitle hareketine katılan on binler “Aşk bitti, burası artık Türkiye” sloganları atmışlardı.

Dünyanın farklı coğrafyalarında ayağa kalkan kitlelerin birbiri ile kurduğu bu dolaysız bağ, önümüzdeki dönemde enternasyonalist mücadele zeminlerinin çok daha güçleneceğini gösteriyor.

 

 

 

 

Bulgaristan halkı sokaklarda...

 

Geçtiğimiz günlerde Bulgaristanlı işçi ve emekçiler de biriken öfkelerini kitlesel eylemlerle ortaya koydular. Dört gün boyunca ülkenin bir çok yerinde protesto eylemleri düzenlendi, yürüyüş ve mitingler yapıldı. 16 Haziran Pazar günü Sofya’da yapılan eyleme 20 bin insan katıldı. Eyleme katılan protestocular hükümetin ve tüm parti şeflerinin istifasını istediler.

Bardağı taşırarak protesto dalgasına yol açan son damla, Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (DANS) başına, ülkenin en büyük medya grubunun patronu Delyan Peevski’n getirilmesi oldu. ‘Sosyal medyada’ yayılan ‘bizim paramızla bizi oligarşi yönetiyor’ protestosu, büyük bir dalgaya dönüşerek, dört gün süren eylemler tablosunu ortaya çıkardı.

Protesto dalgaları altında Şubat ayında hükümet geri çekilmiş ve yeni hükümet Mayıs ayında yapılan seçimlerden sonra kurulmuştu. ‘Yeni’ hükümet, kuruluşunun üzerinden daha bir aylık zaman geçmişken, büyük bir toplumsal muhalefete toslamış bulunuyor.