25 Ekim 2013
Sayı: KB 2013/41

Güncel gelişmeler ve devrimci görevler!
Kürt hareketine “ayar çekme” manevraları
Dış politikada hazin çırpınışlar!
AKP-cihatçı çeteler ittifakı sona mı eriyor?
Asimilasyon saldırılarının taşeronları işbaşında!
Sermaye düzeni zor aygıtlarını güçlendiriyor!
Silaha yatırım da hegemonya krizi de büyüyor!
Beklemenin değil, eylemin zamanıdır!
Kiralık işçilik yeniden geliyor!
Patronların “kurbanı” işçiler...
“Görüntüdeki sessizliğin altında derin bir öfke mayalanıyor!”
KESK’e hakim çizginin iflası olarak toplu sözleşme süreci
“Suriye’nin Dostları” Londra’da toplandı
2. Cenevre Konferansı hazırlıkları yoğunlaşıyor

ABD’de ‘felaket’ ertelendi, kriz devam ediyor!

Göç etmeyen kuşlar kanatlarında umut taşır - T. Kor

Avrupa’da hayat grevle durdu!
Almanya’da Haziran Direnişi panelleri
ODTÜ’de ağaç talanı sonrasında yol ilerlerken...
ODTÜ yolu, ODTÜ AVM ve camisine gidecek yolu açıyor...
Üniversitelerde ODTÜ’ye destek eylemleri
2013 6 Kasımı’na doğru...
Hiçbir zorbalık bizleri devrimci faaliyetimizden alıkoyamaz!
“Şiddete karşı örgütlenmeli!”
Gezi tutsaklarına tecrit ve baskı!
“Özgürlük, Devrim, Sosyalizm” için ileri!
Özgürlük, devrim, sosyalizm için buluşuyoruz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kiralık işçilik yeniden geliyor!

 

Sermaye hükümetinin işçi sınıfına yönelik saldırıları arasında yer alan kiralık işçiliğin önümüzdeki aylarda meclise taşınması düşünülüyor.

Çalışma Bakanlığı’nın yeniden gündeme getirerek nabız yokladığı saldırı için genel taslak da şekillenmeye başladı. Torba yasa içinde kiralık işçiliğin de bulunması için bakanlık çalışmalarını sürdürüyor.

Taslağa göre Özel İstihdam Büroları’na bağlı olarak çalışacak kiralık işçilerin ücreti, yerine çalıştıkları işçinin ücretiyle aynı olacak. Aynı işyerinde çalışma süresi 3+3 ay olmak üzere en fazla altı ay olacak.

Yapılan düzenlemeleri ‘iyileştirme’ olarak tanımlayan bakanlık, kelime oyunlarıyla kiralık işçiliği hayata geçirmek istiyor. Yasanın daha önceki halinde yapılan bu değişiklikler iyileştirme olmaktan çok uzak. Keza eşit maaş şartı da, 3+3 ay çalışma şartı da kağıt üzerinde kalacaktır. Fiilen girdi-çıktı ile işçilerin çalışma süreleriyle oynanması bugün bile uygulanıyor. Kaldı ki ne kadar iyileştirme yapılırsa yapılsın kiralık işçilik, ücretli kölelik düzenin palazlanması, temel hakların tırpanlaması anlamına gelmektedir. Sabit işçi sayısını düşürülerek bir dizi hakkın gasp edilmesi amacı taşıyan bu saldırıyla, ayrıca, Özel İstihdam Büroları eliyle işçinin sırtından kazanan yeni asalaklar yaratılacaktır. Taşeronla büyüyen kölelik dayatmalarının yeni bir evresi olan Özel İstihdam Büroları için patronların hevesli olduğuysa bilinen bir gerçek. Patronlar yasanın geçmesini uzun süredir AKP hükümetinden istiyor.

Türkiye İş Kurumu da buna dayanarak uygulamanın istihdam sayısını artıracağını iddia ediyor. Fakat çalışan sayısı artarken hakların ve işçi ücretlerinin düştüğü ters orantı aktarılmıyor.

Çalışma Bakanlığı kıdem tazminatının fona devrini de kapsayan torba yasa paketine kiralık işçiliği de ekleyerek işçi sınıfına yönelik saldırılarını sürdürüyor. Ücretli kölelik düzenini bir kat daha katmerlemeyi amaçlayan yasanın önümüzdeki aylarda meclise taşınması bekleniyor.

 

 

 

 

 

Leroy Merlin’de grev kazanımlarla bitti!

 

Türkiye’nin ilk AVM grevi olan Leroy Merlin grevi sona erdi. 16 günlük grevin ardından Sosyal-İş ile Leroy Merlin yöneticileri arasında saatler süren görüşme anlaşmayla sonuçlandı.

Yapılan anlaşmayla AVM sektöründeki sendikalaşmanın en büyük engeli olan toplu sözleşme sorunu da çözülürken, alınan bilgilere göre sözleşmede, 1 senelik toplu sözleşmede ısrarlı olan Leroy Merlin yöneticileri sendikanın 3 yıllık toplu sözleşme isteğini kabul etti. Anlaşma ile işçilerin zam konusundaki isteklerine kısmen cevap verildi. Yaklaşık 3 senedir zam almadan asgari ücretin biraz üstünde çalışan işçilere maaşta iyileştirme yapıldı. Bu yıl için %6 zam alan işçiler ayrıca yol, yemek gibi ihtiyaçları için de 500 TL zam aldılar. İşçilerin önümüzdeki 3 yıl süresinde enflasyon baz alınarak hem maaşlarına hem de sosyal yardımlara zam yapılacak.

Grev genel olarak kazanımlarla sonuçlanmış olsa da sözleşmedeki kapsam sorunu çözülemedi. Toplu sözleşmeden sadece hizmet biriminden çalışacakların faydalanıyor olması diğer birimlerde çalışan işçileri kapsam dışı bıraktı.

 

 

 

 

 

İstihdam Yasası’na karşı faaliyet...

 

Sınıf devrimcileri OSTİM ve Batıkent’te, Kasım ayında meclis gündemine getirilmesi beklenen “İstihdam Yasası”nı ve yasanın içerisinde yer alan kıdem tazminatının gaspını, esnek çalışmayı ve taşeron köleliğini teşhir eden çok yönlü bir faaliyet örgütlüyor.

Sınıf devrimcileri hafta başından itibaren astıkları afiş ve dağıttıkları bildirilerle OSTİM işçilerine seslenişlerini sürdürüyorlar. Ayrıca Batıkent BDSP’nin 3 Kasım’da yapacağı “İstihdam Yasası” konulu söyleşinin çağrıları da işçi ve emekçilere ulaştırılıyor.

İstihdam Yasası olarak adlandırılan, işçi ve emekçiler için yıkım anlamına gelen yasayı teşhir eden ve 3 Kasım’da gerçekleştirilecek söyleşiye çağrı yapan afişler 21 ve 22 Ekim günleri Batıkent ve OSTİM’de yaygın bir şekilde kullanıldı.

22 Ekim günü iş çıkış saatinde “Sermaye hükümeti istihdam paketi adı altında işçi ve emekçilere kölelik koşullarını dayatıyor... Saldırı yasalarına karşı örgütlü mücadeleye!” başlıklı bildiriler OSTİM Metro’da dağıtıldı.

Ayrıca 22 ve 23 Ekim günleri öğle aralarında işçilerin yemek yediği lokantalar dolaşılarak bildiriler OSTİM işçilerine ulaştırıldı. Öğlearası yapılan bildiri dağıtımlarında Ankara İşçiden İşçiye Bülteni de işçilere ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

 

Taşeron İşçiliğe Karşı Mücadele Sempozyumu hazırlıkları

 

Kayseri’de 27 Ekim günü yapılacak Taşeron İşçiliğe Karşı Mücadele Sempozyumu’nun hazırlıkları 22 Ekim günü Nevşehir ve Kayseri’de yapılan hazırlık toplantılarıyla devam etti.

22 Ekim günü gerçekleşen toplantılarda, sempozyumun tanıtımıyla ilgili olarak Taşeron İşçiliğe Karşı Mücadele Sempozyumu Hazırlık Komitesi adına yapılan konuşmalarla başladı. Konuşmalarda, işçilerin yaşadığı sorunlara ve sorunların kaynağı olan düzen gerçeğine dair açıklamalarda bulunuldu. Kıdem tazminatı konusundaki son gelişmelere değinildi. 12 Eylül koşullarında bile kıdem tazminatına dokunulamadığı, ama gelinen yerde AKP iktidarının kıdem tazminatı hakkını yok etmek için harekete geçtiği ifade edildi. Sendikaların sessizliği somut örneklerle anlatıldı.

Toplantıya katılan işçiler yaşadıkları sorunları anlattılar. Taşeron işçiler arasında birlik olmadığını ifade ettiler. İşçi sınıfına yönelik saldırılar konusunda, bu saldırıların yaşamlarında yarattığı tahribatları örneklerle anlattılar. Hazırlık toplantısına katılan işçiler sempozyuma katılımı arttırmak için çaba göstereceklerini dile getirdiler.

Kızıl Bayrak / Nevşehir-Kayseri

 
§