25 Ekim 2013
Sayı: KB 2013/41

Güncel gelişmeler ve devrimci görevler!
Kürt hareketine “ayar çekme” manevraları
Dış politikada hazin çırpınışlar!
AKP-cihatçı çeteler ittifakı sona mı eriyor?
Asimilasyon saldırılarının taşeronları işbaşında!
Sermaye düzeni zor aygıtlarını güçlendiriyor!
Silaha yatırım da hegemonya krizi de büyüyor!
Beklemenin değil, eylemin zamanıdır!
Kiralık işçilik yeniden geliyor!
Patronların “kurbanı” işçiler...
“Görüntüdeki sessizliğin altında derin bir öfke mayalanıyor!”
KESK’e hakim çizginin iflası olarak toplu sözleşme süreci
“Suriye’nin Dostları” Londra’da toplandı
2. Cenevre Konferansı hazırlıkları yoğunlaşıyor

ABD’de ‘felaket’ ertelendi, kriz devam ediyor!

Göç etmeyen kuşlar kanatlarında umut taşır - T. Kor

Avrupa’da hayat grevle durdu!
Almanya’da Haziran Direnişi panelleri
ODTÜ’de ağaç talanı sonrasında yol ilerlerken...
ODTÜ yolu, ODTÜ AVM ve camisine gidecek yolu açıyor...
Üniversitelerde ODTÜ’ye destek eylemleri
2013 6 Kasımı’na doğru...
Hiçbir zorbalık bizleri devrimci faaliyetimizden alıkoyamaz!
“Şiddete karşı örgütlenmeli!”
Gezi tutsaklarına tecrit ve baskı!
“Özgürlük, Devrim, Sosyalizm” için ileri!
Özgürlük, devrim, sosyalizm için buluşuyoruz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

ODTÜ yolu, ODTÜ AVM ve camisine gidecek yolu açıyor...

ODTÜ ranta karşı direniyor!

 

ODTÜ ormanının talanına karşı ODTÜ öğrencilerinin ve mahalle sakinlerinin başlattığı direniş ODTÜ için hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı’nın onaylanması ile başka bir boyut kazandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, plana itiraz için gerekli süre olan bir aylık askıda kalma süresini beklemeden bayram tatilinde gece yarısı ansızın baskın düzenledi ve ağaçları kesmeye başladı. Sermaye hükümetinin bu saldırısı ODTÜ’lülerin ve mahalle sakinlerinin direnişi ile karşılanırken, belediye önlüklü çeteler de ağaçların sökülmesini engellemeye çalışan direnişçilere saldırdı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tatil günü gerçekleştirdiği gece yarısı baskını, sermaye düzenin ODTÜ’deki direnişten duyduğu büyük korkunun göstergesi olurken, gece yarısı baskına karşı ODTÜ’de başlayan direniş kısa sürede Türkiye’nin dört bir yanına yayıldı ve ODTÜ için destek eylemleri gerçekleştirildi.

ODTÜ’de neler oluyor?

ODTÜ’de direnişçilerin karşı çıktığı yol projesi incelendiğinde “ODTÜ’den yol geçirilmesi” tartışmalarının yeni başlamadığı görülmekte. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü Eylül ayı başında, Anadolu Bulvarı’nın devamı olarak ODTÜ arazisinin doğu sınır bölgesinden ve 100. Yıl-Çiğdem mahallelerinden geçecek yolun yapımının başlamasının ardından bir açıklama yaptı. Açıklama metninde ODTÜ’den iki yol geçirilmek istendiği belirtildi ve ODTÜ’nün karşı olduğu yol şu şekilde açıklandı:

“…
ODTÜ arazisinden geçmesi istenilen iki ayrı yol vardır. Medyaya yansıyan tartışmalarda bu iki yolun karıştırıldığı anlaşılmaktadır. ODTÜ, Anadolu Bulvarı’nın devamı olan yolun doğu sınır bölgesinden geçmesine 1994 yılından itibaren onay vermiştir. ODTÜ’nün kabul etmediği yol, Ankara BŞB tarafından 2007 tarihinde ‘Ankara Nazım Planı 2023’ önerisine eklenen ikinci bir yoldur. Bu ikinci yol, ODTÜ Kampüsü’nün Bilkent (YÖK) Yolu üzerindeki kapısından girerek kampüsü doğu-batı yönünde ikiye bölecek bir hemzemin yol olarak tasarlanmıştır. ODTÜ, kampüsünü ikiye ayıracak, eğitim ve araştırma binalarını ve altyapısını tahrip edecek, can ve mal riski yaratacak ve doğal sit alanlarını tahrip edecek bu hemzemin yol önerisine itiraz etmiştir. Ankara BŞB’nin hemzemin yol üzerinde ısrar etmesi üzerine, ODTÜ 2007 yılında iptal davası açmıştır. Dava ilk önce bölge mahkemesinde ve Ankara BŞB’nin mahkeme kararını temyiz etmesi üzerine de Danıştay’da ODTÜ lehine sonuçlanmış ve Kampusu ikiye bölecek olan bu ikinci yol önerisi iptal edilmiştir.

ODTÜ, Ankara’nın ulaşım planı için önemi ve katkısı da tartışmalı olan bu yolun ancak tünel olarak yapılması halinde kabul edilebileceğini yaklaşık 10 yıldır ifade etmiştir.”

Yeni plan ODTÜ’ye AVM ve cami inşaatının önünü açıyor

Rektörlüğün yaptığı açıklamada kampüsü ikiye bölecek yolun iptal edildiği belirtilmekte. Ancak sermaye hükümetinin sermayeye hizmet hedefleri doğrultusunda “rant projelerini hayata geçirme bakanlığı” olarak işlettiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurulması ile ODTÜ’ye yol yapımı tekrar gündeme gelmiştir. Geçtiğimiz günlerde de “ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı “ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı” incelendiğinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği gece yarısı baskının sebebi daha net anlaşılmakta. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı planın üniversite yönetiminden habersiz plan değişikliği içerdiğinin ortaya çıkmasının ardından ODTÜ’ye yol yapma ısrarının ardında rant projelerinin yattığı anlaşıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plana ODTÜ yönetiminden habersiz eklediği “Düzenleme Ortaklık Payı (DOP)” seçeneği ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne “yolların geçtiği yerlerde belirlenen oranda inşaat hakkı” sağlandı. Böylece ODTÜ’ye AVM, benzinlik gibi rant projelerinin yanında cami yapılmasının önü açılmış oldu. Ayrıca ODTÜ öğretim üyesi ve şehir plancısı Doç. Dr. Tarık Şengül de yaptığı açıklama ile ODTÜ yönetiminin talebi olan, tünel olarak geçirilmesi planlanan yolun da belirsiz olduğunu belirterek planı şöyle değerlendirdi:

“… taslakta kampüsü ortadan böleceği için tünel olarak geçirileceği söylenen Eskişehir yoluna paralel yolun nasıl bir teknikle yapılacağı konusunda belirsizlik taşıyan bir ifade biçimi var. Benzer biçimde bu yol için taslakta, ‘Üniversite ve belediye arasında mutabakat metni imzalanmadan uygulamaya geçilemez’ ibaresi yerine askıya çıkan planda ‘Üniversite ve belediye arasında değerlendirmeler sonucunda belirlenebilir’ notu konulmuş.”

ODTÜ’de direniş kazanacak!

ODTÜ’de gece yarısı baskını ile gerçekleştirilen ağaç kesimlerinin ardından yükselen direniş ve sahiplenme karşısında düzen temsilcileri cephesinden “ODTÜ ve Büyükşehir Belediyesi ile tekrar biraraya geleceğiz. Birtakım yanlış yorumlamalara sebep verecek plan notları, terimler varsa, bunları düzeltebiliriz. Kampüsü daha iyi hale getirecek, üniversitenin bütünlüğünü ve mülkiyetini koruyacak her türlü düzenlemeyi yaparız” açıklaması ile açık bir kapı bırakıldığı mesajı verilmeye çalışılmaktadır. Ancak bu açıklamaların direnişi bitirme hamleleri olduğu ve hiçbir samimiyetinin olmadığı ortadadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı EGO yetkililerinin “aracın arka motor kaputunu açarak gaz kelebeği kablolarını kopartan, doğalgaz boruları ve klima borularını kıran, gaz kesicinin borusunu kesen grupların, otobüsü her an patlama tehlikesi ile karşı karşıya getirdiği” iddiası ile ODTÜ’ye otobüs seferlerini durdurması bile bu samimiyetsizliğin açık bir kanıtı niteliğindedir.

AKP hükümeti “ODTÜ projesi” ile açık bir şekilde bir rant projesini daha hayata geçirmeye çalışmaktadır. Sayısız örneği verilebilecek projelerde olduğu gibi ODTÜ’de de orman alanları ranta kurban edilmeye çalışılmaktadır. Rant uğruna bir kez daha sermaye düzeni kendi yasalarını çiğnemekten dahi çekinmemekte, planının askıda kalma süresini dahi beklemeden orman alanının talanına devam etmektedir. Ancak nasıl ki Gezi Parkı’nın “Topçu Kışlası” adı altında talan edilmesi ve ranta kurban edilmesi hedefi direniş barikatına çarptıysa, ODTÜ ormanlarının talanı ve ranta kurban edilmesi de aynı direniş barikatlarına çarpmıştır. Açıktır ki ODTÜ’de başlayan ve Türkiye’nin dört bir yanında sahiplenilen bu direniş ODTÜ ormanlarını kurtaracak tek yoldur. Ancak bu yolla ODTÜ ormanlarının talan edilmesi engellenecektir.

 
§