15 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/44

Baskı ve gericiliğe karşı mücadeleye!
“Üstün başarı belgeli” o vali!
“Herkese parasız sağlık” balonu patladı
Utanç duvarı inkar ve imha politikasının ürünüdür!
Utanç duvarına geçit yok!
“Kızlı-erkekli” isyan çıkaracaklar
Kamu emekçilerinden kadınlı-erkekli eylem!
Türk Metal MKE’de ne istiyor?
Greif işçileri: Duvarları yıktık!
Greif işçileri gecede buluştu
Kıdem tazminatına yönelik saldırı kapıda!
MİB’den mücadele çağrısı
Aliağa-Çiğli İşçi Birliği kuruldu
“Süslü görüntünün altında emek hırsızlığı yatıyor!”

Yeni dönem pratiği ve bilinci

15. yılda devrimci, kitlesel ve coşkulu etkinlik!
Güdümlü Suriye muhalefeti İstanbul’da toplandı
Filistin halkı ABD’nin sahte çözümünü reddediyor
Dört kıtada işçi sınıfı grevde!
Haziran’dan 6 Kasım’a mücadele sürüyor…
YÖK Başkanı konuştu...
Özgürlük sokakta, mücadelede!
Haziranlar’ı Yeni Ekimler’e taşımak için ileri!
Her yer Feniş, her yer direniş!
Feniş’te direniş sürüyor!
Gezi Direnişi yargılanamaz!
“Halkın adaletinden kaçamayacaksınız!”
Kartal’da “Özgürlük, devrim, sosyalizm!” şiarı yükseldi!
AKP’nin Suriye açmazı derinleşiyor
Kadına yönelik şiddet evde, işyerinde, okulda, hapishanede sürüyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kamu emekçilerinden
kadınlı-erkekli eylem!

 

İstanbul, Ankara ve Adana’da eyleme çıkan kamu emekçileri, soruşturma, sürgün saldırılarına karşı direneceklerini ifade ettiler.

İstanbul: Kadınlı-erkekli #direniyoruz!

Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri AKP hükümetinin gerici açıklamalarını ve kamu emekçileri üzerindeki baskıları protesto etti. Galatasaray Lisesi önünde buluşan Eğitim-Sen’liler “Baskılara, sürgünlere, soruşturmalara, yaşam tarzına müdahaleye karşı kadınlı-erkekli #direniyoruz!” yazılı pankart açtılar.

Basın açıklamasını Eğitim-Sen 8 No’lu Şube Başkanı Mustafa Turgut okudu. Turgut, Türkiye’de eğitim başta olmak üzere temel insan haklarının tehditler ve şiddet yoluyla bastırılmaya çalışıldığını, bunun son örneğinin ise yaşam tarzına yönelik doğrudan müdahaleler ile görüldüğünü ifade etti.

Ankara’da sürgünlere eylemli yanıt

KESK Ankara Şubeler Platformu’nun çağrısıyla 9 Kasım’da YKM önünde biraraya gelen kitle buradan Milli Eğitim Bakanlığı’na bir yürüyüş gerçekleştirdi. Atatürk Bulvarı’nın tek şeridini trafiğe kapatan kitle, polisin ‘durun görüşme sürüyor’ diyerek engelleme girişimine aldırmadan yürümeye devam etti. Bakanlık önüne gelindiğinde ise basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasında soruşturma ve sürgünlere dikkat çekilerek bu soruşturmalar karşısında yılmayacakları ve direnmeye devam edecekleri ifade edildi.

Basın açıklamasının ardından KESK adına yapılan konuşmada ise AKP’nin türban uygulamasının elinde patladığını, toplumu bunun üzerinden taraflaştıramadığı için şimdi de “kızlı-erkekli” aynı ev senaryosunu devreye soktuğu vurgulandı. Özellikle üniversite öğrencilerinin bunun için hedef seçildiğinin vurgulandığı konuşmada KESK’in bunlara karşı mücadeleyi büyüteceği vurgulandı.

KESK’in konuşmasının ardından söz alan bir öğrenci velisi ise okullarında öğrencilerin ajanlaştırıldığını, öğretmenleri ve arkadaşları hakkında ispiyonculuk yapmaları istendiğini söyledi. Bunlara karşı Gezi Direnişi’ne katılan hocalarının sonuna kadar yanında olduklarını belirtti.

Adana’da da baskı ve sürgünlere karşı eylem

9 Kasım’da İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen eylemde basın metnini KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Kamuran Karaca okudu.

Basın metninde en temel insan hakları ve özgürlüklerin yok sayıldığı, en temel demokratik taleplerin bile tehditlerle, baskı ve şiddetle bastırılmaya çalışıldığı dile getirilirken son olarak yaşam tazına yönelik müdahaleler kınandı.

Haziran Direnişi sonrasında belirgin bir şekilde baskıların arttığına değinilerek, Adana’da da sendika yönetici ve üyelerine açılan soruşturmaların devam ettiği belirtildi. Sendikaların yönetici ve üyeleri üzerinde yıldırma ve sindirme politikasının linç kampanyasına dönüştüğü ifade dilerek KESK’li bir yöneticinin Adana’dan Kars’a sürgün edildiği, dört kişiye uyarı cezası talep edildiği ve 140 üyeye yönelik soruşturmanın ise devam ettiği bilgisi verildi.

Gebze: “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”

Gebze Eğitim-Sen Şubesi’nin çağrısıyla eylemde, Eğitim-Sen binasının önünden Çeşme’ye kadar sloganlarla yüründü.

Çeşme’ye gelindiğinde AKP’nin gerici politikalarını ve 4+4+4 ile eğitime yansımalarını teşhir eden bir konuşma yapıldı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Güngör İrdem Haziran travmasını atlatamayan hükümetin otoriterliğe, radikal muhafazakarlığa daha da sıkı sarıldığını vurguladı.

Açıklamada, Gezi eylemlerine katılan İngilizce öğretmeni Meral Akkaya’nın hiçbir soruşturma süreci yürütülmeden Kandıra Ballıca İlköğretim Okulu’na sürüldüğü ifade edildi. Açıklama eğitim emekçilerinin 23 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirileceği kitlesel basın açıklamasına çağrı yapılarak sona erdi.

Eyleme devrimci, ilerici kurum ve siyasi partiler de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-Adana-Gebze

 

 

 

 

Gasp edilen ikramiyeleri öde!”

 

Büro Emekçileri Sendikası (BES), üyelerinin gasp edilen hakları için eylemler yaptı.

BES 1-2-3 No’lu Şubeleri “Gasp edilen ikramiyelerin ödenmesi için hükümeti Anayasa Mahkemesi’nin kararını uygulamaya davet ediyoruz!” ozaliti açarak İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde eylem düzenledi.

BES 2 No’lu Şube Başkanı Özer Avans basın metnini okuyarak yaşanan sorunlardan bahsetti, çözümü noktasında adım atılmasını istedi.

Eylem süresince kurum güvenlikleri eylemcileri taciz ettiler. ÖGB’ler yer yer kamu emekçilerinin fotoğraflarını çekerek fişleme ve yıldırma politikaları için girişimlerde bulundu.

Avans’ın basın metnini okumasının ardından eylem sonlandırıldı.

Kadıköy’de SGK emekçilerinden eylem

BES 3 No’lu Şube üyesi kamu emekçileri eylem için Kadıköy Sosyal Güvenlik Merkezi önündeydi. Burada basın açıklaması gerçekleştiren Şube Başkanı Salih Aksoy şunları ifade etti: “Anayasa Mahkemesi’nin yayınlanan gerekçeli kararına göre SGK emekçilerinin ikramiyelerinin ödenmesi önünde hiçbir engel kalmamıştır, kurum müfettişlerine bugüne kadar ödenen ikramiyeler ayrımsız tüm SGK emekçilerine ödenmeli, yine fatura/reçete veya sağlık kurulu çalışanları ile süpervizör, muhasebe yetkilisi v.b çalışanlara ödenen ilave ek ödemelerde ayrımcı uygulamaya derhal son verilmelidir.”

Yargı emekçileri Çağlayan’da eylem yaptı

13 Kasım’da Ülke genelinde aynı anda yapılan eylemlere Çağlayan Adliyesi’nde çalışan emekçiler de katılarak hükümetin kölece çalışma ve yaşam koşullarına seslerini yükselttiler. Eylem öncesinde BES üyeleri çevredeki emekçilere seslenerek, haklarına, emeğine sahip çıkmak isteyen emekçilerin eylemde yer alması gerektiğini söylediler.

Basın açıklamasını BES 2 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri Mehmet Demir okudu. Demir, AKP hükümetinin Memur-Sen’i de yanına alarak kamu emekçilerine açlık sınırında ücretler dayattığını ifade ederek, yargı emekçilerinin yaşadığı sorunlardan bahsetti.

Ardından yargı emekçilerinin talepleri sıralandı ve basın açıklaması şu sözlerle son buldu: “AKP hükümetini bir kez daha uyarıyoruz! Taleplerimize kulaklarınızı tıkamayın! Taleplerimiz yerine getirilmezse 2014 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulunda görüşüleceği süreçte yapacağımız grevle kararlılığımızı bir kez daha ortaya koyacağız.”

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§