15 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/44

Baskı ve gericiliğe karşı mücadeleye!
“Üstün başarı belgeli” o vali!
“Herkese parasız sağlık” balonu patladı
Utanç duvarı inkar ve imha politikasının ürünüdür!
Utanç duvarına geçit yok!
“Kızlı-erkekli” isyan çıkaracaklar
Kamu emekçilerinden kadınlı-erkekli eylem!
Türk Metal MKE’de ne istiyor?
Greif işçileri: Duvarları yıktık!
Greif işçileri gecede buluştu
Kıdem tazminatına yönelik saldırı kapıda!
MİB’den mücadele çağrısı
Aliağa-Çiğli İşçi Birliği kuruldu
“Süslü görüntünün altında emek hırsızlığı yatıyor!”

Yeni dönem pratiği ve bilinci

15. yılda devrimci, kitlesel ve coşkulu etkinlik!

Güdümlü Suriye muhalefeti İstanbul’da toplandı

Filistin halkı ABD’nin sahte çözümünü reddediyor
Dört kıtada işçi sınıfı grevde!
Haziran’dan 6 Kasım’a mücadele sürüyor…
YÖK Başkanı konuştu...
Özgürlük sokakta, mücadelede!
Haziranlar’ı Yeni Ekimler’e taşımak için ileri!
Her yer Feniş, her yer direniş!
Feniş’te direniş sürüyor!
Gezi Direnişi yargılanamaz!
“Halkın adaletinden kaçamayacaksınız!”
Kartal’da “Özgürlük, devrim, sosyalizm!” şiarı yükseldi!
AKP’nin Suriye açmazı derinleşiyor
Kadına yönelik şiddet evde, işyerinde, okulda, hapishanede sürüyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dört kıtada işçi sınıfı grevde!

 

İşçi sınıfı üretimden gelen gücünü kullanarak hak gasplarına karşı direnirken, sefalet dayatmasına karşı talepler yükseltiliyor.

İspanya başkentinde çöpçülerin grevi ikinci haftasında

Madrid’de bin 134 temizlik işçisinin işten çıkarılması planı ve maaşlarda yüzde 40 oranında kesinti kararlarına karşı eyleme geçen 6 bin temizlik işçisi ve bahçıvan, geçtiğimiz hafta grev başlatmıştı.

Temizlik işçilerinin grevi nedeniyle Madrid sokaklarında dağ gibi çöp birikti. Geçtiğimiz hafta pazartesi günü temizlik işçileri ve şehir parklarında çalışan bahçıvanlar protesto gösterisi düzenlemişler ve süresiz greve gittiklerini açıklamışlardı. O günden bu yana iş durdurma eylemi sürüyor.

Temizlik işçileri, çalışma süresine bağlı olarak 500-1300 Euro arasında aylık alıyorlar. Patronun düşündüğü kısıtlama sonucu işçiler 200 Euro daha az aylık alacak. İşçiler hem işten atılmaların durdurulmasına hem de ücretlerin düşürülmesine karşı direniyorlar.

Madrid’deki işçilerin bu mücadelesi, 1993 yılından bu yana gerçekleştirilen ilk büyük eylem.

Güney Afrika’da tarım emekçileri greve gitti

Güney Afrika’da tarım emekçilerinin son grevinin üzerinden bir yıl geçmişken yeniden greve gidildi. Western Cape eyaletinde tarım emekçileri, ücret artışı talebiyle grevdeler. Sendikalar Le Roux’a ait 4 çiftlikte çalışan 2 bin tarım işçisini greve çağırmıştı. Geçtiğimiz yıl da sezon işçileri, asgari ücretin yükseltilmesi için grev yapmıştı.

Zimbabwe’den işçi getiren patronlar, asgari ücreti aşağıya çekmeye çalışıyorlar.

Nepal’de CPN genel greve çağırdı

Nepal’de seçimlere birkaç gün kala, Nepal Komünist Partisi/Maoist (CPN) önderliğinde harekete geçen 33 parti, tüm ülkede genel grev çağrısı yaptı. Grev nedeniyle pazartesi günü bütün okullar ve işyerleri kapalı kaldı, sokaklar ise bomboştu. Polis greve katılan 50 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı.

CPN iktidardaki geçici hükümetin anayasaya uymadığını söyleyerek, seçimlerde boykot çağrısı yapıyor.

Kolombiya’da Nestle’de açlık grevi

Kolombiya’da bir sendikacı daha öldürüldü.

Geçtiğimiz hafta cumartesi günü Bugalagrand kentinde kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından öldürülen SINALTRAINAL Sendikası’nın aktif çalışanı olan işçi, 25 yıldır Nestle’de çalışıyordu. Sendika, kısa bir süre önce üyelerinin öldürüleceği ile ilgili bir SMS almıştı.

Liderlerinin katledilmesine rağmen sendika, Nestle tekeline karşı mücadeleyi sürdürüyor. 12 Kasım’da birçok sendikacı faşist paramiliter grupların saldırı ve tehditlerine karşı açlık grevine başladı.

Kolombiya, dünyada faşist paramiliter çeteler tarafından en fazla sendikacının katledildiği ülkedir.

Libya’da öğretmenler 3 günlük greve gitti

Libya’da öğretmenler giderek kötüleşen çalışma koşullarını protesto etmek için hafta başında 3 günlük greve gitti. Öğretmenler, ayrıca maaşlarının yükseltilmesini talep ediyorlar.  

Grev nedeniyle başkent Trablusgarp’ta okulların yüzde 95’i kapalı kaldı.

Libya’da 500 bin öğretmen düşük maaşla çalışmak zorunda bırakılıyor. Hafta başında öğretmenler, taleplerine dikkat çekmek için Zawiye kentinde petrol rafinerisinde blokaj eylemi gerçekleştirmişlerdi.

Fransa’da eylemler sürüyor

Fransa’da işten atılmalara ve vergilerin yükseltilmesine karşı gerçekleşen protestoların, işgallerin ve grevlerin arkası kesilmiyor. Diplomalarının devlet tarafından tanınması için haftalardır grev yapan 6 bin ebe Paris’te gösteri düzenledi.

Bu arada Amiens’de Goodyear lastik fabrikasında çalışan yüzlerce işçi işyerinin kapatılması planlarına karşı işyerini blokaj eylemlerini sürdürüyorlar. France Télévision kanalında çalışan basın emekçileri de işten atılmalara karşı bir günlüğüne greve gittiler.

Şili’de çöp işletmelerinde süresiz grev

Şili’nin liman kenti Valparaiso’da 16 Ekim’de çöp işletmelerinde çalışan işçilerin ücret artışı talebiyle başlattıkları süresiz grev, devam ediyor. Grev, diğer kentlere de sıçramış durumda. Sokaklarda çöp yığınlarının büyüdüğü bildiriliyor.

Portekiz’de feribot ve demiryolu işçileri 1haftalık grev yaptı

Portekiz’in başkenti Lizbon’da hükümetin transport sektöründe planladığı kısıtlamalara karşı, Tejo feribot çalışanları, bir haftalık grev ilan ettiler.  Greve, 6 Kasım’da REFER demiryolları işçileri de katıldı. 7 Kasım günü ise Comboios de Portugal und CP Carga demiryolları işçileri de 24 saatlik greve giderek, mücadeleye katıldılar.

 

 

 

 

Hak ve gelecek mücadelesine karşılık polis barikatı!

 

İşçi sınıfı ve emekçi kitleler dünyanın birçok yerinde protesto gösterileri için sokaklara çıktı. Yükseltilen hak ve gelecek taleplerine, sermaye düzenin tek verebildiği karşılık kolluk güçleriyle saldırmak oldu.

Bangladeş’te polis saldırısı

Bangladeş’in başkenti Dakka’da on binlerce konfeksiyon işçisinin ücret artışı talebiyle başlattıkları protesto gösterileri 12 Kasım’da da devam etti. İşçiler başkentin çok önemli bir kavşağını işgal ederken, eylemi engellemeye çalışan kolluk kuvvetleriyle çatıştılar.

Polisin gösterilere plastik mermi ve gaz bombalarıyla saldırması sonucu çok sayıda konfeksiyon işçisi yaralandı.

Geçen hafta hükümetin görevlendirdiği kurul asgari ücretin yüzde 77 oranında artışla 66.25 dolara yükseltilmesini onaylamıştı. Asgari ücretin 100 dolar olmasını talep eden konfeksiyon işçileri ise, bu taleplerinin karşılanması için mücadeleye devam ediyor.

Bulgaristan’da çatışma

Bulgaristan’da 150 gündür süren hükümet karşıtı protestolar yayılarak devam ediyor.

12 Kasım günü, başkent Sofya’da ‘Adalet Yürüyüşü’ adı altında gerçekleştirilen hükümet karşıtı protestolarda gençler ve emekçiler, Sofya’daki meclis binasını kuşattılar. Meclis binası çevresinde insan zinciri oluşturan “Erken Uyanan” öğrenciler ve polis arasında çatışmalar yaşandı. Öğrencilerin başlattığı gösterilere emekçiler de destek veriyor. 

Gösteride iki eylemci yaralanırken, beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Protesto eylemleri nedeniyle başta Sofya Üniversitesi olmak üzere, öğrenciler tarafından kuşatılan birçok üniversitede eğitime ara verilmek zorunda kalındı.

Kamboçya’da polis saldırısı

Kamboçya’da çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve ücret artışı talebiyle sokaklara çıkan tekstil işçileri, haftalardır gösteriler düzenliyor.

12 Kasım günü başkent Phnom Penh sokaklarında toplanan işçiler, Başbakan Hun Sen’in evine doğru yürüyüş gerçekleştirdiler. Polisin saldırısına karşı direnen işçiler, çöp tenekelerini yakıp barikatlar kurdular. Çatışmada polisin attığı kurşunla, yol kenarında pirinç satan 79 yaşındaki bir kadın hayatını kaybetti. Olayda beş kişi de yaralandı.

Polisin eylemcilere gerçek mermiyle saldırdığı bildiriliyor.

Kamboçya’da tekstil işçileri, en fazla 110 Amerikan doları maaş alabiliyorlar.

Geçtiğimiz Temmuz ayında rapor yayınlayan Uluslararası Çalışma Örgütü, Kamboçya’da işçilerin çalışma şartlarının kötüleştiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Hindistan’da grevcilere saldırı

Hindistan’ın Jammu ve Kashmir illerinde Chenani-Nashri tüneli yapımında çalışan bin 500 inşaat işçisi başlattıkları grevlerini kararlılıkla sürdürüyorlar.

Avusturalyalı “Leighton Welsun Contractors” tekeli Jammu-Srinagar otobanına bağlanan 9 km uzunluğundaki tüneli inşa ediyor. İnşaat işçileri ücretlerinin düşük olmasını protesto ediyorlar ve aksatılan ücretlerinin ödenmesini talep ediyorlar.

Grev yapan işçilere saldıran polis ile göstericiler arasında çatışma çıktı. Polis 250 işçiyi gözaltına alırken en az 90 kişi de yaralandı.

 
§