15 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/44

Baskı ve gericiliğe karşı mücadeleye!
“Üstün başarı belgeli” o vali!
“Herkese parasız sağlık” balonu patladı
Utanç duvarı inkar ve imha politikasının ürünüdür!
Utanç duvarına geçit yok!
“Kızlı-erkekli” isyan çıkaracaklar
Kamu emekçilerinden kadınlı-erkekli eylem!
Türk Metal MKE’de ne istiyor?
Greif işçileri: Duvarları yıktık!
Greif işçileri gecede buluştu
Kıdem tazminatına yönelik saldırı kapıda!
MİB’den mücadele çağrısı
Aliağa-Çiğli İşçi Birliği kuruldu
“Süslü görüntünün altında emek hırsızlığı yatıyor!”

Yeni dönem pratiği ve bilinci

15. yılda devrimci, kitlesel ve coşkulu etkinlik!
Güdümlü Suriye muhalefeti İstanbul’da toplandı
Filistin halkı ABD’nin sahte çözümünü reddediyor
Dört kıtada işçi sınıfı grevde!
Haziran’dan 6 Kasım’a mücadele sürüyor…
YÖK Başkanı konuştu...
Özgürlük sokakta, mücadelede!
Haziranlar’ı Yeni Ekimler’e taşımak için ileri!
Her yer Feniş, her yer direniş!
Feniş’te direniş sürüyor!
Gezi Direnişi yargılanamaz!
“Halkın adaletinden kaçamayacaksınız!”
Kartal’da “Özgürlük, devrim, sosyalizm!” şiarı yükseldi!
AKP’nin Suriye açmazı derinleşiyor
Kadına yönelik şiddet evde, işyerinde, okulda, hapishanede sürüyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Greif işçileri gecede buluştu

 

Geçtiğimiz günlerde yaşanan işten atma saldırısına üretimden gelen güçlerini kullanarak, işgal eylemiyle yanıt veren DİSK/Tekstil üyesi Greif işçileri, 10 Kasım akşamı ilk geniş katılımlı toplantılarını gerçekleştirdiler.

Esenyurt'ta Yorum Düğün Salonu'nda düzenlenen birlik ve dayanışma gecesine, kazanımla sonuçlanan işgal eyleminin verdiği coşku, kararlılık ve moral hakimdi. Gecenin ana gündemi ise, Greif işçilerinin yaşadığı bu deneyim ışığında, saldırılar karşısında nasıl birlik olunacağıydı.

Yılgın: Dayanışma ve sınıf bilinci önemli

Greif'in üç ayrı bölgedeki fabrikalarından 200'ü aşkın işçinin katılımıyla başlayan gecenin ilk konuşmasını DİSK/Tekstil Esenyurt Bölge Temsilcisi Engin Yılgın gerçekleştirdi. İşgal eyleminin selamlanması ile başlayan konuşmada, kısa sürede kazanım getiren bu direnişten çok şey öğrenildiği söylendi. Esenyurt Hadımköy'de yaşanan işten atma saldırısına karşı Dudullu'da da eyleme geçen işçilerin, Hadımköy vazgeçtiği takdirde bile atılan işçi işe alınana dek direnişe devam edeceklerini söylediklerini ifade eden Yılgın, dayanışmanın ve sınıf bilincinin önemine işaret etti.

"Söz, yetki, karar işçilere"

Yılgın'ın ardından öncü bir Greif işçisi söz aldı. Salondaki işçiler tarafından sık sık alkışlarla destek verilen konuşmasında Greif işçisi "İşçi sınıfı olarak sınıf olduğumuz bilincini kuşanmalıyız" dedi. Örgütlülüğün önemine ve gücüne değinen işçi, düne kadar karşılarında 'Azrail kesilen' yönetimin, patronun işçiler örgütlenince nasıl geri adım attığını söyledi. "Üretimden gelen gücümüz her şeyimiz" diyen işçi fabrikadaki hak gasplarından ve sendikalaşmaya giden süreçten bahsetti. Bugün fabrikalarında dayatılan taşeronluğun ortadan kalkması, taşeron işçilerin kadroya alınması için mücadele edilmesi gerektiğine değindi. Sendikal işleyişle ilgili de konuşan işçi sendika yönetimlerinde işçi ve emekçilerin olması gerektiğini söyleyerek söz, yetki, kararın işçilerde olduğunu ifade etti.

Ardından söz alan birçok işçi taşeronlaştırmadan sendika bürokrasisine karşı mücadeleye, TİS süreçlerine vb. gibi birçok konuda sözünü söyledi.

Greif işçilerinin konuşmalarının ardından sözü DİSK/Tekstil İstanbul Şube Başkanı Kazım Doğan aldı. Doğan işçilerin gerçekleştirdikleri eylemin kazanım getirdiğini sendika olarak da bundan sonraki süreçte işçilerin yanında olunacağını söyledi. Ardından söz DİSK/Tekstil Genel Başkanı Rıdvan Budak'a verildi.

İşçilerin eylemini selamlayan Budak bir taraftan da "niyetlerinin üretime zarar vermek değil üretimi ve kaliteyi arttırarak fabrikalarla kendi bulundukları fabrikanın rekabetini sağlayabilmek olduğunu" söyledi. "Sendikamıza hoşgeldiniz" diyen Budak, bundan sonraki süreçlerde bu tarz eylemlerde sendikayla ortak hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Sınıf bilincinin kazanılması gerektiğini söyleyen Budak, geçmişten bugüne işçilerin mücadele tarihine de değindi. Kendinin genç yaşlarda yönetime geliş sürecini de anlatan Budak, genç ve bilinçli işçilerin yönetimlere geçmesi gerektiğini ifade etti.

Rıdvan Budak'ın konuşmasının ardından son sözü, işgal eyleminin ardından işine geri dönen Greif işçisinin eşi aldı. Geceyi selamladıktan sonra gösterdikleri birlikten dolayı tüm işçilere teşekkür etti. Çocuklarının gelecekleri için mücadeleye devam etme çağrısı yaptı.

Coşkulu bir atmosferde geçen gecede işgal eylemi ve direnişin ardından işine geri dönen Greif işçisi de söz aldı. Tüm işçi arkadaşlarına gösterdikleri dayanışmadan dolayı teşekkür eden işçi, birlik olununca saldırıları püskürtebildiklerini söyledi. Dayanışma gecesi, hep beraber çekilen halaylarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

Greif’ta işgal kazandırdı!

 

İstanbul Esenyurt’ta, Hadımköy yolu üzerinde kurulu bulunan ABD sermayeli Greif fabrikasında uzunca bir süredir devam eden sendikal örgütlenme mücadelesi 8 Kasım’da yaşanan işten atma saldırısıyla yeni bir boyuta ulaştı. Sendikal örgütlenmeden duyduğu hazımsızlığı Ferhat isimli bir öncü işçiyi “daralma” gerekçesiyle işten atarak gösteren Greif yönetimine işçilerin yanıtı işgal ve direniş oldu.

Uzun soluklu mücadele

Büyük bir emek ve çabayla fabrikadaki sömürü ve kölelik koşullarına karşı DİSK/Tekstil’de örgütlenen işçiler, yetki süreci devam ederken işten atılan arkadaşlarına sahip çıkarak fabrikayı işgal ettiler. Geçtiğimiz haftalarda Greif’ın Hadımköy ve Samandıra’da kurulu fabrikalarında sendikaya üyeliklerin tamamlanmasıyla yetki aşamasına giren ve bakanlık yetki onayının gelmesiyle toplu sözleşme hazırlıklarına başlayacak olan işçiler, böylesi bir süreçte yaşanan işten atma saldırısına karşı harekete geçtiler.

İki fabrikada da tepki

İplik bölümünde çalışan Ferhat isimli işçinin işten atılmasının ardından, arkadaşlarının işe geri alınması talebiyle eylem yapan işçilere 15.00-23.00 vardiyası da dahil oldu. İşten atılan Ferhat isimli işçi fabrika önündeki bekleyişe geçerken DİSK/Tekstil İstanbul Şube Başkanı Kazım Doğan da fabrika önünde bulundu. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu da Greif işçilerinin eylemine fabrika önünde destek verdi. Greif işçileri, atılan arkadaşlarının işe geri alınması ve sendika düşmanlığına son verilmesini istediler. Greif’in Samandıra’daki fabrikasında çalışan 50 kadar DİSK/Tekstil üyesi işçi de sendikal örgütlülüklerine sahip çıktılar.

Yapılan eylemler karşısında geri adım atmak zorunda kalan patron atılan işçiyi geri aldı.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

Schneider’da işten atma!

 

Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şubesi’nin örgütlü olduğu Schneider Elektronik fabrikasında bir süredir devam eden sendikal iç gerginlikler eski baştemsilci Servet Üzrek’in işten atılmasıyla yeni bir boyuta ulaştı.

Daha önce temsilcilik hakkı elinden alınan ve yeniden seçilmesinin önüne geçilen Servet Üzrek gazetemize yaptığı açıklamada, işten atılma gerekçesinin herhangi bir yasal dayanağı bulunmadığını, mücadeleci bir kimliğinin olmasından kaynaklı Birleşik Metal-İş yönetimiyle ters düştüğünü, bundan kaynaklı Birleşik Metal-İş yönetiminin kendisini hedef gösterdiğini iddia etti.

“Rapor aldığım gerekçesiyle işten atılmış olmam aslen bir ayak oyunudur” diyen Üzrek, “Aslında şube yönetimine muhalif olduğum için işten atıldım” dedi.

Kızıl Bayrak / Manisa

 
§