5 Eylül 2014
Sayı: KB 2014/36

12 Eylül rejimi sürüyor...
AKP 12 Eylül düzeninin devamcısıdır!
Düzenin çözümsüzlüğü derinleşiyor
Erdoğan – IŞİD ortaklığı devam ediyor
Dershaneler özel okul oluyor, eğitimde gerici uygulamalar arttırılıyor!
Bir rant ve iktidar kavgası alanı: Dershaneler
“Çözüm süreci” savaş ve saldırganlık projesidir!
"Mücadeleyi, örgütlenmeyi tartışmalıyız!"
İhanet derinleşiyor
“Sağlığımızı çalanlar
işimizi de elimizden alıyorlar”

Ege MİB Eylül Ayı Olağan Toplantısı gerçekleşti!

‘Kölelik Sarayı’nda
adaletsizliğe karşı direniş!

Kamu emekçileri hareketi ve görevler

Şişecam grevi, sendikal bürokrasi ve ihanet çemberi
20. yıl: Sınıfın, devrimin ve sosyalizmin sesi!
Lear patronu öncü işçileri kafese kapattı!
“Denizlere çıkar sokaklar”
DGB’den kayıt dönemi faaliyetleri
İşte devletin koruduğu çocuklar!
Sosyalizm ve çocuk
Mamak'ta binler festivalde buluştu!
Mamak Kültür Sanat Festivali devrimci kitle mücadelesinin tok bir sınıf mevzisidir! - Evrim Erdoğdu
Devrim sinemasında delikanlı bir komünist, militan bir Don Kişot: Yılmaz Güney
Kavganın tüm kızıllığıyla Kızıl Bayrak’a selam olsun!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Ege MİB Eylül Ayı Olağan Toplantısı gerçekleşti!

 

Ege Metal İşçileri Birliği (MİB) Eylül Ayı Olağan Toplantısı 31 Ağustos Pazar günü Manisa İşçi Kültür Sanat Derneği’nde gerçekleştirildi. Toplantıda, fabrikalardan yansıyanlar ve işçi sınıfının gündemine giren toplumsal sorunların yanısıra faaliyet alanlarında yaşanan hareketlenmeler, metal sektörü ve Grup TİS sürecine ilişkin gelişmeler, Ege MİB Meclisi ve iç eğitim seminerleri üzerine tartışmalar yürütüldü.

Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmelerin tartışıldığı ilk gündemde işçi sınıfının bu gündemler karşısındaki yaklaşımı ve tutumu analiz edilmeye çalışıldı. Emperyalist savaş ve yıkım karşısında işçi sınıfının düne göre daha duyarlı bir durum içerisinde olduğu ifade edilen toplantıda bu duyarlılığın yer yer gerici bir tutuma dönüştüğünün de altı çizildi. Filistin-İsrail gündemine dair hem fabrikalarda hem de sosyal medyada başgösteren “Hitler haklıydı” gibi gerici temellerdeki bakış açıları örnek verilerek böyle yaklaşımların sınıfın zihninde yer ettiği söylendi.

Öte taraftan, siyasal süreçler karşısında bu gündemleri kendi gündemi olarak gören bir işçi sınıfı tablosunun her ne kadar gerici temellere kayma ihtimali olsa da, kendi gündemleri ve sınıfsal sorunlar karşısında da taraflaşmasının önünün açılacağının altı çizildi. İçerisinde bulunduğumuz süreçte yaşanan direnişler, eylemler, grevler ve örgütlenme çalışmalarına dikkat çekilen toplantıda işçi sınıfının toplumsal bilincinin gelişiyor olmasıyla bu gelişmelerin paralellikler taşıdığına vurgu yapıldı.

İkinci gündem olarak, faaliyet alanlarından yansıyan gelişmelere bağlı olarak Ege bölgesinde yaşanan direnişler, eylemler ile sendikal cepheden yansıyanlar değerlendirildi. MİB faaliyetlerine ilişkin değerlendirme yapıldı.

Toplantının üçüncü bölümünde ise Grup TİS süreci tartışıldı. Bu kapsamda Türk-Metal’in taslağı ve MESS ile yaptığı görüşmenin yanısıra Birleşik Metal-İş’in tutumu masaya yatırıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın açıkladığı taslağın üzerinden yürütülen tartışmalarda MİB faaliyetlerinden ve alandaki fabrikalardan, işçilerden yansıyanlar üzerinden durum değerlendirmesi yapıldı. Bu tartışmalar ışığında Ege’de metal işçilerinin TİS sürecinden çok bir beklentileri olmadığı tespiti yapıldı. Bu umursamazlığın en büyük nedeninin ise sendikalara karşı duyulan güvensizlik olduğunun altı bir kez daha çizildi.

Sınıfın genel gündemlerinin tartışılmasından sonra, iç gündemlerinin tartışılacağı dördüncü oturuma geçildi. Örgütlenme ve sektörel temelde sınıf faaliyetinin derinleştirilmesi, metal işçilerinin birlik sorununun önünün açılması temelinde yapılan tartışmada Ege MİB Meclisi’nin kurulması ve düzenli bir periyotla toplanmasının önemi saptandı.

Metal İşçileri Birliği’nin programında da yer alan işçi demokrasisi ve meclis biçimindeki örgütlenme vurguları ele alınarak bu örgütlenmelerin inşasında, birlik sorununun en önemli halkalardan biri olacağı söylendi. MİB Meclisi’nin; öncü, ilerici metal işçilerinin birliği olan MİB’in, tabana yayılan geniş bir faaliyet ağı oluşturmasında tayin edici bir çözüm halkası olacağı ifade edildi.

Kasım ayında toplanacak MİB Meclisi’nin en önemli gündeminin kendi birliğini büyütmek ve güçlendirmek olacağına değinilen toplantıda meclis toplantılarının periyodik olarak devam etmesinin önemine vurgu yapıldı.

Toplantıda son gündem olarak, iç eğitim kapsamında planlanan “iş güvenliği ve işçi sağlığı” konusu bir sonraki toplantının ilk gündemi ve eğitim başlığı olarak belirlendi. Bu başlığın sunumu Çiğli MİB bileşenlerine verildi. Zamanı henüz planlanmayan iki konuda da görevlendirme yapılarak iç eğitim gündemi karara bağlandı.

Son olarak merkezi MİB toplantısı için hazırlıklar ve gündemler belirlenip başlıklar saptanarak toplantı sonlandırıldı.

Ege Metal İşçileri Birliği (MİB)

 

 

 

 

 

Dual Borgstena’da işçi kıyımı

 

Kocaeli Arslanbey’de kurulu bulunan ve Hyundai araçlarına koltuk kılıfı üreten Güney Kore sermayeli Dual Borgstena fabrikasında işçi kıyımı yaşanıyor. Fabrikada, Çelik-İş Sendikası’na üye oldukları için 5 işçi işten atıldı. Sendika, işten atmalarla ilgili açıklama yaptı.

Çelik-İş Kocaeli Bölge Temsilcisi Erdal Yaldız, patronlara seslendiği açıklamasında işbirlikçi ve ihanetçi sendikal çizgisini Güney Kore işçi sınıfının yürüttüğü mücadeleyi diline dolayarak ortaya koydu. Yaldız şöyle konuştu:

Kore’de sendikalar haklarını kavgayla almaktadırlar. Kavgacı zihniyet içerisinde hareket ediyorlar. Biz de sendikacıyız. Bizim derdimiz tezgah yıkmak değildir. Emek sendikacılık yapıyoruz. Bunu başarmak gerekiyor. Onun ötesinde sadece çıkar ilişkisidir. Bu fabrikada 315 çalışan bulunmaktadır. Burada 250 bayan çalışmaktadır. Burada çalışanlar İŞKUR tarafından eğitim alarak buraya girmişlerdir. Yoldan geçen işe alınmamıştır.”

Fabrikadaki çalışma koşulları ve işten atılma sürecine ilişkin konuşan Dual Borgstena işçisi Zekiye Matur, 8 saat mesai yaptıklarını ve kesintisiz 16 saat çalıştıklarını ifade etti. Tek çarelerinin işçilerin sendikalaşması olduğunu ifade etti.

 

 

 

 

 

Metal işçileri Düzce’de grevde

 

Düzce Cumayeri’nde kurulu Anadolu Rulman fabrikasında TİS sürecinin tıkanması nedeniyle 18 Temmuz'da greve başlayan işçilerin bekleyişi devam ediyor.

Kombassan Holding’e ait fabrikada greve çıkan Türk Metal Sendikası üyesi işçiler 29 Ağustos’ta fabrika önünde eylem yaparak mücadele kararlılıklarını dile getirdiler.

Basın açıklamasına Türk Metal Sendikası Düzce Bölge Temsilcisi Murat Ardıç, KESK Düzce İl Temsilcisi Ercan Seycan, Eğitim Sen Düzce İl Temsilcisi Fevzi İpek de katıldı. Açıklama sonrasında işçilere Türk Metal Sendikası tarafından erzak dağıtımı yapıldı.

Türk Metal Sendikası Bolu Şube Başkanı Özgür Elçi, grev süreci boyunca Düzce ve Cumayeri halkından büyük destek gördüklerini ve görmeye de devam ettiklerini söyledi. Sendikanın her türlü yaklaşımı göstermesine rağmen işyeri yönetiminin tutarsızlıklarına devam ettiğini söyleyen Elçi, grevi karalamaya yönelik söylemleri eleştirdi.

 

 

 

 

 

ICF işçilerine dayanışma ziyaretleri

 

İşçilerin direnişi birinci ayına yaklaşıyor. İşçilere, sendika üyesi arkadaşları ziyaret ederek destek verdiler. Burada açıklama yapan DİSK Birleşik Metal-İş Bölge Temsilcisi Bayram Kavak, mücadelelerine sonuna kadar devam edeceklerini söyledi. 

Ayrıca Yenikent Mahallesi emekçileri de fabrika önünde direnen işçilere ziyarette bulundu. Yenikent Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği üyeleri de ICF işçilerine ziyarette bulunarak yanlarında olduklarını söylediler.

 
§