20 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/07

Dinci-gericiliğin faşist saldırılarına karşı fiili-meşru mücadele!
Devrimci bir bahar mücadelesi!
Özgecan’ın hesabını sormak için örgütlü mücadeleye!
İdam tartışmaları üzerine - B. Olgun
İşçi ve emekçiler vahşete karşı sokaktaydı!
Özgecan’ın kentinde büyüyen öfke!
Metal grevi ve reformist sol
“Yarın ne yapmamız gerektiğini öğreniyoruz!”
Grev yasağı ve sonrası
Ezber bozan sınıf ve AKP’nin oyunları
Yapı yükseliyor
Yeni mücadele sahaları ve Bilecik
Yeni Yunan hükümeti ve parolası: "Ne itaat, ne çatışma"
Ukrayna: Hegemonya savaşının yeni sahnesi
Gerici Körfez rejimlerinin Yemen telaşı
Almanya'da metal işkolundaki uyarı grevleri ve işçileri bekleyen tehlike
"Etkinlikte işçiler güçlerini gördüler"
8 Mart'ta mücadele alanlarına!
Kapitalizmin kâr yasaları kadının köleliğinin sürmesidir
Ankara EKK'nın 8 Mart programı
Liselerde Özgecan fotoğraflarına engelleme!
"Burjuva gericiliği katiller yaratmaya devam ediyor..."
Eğitimde gericiliğe karşı okul boykotu!
Başkaldıran dizelerin işçisi - K.Ehram
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Özgecan’ın kentinde büyüyen öfke!

 

Özgecan’ın katledilmesinin ardından cinayetin yaşandığı kentte her geçen gün büyüyen öfke, ülkeye yayılarak kadına yönelik tecavüz ve şiddete karşı sokaktaki mücadeleyi işaret eden bir meşale oldu.

Katledilen Özgecan Aslan, 14 Şubat günü otopsi işlemlerinin ardından Mersin Cemevi’ne getirildi. Cenaze daha sonra binlerce kişinin katılımıyla Akbelen Mezarlığı’na götürüldü. Çeşitli kadın örgütlerinin de katıldığı cenazenin toprağa verilmesinin ardından söz alan anne Songül Aslan, çocuğunu katledenlerin en ağır cezaya çarptırılmasını istedi.

Özgecan için yürüyüş

Mersin Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar uğurlamanın ardından Özgecan şahsında yaşanan kadın katliamlarına karşı tepkisini gösterdi. Forum AVM önünde sloganlarla başlayan yürüyüşte ana cadde kapatılarak açıklama yapıldı. Açıklamada kadın cinayetlerine dikkat çekilerek, Özgecan’ın katillerinden hesap sorma çağrısı yapıldı. Kitle, açıklamadan sonra Aslan’ın evine doğru yürüdü.

Taziye çadırının bulunduğu evin önüne gelindiğinde Özgecan’ın annesi kitleye hitaben yaptığı konuşmada katillerden hesap sorulmasını istedi. “Ağlama anne evlatların burada!” sloganlarıyla aileye destek verildi. Eylemin ardından taziye çadırına gidildi.

Otogar'da eylem

Özgecan Aslan için 15 Şubat’ta düzenlenen yürüyüş için Mersin Otogar’da bulunan TOK minibüslerinin durağında buluşuldu. Daha sonra yüzlerce kişi, Özgecan Aslan’ın ailesinin bulunduğu eve yürüyüş düzenledi.

Yolu trafiğe kapatarak yürüyen kitle nükleer karşıtı mitinge katılım sağlamak üzere yöneldiğinde ise önleri çevik kuvvet tarafından kesildi. Polis birçok kez yürüyüşü engellemeye çalışsa da kitlenin kararlılığı sonucu geri adım atmak zorunda kaldı.

Yürüyüş boyunca atılan sloganlarla Özgecan’ın katillerinden hesap sorulması istenirken TOK minibüslerinin kaldırılması da talep edildi.

Futbolculardan Özgecan mesajı

Mersin İdman Yurdu futbolcuları 15 Şubat’ta oynayacakları Çaykur Rizespor maçı öncesinde Özgecan Aslan’ın fotoğrafının yer aldığı tişörtlerle sahaya çıktılar.

Özgecan’ın öldürülmesine tepki gösteren futbolcuların giydiği tişörtlerde Özgecan Aslan’ın fotoğrafının yanı sıra “Özgecan’ımız yandı başka canlar yanmasın Kadın istismarına hayır” sözleri yer aldı.

Gençlik öfkeyi okullardan meydana taşıdı

16 Şubat günü çoğunluğu üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan kitle yine sokaktaydı.

Özgecan’ın arkadaşları, eğitim gördüğü Çağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ndeki derslikte oturduğu sıraya karanfiller bırakırken Mersin’de çeşitli okullarda okuyan öğrenciler sabah saatlerinde Cumhuriyet Alanı’nda biraraya geldi.

Sosyal medya üzerinden eylemi örgütleyen grupların birleşmesinin ardından konuşan Samet Karataş, canilerin gencecik bir fidanı katlederek yok ettiklerini belirterek, “Özgecan kardeşimizi katlettiler. Katletmekten de beter ettiler. Özgecan’ın sahipsiz olmadığını göstereceğiz” diye konuştu.

Mersin polisi ise kitlenin öfkesini kontrol altına almak için ‘iyi polis’ rolünü oynadı. Kitleye Özgecan’ın fotoğrafları dağıtıldı.

Fotoğrafları göğüslerine takan öğrenciler daha sonra Özgecan Aslan’ın Barış Mahallesi’ndeki evine kadar slogan atarak yürüdü. Özgecan’ın babası Mehmet Aslan ile anne Songül Aslan da öğrencilerin yanına geldi.

Adliyede gözaltı

Mersin Adliyesi önünde gelen SDP’li kadınlar, Özgecan’ın katledilmesini ve kadın cinayetlerini kendilerini demir korkuluklara zincirleyerek protesto etti.

Ellerinde “Katili tanıyoruz, faili devlet. Özgecan’ın hesabını soracağız!” pankartı açan SDP’li kadınlar “Kadın cinayetleri politiktir!”, “Özgecan’ın hesabı sorulacak!”, “Özgecan’ın katili erkeklerin devleti!” sloganlarını attı. Mersin polisi ise, “Özgecan’ın ölümünün politik malzeme edilmemesi gerektiğini, ruhunun şu anda duaya ihtiyaç olduğunu” söyleyerek “Türk polisinin şiddet uygulamadığını, kamu düzenini koruduğunu, insan haklarına saygılı olduğunu” iddia etti.

SDP’li kadınlar bir süre sonra polisler tarafından gözaltına alındılar.

Öğrenciler sokakta

16 Şubat günü Fen Edebiyat Fakültesi önünde toplanan yüzlerce öğrenci, yemekhanenin içinden geçerek önce İktisat Fakültesi’ne ardından da Cumhuriyet alanına yürüdü. Ağırlığını kadın öğrencilerin oluşturduğu eylemciler yakalarında Özgecan Aslan’ın fotoğrafını taşıdı. Basın açıklamasını okuyan Manolya Sayın, “Bu sisteme müdahale edilmediği sürece Özgecan ne ilk ne de son olacaktır” diyerek düzene işaret etti.

Özgecan için sen de gel”

“Özgecan için Sen de Gel” çağrısıyla gerçekleşen okul boykotunda ve eylemde binler buluştu. Özgecan’ın arkadaşları kan lekeli kefenler giyerek kadın cinayetlerine dikkat çekti.

18 Şubat günü Özgecan için Çağ Üniversitesi’nden Yenice Meydanı’na yürünüp bir basın açıklaması yapıldı. Eylem için Çağ Üniversitesi’nde bir araya gelen binlerce kişi Adana-Mersin yolunu trafiğe kapatarak Özgecan Aslan için yürüdü. 

Yürüyüş Yenice Meydanı’nda yapılan basın açıklaması ile sonlandırıldı. Çağ Üniversitesi öğrencileri adına yapılan açıklamada kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi için önlemler alınması istenerek Özgecan’ı unutturmama çağrısı yapıldı.

Eyleme ilerici ve devrimci kurumların yanı sıra çevre illerden üniversite öğrencileri, eğitim emekçileri ve taraftar grupları da destek verdi.

Yürüyüş için Adana ve Mersin’den ücretsiz otobüsler kaldırılmıştı. Eyleme katılım için kitlenin bir bölümü trenlere ücretsiz binerek gitti. Mersin DGB de yürüyüşe katılım sağlarken yürüyüş sırasında katilleri, tecavüzcüleri yaratanın bu düzen ve onun kokuşmuş ahlak yapısı olduğunu ifade eden bildirilerini dağıttı.

Kızıl Bayrak / Mersin


 
§