15 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/19

Metalde büyük fırtına
Metal eylemleri ve sol hareket
Taban iradesi kurullara yöneltiyor - B. Çağ
Türk Metal hedef şaşırtmaya çalışıyor
Metalde kavga yeni başlıyor!
Metal işçilerinin sesi sanayi havzalarında
MİB Ege Meclisi metal sürecini değerlendirdi
Sosyalist adaylardan Soma açıklaması
Emekçiler Soma’nın yıldönümünde eylemdeydi
“Haklarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz”
İşçilerin dilinden İlbeyli-Beyteks’te kölelik koşulları
KEF’ten mücadele kararları
Metal işçilerinin sesi Almanya’da
“Türk Metal çetesini silmiş bir işçi bölüğü fazlasını da yapabilir!”
“Önümüzdeki günler yeni Greifler’e,yeni Bursalar’a gebe”
Din istismarcılığı ile oy peşindeler!
Ne seçim, ne meclis...
Düzenin seçim aldatmacasını değil, yaşamak için sosyalizmi seçin!
Emekçilere 'seçim oyununu' bozma çağrısı
İngiltere seçimleri, sonuçları ve gelecek
Erdoğan içerde ve dışarda savaşa hazırlanıyor
Almanya grev ülkesi
Ferinaz'ın katili molla rejmidir
"Birliğimizin gücüyle geleceğe yürüyoruz"
Evren: Fikirleri iktidarda, cesedi toprakta!
EKK: AKP’nin kadına sıfır toleransı
“Her sokakta, fabrikada, barikatta sizlerleyiz”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türk Metal hedef şaşırtmaya çalışıyor

 

Bursa’da binlerce metal işçisinin ardı ardına istifa ettiği Türk Metal çetesi, yeni bir bildiri dağıtarak hedef şaşırtmaya çalıştı.

“Malum sendika” ifadeleriyle Birleşik Metal-İş’in yürüttüğü toplusözleşme süreci üzerine ahkam kesen Türk Metal, böylece metal işçilerinin kendisine geri dönmesini umdu.

Metal işçileri Türk Metal’in bu aldatmacasını da boşa çıkardı. Metal İşçileri Birliği’nin Facebook sayfasında yorumlar paylaşan işçiler bildirilere tepki göstererek, artık Türk Metal’den bildiri almak istemediklerini belirttiler. Renault işçileri de sayfada “Bizim gözümüzde çöpten bir farkın kalmadı” notuyla bildirilerin çöp kutusundaki fotoğrafını paylaştı.

MİB: Boşuna çırpınma Türk Metal!

Metal İşçileri Birliği (MİB), bildiri üzerine yazılı bir açıklama yaparak Türk Metal’in hedef şaşırtmaya çalıştığını belirtti. MİB’in açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Boşuna çırpınma Türk Metal bu işçi sana dönmeyecek!

Sendikadan başka her şey olan işçi düşmanı Türk Metal tutmuş bugün bir bildiri yayınlamış. ‘Malum sendika’dan dem vuruyor.

Malum sendika dediği Birleşik Metal-İş Sendikası...

Bu sendikanın yürüttüğü toplu sözleşme süreci grev yasağından sonra yüksek hakem kuruluna gittikten sonra bu kurulun verdiği karar üzerine ahkam kesiyor.

Neymiş erzak yokmuş, ikramiyede bazı işyerlerindeki 120’ye tamamlama olmamış... Şuymuş buymuş... Birleşik Metal-İş’in açıklamasını görmedik, YHK’nın kararı tam nedir bilmiyoruz. Ama şu kadarını biliyoruz ki ücret ve sosyal haklarda aynı sözleşme geçerli olacak...

Öte yandan biz MİB olarak şunu belirtmek isteriz ki, Birleşik Metal-İş yönetimi grev sürecinde büyük hatalar yaptı, üyeleri grev yasağına boyun eğmezken kendisi geri tutum aldı... Bu mücadeleyi başarıyla yönetemedi. Elbette bunun hesabını kendi işçisine verecektir...

Ancak tüm bunlara rağmen şunu biliyoruz ki, bu dönem içerisinde pek çok fabrikada işçilerin mücadelesiyle MESS’ten ayrılıp Türk Metal’in sözleşmesi çöpe atılarak yüksek oranlarda zamlar elde eden işyerleri de oldu. Bunların bir kısmında 2 yıllık sözleşmeye imza atıldı. Diğerlerinin bir kısmında da ek protokol için anlaşmalara varıldı. Örneğin Türk Metal’in 3 yıllık sözleşme kazığına karşılık işçinin ağzına sürülmüş bir parmak bal olan 300 TL’lik erzak yardımı bir yana, bazı işyerlerinde 1000 TL’den daha fazlasına uzanan ödeme sözleri alındı...

Ama sorunumuz bu değil, Birleşik Metal-İş’i savunmak da bize düşmez. Pek çok eleştirilerimiz var onları da şimdilik saklı tutuyoruz.

Ama burada bir gerçek var o da, Türk Metal hedef şaşırtmaya çalışıyor.

Çünkü Tofaş’ta, Renault’ta ve diğer fabrikalarda işçinin isyanının Birleşik Metal-İş ile bir ilgisi yok... Sorun Türk Metal’dir.

Onun 177 bin üye ile gidip 3 yıllık sözleşmelere üç kuruşluk zamlara imza atmasıdır.

İtiraz eden yeter diyen işçiye el kaldırmasıdır.

Bu mücadele Koç’un işçi sınıfına musallat ettiği mafyacı Türk Metal’den kurtulma mücadelesidir. Bu mücadele başarıya ulaştığında sadece Tofaş, Renault ve diğer fabrikalardaki işçiler değil, bugün Birleşik Metal-İş ya da Çelik-İş bünyesindeki işçiler için de güzel günler gelecektir.

İşçi düşmanı Türk Metal’e karşı mücadele eden MİB bugün oluşan hareketin diğer sendikalardaki işçiler için de umut olacağını düşünmektedir. Yeni bir işçi hareketi, yeni bir sendikal hareketini pırıl pırıl yürekleriyle metal işçisi yaratacaktır.

Artık üç kuruşluk ücretlere satılmak yok.

Artık birileri servetlerine servet katarken kölece çalışıp sefalete talim etmek yok.

Artık sendika ağaları ya da bürokratlarının saltanatı bitiyor işçi dayanışması başlıyor.

Boşuna çırpınma Türk Metal işçisi sana geri dönmeyecek.”

Troller yine işbaşında

Birleşik Metal-İş’in toplu sözleşme süreci üzerinden hedef saptırmaya çalışan Türk Metal, sosyal medyadaki trolleri aracılığıyla da bu tutumuna devam ediyor. Solun ve devrimin sembollerinin kapak ve profil fotoğrafları yapıldığı hesaplar açan troller, Birleşik Metal-İş üyesiymişçesine yorumlar yapıp Birleşik Metal-İş’i kötüleyerek metal işçileri üzerinde manipülasyon yaratmaya çalışıyorlar. Bir yandan da MİB’i Birleşik Metal-İş ile ilişkili gibi göstermeye çabalıyorlar.

 

 

 

 

MİB: Fabrikanda kenetlen,
bağını güçlendir!

 

Fabrikalarda Türk Metal çetesini sırtlarından atıp söz, yetki, karar hakkını ellerine almak için mücadelelerini sürdüren metal işçileri Fabrikalar Arası Kurul’da aldıkları kararlar doğrultusunda birlik ve beraberliklerini güçlendirecek adımlar atmaya başladı.

10 Mayıs’ta yapılan Fabrikalar Arası Kurul toplantısının ardından Tofaş’ta kurul oluşturuldu. Tofaş’taki mücadelenin seyri açısından atılan bu önemli adım Metal İşçileri Birliği’nin facebook sayfasından şöyle duyuruldu:

Tofaş’ta İşçi Kurulu oluşturuldu. Her bölümün liderleri ve sözcüleri seçildi. Salı günü masalar kurulacak. Fakat istifa etmek isteyen arkadaşlar etsin. Çünkü istifa işlemi biraz teferruat istiyor. Güncellemeler şifre değiştirme ve doğrulama kodu falan 8-10 dakika sürüyor. Salı günü izdiham olmaması için herkes kendi istifa etsin. Salı günü toplu şekilde dilekçeler toplanacak. O yüzden herkes oraya gelsin dilekçesini orada doldurup arkadaşlara versin. Saygılar.

98 faciasını unutma, fabrikanda kenetlen,
MİB’le bağını güçlendir!!!

Diğer yandan, Metal İşçileri Birliği (MİB), geçmişin dersleri üzerinden metal işçilerine şöyle seslendi:

Metal işçisi henüz fabrikalarda ve fabrikalar arasında kendi ayakları üzerinde sağlam biçimde dikilmeden, MİB’in sesini kısmaya yönelik her çaba bu mücadelenin geleceğini sakatlayacaktır.. Herkesin bir yerlere çekeceği, kimsenin ne yapacağını bilmeden yürüyeceği bu mücadelede kurda kuşa yem olabilirsin.

Bu mücadele bu noktaya geldiyse bunda öncü işçi arkadaşların payı büyük. Ama MİB’in rolünü de unutma... Eğer MİB olmasaydı ‘98’deki gibi kırılma bugüne kadar çoktan yaşanır, üç beş günlük eylemin ardından herkes kabuğuna çekilir, ondan sonra da kıyım başlardı..
Ama bundan sonra olmaz demeyin, mücadele hala büyük tehlikelerle yüz yüze. Hiçbir şey garantiye alınmış değil..

Bunun için oyunlara düşme, MİB’den uzaklaşma...

MİB her şeyin işçi arkadaşlar tarafından yapılmasını istiyor. Fabrikalarda öncü kurulların çıkmasından dolayı büyük sevinç duyuyor. Hatta bu sayfanın anahtarını dahi onlara teslim etmeye bile hazır...

Ama henüz bu kurullar mücadeleye önderlik edebilecek, bu fırtınalı sularda gemiye kaptanlık yapacak kadar güçlü değil.. Fakat bu olacak buna inanıyoruz. Bunun için zamana ihtiyaç var... İşçilerin kendi içerisinde güçlü bir kaptanı çıkarana kadar MİB’den uzaklaşmak hayati sonuçlar doğurur... Gemi yönünü kaybeder, batar... Bakın bugün ben kendi yolumu yürürüm diyenler bile MİB en başından itibaren ne dediyse onu yapıyor...
TM’cilerin MİB’le yatıp MİB’le kalkmalarının nedeni ne ki?
Eğer ‘98 faciasını yeniden yaşamıyorsak, fabrikanda kenetlen, MİB’le bağını güçlendir. TM’cileri sevindirme!!!”

 
§