15 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/19

Metalde büyük fırtına
Metal eylemleri ve sol hareket
Taban iradesi kurullara yöneltiyor - B. Çağ
Türk Metal hedef şaşırtmaya çalışıyor
Metalde kavga yeni başlıyor!
Metal işçilerinin sesi sanayi havzalarında
MİB Ege Meclisi metal sürecini değerlendirdi
Sosyalist adaylardan Soma açıklaması
Emekçiler Soma’nın yıldönümünde eylemdeydi
“Haklarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz”
İşçilerin dilinden İlbeyli-Beyteks’te kölelik koşulları
KEF’ten mücadele kararları
Metal işçilerinin sesi Almanya’da
“Türk Metal çetesini silmiş bir işçi bölüğü fazlasını da yapabilir!”
“Önümüzdeki günler yeni Greifler’e,yeni Bursalar’a gebe”
Din istismarcılığı ile oy peşindeler!
Ne seçim, ne meclis...
Düzenin seçim aldatmacasını değil, yaşamak için sosyalizmi seçin!
Emekçilere 'seçim oyununu' bozma çağrısı
İngiltere seçimleri, sonuçları ve gelecek
Erdoğan içerde ve dışarda savaşa hazırlanıyor
Almanya grev ülkesi
Ferinaz'ın katili molla rejmidir
"Birliğimizin gücüyle geleceğe yürüyoruz"
Evren: Fikirleri iktidarda, cesedi toprakta!
EKK: AKP’nin kadına sıfır toleransı
“Her sokakta, fabrikada, barikatta sizlerleyiz”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

EKK: AKP’nin kadına sıfır toleransı

 

Seçim beyannamesinde kadına yönelik şiddetle mücadelede sıfır tolerans gösterdiklerini söyleyen ve şiddete uğrayan, şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla 2012’de Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanun çıkardıklarıyla övünen AKP’nin, Ağrı’da düzenlediği mitingde kadına yönelik şiddetin yeni bir örneği yaşandı.

Arama noktasında çantasında bulunan göz kalemi bahane edilen kadının alana girmesi engellenmeye çalışıldı. Burada yaşanan gerginlikten sonra alana girebilen kadın zafer işareti yaptı. Bunun üzerine alanda bulunan polisler yanında çocuğu da bulunan kadını darp ederek miting alanından çıkardı.

Bir yandan kadını aşağılayan açıklamalar yapılırken bir yandan da kadına yönelik şiddet olaylarında ceza/tahrik indirimlerini öngören yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Toplumsal-kültürel yaşamın kadını aşağılayan/yok sayan din temelinde şekillendirilmesi, sağlık alanında kürtaja getirilen sınırlandırmalar, eğitimde çocuk yaşta evlendirilmenin önünü açan uygulamalarla kadına yönelik şiddetin zemini güçlendiren AKP’nin hükümette olduğu dönemde (sadece 2004 ve 2011 yılları arasında) kadına yönelik şiddet olaylarında % 1400 oranında artış yaşanmıştır. Biz bu verilerin gerçekliğin çok çok altında olduğunu biliyoruz. Tüm bunlarla birlikte, son olarak Ağrı mitinginde gerçekleştirilen şiddet olayı da, “kadına yönelik şiddetle mücadelede sıfır tolerans” diyen, bununla ilgili reklamlar yapan AKP hükümetinin ikiyüzlülüğünü bir kez daha göstermiştir.

Kadına yönelik şiddetle mücadele eden Emekçi Kadın Komisyonları olarak kadınları, kadına yönelik şiddeti yaratan düzenin sözcülüğünü yapan sermaye partilerinden hesap sormaya, yalan vaatlerine kanmamaya ve örgütlenmeye çağırıyoruz.

Emekçi Kadın Komisyonları

 

 

 

 

Ankara’da Ferinaz için eylem

 

İran istihbarat görevlilerinin tecavüz girişiminden kaçarken 4. kattan düşerek yaşamını yitiren Ferinaz Xosrawani 8 Mayıs’ta HDP’nin çağrısını yaptığı eylemle Ankara’da anıldı.

Yüksel Caddesi’nde yapılan basın açıklamasında söz alan HDP Ankara İl Eşbaşkanı Semra Demir, Ferinaz’ın katledilmesinin tüm kadınlara ve insanlığa yönelik bir saldırı olduğunu ifade etti. Demir, gerici İran rejiminin kadınlara ve halklara yönelik katliamcı bakışının Reyhaneh Cabbari idamından bilindiğini söyleyerek bu konuda İran’ın tek olmadığını, Türkiye’deki Nevin Yıldırım ve Özgecan Aslan örnekleri başta olmak üzere dünya çapında pek çok kadın katliamı yapıldığını dile getirdi.

Demir Ferinazlar’ın, Reyhanehler’in, Nevinler’in, Özgecanlar’ın sahiplenilmesi ve hesap sorulması çağrısı yaparak açıklamayı sonlandırdı.

Eyleme BDSP, AKADER, Alınteri, DEV-LİS ve SDP destek verdi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

 

“Kadın katiline ağırlaştırılmış müebbet!”

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Serpil Erfındık’ın eski eşi Vedat A. tarafından, koruma altında olduğu halde öldürülmesine ilişkin dava 11 Mayıs’ta İzmir Bayraklı Adliyesi’nde görüldü.

Duruşma öncesinde adliyenin C Kapısı önünde açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, katile ceza indirimi yapılmamasını ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi.

İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan Vedat A. için ‘kasten adam öldürme’ suçundan ömür boyu, ‘hakaret ve tehdit’ suçlarından da 4 yıl hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

11 Mayıs’taki duruşmada mahkeme heyeti, avukatların taleplerinin nihai kararla birlikte değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı 8 Temmuz’a erteledi.


 

 

 

Mahkeme yine tecavüzcüleri akladı

15 yaşındaki Z.Ç’ye 8 kişinin tecavüz etmesiyle ilgili davada daha önce “rızası vardı” diyerek tecavüzcüleri serbest bırakan mahkeme 8 Mayıs’taki duruşmada da Z.Ç’nin “eylemlerin oluş sırasını yanlış söylediğini” gerekçeli karara yazarak tecavüzcüleri aklamaya çalıştı.

Daha önce Z.Ç.’ye “direnmedin” diyerek 8 kişinin tecavüzünde küçük kızın rızasının olduğunu söyleyen mahkeme tecavüzcüleri serbest bırakmıştı.

Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme “Mağdurun sanıklar ile ilgili eylemlerin oluş sırası hakkında da çelişkili beyanlarda bulunduğu görülmüştür” diyerek tecavüzcüleri aklamaya devam etti.

Karara tepki gösteren Z.Ç.ise “Onları görünce korku basıyor. Tüm sanıklardan şikâyetçiyim” dedi.

 

 

 

 

 

Giresun’da kadın cinayeti

 

Kadınların eve hapsedilip aile kurumunu öven sermaye politikaları nedeniyle ‘boşanması’ kadın katliamlarının temel gerekçesi haline geliyor. Gerici-erkek egemen politikaların son kurbanı Giresun Görele ilçesinde Güller Durmuş oldu.

Sakarya’da cezaevinde bulunan Ercan Durmuş, ailesinin yanında yaşayan eşi Güller Durmuş’un boşanmak istemesi üzerine yanında getirdiği ruhsatsız silahı ile kadını vurdu. Katil Ercan Durmuş daha sonra kendisini vurarak intihar etti.

Güller Durmuş’un cansız bedeni Trabzon Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

 
§