10 Temmuz 2015
Sayı: KB 2015/27

Tek seçenek birleşik devrimdir!
Düzen hükümetsiz, ancak başsız değil!
İncirlik üssü için ABD’yle kirli pazarlık
Savaş ve saldırganlık histerisi sürüyor!
Yargıtay Karadağ davasına itirazı reddetti
Yeni sendikayla yeniyi yükseltmeye! - B. Çağ
Yeni sendika sermaye ve uşaklarına yanıttır
B/S/H Fabrika Kurulu: Yeni sendika için görev başına
Arçelik LG'de üretimi durduran işçilere polis saldırdı
Trakya Döküm’de üretim durdu!
Hema’da işçiler hakları için üretimi durdurdu
BYUAŞ grevi ve Belediye-İş'in satışı!
İşçi sınıfı hakkını Faruk Çelik’e helal etmeyecek!
Manisa’da 15 tarım işçisi katledildi
Metal işçileri yeni sendikayı kurdu!
Metal işçileri yeni sendikayı selamladı
Almanya'da farklı iş kollarında grevler
Referandum sonuçları ve reformist Syriza'nın Troyka dansı!
Syriza'dan ırkçı siyonist rejimle işbirliği
Devrimci gençlik yaz kampında buluştu!
DGB-DLB 2015 Yaz Kampı'na katılanların izlenimleri
Liselilerden polis tacizlerine yanıt
Düzen mahkemelerinin "iyi hal" rezaleti
Kadın tutsakların hücrelere sevk planına protesto
Greif Direnişi: Sınıf hareketinin devrimci geleceği!
Kamu emekçilerinin yaz kampı başarıyla gerçekleşti
Hozan Serhad: Müzikten mücadeleye uzanan uzun yol
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

B/S/H Fabrika Kurulu: Yeni sendika için görev başına

 

B/S/H Fabrika Kurulu yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’nın kurulmasının metal işçilerini daha güçlü kıldığını vurguladı. Kurul, Trakya’daki bütün metal işçilerini yeni sendikada birleşmeye çağırdı.

B/S/H Fabrika Kurulu’nun yeni sendikanın diğer sendikalardan farkını ortaya koyduğu ve Trakya’daki metal işçilerini yeni sendika için elini taşın altına koymaya çağırdığı açıklamayı sunuyoruz:

Yıllardır metal sektöründe çalışan işçilerin haklarını savunmakta hiçbir şey yapmayan sendikalar karşısında artık biz metal işçileri olarak daha güçlüyüz. Çünkü bizlerin sendikası olan yeni bir sendika kuruldu. Türkiye Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası kuruldu. TM çetesinden, Çelik-İş’ine ve Birleşik-Metal’ine hiçbiri biz işçilerin arkasında durmadı.

Hepsi en son olarak 3 yıllık sözleşmeye imza attı. Çalışma şartlarının ağırlaşmasına işçilerin fabrikada köle gibi sömürülmesine sessiz kaldı, sessiz kalmakla yetinmedi bu köleliğin birinci dereceden sorumlusu oldular. Bu satılmalara, bu 21. yüzyıl köleliğine dur demek haklarımızı tekrar kazanmak için Türkiye Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’na (TOMiS’e) sahip çıkmalıyız.
Trakya’dan B/S/H, Arçelik, HEMA, HÜPPE, Teknik Alüminyum, Trakya Döküm, EGO ve daha bir çok sendikalı sendikasız iş yerinin umudu yeni sendikadır TOMİS’tir. Bizler TOMİS’i sahiplenmeli Trakya’da şubesinin açılmasının örgütlenmesi için elimizi taşın altına koymalıyız. TOMİS’in buradaki kurucuları biz öncü işçiler olmalıyız. Trakya’dan sesi soluğu olmalıyız.

Hiçbir sorumluluktan kaçmamalı, enerjimizi emeğimizi kendi haklarımız tekrar kazanacağımız, köleliğe karşı mücadelemizi büyüteceğimiz bir mevziye dönüştürmeliyiz sendikamızı. Bu biz metal işçileri için tarihi bir sorumluluk ve zorunluluktur. Daha güzel günler ve çalışma yaşamı için gücümüzü, birliğimizi hep beraber büyütmeliyiz. Gelin metal işçisi arkadaşlar siz de bu mücadelede yerinizi alın. Artık kendi sözümüzü işçiler olarak biz söyleyelim. Söz-yetki-karar işçinin diyen, mücadele diyen TOMİS’te örgütlenelim.”

 

 

 

 

Farba’da işçi kıyımı

 

MESS’in işçi kıyımı saldırısının son adresi Bursa’da bulunan Farba oldu. Kıyım operasyonuna başlayan fabrika yönetimi 5 işçi sözcüsünü 3 Temmuz’da işten çıkarttı. Gece saat 00.30 sıralarında insan kaynaklarının grup liderleri ile toplantı yaptığı bilgisi verilirken Metal İşçileri Birliği Facebook sayfasına mesaj gönderen işçiler, “İşten çıkartılan arkadaşlarımızın arkasında durmazsak sonrası çok geç olacak... “ dedi.

Fabrika yönetiminin haklarını istedikleri için işçilere kin biriktirdiğini belirten işçiler, verilen sözlerin tutulmadığını belirterek kıyıma tepki gösterdi. Bir Farba işçisi şu ifadeleri kullanarak atılan arkadaşlarına sahip çıkma çağrısında bulundu:

Mübarek Ramazan günü bizi savunan sözcü arkadaşlarımızın işten çıkarılması işçiye yapılan en büyük hakarettir. Eğer şimdi gerekeni yapıp arkadaşlarımıza sahip çıkmazsak sıra bize de gelecek. Yarın son şansımız, bu duruma sessiz kalırsak bir daha haklarımızı savunmamız mümkün olmayacak.”

MİB: Anladıkları dilden konuşalım

Metal İşçileri Birliği’de işçi kıyımına tepki gösterdi ve atılan işçilere sahip çıkılması çağrısında bulundu:

Bursa Farba işçileri!

İşten çıkarılan 5 sözcü arkadaşımıza sahip çıkma zamanı!
Kimsenin işten atılmasına izin vermeyelim.
Bu yola birlikte çıktık. Sonuna kadar da birlikte gideceğiz.
Birimiz hepimiz için diyelim. Anladıkları dilden konuşalım!
Gün birlik olma günüdür, gün omuz omuza verme günüdür!
Bugün arkadaşına sahip çıkmazsan, yarın sıra sana gelecektir!”

 

 

 

 

 

Hyundai işçilerinden eylem

 

Hyundai işçileri, Renault işçilerinin elde ettikleri hakların aynılarını kendilerinin de istediğini belirterek 2 Temmuz’da fabrikada eylem yaptı. Yemekhanede çatal ve kaşıklarla kölelik koşullarını protesto eden Hyundai işçileri, akşam vardiyası çıkışında servislere binerken alkışlı protesto yaptı. Eylemlere katılan işçiler, yönetim tarafından baskı altına alınmasına rağmen Renault işçileri ile aynı haklara sahip olana dek mücadele edeceklerini kaydettiler.

 

 

 

 

Azgın sömürüyle yükseldi

 

İşçilerin ‘ücretlerin iyileştirilmesi’ talebini kabul etmeyen ve işten atma saldırısını hayata geçiren Türk Traktör, düşük ücret ve kölece çalışma sayesinde kazancını arttırdı.

Metal işçilerinin büyük direnişinde üretimin durdurulduğu fabrikalardan biri olan Türk Traktör “En büyük sanayi kuruluşları” listesinde 10 sıra yükseldi.

Türk Traktör, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” 2014 araştırmasında 10 basamak birden yükselerek ilk 25’te yer aldı.

Fortune 500 Türkiye araştırması sonuçlarına göre ise Türk Traktör, 2.7 milyar liralık net satışla 5 basamak birden çıkarak 45’inci sıraya yükseldi.

Aynı Türk Traktör, geçtiğimiz ay işçilerin ücretlerde iyileştirme talebini kabul etmemiş, işçilerin yaptığı fiili grevin sonlanmasının ardından işten atma saldırısını devreye sokmuştu.

 
§