10 Temmuz 2015
Sayı: KB 2015/27

Tek seçenek birleşik devrimdir!
Düzen hükümetsiz, ancak başsız değil!
İncirlik üssü için ABD’yle kirli pazarlık
Savaş ve saldırganlık histerisi sürüyor!
Yargıtay Karadağ davasına itirazı reddetti
Yeni sendikayla yeniyi yükseltmeye! - B. Çağ
Yeni sendika sermaye ve uşaklarına yanıttır
B/S/H Fabrika Kurulu: Yeni sendika için görev başına
Arçelik LG'de üretimi durduran işçilere polis saldırdı
Trakya Döküm’de üretim durdu!
Hema’da işçiler hakları için üretimi durdurdu
BYUAŞ grevi ve Belediye-İş'in satışı!
İşçi sınıfı hakkını Faruk Çelik’e helal etmeyecek!
Manisa’da 15 tarım işçisi katledildi
Metal işçileri yeni sendikayı kurdu!
Metal işçileri yeni sendikayı selamladı
Almanya'da farklı iş kollarında grevler
Referandum sonuçları ve reformist Syriza'nın Troyka dansı!
Syriza'dan ırkçı siyonist rejimle işbirliği
Devrimci gençlik yaz kampında buluştu!
DGB-DLB 2015 Yaz Kampı'na katılanların izlenimleri
Liselilerden polis tacizlerine yanıt
Düzen mahkemelerinin "iyi hal" rezaleti
Kadın tutsakların hücrelere sevk planına protesto
Greif Direnişi: Sınıf hareketinin devrimci geleceği!
Kamu emekçilerinin yaz kampı başarıyla gerçekleşti
Hozan Serhad: Müzikten mücadeleye uzanan uzun yol
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Hema’da işçiler hakları için üretimi durdurdu

 

Bartın Amasra ilçesinde bulunan Hattat Holding’e bağlı Hema AŞ’ye ait maden ocağında 2 asgari ücret hakkının gasp edilmesine karşı maden işçileri 6 Temmuz’da fiili greve başladı. Sabah saatlerinden itibaren ocak önünde toplanan işçiler yer altına inmediler.

İşçilerin eylemi devam ederken Ocak’ta çalışan Çinli işçiler de yer altına inmeyerek eyleme destek verdi.

Ofis önünde basın açıklaması yapan işçiler, daha sonra kuyu başına doğru ilerlediler.

Yaklaşık 400’e yakın işçinin çalıştığı ocakta sabah üretimi durduran işçiler, geceyi de ocak girişinde geçirerek kararlılıklarını gösterdi. Ocakta sadece birkaç işçi güvenlik almak için kalırken diğer işçilerin hepsi eylemdeki yerini aldı. İşçiler daha sonra grev çadırlarını kurdu ve çadıra “Ücretler ödenene kadar iş yok!” yazılı pankart astı.

Bürokratların ‘Yeraltından Sesler’ korkusu

Daha önce Hema işçilerinin eylemini engelleyen Genel Maden-İş yöneticileri, tabandan gelen basıncın etkisiyle direniş alanındaki yerlerini alırken diğer yandan da işçilere baskı yaptı. GMİS Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, bazı işçilerin Yeraltından Sesler Facebook sayfasında yaptığı paylaşımların ardından ‘bunları orada niye yazıyorsunuz’ diyerek işçilere mesaj atarak baskı uyguladı.

Yeraltından Sesler ise daha önce sayısız kez işçileri satan bürokratlara tepki göstererek şu açıklamayı yaptı:

Burada kendini dürüst olarak göstermek isteyen sendika yöneticisine sesleniyoruz. Bizimle dürüstlük adına yarışamazsın! Bizler sizlerin nasıl olduğunuzu çok iyi biliyoruz. Genel Kurul zamanında birilerine para teklif ettiğinizi de çok iyi biliyoruz.
Bizler işten atılmış olabiliriz. Fakat onurumuz ve namusumuz ile işimizden atıldık. Sen de o koltukta oturabilirsin. Ancak bunu tüm maden işçileri sorgulamalıdır...”

Eğitim Sen de grevdeki işçilere desteğe gelerek sınıf dayanışmasını büyüttü.

Hema Holding’ten rödovans şantajı

Diğer yandan işçi katili ve ücret gaspçısı Hema ise 2 asgari ücret uygulamasına karşılık rödovans uygulamasından faydalandıkları takdirde ücretleri ödeyecekleri şantajını yapıyor. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında ‘6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun’ ile maden işçilerine 2 asgari ücret ödenmesi zorunluluğu getirilmiş ancak Hema Holding, işçilerin bu hakkını tanımamıştı. İşçilerin geçtiğimiz aylarda yapacağı eylem ise GMİS bürokratları tarafından engellenmişti.

Sendika ağalarından
eylemi sonlandırma çabası

Grevin 3. günü (8 Temmuz) GMİS yöneticileri de direniş alanındaydı. GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Mali Sekreter Adnan Tıksa’nın yanı sıra şube yöneticileri de ziyarette yer aldılar.

Burada konuşma yapan İsa Mutlu, hiçbir zaman bu eylemi yapmak istemediklerini, ancak patronun 2. asgari ücreti uygulamamak için elinden geleni yaptığını ifade etti. Mutlu, bir hafta sonra yasal olarak grev kararı alma haklarının doğacağını belirterek sorunun çözülmesi için patronlara çağrı yaptı.

Ancak sendikal ihanetle işten atılan Kandilli Hema işçileri, sendikacıların 22 Temmuz’da yasal greve çıkarız diyerek eylemi sonlandırmak için uğraştıklarını belirterek Amasra Hema işçilerini uyardı.

Ayrıca TTK’ya bağlı ocaklarda çalışan diğer işçiler de sendika bürokratlarına çağrı yaparak diğer ocaklarda da üretimi durdurmalarını istiyor.

Kızıl Bayrak / Zonguldak

 

 

 

 

“Hema işçilerinin yolunu tutalım”

 

Hakları için Amasra’da üretimi durduran Hema AŞ. işçileri ile sınıf dayanışmasının yükseltilmesi çağrısı yapan Yeraltından Sesler, diğer yandan da TTK bünyesinde çalışan işçilere seslenerek “HEMA işçilerinin yolunu tutalım” dedi.

Yeraltından Sesler’in çağrısı şu şekilde:

Tüm TTK işçilerine çağrımızdır!

Haklarımızı almak için HEMA işçilerinin yolunu tutalım!

İşçi kardeşler!
İşverenler her türlü hukuksuzluğu bizim üzerimizde uyguluyor. Fakat kanunen yasallaşmış olan 2 asgari ücret tutarında maaşlarımızı vermiyor. Bizi modern köle olarak görmeye devam ediyorlar!

İşçi kardeşler!

Varolan sendika GMİS ise bu durum karşısında boşluğa düşmüş, maden işçilerine hiçbir açıklama bile yapmamıştır. Durum böyle iken HEMA işçilerinin yolunu tutalım. Haklarımızı alabilmenin tek yolu budur!”

 

 

 


SeraPool’da ilk dava görüldü

 

Cam Keramik-İş Sendikası’na üye oldukları için patronun baskıları ile karşılaşan SeraPool işçilerine patron tarafından açılan davanın ilk duruşması 7 Temmuz’da İstanbul Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’nde görüldü. Direnişçi işçilerin toplu bir şekilde mahkemeye girmesi engellenirken sadece hakkında dava açılan 8 işçi salona girebildi.

İşçi düşmanı SeraPool patronunun “2 milyon lira zarar ettiği”ni ileri sürerek işçilerden şikayetçi olduğunu belirtmesi üzerine işçiler tepki gösterdi. Mahkeme ifadelerin ardından 28 Temmuz 2015’e ertelendi.

Duruşmanın ardından adliye bahçesinde eylem yapan işçiler, SeraPool’daki kölelik koşulları ve patronun baskılarına dikkat çekerek sendikalaştıkları için işten atıldıklarını belirtti.

 
§