28 Ağustos 2015
Sayı: KB 2015/33

Çözüm devrimde, barış sosyalizmde!
“Çözüm süreci”, “özyönetim” ve Kürt hareketinin tutarsızlığı
1 Eylül Dünya Barış Günü üzerine
Yine 1 Eylül günü - H. Eylül
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği şiarını ete kemiğe büründürelim
1 Kasım seçimleri ve bitmeyen hayaller - Ç. İnci
Kapitalizmde seçim, burjuvazinin ihtiyacı oranında “demokrasi”dir
Artvin’de ihmaller katletti: 8 ölü
“Hopa yapay yolla oluşturulmuş bir felakettir”
Sınıf savaşını büyütecek bir hazırlık içine girmeliyiz
Yaşasın işçilerin birliği, hakların kardeşliği!
“Neden TOMİS’i seçtim?”
Devletin Kürt açılımı
Yıkıcı savaşın hedefindeki Suriye halkları emperyalistlere, cihatçı çetelere ve suç ortaklarına karşı direniyor!
Yunanistan’da yeni bir döneme doğru
Ortadoğu’da emekçiler sokakta
Göçmenlere saldırılar artarak sürüyor
Kapitalizm işçileri katlediyor
Hema ve Denfa’da 2 Eylül’de greve gidiliyor
SKE: İhanet sözleşmesini yırtıp atalım!
Karanlıkta uyananların ortak rüyası - T. Kor
Grev dayanışması da Denizler’i anmak da suç(!)
DGB MYK Ağustos ayı toplantısı gerçekleştirildi
Kadın katiline yargı koruması
“Düşmana vereceğimiz en güzel cevap olacaktır festivalimiz”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Hema ve Denfa’da 2 Eylül’de greve gidiliyor

 

Hattat Holding’e bağlı Hema AŞ’nin Bartın’ın Amasra’da bulunan maden ocağında hem Hema AŞ. hem de Denfa adlı taşeron şirket ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmadı.

Genel Maden İşçileri Sendikası, 2 Eylül’de grev başlayacağını duyurdu.

Öte yandan sendikal bürokrasi eliyle daha önce birçok kez kandırılan maden işçilerinin GMİS yöneticilerini uyarmaya devam ettiği kaydedildi.

Yerleri değiştirilmek istenen 34 işçi ise bu kararı tanımayacaklarını belirterek noterden Hema’ye dilekçe gönderdi.

Sendika bizi kandırdı”

Yeraltından Sesler Platformu’nun Facebook sayfasında GMİS bürokratlarına tepki gösteren işçilerden biri, şimdiye kadar sendika ne dediyse hayata geçmediğine dikkat çekerek kandırıldıklarını söyledi:

Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı’ndan gelen ifadeler doğrultusunda HEMA’da çalışan 13 kişiye tebligatlar gönderilecek. Sendika ve işveren anlaşmış bizleri yanlış bilgilendiriyorlar. En son eylemde dediler ki bayram ikramiyeleri yeni paradan yatacak. Ama yatmadı. Eylemde yevmiyelerin kesilmeyeceği söylendi ama kesildi. Kimsenin iş ünvanının değişmeyeceğini söylediler ama değişti. Hakem heyetinin yani arabulucunun raporu elimize gelmedi dediler?? Sendika neyi bekliyor? Yasa dediler yasa geçti, mahkeme dediler mahkeme geçti. Bizi kandırıyorlar. Bunları söyleyenler Hakkı Aslan ve İsa Mutlu HEMA işçisini kandırıyor!”

Daha önce yaptıkları eylemin sendikacılar tarafından engellendiğini belirten bir Amasra Hema işçisi de “İşçiyi oyuncak olarak kullandınız ancak oyuncak da bir gün kırılır bunu anlayamadınız şimdi elinizde oynayacak oyuncağınız da kalmadı” diyerek bürokratlara tepki gösterdi.

Hema ve Denfa işçilerine seslenen Yeraltından Sesler, öncü maden işçilerinin inisiyatif alması gerektiğine dikkat çekerek “İşveren ile yapılan toplantılara işçiler katılmalı, neye nasıl karar vereceklerini yine HEMA ve DENFA işçisi ortak kararları ile belirlemelidir” demişti.

 

 

 

 

Yeraltından Sesler’den
HEMA işçilerine çağrı

 

Yeraltından Sesler Platformu, 2 Eylül’de greve gidilecek olan HEMA’daki maden işçilerine seslenerek işçilerin kendi aralarında birlik olmasının önemine dikkat çekti:

HEMA işçilerine çağrımız:

Birlikte hareket edelim!

Arkadaşlar

Örgütlü olduğunuz GMİS, işveren ile ortak olup işçileri satmıştır! Yaşadığınız sıkıntıların hiçbirine kulak asmamış tam tersine kendi yaşamlarına sorumluluklarını unutarak devam etmiştir. Ayrıca bizlerle alay edercesine eğlence mekanlarından çıkmamışlardır.

Bizler, sizlerin ne kadar zorlu bir dönemde olduğunuzu, geceleri rahat uyku uyuyamadığınızı ve hatta bazılarınızın ek iş yapmak zorunda kaldığınızı çok iyi biliyoruz.

Temmuz ayında yapılan eylemden sonra GMİS ve HATTAT Holding arasında imzalanan protokolde ise GMİS’in söylediği bir çok şeyin olmadığını öğrenmiş bulunmaktayız. Açık bir durum var ki GMİS işçi düşmanlığını Kandilli/HEMA’dan sonra sizin üzerinizde pekiştiriyor.

Ancak sendika sömürüsüne artık dur diyeceğiz!

Ve artık şimdi son sözü söyleme zamanı yaklaşıyor!

Arkadaşlar,

Birçoğunuzun düşündüğü şey istifadır. İstifa etmeyi birlikte ve emin adımlarla yürütmeliyiz. Bunun için de istifalarımızdan önce kendi içimizde yeni bir oluşuma giderek birliğimizi kuvvetlendirelim. Bu birlik patron ve sendikanın oynayacağı ayak oyunlarına ve saldırılara karşı dik durmanın temel dayanağı olacaktır.

Bu süreçte aramızdaki bağı güçlendirelim! En yakın zamanda somut adımlar ile bu işe başlayacağız!

HEMA işçisi yalnız değildir!

Yolumuz açık olsun!

Yeraltından Sesler Platformu”

 

 

 

 

Taşeron karayolu işçileri
iş bıraktı

 

28 Nisan’da AKP şefi Ahmet Davutoğlu Karayollarında çalışan taşeron işçilerine kadro müjdesi vermişti. Aradan dört ay geçti ancak kadro sözü hala yerine getirilmedi. Taşeron işçilerinin kölelik koşullarındaki çalışması devam ettirildi.

Taşeron işçileri beklemek yerine harekete geçmeye başladılar. Önce Kırşehir Karayolları 61. Şube Şefliği’nde Hamit-Kayseri, Çiçekdağı, Kaman, Mucur ilçeleri şantiye bölgelerinde çalışan taşeron işçileri, ücretlerinin düzensiz ödenmesine ve yemek paralarının gasp edilmesine karşı 23 Ağustos’ta, Nevşehir Şube Şefliği’nde çalışan işçiler ise 24 Ağustos’ta iş bırakarak eyleme başladılar.

Konuya ilişkin açıklama yapan Devrimci Yapı İşçileri Sendikası Kayseri Bölge Temsilcisi Haydar Baran, Kırşehir ve Nevşehir’de devam eden işçilerin eylemlerinin haklı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Karayolları Kırşehir Şube Şefliği’nde çalışan işçiler üç aylık ücretlerinin yanı sıra 10 aylık yemek paralarını alamadılar. Tüm bu uygulamaları yapan taşeron firma hala işini sürdürüyor. Her ay hak edişini de şube şefi, Karayolları Bölge Müdürlüğü onayı ile almayı sürdürüyor. Şube şefi ve Karayolları Kayseri Bölge Müdürlüğü iş kanunun gereğini yapmalı taşeron işçilerinin maaş ve yemek alacaklarını ödemeden taşeron firmanın alacaklarını ödemeyeceğini ifade etmelidir. Nevşehir’de, karayolları şube şefliği bünyesinde çalışan işçilerin eylemleri de aynı gerekçelere dayanmaktadır. Nevşehir işçileri haklarına ve geleceklerine sahip çıkarak, taşeron firmalarının haksız, hukuksuz dayatmalarına, şube şefinin taşeron firmaya verdiği desteğe karşı mücadelenin yolunu seçmiş, haklarına ve geleceklerine sahip çıkarak onurlu bir duruşu ortaya koymuşlardır.”

Yol-İş Kayseri 1 No’lu Şube Başkanı Adem Özokutan’ın sözde destek mesajı verip pratikte hiçbir şey yapmamasını eleştiren Haydar Baran sözlerine şöyle devam etti: “Adem Özokutan ‘Haklı olduğunuz zaman eğilmeyin birlikte beraberliğinizi bozmayın haklı daima kazanır’ diyerek Nevşehir’de karayolu işçilerinin eylemine sözde destek verdi. İşçilerin eylemine destek vermek, bir cümlelik destek açıklaması yapmaktan ibaret değildir.”

Davutoğlu’nun seçim öncesinde karayollarında çalışan taşeron işçilerine verdiği ‘kadro müjdesi’ne değinen Baran sözlerini şöyle tamamladı: “Ahmet Davutoğlu’nun 30 Nisan’da düzenlenen bir törende 6 bin 417 karayolu işçisinin kadroya alınacağını söylemesine rağmen, aradan geçen dört ayda bir işçi bile kadroya alınmadı. Geçen yıl Eylül ayında çıkarılan torba yasayla, kamuda taşeron çalıştırılacak alanların sınırlanacağı açıklanmıştı. Ancak konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı 1 yıldır çıkmadığı için kurumlar istedikleri gibi taşeron çalıştırmaya devam ediyorlar. Kadro sözünü tutmayan ve bunu yeni hükümetin kurulmamasıyla gerekçelendiren AKP iktidarı, Suriye sınırına asker yığmakta ve yeni atamalar yapmakta bir an bile tereddüt etmedi. Karayolları işçilerine kadro sözünün üzerinden dört ay geçmiş olmasına rağmen somut bir adım atmadı. Aynı dönemde yapılan ihaleyle İzmir Bölge Müdürlüğü’nde 3 yıl boyunca yapılacak işler taşeron firmaya verildi.”

Kızıl Bayrak / Nevşehir


 
§