28 Ağustos 2015
Sayı: KB 2015/33

Çözüm devrimde, barış sosyalizmde!
“Çözüm süreci”, “özyönetim” ve Kürt hareketinin tutarsızlığı
1 Eylül Dünya Barış Günü üzerine
Yine 1 Eylül günü - H. Eylül
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği şiarını ete kemiğe büründürelim
1 Kasım seçimleri ve bitmeyen hayaller - Ç. İnci
Kapitalizmde seçim, burjuvazinin ihtiyacı oranında “demokrasi”dir
Artvin’de ihmaller katletti: 8 ölü
“Hopa yapay yolla oluşturulmuş bir felakettir”
Sınıf savaşını büyütecek bir hazırlık içine girmeliyiz
Yaşasın işçilerin birliği, hakların kardeşliği!
“Neden TOMİS’i seçtim?”
Devletin Kürt açılımı
Yıkıcı savaşın hedefindeki Suriye halkları emperyalistlere, cihatçı çetelere ve suç ortaklarına karşı direniyor!
Yunanistan’da yeni bir döneme doğru
Ortadoğu’da emekçiler sokakta
Göçmenlere saldırılar artarak sürüyor
Kapitalizm işçileri katlediyor
Hema ve Denfa’da 2 Eylül’de greve gidiliyor
SKE: İhanet sözleşmesini yırtıp atalım!
Karanlıkta uyananların ortak rüyası - T. Kor
Grev dayanışması da Denizler’i anmak da suç(!)
DGB MYK Ağustos ayı toplantısı gerçekleştirildi
Kadın katiline yargı koruması
“Düşmana vereceğimiz en güzel cevap olacaktır festivalimiz”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadın katiline yargı koruması

 

Düzen yargısı kadın katillerini “ödüllendirmeyi” sürdürüyor. “Namus”, “kıskançlık”, “aldatma” vb. bahanelerle kadınları öldüren erkekler, göstermelik cezalara çarptırılıyor. “İyi hal” ya da “tahrik” gibi gerekçelerle adeta ödüllendirilen katiller ya tutuklanmıyor, ya da kısa süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye ediliyor. Bunun son örneği İstanbul’da eşini sopayla döverek öldüren katil kocanın yargılandığı davanın sonucu oldu.

Celal Eripek’in 2 Mayıs 2014 günü eşi Remziye Eripek’i, sopa ile döverek ölümüne neden olduğu gerekçesi ile yargılandığı davadan aldığı 3 yıl 4 aylık hapis cezasının gerekçeli kararı yazıldı. Gerekçeli kararda, Celal Eripek’in eyleminin “kasten öldürme değil, kasten yaralamak suretiyle ölüme sebebiyet vermek” suçunu oluşturduğu öne sürüldü.

13 ay hapis yattı serbest bırakıldı

Bakırköy 13’ncü Ağır Ceza Mahkemesi Haziran ayındaki karar duruşmasında, Celal Eripek hakkında “Taksirle ölüme neden olma” suçu nedeniyle 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Eripek’in dava süresince tutuklu kaldığı 13 aylık süreyi göz önüne alan mahkeme katili tahliye etti.

Daha sonra kararın gerekçesini yazan mahkeme, katilin 69 santimlik ahşap sopa ile eşinin sırtına ve karnına vurarak darp ettiğini, mağdurun darp sonucunda durumunun kötüleşmesi üzerine kendisini hastaneye götürdüğünü ve iki saat sonra hastanede yaşamını yitirdiğini belirtti.

İlliyet bağı var”

Adli Tıp tarafından hazırlanan rapora da atıf yapılan gerekçeli kararda, “yaralamanın hayati tehlikeye neden olmadığı, maktul Remziye Eripek’in kronik kalp ve damar hastası olduğu” belirtilerek, “kronik kalp damar hastası bulunan kişide ölüme maruz kaldığı tartışma ve darp olayının efor ve stresini tetiklediği, kardiyak ölüm sonucu meydana gelmiş olduğu, olayla ölüm arasında tıbben illiyet bağının bulunduğu” görüşüne yer verildi.

Gerekçeli kararda ayrıca şunlar söylendi: “Sanık Celal Eripek’in eyleminin ‘kasten yaralama mı yoksa kasten insan öldürme suçu mu’ olduğu hususunun tartışılması, yani sanığın kastının belirlenmesi gerekmektedir. Failin iç dünyasını ilgilendiren kastının belirlenmesi bakımından dış dünyaya yansıyan davranışlarından hareketle sonuca varmak gerekir. Sanığın olay öncesi, sırası ve sonrasındaki davranışlarının kastının belirlenmesinde ölçü olarak alınmalıdır.”

Öldürme kastı’ yokmuş!

Katilin saldırı anında “öldürücü nitelikte olmayacak şekilde vurduğu” öne sürülen kararda “Kullandığı araç, darbe sayısı, hedef aldığı bölgeler nazara alındığında maktul Remziye Eripek’i öldürme kastıyla hareket etmediği, eyleminin kasten yaralama suçunu oluşturduğu, Remziye Eripek’in de meydana gelen yaralanmanın etkisinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikli olduğu ancak kronik kalp damar hastalığı bulunan Remziye Eripek’de sanık ile yaptığı tartışmanın ve darp olayının efor ve stresini tetiklediği ve ölüm olayının meydana geldiği” belirtildi.

Gerekçe: Kalp hastalığını bilmiyordu

Gerekçeli kararda, katil kocanın eşinde bulunan kronik kalp damar hastalığını bilmediği iddia edilmesiyle birlikte, “Buna göre sanığın gerçekleşen eyleminin kasten öldürme değil, kasten yaralamak suretiyle ölüme sebebiyet vermek suçunu oluşturduğu” görüşüne yer verildi.

Bu iddiaya dayanan mahkeme, katil Eripek için “Taksirle ölüme veya yaralanmaya neden olma” suçundan 4 yıl hapis cezası verdi.

Önce ‘iyi hal’ indirimi, sonra tahliye

Mahkeme, kadın katillerine sıkça verilen “iyi hal indirimi” ödülünü bu kez de kullandı. Katil kocanın “iyi halini” dikkate alan mahkeme bu cezayı 3 yıl 4 aya indirdi. Mahkeme, tutuklu kaldığı süreyi gerekçe göstererek Celal Eripek’i tahliye etti.

 

 

 

 

Küçükçekmece EKK’dan mücadele çağrısı

 

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu (EKK) son dönemde artan savaş ve saldırganlık politikalarına karşı emekçi kadınlara mücadele çağrısı yapmaya devam ediyor.

Küçükçekmece EKK yaptığı planlamalar doğrultusunda 21 Ağustos Cuma günü film gösterimi gerçekleştirdi. Lübnan iç savaşını ve bu savaşa karşı kadınların verdiği mücadeleyi anlatan “Peki Şimdi Nereye?” filmi izlendi.

22 Ağustos Cumartesi günü ise Bakırköy Meydanı’nda stand açıldı.

Bildiri dağıtımı ile emekçi kadınlara savaşların olmadığı, eşit, özgür bir dünya yaratmak için sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısı yapıldı ve şöyle dendi:

Sermaye devleti ve onun temsilcisi AKP iktidarı kirli savaş politikaları, gerici ve baskıcı uygulamaları ile bizleri sindirmeye, böylece kendi iktidarını sağlamlaştırmaya çalışıyor. Emekçi Kadın Komisyonları olarak başta emekçi kadınlar olmak üzere tüm işçi ve emekçileri kirli savaş politikaları karşısında işçilerin birliği, halkların kardeşliği mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz.”

Bildiri dağıtımı boyunca Kızıl Bayrak’ın son sayısı da emekçilere ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


 

 


Kadınlar günde iki saat
bedavaya çalışıyor

 

Kadınlar toplumsal yaşamın her yerinde olduğu gibi ücretler konusunda da erkeklerle eşit değil. İngiltere’de yapılan bir araştırma, aynı işi yapan kadın ve erkeklerin hâlâ eşit işe eşit ücret almadıklarını ortaya koydu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre yönetici düzeyindeki kadınlar aynı işi yapan erkeklerden yüzde 22 daha az ücret alıyor.

Bu da her gün erkek meslektaşlarına göre yaklaşık iki saat daha fazla ya da karşılıksız çalıştıkları anlamına geliyor.

Araştırma çok kapsamlı. Ülke çapında çeşitli alanlarda yönetici düzeyinde çalışan 72 bin kişiyi içeriyor.

Aynı işi yapan erkek ve kadınların aldığı ücretlerin karşılaştırılması ortaya çok vahim bir tablo çıkarmış.

Kadınların her gün ortalama 1 saat 40 dakika fazladan çalıştıkları ortaya çıkıyor.

Bir yıla vurulduğunda bu, aynı işi yapan kadının, karşılığını almadan erkekten 57 iş günü fazla çalışması anlamına geliyor.

Guardian gazetesi tarafından yayımlanan araştırmaya göre, aslında kadın ve erkeklerin ücretlerindeki eşitsizlik 2014 yılındaki yüzde 23 düzeyinden yüzde 22’ye inmiş yani bir miktar gerilemiş.

Fakat verilerle ortaya çıkan yüzde 22’lik ücret farkı, bunca yıldır yürütülen mücadele ve 1970’te çıkarılan eşit işe eşit ücret yasasına rağmen cinsiyetler arası ücret eşitsizliğinin ne kadar direngen olduğunu da gösteriyor.

 
§