28 Ağustos 2015
Sayı: KB 2015/33

Çözüm devrimde, barış sosyalizmde!
“Çözüm süreci”, “özyönetim” ve Kürt hareketinin tutarsızlığı
1 Eylül Dünya Barış Günü üzerine
Yine 1 Eylül günü - H. Eylül
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği şiarını ete kemiğe büründürelim
1 Kasım seçimleri ve bitmeyen hayaller - Ç. İnci
Kapitalizmde seçim, burjuvazinin ihtiyacı oranında “demokrasi”dir
Artvin’de ihmaller katletti: 8 ölü
“Hopa yapay yolla oluşturulmuş bir felakettir”
Sınıf savaşını büyütecek bir hazırlık içine girmeliyiz
Yaşasın işçilerin birliği, hakların kardeşliği!
“Neden TOMİS’i seçtim?”
Devletin Kürt açılımı
Yıkıcı savaşın hedefindeki Suriye halkları emperyalistlere, cihatçı çetelere ve suç ortaklarına karşı direniyor!
Yunanistan’da yeni bir döneme doğru
Ortadoğu’da emekçiler sokakta
Göçmenlere saldırılar artarak sürüyor
Kapitalizm işçileri katlediyor
Hema ve Denfa’da 2 Eylül’de greve gidiliyor
SKE: İhanet sözleşmesini yırtıp atalım!
Karanlıkta uyananların ortak rüyası - T. Kor
Grev dayanışması da Denizler’i anmak da suç(!)
DGB MYK Ağustos ayı toplantısı gerçekleştirildi
Kadın katiline yargı koruması
“Düşmana vereceğimiz en güzel cevap olacaktır festivalimiz”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Grev dayanışması da Denizler’i anmak da suç(!)

 

Ev baskınları, gözaltılar ve tutuklama terörüne hız veren sermaye devleti, burjuva hukukunca bile suç sayılmayan demokratik eylemleri dayanak haline getirmeye çalışıyor. 22 Ağustos’ta gözaltına alınan ve ertesi gün serbest bırakılan BDSP’li Burcu Deniz’e polis ifadesinde yöneltilen sorular, polisin yasal, demokratik ve meşru eylemlerden suç unsuru çıkarmaya çalıştığını gösterdi. Suç olarak gösterilen eylemler arasında, BDSP’nin grevci THY işçileriyle dayanışma için düzenlediği dayanışma ziyareti de var.

Demokratik eylemler suç sayıldı

BDSP’li Burcu Deniz, 24 Temmuz’da İstanbul’da sınıf devrimcilerine yapılan polis operasyonunda gözaltına alınmak istenmiş, kaldığı düşünülen ev polis tarafından basılmış, ancak Deniz evde olmadığı için gözaltına alınamamıştı. O gün İstanbul’un farklı ilçelerinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 9 sınıf devrimcisi 26 Temmuz’da serbest bırakılmıştı.

Buna karşın, Burcu Deniz aynı dosya kapsamında 22 Ağustos’ta gözaltına alındı. Götürüldüğü TEM şubesinde ifadesi alınmak istenen Deniz hakkında, “TKİP içinde faaliyet yürütmek ve örgüt adına güvenlik güçlerine saldırıda bulunmak” iddiasında bulunuldu.

Polis sorgusundaki sorular ile iddia edilen suçlamanın ilişkilendirilmesi için ise bilindik bir “terör” demagojisine başvuruldu. BDSP’yi “terör örgütünün açık alan yapılanması” olarak tanımlayan sorularda, Deniz’in BDSP’nin çağrısıyla katıldığı eylemler suç olarak gösterilmeye çalışıldı. Eylemi düzenleyen ve katılan örgütlerin isimleri ve devrim şehitlerinin ölüm tarihleri gibi bir dizi bilgi hatasının bulunduğu sorguda, Deniz’e bu eylemlere hangi amaçla, kim ya da kimlerin talimatıyla katıldığı, eyleme katılanlardan kimleri tanıdığı soruldu.

Polis sorgusunda delil olarak sunulan fotoğrafların bazılarının polis tarafından gizlice çekildiği anlaşılırken, bazı fotoğrafların ise kizilbayrak.net’ten alındığı görüldü.

Grev dayanışması, 1 Mayıs, 6 Mayıs anması, katliam protestosu...

Polis sorgusunda susma hakkını kullanan Deniz’e ‘neden katıldığı’ sorulan eylemler şunlar:

* 18 Aralık 2011’de, BDSP’nin Bayrampaşa Cezaevi önünde yaptığı 19 Aralık katliamı protestosu eylemi

* 28 Şubat 2013’te, TKİP militanı Alaattin Karadağ’ın polis tarafından sokak ortasında infaz edilmesi ile ilgili davanın görülmesi nedeniyle Bakırköy Adliyesi önünde BDSP tarafından yapılan eylem

* 12 Mart 2013’te, BDSP’nin Hüseyin Temiz’in mezarı başında yaptığı anma eylemi

* 12 Mart 2013’te, Gazi katliamını lanetlemek için Gazi 12 Mart Platformu tarafından düzenlen eylem

* 2013’te Taksim’de yapılmak istenen fakat polis saldırısına uğrayan 1 Mayıs mitingi

* 5 Mayıs 2013’te, Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ı anmak için BDSP’nin Galatasaray Lisesi önünde yaptığı eylem

* 25 Mayıs 2013’te, BDSP’nin grevdeki THY işçilerine destek için düzenlediği dayanışma ziyareti

* 19 Kasım 2013’te yapılan Alaattin Karadağ anması

* 23 Kasım 2013’te, Haziran Direnişi’nin ardından İzmir’de tutuklanan hasta tutsak Burcu Koçlu ile dayanışmak için BDSP’nin Galatasaray Lisesi önünde düzenlediği eylem

* 11 Mart 2014’te Hüseyin Temiz’in mezarı başında yapılan anma eylemi

* 2014 Taksim 1 Mayısı

* 19 Aralık 2014’te BDSP tarafından Bayrampaşa Cezaevi önünde yapılan 19 Aralık katliamı protestosu

* 2015 Taksim 1 Mayısı

* 2015 Taksim 1 Mayısı’nda gözaltına alınan ve tutuklanan dönemin bağımsız sosyalist milletvekili adayı İpek Bozkurt ile dayanışma amacıyla 18 Mayıs 2015’te Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde yapılan eylem

* 20 Mayıs 2015’te, Bursa’da MİB üyelerine yönelik polis operasyonunu protesto etmek için BDSP ve MİB tarafından Galatasaray Lisesi önünde yapılan eylem

 

 

 

 

Polis 5 kişiyi vurarak
gözaltına aldı

 

Adana’da Dağlıoğlu Halk Meclisi, 23 Ağustos günü Karasu Kavşağı’nda basın açıklaması yaparak özyönetimini ilan etti. Gençler tarafından okunan basın açıklamasında şunlar belirtildi:

Bizler Kürdistan halkının haklı direnişini destekliyor ve burada yaşayan Kürt, Türk, Arap ve farklı inançlara sahip halklar olarak devleti reddetmeyip ancak bu şekilde devletin kurumlarıyla kendimizi yönetemeyeceğimizi, bunun için tüm kentte bulanan devletin tüm kurumlarının bizim için meşruiyetinin kalmadığını belirtiyoruz. Bu şekliyle devletin hiçbir atanmışı bizi yönetmeyecektir. Bundan sonra halk olarak özyönetimi esas alarak demokratik temelde yaşamımızı inşa edeceğiz. Gelişebilecek tüm saldırılar karşısında demokratik özsavunmamızı gerçekleştireceğiz.”

Basın açıklamasının ardından Şehit Mehmet Ali Arslan Polis Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçen kitle gaz bombaları, tazyikli su, plastik ve gerçek mermilerle polis saldırısına uğradı. Saldırı sonrasında çatışmalar çıkarken polis aralarında çocukların da olduğu 10’dan fazla kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

5 kişi vurularak gözaltına alındı

Ova Mahallesi Şakirpaşa Caddesi üzerinde yaptıkları eylemle Kürdistan’da yaşanan katliamları protesto eden gençler de polisin gaz bombaları, tazyikli su, ses bombası ve gerçek mermilerle saldırısına uğradı. Vahşeti üst düzeye çıkaran polis, burjuva basında yer alan haberlere göre 5 kişiyi ayaklarından vurdu.

Zırhlı araçlardan açılan ateş sonucunda iki bacağından da yaralanan 21 yaşındaki Erkan Aydın, daha sonra işkenceyle gözaltına alındı. Adana Devlet Hastanesi’ne götürülen genç tedavisi tamamlanmadan gözaltına alındı.


 

 


Tuzluçayır’da faşist provokasyon

 

24 Ağustos akşamı Şirintepe’deki bir asker cenazesini bahane eden faşist bir grup devlet desteğini de arkasına alarak Tuzluçayır’da provokasyon yaratmaya çalıştı.

Akdere’de toplanan faşist güruh, ırkçı sloganlarla Tuzluçayır’a yürüdü. Cami-cemevindeki polis noktasına yürüyen faşist güruh, saldırıya yeltenemeden ve polis koruması altında tekrar Şirintepe tarafına yöneldi.

İlerici ve devrimciler, mahalleyi savunmak için toplanıp sloganlarla mahallede yürüyüş gerçekleştirirken faşist güruhtan küçük bir grup araçlarla yeniden Tuzluçayır’a geldi. Burada, mahallenin gençlerine sataşan faşistler hakkettikleri cevabı aldılar. Faşistler cezalandırılırken, araçları da kullanılamaz hale getirildi.

Tekrar Tuzluçayır Meydanı’nda toplanan ilerici ve devrimciler faşist saldırganlığı emekçilere teşhir eden konuşmalar yaptı.

Kızıl Bayrak / Ankara


 
§