18 Eylül 2015
Sayı: KB 2015/36

Sermaye iktidarı kirli savaşı, ırkçı-şovenizmi derinleştiriyor
“Artık yeter! / Êdi Bese!”
Milliyetçiliğin panzehri: Birlik ve kardeşlik!
Erdoğan da aynı: Cizre’de öldürülenler sivil değil!
Sermayenin “istikrar”ı için kirli savaş!- U. Evren
Kirli savaş sürüyor, emekçi sınıflar direniyor!
Sansürle iktidar korunamaz, gerçekler devrimcidir!
Bu düzenin temelleri yalan ve kan üzerine kurulu!
Sermaye partileri / çeteleri kanla semiriyor
Kaçak Saray’a para yetiştiremiyorlar
Sağlıkta şiddete karşı emekçilerin öfkesi büyüyor
Kubilay Boya işçileri üretimi durdurdu
Hukuk, polis, medya: Hepsi patrondan yana!
Yeni toplumsal hareket dalgası
Emperyalist savaşların ve çok yönlü bunalımların yeni dönemi - A. Engin Yılmaz
Rusya ve ABD arasında emperyalist rekabet kızışıyor!
Avrupa’da Cizre ile dayanışma
AB gerçek yüzünü gösterdi
Göçmenlik sorununda kadın
“İktidar” ve “hükümet” kavramlarının kullanımı üzerine
Devrimci tutsaklar teslim alınamaz!
Bak işte yaklaşıyor fırtına!
Üniversite yönetimlerinden saldırı hazırlığı
Birbirimiz için yaşamı kolaylaştıralım!
“Ya susacağız, ya kenetleneceğiz!”
Ulucanlar bir direniş abidesidir!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kubilay Boya işçileri
üretimi durdurdu

 

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Kubilay Boya’da patronun bir işçiyi işten atması üzerine 50 işçi direniş başlattı. Petrol-İş Sendikası’na üye bir işçinin işten atılması üzerine başlayan direnişte 11 Eylül'de Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube yöneticileri de fabrika önüne geldi.

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulanan Kubilay Kimya ve Boya San. Tic. Ltd. Şti.’de çalışan işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi adına anayasal haklarını kullanarak Petrol-İş Sendikası’na üye oldu. Örgütlenme mücadelesi devam ederken sendikaya ve örgütlü işçinin birliğine tahammül edemeyen Kubilay Boya patronu ise sendikalı oldukları gerekçesiyle 3 işçiyi zorunlu izne çıkardı ve izni biten bir işçi fabrikaya gittiğinde iş akdini fesh etti. Bunun üzerine Petrol-İş Sendikası üyesi 50 işçi, işten atılan arkadaşlarının geri alınması ve sendikal haklara yönelik saldırıları protesto etmek için direnişe geçti.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay işçi çıkarımıyla ilgili olarak şunları dile getirdi:

Sendika üyesi kardeşimizin iş akdini çalıştığı fabrika feshetti. Biz işverenle görüşmeye çalıştık ama görüşmeye yanaşmadılar. Şu an sendikaya üye olan arkadaşlarımız burada işi bıraktılar. Sabah bir basın açıklaması yaptık. Bizim talebimiz bellidir. Burada artık toplu sözleşmeli sendikalı bir işyeri olmasıdır. Bizler de bununla ilgili bugüne kadar gerekli mücadeleyi verdik. Bugün yaşadıklarımız, yeni bir mücadelenin burada hayata geçmesidir. İş akdinin feshedilmesiyle birlikte işvereni aradık ama açmadılar, ulaşamadık. İşçi çıkarımıyla ilgili olarak aldığımız duyum ise çıkarımların devam edeceğidir. Biz gerekli mesajı verdik. Mücadelemiz bu arkadaşlarımız tekrar içeriye girinceye kadar devam edecektir. Bakanlık kayıtlarında fabrikada çalışan 89 işçi olduğu görülüyor. 51 işçimiz sendikamıza üye. Sabah yaptığımız basın açılamasından sonra içeriye girmeye çalıştık fakat patron kapıyı kapadı. Görüşmeyi kabul etmedi. Mücadelemiz devam edecektir.”

Sendikadan yansıyan bilgilere göre atılan işçi için 17 Eylül'den itibaren hukuki süreç başlatılarak Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusu yapılacak. Kapı önünde direniş devam ettirilmeyerek işe iade davası açılacak.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Maden patronlarından
iş müfettişlerine tehdit

 

Maliyeti düşürmek ve daha fazla kâr sağlamak için iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerini almayan, bu nedenle meydana gelen katliamlarda yüzlerce işçinin hayatını kaybetmesinin sorumlusu olan maden patronlarının iş müfettişlerini tehdit ettikleri ortaya çıktı.

Müfettişleri dayakla tehdit eden patronlar adına açıklama yapan Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Coşkun, müfettişlerin dayak yiyebileceğini iddia ederek üstü kapalı bir şekilde müfettişleri suçladı. Müfettişlerin denetime “biraz şartlı geldiğini” ve uzun sürede ancak giderilebilecek arızalar nedeniyle işletmelerin kapatılmakla karşı karşıya kalabildiğini belirten Coşkun valinin ise meseleye duyarlı yaklaştığını ifade etti.

İş Müfettişleri Derneği yetkilileri tarafından yapılan açıklamada tehditlerin kendilerine kadar ulaştığı belirtilerek iş güvenliği ve işçi sağlığı tedbirlerinin sorumluluğunun da müfettişlere yıkıldığından dem vuruldu. Kendilerinin hedef haline getirildiğinden yakınan müfettişler, “kimi işverenlerce” işlerini yapmalarının engellenmeye çalışıldığını, tehditlere maruz kaldıklarını vurguladı. Müfettişlerin de çalışanların karşı karşıya olduğu riskleri yaşadıkları ve kendi görevlerinin de ne kadar zor olduğu ortaya konarak bütün taraflara, işçi ve işveren örgütleriyle birlikte yetkili mercilere duyarlı davranmaları çağrısı yapıldı.

 

 

 

 

SF Deri işçileri için küresel eylem!

 

İzmir Gaziemir Serbest Bölge’de yer alan ve dünyaca ünlü Mulberry’ye üretim yapan SF Deri firmasında sendikalaştıkları için işten çıkarılan 14 işçinin başlattığı mücadele için Asya, Amerika ve Avrupa’nın bir çok ülkesinde Mulberry mağazaları önünde eylem çağrısı yapıldı.

DERİTEKS Sendikası SF Deri işçileri için ilan edilen küresel eylem günü kapsamında Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde eylem gerçekleştirdi. Uyguner Deri işçileri, İzmir’deki sınıf kardeşleri için “Long live international solidarity!” (Yaşasın uluslararası dayanışma!) yazılı dövizler ve DERİTEKS flamaları taşıdı.

Sendikalaştıkları için işten atıldılar”

Eylemde söz alan DERİTEKS Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Engin Çelik, işten çıkarılan 14 işçinin sürdürdüğü mücadeleyi hem ulusal hem de uluslararası alanda kamuoyuna duyurmaya çalıştıklarını belirtti.

İşçilerin karşılaştığı problemlerin tüm dünyada çeşitli demokratik kitle örgütlerinin tepkisine neden olduğuna dikkat çeken Çelik, şunları söyledi:

Özellikle bu tepkiye neden olan şey, İzmir'deki deri firmasında çalışan arkadaşlarımızın çok büyük bir marka için üretim yapıyor olmaları. Bir çantasının yaklaşık bin avroya satıldığı bir marka. İşçiler de asgari ücretin biraz üstünde bir ücretle çalışıyor. Kötü muameleye maruz kaldıkları için sendikalaşma yoluna gittiler ve işten atıldılar.”

Kendilerinin SF Deri işçilerine destek için toplandıklarını anlatan Çelik, İki temel isteğimiz; sendika hakkına saygı duyulması ve işten çıkarılan işçilerin geri alınmasıdır” ifadelerini kullandı.

DERİTEKS, sosyal medya hesabında da Danimarka CCC ve Kamboçya İşçi Federasyonu’nun da Mulberry’yi teşhir eden eylemler yaptığını belirtti.

 
§