23 Ekim 2015
Sayı: KB 2015/40

Düzenin seçim oyununda son hafta
Sokağa, eyleme, direnişe!
Hep aynı eşgal!
Kriz mücadele dinamiklerini güçlendiriyor
Seçimler, HDP ve sol hareket
Devrim mi reform mu?
İşçi sınıfı “anda yaşayan geçmiş”in tortularını sırtından atmalıdır!
Genel kurulda eleştiriye tahammülsüzlük
Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi Genel Kurulu
Gürmak Amortisör'de direniş ve kıyım
B/S/H işçilerinden adliye önünde eylem
Ereğli OSB’de ‘infial’ yaşanıyor
Yeni dönem, devrimci sınıf hareketi ve devrimci parti
Dünyadan eylemler
Avrupa DGB 1. Genel Kurulu gerçekleştirildi
DGB Türkiye Meclisi Ankara’da toplandı
Sandıklar değil, çare SİZsiniz!
Siyasal tablo üzerine söyleşiler
Ankara Katliamı’nda yitirilenler uğurlandı
Ankara’da katledilenler anıldı
Sosyal-şovenizmin günümüzdeki adı - D. Yusuf
Hapishaneler ve devrimci mücadele
Hapishaneler’de hasta tutsaklar katlediliyor!
"Kanlı Pazar"dan Kanlı Cumartesi’ye...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da katledilenler anıldı

 

10 Ekim Ankara Katliamı’nın 1. haftası nedeniyle 17 Ekim günü birçok ilde eş zamanlı anma eylemleri düzenlendi.

İstanbul

Ankara’da gerçekleştirilen katliam Kadıköy’de gerçekleştirilen oturma eylemiyle protesto edildi. Rıhtım’da gerçekleştirilen oturma eylemine, katliamda 11 üyesini kaybeden BTS yürüyüş ve sloganlarla geldi. Eylem görevlileri meydanın etrafında güvenlik çemberi oluştururken alana girişte de çanta ve üst araması yapıldı.

Saat 15.00’te saygı duruşuyla başlayan eylem, katledilenler için yazılan şiirin okunmasıyla devam etti. Son olarak katledilenlerin isimlerinin asılı olduğu siyah balonlar gökyüzüne bırakılarak eylem sonlandırıldı.

Ankara

Ankara’da iki ayrı eylemle anma yapıldı. Sendikaların ve çeşitli ilerici-devrimci örgütlerin çağrısıyla saat 09.45’te Sakarya Meydanı’nda toplanıldı. 10.04 ‘de başlayan eylemde, saygı duruşunun ardından oturma eylemine geçildi. Yüzlerce insanın katıldığı eylemde, katledilenlerin isimleri okunarak ”burada” diye haykırıldı. Eylem kısa sürede sonlandırıldı.

İkinci bir eylem alanı ise katliamın yaşandığı Ankara Tren Garı'nın önüydü. CHP ve Halkevleri’nin çağrısını yaptığı eylem de saat 10.04’te başladı. Katliam alanına karanfil bırakıldıktan sonra eylem sonlandırıldı.

Mersin

Ankara Katliamı’nın birinci haftasında Mersin’de anma eylemi gerçekleştirildi. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu tarafından gerçekleştirilen eylem, Özgür Çocuk Parkı’nda yapıldı. Sabah 09.30’da toplanan kitle eyleme 10.04’te saygı duruşuyla başladı. Ardından konuşmalara geçildi.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu adına yapılan konuşmanın ardından Gökmen Dilmaç’ın eşi Firdevs Dilmaç söz alarak duygu ve düşüncelerini paylaştı. Çeşitli kurum temsilcilerinin de yaptığı konuşmaların ardından eylem katledilenlerin resimlerinin yanında mumlar yakılması ve oturma eylemiyle son buldu.

Adana

Adana’daki anma, katliamda üyelerini kaybeden BTS şubesinin de bulunduğu Adana Garı’nda gerçekleştirildi. Anma etkinliğinde basın açıklaması DİSK, KESK, TMMOB ve Adana Tabip Odası adına TMMOB Adana İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi tarafından okundu. Açıklamada katliamda devletin sorumluluğu belirtilerek “Yastayız, isyandayız, unutturmayacağız!” denildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul – Ankara - Mersin - Adana

 

 

 

 

Yayınevlerinden katliama karşı açıklama

 

20 Ekim günü, İstanbul Cağaloğlu’ndaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde çok sayıda yayınevi bir araya gelerek basın toplantısı yaptı. Ortak açıklamayı Metis Yayıncılık’tan Eylem Can okuyarak katliamı lanetledi. Açıklamada katliamın sorumlusunun canlı bombalar olmadığı, bizzat devlet olduğu vurgulandı. Katliamla ilgili gerçeklerin karartılmaya çalışılması teşhir edilerek gerici iktidarın katliam karşısındaki aymazca tutumlarına tepki gösterildi. Gerici iktidarın IŞİD çetelerini “bir araya gelmiş öfkeli gençler” diye meşrulaştırdığı ve her türlü zemini sağladığı ifade edildi.

Basın açıklamasının ardından yayınevleri ortak olarak neler yapabileceklerini tartıştı. Tartışmalarda TUYAP Kitap Fuarı’nın ilk gününde katledilenleri anmak için ortak bir açıklama veya saygı duruşu yapılması, hazırlanan ortak açıklamanın bütün yayınevlerinin standlarında dağıtılması, ortak görsellerin kullanılması ve katledilenlerin hayatlarının kısaca yer aldığı bir broşürün çıkartılarak insanlara ulaştırılması tartışmaları yapıldı.

İmzaya açık olduğu belirtilen ortak deklarasyona imza atan yayınevleri şu şekilde: Agora, Alef, Anı, Aram, Aykırı, Ayrıntı, Belge, Berfin, Bulut, Can, Cem, Ceylan, Delidolu, Dipnot, Ege, Encore, Epos, Evrensel, Habitus, Islık, İletişim, İthaki, Kalkedon, Kök, Literatür, Metis, Nas, Notos, Pencere, Peri, Say, Sel, Sorun, Sözcükler, Su, Tekin, Verita, Versus, Yitik Ülke, Yordam.

Kızıl Bayrak / İstanbul




Alevi kurumlarından katliam anması

 

21 Ekim günü, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonu’nun da aralarında bulunduğu Alevi kurumları, Ankara Tren Garı önünde anma etkinliği yaptı. “Selam olsun barış aşkıyla dara duranlara, Muharrem matemimizi barış şehitlerine adıyoruz” yazılı pankartın açıldığı anmada hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Alevi kurumları adına basın açıklamasını okuyan Gazi Cemevi Başkanı Veli Gülsoy, katliamı kınadıklarını belirterek AKP’yi ve “Sayın Cumhurbaşkanı”nı “Türkiye’deki kötü gidişin” sorumlusu olarak teşhir etti. Açıklamada Türkiye’deki siyasal baskı ortamı, işçi-emekçilere yönelen saldırılar, iş cinayetleri, ekonomik kriz eğilimi, kadına yönelik artan şiddet ve inanç özgürlüğünün engellenmesi üzerinde duruldu.

Aleviler, daha sonra patlama noktasına karanfiller bıraktı ve güvercin uçurdu.

 

 

 

 

Kadıköy’de taziye çadırı

 

10 Ekim’de Ankara’da gerçekleşen katliamda yaşamını yitiren İnşaat-İş üye ve yöneticileri için Kadıköy Rıhtım’da 18 Ekim günü taziye çadırı açıldı.

İnşaat-İş’in Tayfun Benol, Serdar Ben, Tekin Aslan, Erol Ekici, Gazi Güray ve İsmail Kızılçay için açtığı çadıra Alınteri, HDP, DAF, Umut-Sen, TKP Politika, ESP, Kaldıraç, EHP, Kızıl Dayanışma, SYKP, TKP 1920 destek verdi, kurumların flamaları çadıra asıldı. Aynı gün Ankara’da Türkiye Meclisi toplantısı olan DGB de temsili katılımla destek oldu. Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube de çadırı ziyaret etti.

Kurumlar adına yapılan konuşmalarda katliam lanetlenirken, mücadelenin katletmekle bitirilemeyeceği vurgulandı.

Kızıl Bayrak / Kadıköy

 
§