5 Mayıs 2016
Sayı: KB 2016/17

Devrimci sınıf hareketi için ileri!
Kazanan Taksim iradesidir!
Birleşik, devrimci sınıf hareketi ihtiyacı
Abluka ve saldırılara karşı 1 Mayıs’ta Taksim ısrarı
Ankara, İzmir ve Bakırköy'de 1 Mayıs
Kayseri ve Adana’da 1 Mayıs’a saldırı
“Faşist saldırıların panzehiri devrimci sınıf mücadelesidir!”
1 Mayıs coşkusu dört bir yanda
Taksim-Bakırköy ayrışması, devrim-düzen ayrışmasıdır!
Adana 1 Mayıs'ı üzerine
"Direnişimizin sesini 1 Mayıs’a taşıdık"
Kocaeli 1 Mayıs’ından işçi ve emekçilere mesajlar
Avrupa’da 1 Mayıs eylemlerinden...
Avrupa’da 1 Mayıs
Asya kıtasında 1 Mayıs
Göçler, mülteciler, sorunlar ve sorumlular - 1
Özgürlüğü uğruna direnen halklar teslim alınamaz!
Kirli savaş politikalarının bedelini halklar ödüyor!
Denizler’in cüreti yol göstermeye devam ediyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Abluka ve saldırılara karşı 1 Mayıs’ta Taksim ısrarı

 

Reformist güçler ve sendikalardaki yansımaları İstanbul 1 Mayıs’ı için Bakırköy’ü adres gösterirken aralarında sınıf devrimcilerinin de olduğu devrimci ve ilerici güçler Taksim ısrarını sürdürdü. Taksim yasağına karşı mücadeleyi sürdüren onlarca kişi gözaltına alındı.

Sermaye devleti Taksim korkusu nedeniyle 1 Mayıs öncesinde İstiklal Caddesi’ne çıkan bütün ara sokakları kapatırken toplanma çağrısının yapıldığı Şişli Cami önü de polis ablukasına alınmıştı. Önceki gece civardaki esnafları gezen polisler dükkanlarını kapatmaları ve wifi erişimlerini engellemeleri yönünde baskı yaptı.

Sabah erken saatlerde pankart açarak sloganlarla Taksim Meydanı’na giren İnşaat İşçileri Sendikası üyesi 3 işçi gözaltına alındı.

Okmeydanı’nın giriş-çıkışlarını ablukaya alan polis Perpa civarına da yığınak yaparken sabah erken saatlerde Şişli Cami civarına giden 4 kişi gözaltına alındı.

Divan Otel önüne kısa bir yürüyüşle gelen Halkevi üyeleri, burada kısa bir açıklama yaptı. Polis saldırısına uğrayan grup daha sonra Bakırköy’deki mitinge geçti.

İlerleyen saatlerde Şişli Cami’den Taksim’e kadar çok sayıda kişi, gruplar halinde ve tekil halde toplanırken cami çevresindekilere GBT yapıldı.

Bomonti’de toplu olarak yürüyenlere saldıran polisler çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Dolapdere Caddesi’nde “Yaşasın 1 Mayıs yaşasın sosyalizm” yazılı pankart açarak Taksim’e yürümek isteyen BDSP’lilere saldıran polis 3 BDSP’liyi gözaltına alarak Karaköy Karakolu’na götürdü.

İstiklal Caddesi’nde kafelere baskın yapan polisler 4 ESP’liyi gözaltına aldı. SODAP üyesi bir genç de meydan çevresinde pankart açtığı için gözaltına alındı.

Beşiktaş’ta buluşarak Taksim’e yürümek isteyen HKP’lilere, Feriköy’de ise Halk Cepheliler’e saldıran polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İstanbul Anadolu Yakası’ndan gelen BDSP’liler toplanma yeri olan Şişli Cami’ye gelmeden Adliye Caddesi’nde polisin saldırısına uğradılar. Pankart açan BDSP’liler saldırının ardından ara sokaklara çekildiler. Ardından Şişli’de gerçekleştirilen polis saldırısında 2 BDSP’li ve 2 DLB’li gözaltına alındı.

İnşaat-İş Sendikası’nın da aralarında bulunduğu devrimci ilerici güçler yaklaşık 200 kişilik kitleyle Zincirlikuyu civarında toplanarak yürüyüşe geçti. Mecidiyeköy civarında polis saldırısıyla karşılaşan kitle taş ve hava fişeklerle saldırıya karşılık verdi.

Pankart açarak yeniden Şişli Cami önüne doğru yürüyüşe geçen BDSP’lilere saldıran polis 10’a yakın BDSP’li ve DGB’liyi gözaltına aldı.

Şişli eski adliye tarafında Eğitim-İş üyelerine de polis saldırdı. Tazyikli su ve biber gazıyla yapılan saldırının ardından ara sokaklara çekilen Eğitim-İş üyeleri, tekrar toplanıp basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı.

BDSP, DEV TEKSTİL ve Mücadele Birliği Talimhane tarafında pankart açarak Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Ajitasyonlarla devletin 1 Mayıs yasağını, işçi ve emekçilere dönük saldırılarını teşhir eden kitleye polis saldırdı.

Saldırıda, 3 BDSP’li ve DEV TEKSTİL yönetiminden Engin Yılgın ile birlikte 2 sendika yöneticisi daha gözaltına alındı.

Gözaltının ardından polis çevredekilere ve kafelerde oturanlara kimlik kontrolü yapmaya başladı. Basını da engellemeye çalışan polis, muhabirimiz Ersin Özdemir’i gözaltına almakla tehdit etti.

1 Mayıs tişörtleriyle Bekar Sokak’tan İstiklal Caddesi’ne giren 3 DGB’li polis saldırısıyla gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların çoğu akşam saatlerinde serbest bırakılırken uzun süre gözaltında bekletilenler işkenceden geçirilerek nezarete atılırken tekrar otobüslere getirildiler.

Saatler boyu çeşitli noktalarda toplanan devrimci, ilerici güçler keyfi yasak karşısında Taksim’i kazanmak için mücadeleyi sürdürürken çok sayıda gözaltının ardından eylemler sonlandırıldı.

 

 

 

 

BDSP: Taksim yasağınızı tanımıyoruz!

 

1 Mayıs’ta Taksim iradesini sürdürenlere yönelik saldırılar BDSP tarafından İstanbul’da yapılan eylemlerle protesto edildi.

Avcılar’da deprem anıtı önünde yapılan eylemde “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açıldı.

BDSP adına yapılan konuşmada Taksim yasağı protesto edilerek, işçi ve emekçilerin, devrimcilerin Taksim iradesine yasak konulamayacağı vurgulandı. Sabah saatlerinden itibaren polis yığınaklarına ve gözaltı saldırılarına karşı Taksim kararlılığının sokaklarda haykırıldığı belirtildi. Reformistlerin Bakırköy icazetine sığınmalarına karşı gösterilen Taksim iradesinin anlamı üzerinde duruldu. Taksim demenin kölece çalışma koşullarına, sosyal yıkım saldırılarına karşı durmak, kirli savaşa ‘dur’ demek anlamına geldiği belirtildi. Konuşma mücadele çağrısıyla sonlandırıldı.

BDSP konuşmasının ardından, genel başkanı ve yöneticileri de gözaltında olan DEV TEKSTİL adına bir konuşma gerçekleştirilerek Taksim’in işçilere yasaklanamayacağı belirtildi.

Kartal’da ise sınıf devrimcileri, ajitasyon konuşmalarıyla çay bahçelerine doğru yürüyüş yaptı. 1 Mayıs’a yönelik sermaye devletinin tahammülsüzlüğünün ve korkusunun anlatıldığı konuşmalarda, buna karşı Taksim iradesinin ortaya konduğu vurgulandı.

Bankalar Caddesi üzerinde bulunan İş Bankası önüne gelindiğinde 1 Mayıs’ın tarihçesi ve işçi ve emekçilerin mücadele etmesinin öneminden bahsedildi. Yasak ve saldırılara karşı alanlara daha güçlü çıkma çağrısı yapıldı.

Sarıgazi’de de Demokrasi Caddesi’nde bir araya gelen BDSP’liler Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunu haykırdılar.

Ajitasyon konuşmalarıyla başlayan protesto eyleminde BDSP’lilerin kölece çalışma koşullarına, savaş ve saldırganlığa, kadın cinayetlerine, gençliğe yönelik saldırılara karşı topyekûn direnişi büyütmek için Taksim alanında olduğu haykırıldı. Taksim ve bütün yasaklı alanların direnişle kazanılacağı vurgulandı.

Açıklamanın ardından Demokrasi Caddesi'nin girişine “1 Mayıs alanı Taksim’dir! BDSP” pankartı asıldı.

 
§