9 Şubat 2018
Sayı: KB 2018/06

İşçi-emekçi barikatlarını yükseltelim!
Kirli savaşın kiralık kalemşörleri
Sosyal demokrasinin sözde savaş karşıtlığı
“Yaşamdan, barıştan yana tutumumuzu sürdürüyoruz!”
Tabutluk hücrelere sağlıklı girip tabutta çıkmak
Hapisanelerde sürece yayılan katliam
Metal işçilerinin birliği ve mücadelesi kazanacak!
10 Şubat 2014, Greif: İşgal, Grev, Direniş!
Onursuzluk dayatmalarına ve sömürüye karşı direnişi ve mücadeleyi büyütelim
Ekim Devrimi, işçi sınıfı ve sınıf örgütleri
Kapitalist kriz, siyasal gericilik ve sınıf mücadeleleri
Emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı birleşik devrimci direniş!
Almanya’da metal TİS’lerinde anlaşma
Ekim Devrimi’nin 100. yılında Kollontay’ı okurken… / IV
Liseliler birliğe, mücadeleye!
Çocuk işçiliğin yasal hali: Çıraklık!
Yeni bir sendikal hareket için ileri!
“Birleşirsek tok, birleşmezsek yok oluruz!”
Greif İşgali işçi sınıfına yürünmesi gereken yolu gösteriyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Yaşamdan, barıştan yana tutumumuzu sürdürüyoruz!”

 

Savaş bir halk sağlığı sorunudur” açıklamasının ardından, AKP şeflerinin hedef gösterdiği ve haklarında soruşturma başlatılarak gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi (MK) üyelerinin tamamı serbest bırakıldı.

30 Ocak’ta gözaltına alınan 11 TTB yöneticisinin 3’ü 2 Şubat’ta, geriye kalan 8’i ise 5 Şubat’ta adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan TTB yöneticileri 7 Şubat’ta Ankara’da bulunan TTB merkezinde basın toplantısı düzenledi.

TTB Genel Başkanı Raşit Tükel tarafından yapılan açıklamada, TTB’ye yönelik saldırılar ele alındı ve gözaltı süreci anlatıldı.

Açıklamada, TTB Merkez Konseyi üyeleri hakkında soruşturma açılmasının hemen ardından avukatlarından savcılıkla derhal görüşülmesini istedikleri, ifade vermeye hazır olduklarını bildirdikleri, buna rağmen gözaltına alındıkları belirtildi.

Açıklamada “eziyet etme ve hukuk dışı işlem yapma ‘yetkisi’ kullanılmıştır” ifadeleri yer alırken bir meslek örgütü olan TTB’nin bilgisayarlarına baskın sırasında el konulmasının verilen kamu hizmetini geçici olarak engellediği söylendi.

Sağlı Bakanlığı’nın kendilerinin “hekimleri temsil etmediği” gerekçesiyle açtığı davanın TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması için açılan 3. dava olduğu hatırlatıldı. Önceki iki davada olduğu gibi bu davanın da “TTB’nin hekimlik değerlerini savunduğu, görevini yaptığı” kararı ile sonuçlanacağına inandıkları belirtildi.

Merkez Konseyi üyeleri olarak hakkımızda yapılan ve yapılması olası her türlü suç üretme çabasını reddediyoruz” denilen açıklamada Türkiye’de yakın geçmişte gözaltı sonrası üretilen “suç” örneklerine değinilerek kendilerine yönelik de benzer bir “uydurma ve karalama” faaliyetine dönüştürülmemesini ümit ettikleri dile getirildi.

TTB’nin, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Kenan Evren’in GATA öğrencilerinin mezuniyet töreninde dayattığı “Önce asker sonra hekimsiniz” sözünü reddettiği hatırlatılarak hekimlerin hiçbir ayrım yapmayacağı belirtildi.

Açıklama; “TTB olarak, halkın sağlık hakkını, hekimlik değerlerini savunmaya, geçmişte olduğu gibi bugün de yaşamdan ve barıştan yana olma tutumumuzu sürdürmeye devam ediyoruz” ifadeleriyle sona erdi.

 

 

 

 

BİA Medya Gözlem 2017: Yasak ve tutuklamalar

 

Bianet’ten Erol Önderoğlu, 2017 yılında habercilere ve medyaya yönelik saldırıları derledi. BİA Medya Gözlem 2017’ye göre, ilk üç ayda 220 olan Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu’ndan (TMK) yargılanan gazeteci sayısı 1 Ocak 2018’de 520’yi buldu. Söz konusu gazeteciler, toplam 237 ağırlaştırılmış müebbet ile toplam 3 bin 672 yıl 6 ay hapis talebiyle yargılanıyorlardı.

Bir yıl içinde, 17 gazeteci ve köşe yazarı “Cumhurbaşkanına hakaret”ten toplam 8 yıl 4 ay 10 gün hapis (4 yıl 10 ay 19 gün ertelemeli) ve 136 bin 500 TL adli para cezası ödemeye mahkum edildi. Tutuklu gazetecilerin sayısı 131’den bir yıl sonra 122’ye indiyse de Türkiye, RSF ve CPJ nazarında, “dünyanın en büyük gazeteci hapishanelerinden biri” olmaktan kurtulamadı.

Rapora göre, 2017’de 85 gazeteci ve medya temsilcisi gözaltına alındı; bir Suriyeli kadın gazeteci öldürüldü, 20 gazeteci, bir medya kuruluşu, bir yayınevi saldırıya uğradı; 12 haberci ve bir medya kuruluşu tehditlerle karşılaştı; beş gazeteci de sözlü saldırıya maruz kaldı.

Raporda öne çıkan bazı veriler

*2017’de 31’i Fethullah Gülen Cemaati’ne yakın medya kuruluşlarında, 20’si Kürt medyasında çalışan, beşi uluslararası medya temsilcisi toplam 85 gazeteci gözaltına alındı. Darbe girişiminin yaşandığı, OHAL’in uygulamaya girdiği 2016’da bu sayı 201 idi.

*Son altı yılda ağırlık verilen “güvenlik” politikaları nedeniyle gözaltına alınan medya temsilcilerinin sayısı 548’i buldu. 2012’de 31 olan habercilere yönelik gözaltı, 2013’te 39, 2014’te 72, 2015’te 120, 2016’da 201’e çıktı.

*2017’de bir Suriyeli kadın gazeteci İstanbul’da öldürüldü, 20 gazeteci, bir gazete ve bir yayınevi saldırıya uğradı.

*2017 yılında 166 gazeteci ve medya çalışanı işten çıkarıldı, işten çıkmak zorunda bırakıldı veya hazırladıkları/sundukları programlar sonlandırılınca işlerine son verildi. 2016’da 2 bin 708 gazeteci ve medya çalışanı işten çıkarıldı veya işten ayrılmaya itilmişti. TGC bu işsiz kalan gazetecilerin sayısının 10 bini aştığını açıklamıştı.

 

 

 

 

Enflasyon yeni yılda da çift hanelerde

 

TÜİK, Ocak ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK rakamlarına göre, yıllık enflasyonda düşüş yaşansa fiyatlardaki artışlar devam etti; ulaşım, giyim, ev eşyası harcama gruplarındaki yıllık fiyat artışları dikkat çekti.

TÜİK’in rakamlarına göre, Ocak ayında TÜFE, 2017 Aralık ayına kıyasla yüzde 1,02 oranında artarken, yıllık fiyat artışı da yüzde 10,35 oldu. 12 aylık ortalamalara göre de TÜFE’de yüzde 11,23 artış yaşandı.

Ulaştırma harcama grubundaki fiyat artışı, uluslararası petrol fiyatlarındaki tırmanışın emekçilere fatura edildiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu grup, yıllık fiyat artışlarında yüzde 16,02 ile ilk sırada yer aldı.

Öte yandan, yıllık fiyat artışlarının dikkat çektiği gruplar sırasıyla; yüzde 13,49 ile ev eşyası, yüzde 12,63 ile giyim-ayakkabı, yüzde 11,42 ile lokanta-oteller, yüzde 11,38 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. Fiyat artışının çift hanelerde seyrettiği gruplar arasında yüzde 10,68 ile eğitim ve yüzde 10,18 ile konut da yer aldı.

Bir aylık fiyat artışlarında öne çıkan harcama grupları ise şöyle sıralandı: Çeşitli mal ve hizmetler yüzde 2,96, ev eşyası yüzde 2,44, sağlık yüzde 2,42, konut yüzde 2,34, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 1,67, ulaştırma yüzde 1,30, eğlence ve kültür yüzde 1,26. Bununla birlikte, giyim ve ayakkabı yüzde 6,02, haberleşme ise yüzde 0,99 düşüş kaydetti.

Gıda grubundaki ürünlerde ise Ocak’ta en çok artış yüzde 25,11 ile salatalık oldu.

Salatalıkla birlikte fiyatı en çok artan gıdalar şöyle: Taze fasulye yüzde 19,44, mandalina yüzde 18,81, patlıcan yüzde 15,3, nar yüzde 11,14, dolmalık biber yüzde 10,51, muz yüzde 9,54.

2018 Ocak ayında endekste kapsanan 407 maddeden; 19 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 295 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 93 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

 
§