29 Haziran 2018
Sayı: KB 2018/25

Sermayenin diktatörlüğüne ve diktatörüne karşı mücadeleye!
Şaibeli seçimler zincirinde yeni halka!
Reformist solun ilk seçim değerlendirmeleri
Atı alan Fırat’ı geçemedi!
Seçim hileleri 24 Haziran’da da devredeydi
Hapishanelerde hücre saldırısının yolunu düzleyen saldırılar
Neo-liberal tarım politikalarının yarattığı tablo
Çözüm işçi iktidarında!
İstanbul’da direnen KESK’li emekçilerden açıklama
Derby işgali 50. yılında!
Karl Marks’ın 200. Doğum Yılı… / 2
‘İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Festivali’ gerçekleşti!
Avrupa’dan ilk seçim açıklamaları: Ne özgür ne de adil!
Dünyadan kısa kısa…
Türkiye IMF kapısına doğru yol alıyor
Şenyaşar: Dövdüler, bıçakladılar, kurşun sıktılar ölü taklidi yaptım
Kocaeli’nin 24 Haziran seçimi
Sermayenin öğrettiği çaresizlik
İşçi sınıfı bu oyunu bozmalı!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

‘İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Festivali’ gerçekleşti!

 

Bu sene üçüncüsü düzenlenen İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Festivali, 23 Haziran’da Almanya’nın Essen kentinde gerçekleştirildi.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) tarafından organize edilen festivale, yoğunluğu Essen ve civar kentleri olan Ruhr bölgesinden olmak üzere yaklaşık 1500 işçi, emekçi ve genç katıldı.

Festival ön hazırlık süreci yoğun ve yaygın bir faaliyetle örüldü. Başta Essen kenti olmak üzere, Duisburg, Dortmund, Düsseldorf, Köln, Wuppertal ve Bielefeld gibi kentlerde binlerce afiş ve el ilanı yaygın bir şekilde kullanıldı. Yine bilet satışı amacıyla binlerce emekçiye ulaşılırken, süreçte gerçekleşen onlarca etkinliğe katılım sağlanıp etkinliğin çağrısı emekçilere taşındı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan festival alanının hazırlanması çalışmalarının sona ermesinin ve emekçilerin alanı doldurmasının ardından festival, kısa bir açılış konuşması ve saygı duruşuyla başladı.

Ardından Suavi, Xero Abbas, Erdoğan Emir, Afrika davul ve dans grubu, Enternasyonal Sokak müzisyenleri, S. Castro (politik rap), The Boom’den oluşan programa geçildi.

Sanatçılardan özellikle Suavi ve Xero Abbas müzik programlarının yanı sıra, zaman zaman güncel politik konulara ilişkin çeşitli mesajlar da verdiler. Kürtçe türkülerden oluşan repertuarıyla başarılı bir performans sergileyen Xero Abbas, daha çok Kürt halkına yönelik baskı ve zorbalığa dikkat çekti. Suavi ise, toplumsal yaşamın çeşitli alanlarında mücadele yürüten ve direnen dinamikleri selamlayan şarkılar seslendirirken, Türkiye’deki baskı rejiminin geldiği boyuta en bariz örneğin zindanlardaki 70 bin öğrencinin olduğunu belirtti.

Türkiye gündemini yakından takip eden gazeteci Nick Brauns da özellikle seçimler ve olası gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, emperyalistlerin Ortadoğu halklarına yönelik saldırıları ve özellikle Almanya’nın AKP rejimiyle olan kirli ve karanlık ilişkilerini teşhir eden bir konuşma yaptı.

BİR-KAR adına yapılan konuşmada Türkiye, Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgelerindeki işçi ve emekçi eylemlerinden örnekler verilerek, bunun içinden geçtiğimiz dönemin bir “bunalımlar, savaşlar ve devrimler dönemi” olduğunun kanıtı niteliğinde olduğuna ve umudun her zamankinden daha güçlü ve fazla olması gerektiğine vurgu yapıldı. Konuşma tüm reformist, parlamentarist ve liberal hayallere karşı biricik kurtuluş yolu olan, işçi sınıfının öncülüğünde devrim ve sosyalizm mücadelesini geliştirme çağrısıyla sona erdi.

Festivalde 20’ye yakın Türkiyeli ve yerli devrimci demokratik kurum da açtıkları tanıtım ve kitap standlarıyla dayanışmada bulundular.

3. festival seçimler, dünya kupası gibi işçi ve emekçileri günlük olarak meşgul eden ve bilincini bulandıran gelişmelere rağmen, yürütülen ısrarlı ve kararlı devrimci bir mücadelenin ürünü olarak asgari bir başarıyla gerçekleşti.

Programı, organizasyonu, devrim ve sosyalizme vurgu yapan pankartlarıyla devrimci bir atmosferde gerçekleşen festival, en son sahne alan Suavi’nin seslendirdiği şarkıların ardından, gecenin geç saatlerine kadar devam etti.

 

 

 

 

Rusya ve İran’dan Erdoğan’a tebrik

 

24 Haziran seçimlerinin sonuçlarının büyük oranda kesinleşmesinin ardından Rusya ve İran’dan Erdoğan’a tebrik açıklamaları yapıldı.

Kremlin’in basın dairesinden yapılan açıklamaya göre, Rusya devlet başkanı Putin, Erdoğan’a gönderdiği tebrik telgrafında, seçim sonucunun, “Erdoğan’ın büyük bir siyasal otoritesi olduğunu tamamen kanıtladığını” belirtti. Putin “Seçim sonucunun, Türkiye’nin güncel sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi ve ülkenin dış siyasetteki pozisyonunun güçlenmesi için Erdoğan liderliğinde izlenen politikalara gösterilen büyük desteğin ispatı” olduğunu iddia etti.

Putin, Rusya ve Türkiye’nin “bir dizi alanda kendinden emin bir biçimde stratejik seviyeye ulaşan ortaklık ilişkilerinin devamlı gelişmesinden memnuniyet duyduğunu” söyleyerek “kapsamlı diyalogu sürdürmeye ve hem bölgesel hem de uluslararası meselelerde sıkı bir biçimde ortak çalışmaya devam etmeye hazır olduklarını” ifade etti. Putin, bahsettiği işbirliğinin “Avrasya’da istikrar ve güvenliğini korunması için” önemli olduğunu öne sürdü.

Duma’nın Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Erdoğan’ın “dürüst ve rekabetin çok olduğu bir mücadeleyi kazandığını” söyleyerek seçimlerin “özgür ve demokratik” olduğunu düşündüğünü, “seçimlerdeki usulsüzlük oranının asgari olduğunu” öne sürdü. Türkiye’nin Rusya için “önemli ve stratejik bir ortak” olduğunu belirten Slutskiy şunları söyledi: “(Türkiye ile) ortak çaba göstererek Suriye’de terörizm ile mücadele ediyoruz, bölgede güvenliğin sağlanması için adımlar atıyoruz. Bu anlamda, Erdoğan’ın yeniden seçilmesi Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmesinde ve başta Suriye krizi olmak üzere uluslararası gündemde yer alan kilit meselelerdeki işbirliğimizde öngörülebilirlik sağlayacak.”

İran Cumhurbaşkanı Ruhani de resmi internet sitesinde yayınlanan mesajında şöyle dedi: “Sayın Recep Tayyip Erdoğan, halkınızın güven oyunu alarak Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini yeniden kazanmanızı içtenlikle tebrik eder, şahsınızın yeni cumhurbaşkanlığı döneminde iki ülke ilişkilerinin daha da güçlenmesini temenni ederim.”