3 Ağustos 2018
Sayı: KB 2018/30

İçeride kriz, dışarıda gerilim tırmanıyor
Sermayenin kriz çözümü; yoksuldan al, zengine ver!
Ekonomide kriz çanları çalmaya devam ediyor
Büyüme rekorları eşliğinde sefalet derinleşiyor
6 ayda bin polis baskını, yüzlerce gözaltı
Pragmatik politikanın son örneği: Brunson davası
Krizin bedelini patronlara ödetmek için örgütlenelim!
“Hani işçiye OHAL yoktu: İş cinayetleri yüzde 14 arttı”
Toplu işten çıkarmalar ve Kayseri İşçi Birliği
Çel-Mer İşgali’ni hatırlamak...
“Engels’in adı ve yaşamı her işçi tarafından bilinmelidir!” - V. İ. Lenin
PYD Şam yönetimiyle görüşmelere başladı
Trump-Juncker uzlaşması...
Küba, anayasa, sosyalizm…
Macron zor durumda…
Kapitalizm insanı ve doğayı katlediyor
Temmuz ayında en az 15 kadın katledildi
İmam hatip projesi çöktü: 200 bin öğrenci sistem dışında kaldı
Hiroşima, Nagazaki ve atom bombası
Patrona cennet, işçiye cehennem bir fabrika: Bross
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Toplu işten çıkarmalar ve Kayseri İşçi Birliği

 

Üretimi arttırmak, işçiye düşük maaş dayatmasında bulunmak veya çalışma saatlerini uzatmak gibi, işten çıkarmalar da patronların kârlarını arttırmak için en sık başvurduğu kirli yollardan biridir. İçinde bulunduğumuz dönemde büyüyen krizin faturasını işçi ve emekçilere ödetmek için kapitalistler en kirli silahlardan biri olan işten atma saldırısını acımasızca kullanıyorlar.

Tüm ülkede olduğu gibi Kayseri’de de işçi kıyımı ve toplu işten çıkarmalar sürüyor. Önce Solonn fabrikasında 70, ardından Işık Soba’da 60 ve son olarak da Haziran başında Baytaş’ta 30 işçi işinden-ekmeğinden edildi.

Solonn’da görkemli açılışa işçi kıyımı eşlik etti

Güneş enerji sektörünün kısa sürede önemli firmalarından biri haline gelen Solonn Enerji’de işçiler mucizevi bir şekilde üretimi 200 Mw’a çıkarmışlardı. Buna rağmen işçilere asgari ücret reva görülüyordu. Resmi açılışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Taner Yıldız tarafından yapılan Solonn Enerji’de yönetimin açılışa yansıyan iddialı söylemleri ve artan kârı, emek sömürüsü üzerinden gerçekleşti. Mart ayında 70 Solonn işçisi görkemli açılışın olduğu gün işten atıldı. 110 işçiden 70’inin payına işsizlik düştü.

İşçilerle yaptığı toplantılarda emeğe sözde verdiği değeri ifade eden Solonn patronu, asgari ücret karşılığında üretim mucizesi yaratan işçilerden 70’ini işten atmakta tereddüt etmedi. Böylece Solonn işçilerinin emeğine zerre kadar değer vermediklerini gösterdi.

Işık Soba’da isim değişikliği oyunu ve toplu işçi kıyımı

Işık fabrikası patronu işçileri toplayarak “isim değişikliği” yapacağını söyledi. Yeni şirkette çalışabilmeleri için işçilere “tüm haklarını aldıklarına dair evrak imzalamaları” dayatmasında bulundu. Patron ayrıca işçilerin geleceğe ilişkin haklarını 7 ay sonra ödeme vaadinde de bulundu. Patron Fevzi Işık isim değişikliği oyunuyla hem kitlesel işçi kıyımının önünü açmak hem de işçi alacakları, sigorta primleri ve vergi borcu yükünü de sırtından atmak istiyordu. İşçilerin hiçbir hakkını ödemeden onları yeni şirkete geçirmek niyetindeydi. İşçiler bu tuzağa düşmediler. Alacaklarının yedi ay sonra ödenmesi teklifini geri çeviren 50 ışık işçisi, haklarına sahip çıkma kararlılığını ortaya koydular. İşçilerin vaatlere kanmamasına tepki gösteren patron önce işçileri işten çıkarmakla tehdit etti, ardından da toplu işten çıkarma saldırısının altına imza attı.

Baytaş’ta isim değişikliğinin ardından toplu işten çıkarma!

Baytaş’ta yatak odası, yemek odası, banyo dolabı, genç ve çocuk odası takımı, gardırop, vestiyer, gömme dolap, masa, zigon vb. mobilya imalatı yapılıyor. Kayseri’de üçüncü kitlesel işçi kıyımı Baytaş’ta yaşandı. Baytaş’ta çalışan 33 işçiden 30’u işten çıkarıldı. İşçilerin yasal haklarını gasp eden Baytaş patronu kıdem ve ihbar tazminatları ile üç aylık maaşlarını ödemedi. Şirketin, işçi kıyımı yaptığı sırada NEVPA olarak adını değiştirdiği ortaya çıktı.

Baytaş’ta yapılan işçi kıyımına ve haklarının gasp edilmesine tepki gösteren işçiler bir araya geldiler. Kazanılmış haklarını korumak ve alacaklarının ödenmesi için birlikte harekete geçtiler. Hakları ve çocuklarının geleceği için bir araya gelerek onurlu bir duruş sergilediler. Kazanmak için birbirlerine sıkı sıkı kenetlendiler.

Toplu işten çıkarmalara karşı mücadelenin merkezi KİB

Kayseri İşçi Birliği’nin işçiler içindeki etkisi toplu işten çıkarmalar sürecinde tüm açıklığı ile ortaya çıktı. Toplu tensikatların yaşandığı üç fabrikada çalışan işçiler bir odak olarak gördükleri KİB’le buluştular. KİB işten çıkarma saldırısının yaşandığı üç fabrikada da yerelin imkanlarını değerlendirerek özgün araçlar kullandı. Örneğin toplu işten çıkarma saldırısına maruz kalan üç fabrikada da yaşanan sorunları içeren çağrı bildirileri etkin bir şekilde kullanıldı.

KİB, toplu işten çıkarmaların yaşandığı üç fabrikanın işçileri arasında dayanışma, birlik ve ortak mücadele yaklaşımını temel bir tutum olarak öne çıkardı. İşten çıkarmaların yasaklanması talebine hizmet eden araçların tümünü sınıf içinde kalıcı mevziler kazanma anlayışıyla planladı. Sadece toplu işten çıkarmaların yaşandığı fabrikalardaki işçilerin değil, genel olarak işçilerin işten çıkarmaların yasaklanması talebine sahip çıkması için çaba gösterdi.

Öte yandan KİB, toplu tensikatlara karşı mücadeleyi sınıf içinde örgütlülüğü arttırmanın aracı olarak ele aldı. Bu çerçevede işçi kıyımının yaşandığı Solonn, Işık Soba, ve Baytaş işçileriyle kitlesel hazırlık toplantıları örgütledi. Yaptığı müdahale ile özelde işten çıkarmalara karşı mücadelenin, genelde işçilerin hakları ve geleceği mücadelesinin Kayseri’deki merkezi olduğunu kanıtladı. KİB’in ısrarlı duruşu işçi sınıfı dostlarını, ilerici ve devrimci yapıları sevindirdi.

KİB işten çıkarmalara karşı yürüttüğü mücadelenin gücüyle Kayseri’de sınıf içerisinde odak olma konumunu güçlendirmek için kolektif çalışmasını sürdürecektir. Etkili bir örgütlenme pratiği sergileyecektir. Faaliyetin örgütsel anlamda sonuçlar üretebilmesi, yeni birtakım mevzilere kavuşulabilmesi ve en önemlisi de kadrosal potansiyelin artması, sürekliliği ve istikrarı sağlanarak çalışmanın içine çekilmesi için çok daha yoğun, planlı ve hedefli bir çalışma pratiği ortaya koyacaktır.

Kızıl Bayrak / Kayseri

 

 

 

 

Tuzla ve Trakya’da mücadele çağrısı

 

Sınıf devrimcileri Tuzla ve Trakya’da yürüttüğü faaliyetle işçi ve emekçileri hakları ve gelecekleri için mücadeleye geçmeye çağırdı.

Tuzla’daki Aydınlı ve Konaşlı mahallelerinin yanı sıra servis güzergâhlarına da yaygın bir şekilde yapılan yazılamalarla krizin faturasını patronlara ödetme çağrısı yapıldı.

“Krizin faturası patronlara” şiarlı Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası imzalı bildiri Kartal’da yer alan tekstil fabrikalarına ulaştırıldı. Dağıtım esnasında işçilere mücadele çağrısı yapıldı. Fabrika yönetimi “eğer dağıtım yapılmaya devam edilirse polis çağıracağını” ifade ederek tahammülsüzlüğünü göstermiş oldu. Buna karşın faaliyet sürdürülerek işçilere mücadele çağrısı yapıldı.

Trakya’da ise Metal İşçileri Bülteni metal işçisine ulaştırıldı. Çerkezköy, Kapaklı ve Çorlu’da bülten B/S/H/, Trakya Döküm, Dinex, Ego, Hema başta olmak üzere birçok metal fabrikasında çalışan metal işçilerine ulaştırıldı.

Petro Kimya İşçileri Birliği Bülteni de Hakan Plastik ve EATON fabrikalarının önünde dağıtılarak işçilere ulaştırıldı.