9 Kasım 2018
Sayı: KB 2018/42

İşçi sınıfı hakları, onuru ve geleceği için mücadele etmelidir!
Çürümüşlük diz boyu!
Barınma bir haktır, rant alanı değil!
Sınıf devrimcilerine yönelik polis baskınları
Saraya milyarlar halka tasarruf!
Ücretlere derhal zam yapılsın!
Kıdem tazminatının fona devri için ‘ilk adım’
Sermayeye arsa tahsisine “istihdam” çarpıtması
Sendikamız yöneticilerine hapis cezası verildi!
Atölyeden holdinge: Sanko
Rusya’da devrim ve proletarya devriminin sorunları - H. Fırat
Filistin direnişini tasfiye çabaları boşa düşecektir!
“Bütün düzen bir tahterevalli”
Kapitalizm şiddet üretir, kapitalizme karşı mücadeleye!
Mesleki eğitimde üretim yarışı ve ücretsiz kölelik gerçeği
“Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”
“40 paralık adam” ve bugüne dersi
Geçmişin umudu üreten deneyimlerini anı olmaktan çıkarmalıyız!
Bir gün
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sermayeye arsa tahsisine “istihdam” çarpıtması

 

Sermaye iktidarı bir yandan krizin faturasını işçi sınıfı ve emekçilere ödetmek için hamleler yaparken, diğer yandan da attığı adımları “işçilere destek için çalışıyor” görüntüsüyle gerçekleri çarpıtarak sunuyor. İşçi sınıfı ve emekçileri aldatmak adına her türlü yöntemi kullanan sermaye iktidarı, sermayedarlara sunduğu “OSB’lerde bedelsiz arsa” teşvikini de demagoji konusu yaptı.

Son iki ayda işten atılan işçi sayısının 10 bini aştığı, işçi sınıfının çalışma koşullarının giderek kötüleştiği, temel ihtiyaçlara yapılan zamlarla sefaletin derinleştiği bir dönemde, sermayeye sunulan teşvik “200 bin kişiye istihdam imkanı” denilerek bir lütufmuş gibi sunuldu.

Sermaye devletinin resmi haber kaynağı olan Anadolu Ajansı tarafından verilen haberde, “Organize sanayi bölgelerinde (OSB) bedelsiz arsa tahsisi” uygulaması, “200 bin kişiye ilave istihdam” başlığıyla demagoji konusu edildi.

Haberde, OSB’lerde son dönemlerde atılan adımların “istihdama katkı sağlamak” amacıyla atıldığı yalanı öne sürüldü. Söz konusu ‘bedelsiz arsa’ teşvikinin de sermayeye yeni yatırım imkanı yarattığı açıkça ortaya kondu. Bununla birlikte, “halihazırda OSB’lerdeki boş parselin tamamının tahsis edilip, yatırım yapılması halinde yaklaşık 200 bin kişilik ilave istihdam sağlanması mümkün olacak” ifadeleriyle konu istihdama bağlandı.

“İstihdam” güzellemeleri emekçileri aldatmak için

“İstihdam”ın demagoji konusu edilmesi yeni değil. Sermaye iktidarı, işçi ve emekçilerin iş, ekmek umutlarını sermaye düzenine bağlamak için “istihdam” vurgularını özel olarak gündemde tutmaya çalışıyor. İşçileri aşağılamaktan imtina etmeyen AKP şefleri de, sermaye kodamanları da, onlara ajanlık yapan sendika bürokratları da “istihdam” laflarını dillerinden düşürmemeye gayret ediyor. Darbe girişimi sonrasında sürekli birlikte poz vermeye özen gösteren bu kesimler, 2017 yılı itibarıyla da “istihdam seferberliği” diye benzer aldatmacayı devreye sokmuştu.

İşsizlik oranının yüzde 20’lere dayandığı ve iş bulmanın giderek zorlaştığı ülkede, söz konusu “istihdam seferberliği”nin neye yaradığını sermayenin elde ettiği 2017 yılı kârları halihazırda ortaya koymuş bulunuyor. Bununla birlikte, gerek İşsizlik Fonu’nu sermayeye peşkeş çekmek ve sermayenin maliyet yükünü azaltmak, gerekse TÜİK’in dar tanımlı işsizlik verilerinde “iyileşme” görüntüsü yaratmak için başlatılan “seferberlik”, artan işsizliğe çözüm olmaktan da uzak kaldı.

TÜİK’in yüzde 10’u aşan, ‘dar tanımlı’ işsizlik oranı yüzde 9.0’u dahi göremedi. TÜİK’in eksik gösterdiği işsizlik oranı, 2018 Mart ayından itibaren yükselişe geçerken, son açıklanan Temmuz ayında yüzde 11’e dayanmış bulunuyor.

Zorunlu BES, ‘kullan at’ işçilik ve şimdi de kıdem tazminatının gaspı

“Seferberlik”te esas amacın sermayeye hizmet olduğu, AKP iktidarının aynı dönemde hayata geçirdiği düzenlemelerle de gözler önüne seriliyor. İşçilerin hak arama mücadelelerine yönelik baskı ve yasaklar, grev hakkına azgınca saldırıların yanı sıra, OHAL döneminde yasal hale getirilen zorunlu BES, kiralık işçilik ve arabuluculuk uygulamaları sermayenin emek üzerindeki tahakkümünü arttırmaya, işçilerin patronların kârlarından ancak alabildiği ‘kırıntı’ya da patronlarca el konulmasına hizmet etmiş oldu. Yine buna hizmet edecek kıdem tazminatının gaspı konusu da, işçi sınıfı içerisinde artan huzursuzluk ve sermaye sınıfının ajanlığını yapan sendika bürokratlarının efendilerine tavsiyesi ile ertelendi. Bu hak gaspı da yeni yılda “fedakarlık” adı altında tekrar gündeme gelecek gibi gözüküyor.

İflas ve kriz içerisindeki sermaye sınıfının işçi düşmanlığı günbegün daha fazla su yüzüne çıkarken, “istihdam” demagojileriyle atılacak adımlar işçilere ne bir gelecek ne de insanca bir yaşam sunabilir. Dolayısıyla, sermaye sınıfının seferberliğine karşı, işçi sınıfı ancak kendi içerisindeki ‘seferberliği’ ile geleceğini kazanabilir.

 

 

 

 

DP World’de işten atılma

 

Kocaeli Yarımca’da bulunan Dubai Port (DP) World limanında, başka makinayı kullanmayı reddeden operatörler işten atıldı. Kendi alanlarının dışında bir işte çalışmaya zorlanan fakat güvenli çalışma koşulları açısından risk oluşacağı için çalışmak istemeyen 5 işçi tazminatsız olarak işten çıkartıldılar.

İşçilere, “Sizlerden farklı makineleri kullanmanızı talep etmekteyiz. Bu uygulama görev tanımınıza eklenmiştir. Görev tanımlarınızın son hali sizlere vardiya amirleriniz tarafından ulaştırılacak olup, imzalayarak vardiya amirlerinize teslim etmenizi rica ederiz” mesajı ile bilgilendirme yapıldı.

İşçilerin tepkisine rağmen baskılar devam etti, işten atılma tehdidi sonucunda işçilerin bir kısmı sözleşmeyi imzaladı. İmzalamayan 5 işçi işten atılma ile karşı karşıya kalınca yaşanan haksızlığı basına duyurdular ve hukuki süreci başlatacaklarını ifade ettiler.



 




Altan Plastik’te işten atma saldırısı

 

Kendi yarattıkları krizin faturasını işçi sınıfına ödetmek isteyen kapitalistler işten atma saldırılarına devam ediyor.

İstanbul Kıraç’ta bulunan Altan Plastik patronu da bu bunlardan biri. Kıraç’ta bulunan fabrikada son 1 ayda 30’dan fazla işçi kriz gerekçesiyle işten çıkarıldı.

“Daralmaya gidiyoruz” gerekçesiyle işten atma saldırısını devreye sokan Altan Plastik’in 3 fabrikasında 300 civarında işçi çalışıyor. Fabrika Ford, Renault, Fiat, Tofaş’a parça üretimi yapıyor.