8 Mart 2019
Sayı: KB 2019/10

Gerici kuşatmayı ancak işçi sınıfı kırabilir!
Haklarımız ve geleceğimiz için sınıfa karşı sınıf!
“AKP’yi geriletmek” adına savrulma!
Berkin Elvan ve dava süreci
Kredi teşvikleri işe yaramıyor, batık krediler artıyor
Kani Beko’ların grev düşmanlığı
Sermayenin “Rönesans”ı, işçinin Ortaçağ’ı üzerinden yükseliyor!
Lastik sektörü ve işçilerinin durumu üzerine
Burjuvazinin ümidi: Kornilov’un darbesi
TKİP VI. Kongresi kapanış konuşması…
Uzun soluklu bir devrimci yürüyüş!
Kapitalist küresel ekonomide “baharın” sonu
Küresel ısınma
Struma’dan Aquarius’a göçmen gemileri
Kadın işçilerin örgütlenme ve mücadele sorunları
Düzen partilerine verilecek oyumuz yok, sorulacak hesabımız var!
ODTÜ’de gerici baskı ve yasaklara karşı mücadelenin olanakları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

HDP’nin yerel seçim yaklaşımından yansıyanlar…

“AKP’yi geriletmek” adına savrulma!

 

2019 yerel seçimlerinde HDP’nin Kocaeli-Dilovası pratiği tek örnek değil ve iddia edildiği gibi onaylanmayan bir yerel inisiyatif de değil. “AKP gitsin de nasıl giderse gitsin” bakışı ile sürüklenilen noktayı anlatıyor. Seçimlere oy hesabı üzerinden bakarsanız, belediye meclisinde yer tutma çabasına girerseniz, üzerine bir de yıllardır toplumun üzerine çöreklenmiş AKP’den “kurtulma”yı eklerseniz, düzen girdaplarında döner durursunuz.

Dilovası’nda belediye başkan adayı olarak AKP’nin, Saadet Partisi’nin adayları, bir de bağımsız bir aday var. HDP, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi’nin adayı Ercan Dalkılıç’ı desteklediklerini açıkladılar. Tek gerekçeleri, AKP’nin karşısında kazanabilecek tek aday olması.

Ercan Dalkılıç, Dilovası’nın kurucu belediye başkanı. Siyasal yaşamı boyunca ANAP’tan CHP’ye, döneme göre farklı partilerden adayı olan Ercan Dalkılıç, bu seçimlerde de Saadet Partisi’nin belediye başkan aday oldu. Kazanabilme ihtimali olduğu için de HDP Saadet Partisi ile “güçbirliği” yaptı.

*

HDP yerel seçimlerde Kürdistan illerinde kayyım ile gasp edilen belediyeler başta olmak üzere birçok yerde kazanma hedefiyle hareket ediyor. Batı illerinde ise başka bir tutum sergiliyor. CHP adayı varsa ve kazanma ihtimali yüksekse destekleme, İYİ Parti’nin olduğu yerlerde aday çıkarma ve Saadet Partisi’nin adayını destekleme...

AKP’yi geriletmek, bir belediyede kazanma ihtimali olan bir adayı desteklemek üzerinden nasıl başarılabilir? AKP bir iktidar partisidir, sermaye düzeninin ılımlı İslam ile soslanmış programına sahiptir. Belediyelerin alınması üzerinden nasıl ve ne kadar geriletilebilir?

Seçimler program işidir. Programlar ortaya konulur, programlar yarışır. HDP’nin desteklediği Saadet Partisi’nin programı nedir? Ercan Dalkılıç, işçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere ve Kürt halkına ne demektedir? Adayın partisinin programı HDP’nin çizgisi ile ne kadar örtüşmektedir?

Bu soruların cevapları biliniyor ve HDP’nin de durumun farkında olduğu açık. Ancak bunu Dilovası’nda Ercan Dalkılıç çalışması yapmaya engel görmüyorlar. Eğer hedeflenen belediye meclisinde yer tutabilmekse, önerdiği kişiler Saadet Partisi tarafından reddedilmiştir. Buna rağmen Saadet Partisi afişleri ve rozetleri ile Saadet Partisi çalışması yürütülebiliyor.

*

Bugün yaşanmakta olan, “AKP’yi geriletmek” adına tam bir savrulmadır. Burada reformist bir kimlikten bile söz etmek mümkün değildir.

AKP’yi geriletmek” ancak sermaye düzenini hedefleyen mücadelelere, buna uygun bir mücadele programı ve ittifaklarla mümkündür.

Dinsel gericiliğin çatı partisi AKP, onun temsil ettiği zihniyet, ideoloji, kültür, bunların maskelediği toplumsal güçler, sınıfsal çıkarlar ve sermaye grupları, cemaat ve tarikatlardan vakıflar ve derneklere kadar bin türlü oluşum, örgüt ve kurum, günümüz Türkiyesi’nin en katı gerçeklerinden ve mevcut kapitalist düzenin en temel yapıtaşlarından birisidir. Dolayısıyla tüm bu yapı ve ilişkileriyle dinsel gericiliğe karşı mücadele, kurulu sermaye düzenine ve emperyalizme karşı mücadelenin ayrılmaz bir parçasıdır. Şimdiki özel konumu ve yönelimi ona karşı mücadeleye de ayrı bir anlam ve önem kazandırıyor olabilir. Fakat bundan hareketle onu kendi başına bir hedef haline getirmek, böylece dinsel gericiliğe karşı mücadeleyi emperyalizme ve sermaye düzenine karşı mücadeleden kopartmak, devrimci konum ve kimliği yitirmek demektir.” (TKİP VI. Kongre Bildirgesi’nden…)

Z. İnanç

 

 

 

 

Açlık grevine polis baskını

 

HDP milletvekili Dersim Dağ ve 5 HDP’linin açlık grevinde olduğu HDP Diyarbakır il binasına 3 Mart günü polis baskını gerçekleşti.

Açlık grevinin başladığının duyurulduğu açıklamadan saatler sonra, polis binayı abluka altına alarak baskın yaptı. Baskında açlık grevinin yapıldığı konferans salonuna giren polis, Türkçe ve Kürtçe “Leyla Güven haklıdır, tecrit son bulmalıdır”, “Tecrit insanlık suçudur, siyasi tutsaklara özgürlük” şiarlarının da aralarında olduğu pankartlara el koydu ve arama yaptı.

HDP’li vekil Dersim Dağ dışındaki açlık grevindeki HDP üyesi 5 kişinin gözaltına alındığı baskında, açlık grevindeki Sevican Yaşar’ın polislerce darp ve işkence edildiği bildirildi.

Doktoru reddetti

Öte yandan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in, açlık grevinin 118. günü olan 5 Mart’ta Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, Güven’in sağlık kontrollerinin yapılması için doktor görevlendirdi.

5 Mart sabahı Güven’in evine giden ve doktor olduğunu belirten kişi, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirildiğini söylerken, gösterdiği görevlendirme belgesinde, “Açlık grevindeki Leyla Güven’in günlük rutinlerini takip etmek üzere görevlendirme” yazdığı öğrenildi. Söz konusu kişinin yanında tansiyon aleti, şeker ölçme aleti, tartı ve nabız ölçer aleti bulunduğu belirtildi.

Güven, İl Sağlık Müdürlüğü’nün görevlendirdiği doktorun kendisini muayene etme talebini reddetti.




Hakkari’de yasak

 

Hakkari Valiliği 4 ilçeye bağlı toplam 31 bölgeyi 15 gün süreyle “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan ederek giriş-çıkışlara yasakladı. Valilik açıklamasında şunlar söylendi:

2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesi gereğince; ilimiz merkez, Yüksekova, Çukurca, Şemdinli ve Derecik ilçeleri sınırlarında bulunan 31 bölge 05-19 Mart 2019 tarihleri arasında ‘Özel Güvenlik Bölgesi’ ilan edilmiş olup, vatandaşlarımızın bu bölgelere izinsiz olarak girmesi yasaklanmıştır.”