5 Temmuz 2019
Sayı: KB 2019/25

İşçi ve emekçilere kazandıracak olan sınıf mücadelesidir!
Saray rejimi G-20 Zirvesi’nde silah tekellerine teslim oldu
İlerici-devrimci güçlere yönelik saldırganlık devam ediyor
Haziran ayı işçi hakları ihlalleri raporu
TÜPRAŞ sözleşmesinde sermayedarın ve onun uşağı YHK’nın kararını tanımayalım!
TÜPRAŞ’taki sözleşme süreci üzerine
Türk Metal Genel Kurulu’ndan yansıyanlar
Bir direniş daha sendikal bürokrasiye takıldı!
“Sağlık emekçileri sorunlarına sahip çıkmalı, mücadele etmeli!”
“Migros’un bütün iştiraklerini eylem alanı ilan ettik!”
Bir dönemin sol aydın kuşağı üzerine - H. Fırat
G20’deki gelecek tasviri ya da kapitalizmin acizliği!
Almanya’daki MİT faaliyetleri
Almanya’da yeniden tutuklanan TKP/ML tutsakları için ortak açıklama
Paris’te iş intiharlarına karşı mücadele paneli
BM raporunun yansıttığı dünyada kadın gerçekliği
Sermayenin ucuz işgücü: Çıraklık
Çorlu tren katliamı davası: Mahkeme heyeti çekildi
Sivas’ta katledilenler eylem ve etkinliklerle anıldı
Ölümünün 26. yılında Rıfat Ilgaz’ı saygıyla anıyoruz...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ölümünün 26. yılında Rıfat Ilgaz’ı saygıyla anıyoruz...

“Ses ol, ışık ol, yumruk ol!”

 

Kalemini ezilenlerden yana kullanan, bu yolda sayısız eser veren, bundan dolayı hayatı boyunca devletin baskı ve zulmüne uğrayan Rıfat Ilgaz’ı 7 Temmuz 1993 tarihinde, yani 2 Temmuz katliamından beş gün sonra kaybettik. Ilgaz’ın yüreği mücadele arkadaşlarının hunharca katledilmesine dayanamadı.

1911 yılında Kastamonu’nun Cide ilçesinde doğan Ilgaz, Kastamonu Muallim Mektebi’ni bitirdikten sonra Gerede ve Akçakoca’da ilkokul öğretmenliği yaptı. Daha sonra vereme yakalandığı için tedavi için İstanbul’a geldi. 2. Paylaşım Savaşı’na denk gelen bu dönem edebi yaşamında son derece etkili oldu. Karartma Geceleri adlı ünlü eserini bu dönemin ürünüdür.

Ilgaz 1944 yılının Ocak ayında Sınıf adlı kitabıyla adliye ve hapishaneyle tanıştı. 6 ay hapis cezasına çarptırılan Ilgaz hapishaneden çıktıktan sonra öğretmenlikten atıldı. Sağlığı da oldukça bozulduğu için bir süre senatoryumda yatmak zorunda kaldı.

Bu dönemde yaşadılarını satırlara şöyle döktü:

...Rikkat Hanım’dan 1949 yılında ayrıldım. Benim yüzümden işinden olmaması ve çocuklarımızın zarar görmemesi için anlaşarak ayrıldık. Öğretmenlikten çıkarılmıştım, iki de bir kovuşturmaya uğruyordum. Adım komüniste çıkmıştı. İzleniyordum. Yerim yurdum, ne olacağım belli değildi. Üstelik, verem gibi bulaşıcı bir hastalığım vardı. Bütün bunların eşime de zarar vereceğini, bir gün onun da işinden atılabileceğini düşünüyor, çocuklarım için de kaygılanıyordum. Ayrılmamız bundan oldu.”

Daha sonra oldukça popüler olan ‘Hababam Sınıfı’ adlı romanı 1966 yılında oyunlaştırıldı. ‘Hababam Sınıfı’ daha sonra Ertem Eğilmez tarafından filme çekildi. Ancak film romanın içerdiği bütün toplumsal eleştirilerinden arındırılmış ve eğlencelik bir komedi haline getirilmişti. Ilgaz filme yönelik tepkisini şöyle dile getirmekteydi: “Onlar, Hababam Sınıfı’nın özüne saygı gösterilerek çevrilmiş filmler değildi. İçeriği bakımından, tezi bakımından aykırı. Ben eğitimi eleştiririm. Kopyacılığı, ezberciliği... Senaryoyu yazanlar öğrenci velilerine başlıyorlar çıkışmaya. [...] Hemen dava açtım.”

Ilgaz 12 Eylül askeri darbesinden sonra, Yıldız Karayel romanını yazarken 28 Mayıs 1981 gecesi Cide’de gözaltına alındı. Gözleri bağlanarak zincirlenen yazar bir süre mezbahaneden bozma hapishaneye konuldu. Kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.

2 Temmuz Sivas Katliamı’nda başta yakın arkadaşı Asım Bezirci olmak üzere birçok aydın ve sanatçının katledildiği haberine oldukça üzülen Ilgaz, katliamdan 5 gün sonra 7 Temmuz günü hayatını kaybetti. Ilgaz Zincirlikuyu Mezarlığı’nda Asım Bezirci’nin yanına defnedildi.

Ölümünün 26. yılında rıfat ılgaz’ı saygıyla anıyoruz.

 

 

 

 

Şair Küçük İskender yaşamını yitirdi

 

‘Küçük İskender’ olarak tanınan şair Derman İskender Över, kanser tedavisi gördüğü hastanede 2 Temmuz gecesi yaşamını yitirdi.

Çağdaş şiirin önde gelen isimlerinden Küçük İskender’e geçen yılın Haziran ayında kanser teşhisi konmuştu ve tedavisi sürüyordu. 55 yaşındaki Küçük İskender, Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavisi sürerken geceyarısı yaşamını yitirdi.

“Ağır Roman” filmiyle oyunculuğa da adım atan Küçük İskender 2000 yılında Orhon Murat Arıburnu, 2006 yılında Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü’nü
kazandı. 2014’te Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü, 2017’de Necatigil Şiir Ödülü’nü almıştı.

 

 

 

 

Gitmek” belgeselinin galası yapıldı

 

Suruç Katliamı’nın anlatıldığı “Gitmek” belgeselinin galası Suruç Aileleri İnisiyatifi ve Barış Anneleri İnisiyatifi öncülüğünde Diyarbakır Büyükşehir Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Salonun girişinde ayrıca Can Siner’in hapishanede yaptığı Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin karakalem çizimlerinin yer aldığı resim sergisi açıldı.

Yönetmenliğini Mustafa Emin Büyükçoşkun’un yaptığı belgeselde 20 Temmuz 2015’te gerçekleşen katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve saldırıdan yaralı kurtulanların anlatımları yer alıyor.

Galada Suruç Aileleri İnisiyatifi adına konuşma yapan Ali Sadet, İstanbul’da belgesel gösteriminin yasaklanmasını teşhir ederek “Nasıl ki mahkemelerimizden biran evvel kapatıp kurtulmak istiyorlarsa aynı şekilde galamızı da yasaklıyorlar. Ankara Gar, Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda Suruç’ta yeteri kadar güvenlik önlemleri alınmadığı için bunlar yaşandı. Bizim çocuklarımızın üstünü örterek bunlara kapatamazlar” dedi.

Barış Anneleri İnisiyatifi adına konuşan Havva Kıran ise “Bütün anneler aynı acıyı yaşar. Kim olursa olsun barış olsun. Böyle ölümler olmasın. Anneler çocuklarının kemiklerini aramasın. Bu savaş bitsin. Anneler çocuklarını olum için değil özgürlük için büyüttüler” dedi.

Şişli Kaymakamlığı’ndan yasak

Öte yandan, belgeselin İstanbul Şişli’de yapılması planlanan gösterimi kaymakamlık tarafından yasaklandı.

Kaymakamlık, 28 Haziran günü saat 20.00’de Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde BEKSAV tarafından yapılması planan galaya, “filmin içinde terör örgütü propagandası yapılabileceği, suç ve suçluyu övecek içerik olabileceği” gerekçesiyle izin vermediğini duyurdu.