18 Ekim 2019
Sayı: KB 2019/38

İşgal harekatı devam ediyor
Suriye’den ve Rojava’dan kirli ellerinizi çekin!
Emperyalistlerin icazetiyle işgal
Sermaye iktidarının ve yandaşlarının işgal hesapları
Polis ablukasına rağmen işgal protestoları
İşçi sınıfının çıkarı, sermayenin savaşının karşısında durmaktır!
İşçi sınıfı AKP’nin beka savaşına karşı çıkmalı!
MESS dayatmalarına, sendikal ağalık düzenine karşı birliğimizi güçlendirelim!
Sendikal ağalık düzenini parçalayalım / 2
Teslim Demir’in anısına... / 2 - H. Fırat
İbrahim Kaypakkaya adının anımsattıkları - Garbis Altınoğlu
Kerem ya da devrimci adanmışlığın gençleri
“Biriken tepki ve öfkeyi eylemlere akıtalım, 25 Kasım sürecinden daha örgütlü çıkalım!”
Emperyalistler yenilecek, direnen halklar kazanacak!
Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!
Zindan direnişlerinde ölümsüzleşenler kavgamızda yaşıyorlar!
“Size güvenerek, onurluca direniyorum!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Polis ablukasına rağmen işgal protestoları

 

Suriye’ye yönelik işgal saldırılarına yönelik gerçekleştirilen eylemler de polisin engelleme ve saldırılarıyla karşılaştı.

Cizre’de 14 Ekim’de protesto için HDP’lilerin toplanacağı ilçe binası polis ablukasına alınırken binaya giriş de kapatıldı. Buna rağmen HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir’in de içerisinde olduğu kitle, savaşı protesto etmek için binada toplandı.

Valilik yasağını gerekçe gösteren polis açıklamaya izin vermeyecekleri tehdidinde bulunurken, eylem kararlılığıyla binadan çıkmak isteyen kitle polis saldırısına maruz kaldı. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır’da da HDP il binası önünde 14 Ekim’de eylem yapmak isteyen kitle yine polis ablukasıyla karşılaştı. Valiliğin eylem yasağı gerekçesiyle kitlenin binadan çıkmasını engellemeye çalışan polis çıkmak isteyenlere biber gazı, kalkan ve coplarla saldırdı.

Saldırı sırasında, bina önünde devletin yönlendirmesiyle bekleyenler de taşlarla saldırdı.

Diyarbakır’da 15 Ekim’de de HDP’nin Kayapınar, Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçelerinde yapmak istediği basın açıklamaları polisin saldırısıyla karşılandı.

Abluka altına alınan HDP Bağlar ilçe binası önünde eylem yapmak isteyenlere kalkan, cop ve biber gazıyla saldırıldı.

Sur, Kayapınar ve Yenişehir’de HDP ilçe binalarının kapılarını kapatan polis açıklama yapılmasını engelledi.

16 Ekim’de ise HDP Yenişehir ilçe binasında yapılmak istenen eylem polis engeliyle karşılaşınca HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, ilçe binasının penceresinden yaptığı konuşmada işgalin bir insanlık suçu olduğunu vurgulayarak “Bunun için neredeyse her türlü ittifakı geliştirmekte ve IŞİD gibi yapıların çete türevleri ile iş çevirmektedir. Unutulmamalı ki, Kürtler bu toprakların asli parçasıdır ve halk olmaktan gelen haklara sahiptir” dedi. Konuşmanın ardından ilçe binası önündeki kitle “Bijî berxwedana Rojava!” sloganını attı.

Şırnak’ta 16 Ekim’de HDP İdil İlçe Örgütü tarafından yapılmak istenen açıklamaya polis biber gazları atarak saldırdı. Polisin saldırısı sırasında ilçe binası girişinde bulunanlara da TOMA’dan tazyikli su sıkıldı.

Urfa’da da 16 Ekim günü HDP il binasında işgal karşıtı açıklama yapıldı. Açıklamada konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan Urfa’nın Ceylanpınar, Akçakale, Birecik ve Suruç ilçelerinin savaş alanına çevrildiğini belirterek, “DAİŞ kalıntıları olan adına SMO dedikleri kişilere bu ilçelere teslim edilmektedir” dedi.

Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik ise “Bizler yaşatmak için mücadele ediyoruz, yok etmek için değil. Savaş yıkımdır, acıdır, gözyaşıdır ve kimseye faydası yoktur” dedi.

Mersin’de HDP tarafından Özgür Çocuk Parkı’nda yapılmak istenen basın açıklaması polisin engellemesiyle karşılaşınca ktile oturma eylemine geçti.

Eylem sırasında “Savaşa hayır” sloganı atıldı. Oturma eylemini bir süre sürdüren kitle, ardından HDP il binasına geçti.

Mardin’de ise HDP milletvekillerinin günlerdir sokulmadığı Nusaybin’e gitmek isteyen HDP heyetinin bulunduğu, polis kontrolü sonrası 30 araçlık konvoydaki 15 aracın geçişine izin verildi. İlçeye ulaşan heyet, TOMA ve zırhlı araçlarla ablukaya alınan HDP ilçe binasına geçti. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, burada kriz merkezinden bilgi aldıktan sonra işgal saldırısını protesto eden açıklama yaptı.

 

 

 

 

İşgal saldırısıyla birlikte gözaltı ve tutuklama terörü

 

Kürt halkına yönelik düşmanlığını Rojava’ya işgal saldırısıyla bir kez daha gösteren Türk sermaye devleti, ülke içinde de gözaltı terörü estiriyor.

16 Ekim sabahı da polis baskınları ve gözaltılar

iyarbakır, Ankara ve Mardin’de devam etti. Diyarbakır’da sabah saat 05.00 sıralarında evi basılan Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek gözaltına alındı. KKP, resmi Twitter hesabından 75 yaşındaki Çiftyürek’in gözaltına alınışını şu ifadelerle duyurdu: “Genel Başkanımız Sinan Çiftyürek sabah 5 civarlarında evinde gözaltına alınmıştır. Genel başkanımızı derhal serbest bırakın.”

Diyarbakır Bağlar’da 29 yaşındaki Emine Ülker, sosyal medya paylaşımı nedeniyle bu sabah polis tarafından evi basılarak işkence gördü ve gözaltına alındı. Polis saldırıya tepki gösteren Emine Ülker’in annesi Müşeher Ülker’in kafasına silah dayayarak “Sen sus, yoksa seni öldürürüz” tehditlerinde bulundu.

Savaş karşıtı paylaşımlar gerekçesiyle Ankara’da gözaltı kararı verilen 14 kişiden 10’u gözaltına alındı.

Mardin’de de aynı gerekçeyle Nusaybin, Artuklu, Kızıltepe, Derik ve Mazıdağı ilçelerinde 8 kişi gözaltına alındı.

Sosyal medyadan 839 kişi tespit edildi: 186 gözaltı, 24 tutuklama

Öte yandan, harekatın başladığı 9 Ekim’den 16 Ekim’e kadar gerçekleşen devlet terörünün bilançosu dikkat çekti.

Sosyal medya paylaşımları üzerinden 839 kişinin tespit edildiği, polis baskınlarında 186 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Adliyeye sevk edilen gözaltılardan 24 kişi tutuklandı. 40’ı adli kontrol şartıyla olmak üzere 78 kişi ise serbest bırakıldı.

 

 

 

 

İstinaf, avukatlara verilen 159 yıl hapis cezasını onadı

 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan (HHB) avukatların toplam 159 yıldan fazla ceza aldığı davada İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi kararını açıkladı. İstinaf mahkemesi, tüm itirazların esastan reddine hükmetti.

Böylece beş yılın altında hapis cezası verilen 6 avukatın cezası temyiz yolu kapalı olmak üzere kesinleşmiş oldu. Beş yılın üzerinde hapis cezası alan 12 avukatın ise Yargıtay’a itiraz imkanı bulunuyor.

Ret gerekçesi: Mahkemenin kanaat ve takdiri

8 Ekim tarihli mahkeme kararında, itirazların ret sebebi şöyle açıklandı:

Sanık savunmaları ve yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin soruşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya içeriğine göre, mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezanın kanuni bağlamda uygulandığı anlaşıldığından…”

Ayrıca Barkın Timtik, Behiç Aşçı, Selçuk Kozağaçlı, Engin Gökoğlu, Aytaç Ünsal ve Aycan Çiçek’in tutukluluklarının devamına karar verildi.